Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uusi teos tuo baletin näyttämölle kauhun, ja se pakotti tanssijat harjoittelemaan poikkeuksellisella tavalla

Kansallisbaletin Jekyll & Hyde tarjoaa goottilaisia näkymiä jakautuneeseen mieleen.

Seong-Jin Cho, piano

Cho esiintyy RSO-festivaalilla 11.10.

Musiikin supertähdet villitsivät 1800-luvun nuorisoa ja lietsoivat vallankumouksia

Dokumenttisarjassa nähdään, miten musiikki muutti maailmaa.

Mars Pariisiin ja Nizzaan! – pianisti Meri Louhos muistelee

Opintomatkat Pariisiin ja Nizzaan 1960–70-luvuilla.

Rakastan musiikkia — koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Daniil Trifonov ja musiikin taika

Vaatimaton huippupianisti kertoo ajatuksiaan musiikista

Yle luovuttaa radiokuuntelijoiden kirjeet 80 vuoden takaa musiikkiarkiston käyttöön

Lauantain toivottujen kuuntelijoiden postikortit on säästetty vuodesta 1934 saakka. Kirjeitä ja kortteja on kymmeniä pahvilaatikollisia. Musiikkiarkistolle ja tutkijoille aineisto on todellinen aarre.

Jouko Kyhälä ja jyrkät portaat Svängin soundiin

Svängin perustajan, Jouko Kyhälän haastattelu

Sirkka Harjunmaa - pianistin värikäs elämä

Musiikin voiman haastattelussa Sirkka Harjunmaa

Chopinin ja Lizstin pianojen tekijä pani pillit pussiin

Euroopan vanhin pianonvalmistaja, jonka instrumenttia soitettiin Napoleonin vaimon Joséphinen salongissa, on joutunut taipumaan aasialaisten kilpailijoiden edessä. Kiinasta on tullut maailman suurin pianojen valmistaja.

Villisiat estivät lennot Puolan vilkkaimmalla lentokentällä

Varsovan kansainvälisellä lentokentällä oli lauantaiaamuna erikoinen poikkeustilanne.

Palmgren-festivaali soi toista kertaa Porissa

Porissa syntyneen Selim Palmgrenin musiikki on viime vuosina herättänyt entistä enemmän kiinnostusta. Palmgrenia on luonnehdittu Pohjolan Chopiniksi.

Kulttuurin kanssa naimisissa

Kokkolalainen Kjell Sjövall on tuttu näky konserteissa, taidenäyttelyissä ja teatterissa. Kulttuurin aktiiviharrastajan kalenteriin mahtuu vuosittain satakunta erilaista kokemisen ja näkemisen arvoista tapahtumaa. Sydäntä lