Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaisilta odotetaan mielipiteitä Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvista – päästöt Tornion-Muonionjokeen ovat iso huoli

Suomalaiset eivät ole vielä jättäneet muistutuksia Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen lupahakemuksesta tai ympäristövaikutusten arvioinnista, mutta epäilemättä hankkeeseen otetaan kantaa myös Suomen puolella. Määräaika umpeutuu marraskuun 8. päivä.

Kolarissa pyydetään välttämään Ruotsin Pajalaan menoa – rajan toisella puolen tartuntatilanne on pahempi

Kolarin kunnan koronatilanne on hyvä. Viimeisen kahden viikon aikana ei ole havaittu uusia tartuntoja.

Suomalaiset ovat palanneet Haaparannan kauppoihin – alkuvuonna yrittäjän piti tarkistaa pihalta, onko tämä totta: "Yhtä hiljaista oli muillakin"

Parantunut koronatilanne ja helpottuneet rajamuodollisuudet ovat tuoneet suomalaisasiakkaat takaisin Haaparannalle. Vielä ei kuitenkaan olla koronaa edeltävällä tasolla.

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvat ovat katkolla – ympäristöoikeus pohjustaa lupakäsittelyä vierailemalla kaivospaikalla

Pohjois-Ruotsin Pajalassa sijaitseva Kaunisvaaran rautakaivos hakee uusia ympäristölupia. Ympäristönsuojeluvirasto ja lääninhallitus vastustavat uusien lupien myöntämistä. Asiaa käsittelevä ympäristötuomioistuin tekee alueelle katselmuksen torstaina.

Vapaa kulku pohjoisen raja-alueilla on alkusoittoa kohti normaalia – lähiviikot näyttävät, päättyykö koronakontrolli viimeinkin

Ruotsin rajakuntien pääsy Suomen "vihreälle listalle" on vapauttanut kulkemista naapuriin. Torniossa rajan testauspisteessä koronatestien määrä on romahtanut noin sataan päivässä. Jos kaikki sujuu hyvin, viimeisetkin maahantulorajoitukset poistuvat lokakuun puolivälissä.

Vilkastuneella länsirajalla hetkittäin jonoja – nyt on ensimmäinen viikonloppu, kun moni saa tulla Ruotsista ilman testejä ja todistuksia

Lauantai on neljäs päivä, kun neljästä Ruotsin rajakunnasta saa tulla vapaasti Suomeen. Moni on tarttunut tilaisuuteen, mutta ryntäystä rajalla ei ole.

Liikenne Tornion ja Haaparannan välillä vilkastui heti, kun rajan yli pääsi ilman koronatodistuksia

Valtioneuvosto vapautti keskiviikkona matkustamisen Suomeen Ruotsin neljästä rajakunnasta, joiden se katsoi olevan epidemian kannalta tarpeeksi turvallisia. Odotetusti liikennemäärät Tornion rajalla kasvoivat välittömästi.

Tieto Ruotsin rajakuntien vapaasta matkustuksesta yllätti Suomen terveysviranomaiset ja rajavartijat – ministeriöstä ei herunut mitään ennakkotietoa

Tornion johtavan lääkärin Jukka Ronkaisen mukaan ministeriö ei kertonut etukäteen suunnitelmistaan vapauttaa Ruotsin rajakunnista tulevia koronatodistus- ja testivaatimuksista. Myös tarkennuksia asetuksen sisältöön on ollut vaikea ministeriöstä saada.

Nyt myös Haaparannalta, Pajalasta ja Kiirunasta pääsee saapumaan Suomeen ilman rokotetodistusta ja koronatestiä

Valtioneuvosto tarkensi listaansa maista ja alueista, joista pääsee saapumaan Suomeen ilman rokotetodistusta ja koronatestiä. Uusia alueita ovat Ruotsin Haaparanta, Pajala ja Kiiruna.

Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tuhoisa tulipalo

Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tulipalo on aiheuttanut isoja vahinkoja rakettien laukaisukeskuksessa. Tulipalo syttyi torstaina aamupäivällä rakettimoottorin koekäytön yhteydessä.

Länsirajalla outo tilanne – Övertorneålta pääsee Suomeen vapaasti, muiden Ruotsin rajakuntien asukkailta vaaditaan todistuksia

Kulku Övertorneålta vapautuu maanantaina valtioneuvoston asetuksella. Ylitornion johtava lääkäri kaipaa selkeitä ohjeita rajatarkastuksista.

Ruotsin Övertorneålta voi tulla Suomeen ilman koronatesti- tai rokotetodistusta maanantaista lähtien

Valtioneuvoston torstaina hyväksymä asetusmuutos mahdollistaa vapaan tulon Suomeen vain Övertorneålta, muualta Ruotsista tuleville terveysturvallisuusmääräykset säilyvät nykyisellään.

Norrbottenissa todettiin viime viikolla 68 uutta koronatartuntaa

Tartuntoja todettiin hieman enemmän kuin viikkoa aiemmin.

Norrbottenissa todettiin viime viikolla yli 60 koronatartuntaa

Määrät ovat laskeneet murto-osaan alkuvuoden yli tuhannen tartunnan viikkolukemista.

Koronatartunnat yli kaksinkertaistuivat Pohjois-Ruotsissa – taustalla vaikuttaa marjanpoimijoiden tartuntarypäs

Pohjois-Ruotsissa koronatestejä tehdään huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Rokotukset sen sijaan ovat edenneet Norrbottenissa Lappia ripeämmin.

Ruotsissa koronatestejä tehdään selvästi Suomea vähemmän – positiivisia tuloksia useammin kuin Suomessa

Ruotsissa tehdään koronatestejä selkeästi Suomea vähemmän. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa testimäärät ovat romahtaneet.

Norrbottenissa laaja tartuntaketju – Älvsbyssä 73 marjanpoimijalla todettu koronavirus

Ruotsin Norrbottelin läänissä Älvsbyssä on todettu koronavirus 70 marjanpoimijalla. Tartuntaketju on levinnyt Träråselissa ja pysynyt ilmeisesti marjanpoimijayhteisön sisällä.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut selvästi Länsi-Pohjassa: kahden viikon ilmaantuvuus nyt 40

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tapausmäärät eivät kuitenkaan kuvaa epidemian tilanne enää niin hyvin kuin ennen.

Pohjois-Ruotsissa edelleen selvästi aiempaa vähemmän koronatartuntoja: viime viikolla eniten tartuntoja Tornionjokivarren Pajalassa

Norrbottenissa tuli viime viikolla tietoon 49 koronatartuntaa. Vielä toukokuun puolivälissä alueella todettiin noin tuhat tartuntaa viikossa.

Koronatartunnat ovat laskeneet Norrbottenissa edelleen

Sairaalahoidossa taudin vuoksi Ruotsin pohjoisimmassa maakunnassa on kaksi ihmistä.

Liikennemäärät kasvoivat viime viikolla tuntuvasti Lapin rajoilla – Ruotsin vastaisella rajalla kasvua kaikilla ylityspaikoilla

Maahantuloliikenteen helpotukset kasvattivat liikennemäärää Tornion ja Haaparannan rajalla viime viikolla neljänneksellä edellisviikkoon verrattuna. Muualla länsirajalla rajanylityksiä oli yhteensä noin kolmannes enemmän kuin edellisellä viikolla.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee: koronaturvatoimia on jatkettava läpi kesän

Pandemiatyöryhmän mukaan koronaturvakäytäntöjä on suositeltavaa jatkaa edelleen myös työpaikoilla.

Länsi-Pohjassa 12 koronatartuntaa viime viikolla: suurin osa on peräisin ulkomailta

Pohjois-Ruotsissa tartuntojen määrä on puolittunut mutta on edelleen niin korkealla, että matkustamista alueelle ei suositella.

Lapin sairaanhoitopiiri ja Ylitornion kunta saavat Puolustusvoimilta pientä apua rajanylittäjien koronatestaukseen – Ylitorniolla tehty perjantaina jo sata testiä

Lapin sairaanhoitopiirille on luvattu ensi viikolla alkuunsa kaksi kantahenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä, jotka saavat tehdä koronatestejä. Ylitornio saa ensi viikolla kaksi varusmiestä toimistotöihin.

Ruotsin poliisin poistuminen Haaparannalta on lisännyt rajan ylityksiä: "Torniossa tehdään testejä nyt niska limassa"

Torniossa noin 8 300 henkilöä ylitti Ruotsin rajan maanantaina. Se on noin neljänneksen viikon takaista enemmän.

Viruksen kulkua hillitsevät poliisit lähtivät rajalta – ostosmatkailun Ruotsiin pelätään kasvavan, samoin lännestä tulevien tartuntojen

Ruotsi ei vaadi enää maahantulijoilta negatiivista koronatestitulosta. Esimerkiksi Oulussa pelätään suomalaisten pyrkivän nyt Norrbotteniin, jossa tartuntatilanne on yhä huono, vaikka maanantaina kohenemisesta saatiin ensimmäisiä toivon merkkejä.

Ruotsi avaa rajansa, Torniossa tilanne pelottaa

Ruotsin hallitus on päättänyt, että Suomesta ja muista pohjoismaista maahan tulevilta ei enää vaadita negatiivista koronatestiä.

Pohjois-Ruotsi on koronapunaisin koko Euroopassa – rajakontrolli Suomesta Haaparannalle ei ole vielä selvä

– Nyt tautia levittävät koronarajoituksiin kyllästyneet nuoret. Todellakin nyt toivon, että kodeissa kiinnitettäisiin huomiota tähän. Jos tätä ei ymmärretä, olemme aikalailla pulassa, sanoo Norrbottenin aluehallinnon infektiolääkäri Anders Nystedt.

Pohjois-Ruotsissa jälleen viikossa yli tuhat tartuntaa: pahin tilanne Kiirunassa

Pohjois-Ruotsin tartuntamäärä on seitsemän viime viikon aikana ollut yli 900 tartuntaa viikossa.

Tornionjoelle ennustetaan isoa tulvaa

Tornionjoelle on tuoreimpien ennusteiden mukaan tulossa keskimääräistä selvästi isompi tulva. Ruotsin puolella virtaamat ovat jo nousussa.

Kahdeksan tartuntaa johti kriisikokoukseen Altassa – Pohjois-Norjan koronatilanne on rauhallinen, Suomi on rokotuksissa edellä

Lapin naapurissa, Tromssan ja Finnmarkin läänissä, koronaluvut ovat Norjan matalimmasta päästä. Viime päivinä on ollut yksittäisiä tartuntoja. Altassa pienen tartuntaryppään vuoksi parisataa ihmistä on karanteenissa.

Norrbottenin koronatilanne edelleen vakava – uusien tartuntojen määrä nousi viime viikolla taas yli tuhanteen

Infektioylilääkäri Anders Nystedtin mukaan tartuntoja levittävät nyt erityisesti nuoret, jotka suhtautuvat piittaamattomasti kokoontumisrajoituksiin.

Rajanylittäjät eivät ole vielä löytäneet toista reittiä Tornion ja Haaparannan välillä

Mehiläisen testausryhmä odottelee Krannikadun varrella valmiudessa - Vain muutamia testattavia lauantaina aamupäivällä

Älä arkaile puhua ruotsia, neuvoo asiantuntija – Työvoiman tarve rajan takana on valtava, kun Ruotsi investoi miljardeja pohjoiseen

Ruotsissa Norrbotteniin sijoitetaan 70 miljardia euroa vuoteen 2040 mennessä. Alueelle on päätetty rakentaa jo toinen hiiletöntä terästä valmistava tehdas. Töitä ja urakoita olisi tarjolla myös suomalaisille, kertoo Ylen haastattelema asiantuntija.

Koronatartuntojen määrä kasvoi Pohjois-Ruotsissa viime viikolla: alueella todettiin yli tuhat tartuntaa

Pohjois-Ruotsin vaikea koronatilanne näkyy myös Suomen puolen tartunnoissa.

Koronavirus leviää Pohjois-Ruotsista Meri-Lappiin: noin puolet Länsi-Pohjan viime viikon koronatartunnoista on peräisin Ruotsista

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan koronatilanteen rauhoittumista länsirajalla vaikeuttaa se, että Ruotsissa on käytössä Suomea lievempi karanteeniohjeistus.

Päättyykö sisärajavalvonta kesäkuussa? Sisäministeri Maria Ohisalo: "En uskalla tässä vaiheessa luvata mitään"

Rajojen avautuminen alkaa todennäköisesti Norjan rajalta, ja pian vapaampaa liikkumista on luvassa myös Schengen-alueella lentäville työmatkalaisille.

Länsi-Pohjan epidemiatilanne veitsenterällä – vahva suositus päättäjäisjuhlien siirtämisestä syksyyn pysyy voimassa

Herkästi leviävä brittityyppinen muunnosvirus on Länsi-Pohjan alueella jo vallitseva virustyyppi, joten kaikenlainen kokoontuminen aiheuttaa pandemiatyöryhmän mukaan suuren riskin epidemian pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä.

Suomen ja Ruotsin maavoimat valmistautuvat harjoittelemaan yhdessä – Suomeen tullaan testien ja karanteenin kautta

Suomen ja Ruotsin maavoimien laajat yhteisharjoitukset ovat olleet koronan takia tauolla. Maavoimien yhteistyön kehittäminen on ollut yksi Suomen asevoimien merkittävimmistä tavoitteista viime vuosina.

Pohjois-Ruotsin koronatilanne heikkeni viime viikolla

Pohjois-Ruotsin heikko koronatilanne näkyy myös Länsi-Pohjan alueen koronatartunnoissa.

Pohjois-Ruotsissa viime viikolla yli 900 koronatartuntaa: kolmen viikon nousun jälkeen määrä on kuitenkin laskenut

Tartuntamäärän laskusta huolimatta Pohjois-Ruotsin tilanne on edelleen erittäin vaikea Lappiin verrattuna. Lapin maakunnassa tuli viime viikolla tietoon 32 tartuntaa, joista 28 todettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Pohjois-Ruotsissa jälleen yli tuhat tartuntaa viikossa – Lapin maakunnassa samaan aikaan 14 tartuntaa

Pohjois-Ruotsissa tuli viime viikolla tietoon 1 090 uutta koronatartuntaa.

Pohjois-Ruotsin koronatilanne ei helpota: viime viikolla yli tuhat tartuntaa

Pohjois-Ruotsissa koronatartuntojen määrä kasvoi viime viikolla edelliseen viikkoon verrattuna.

Pohjois-Ruotsissa vähiten tartuntoja viiteen viikkoon: Övertorneålla ei yhtään tartuntaa viime viikolla

Pohjois-Ruotsissa tuli viime viikolla tietoon 651 uutta koronatartuntaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle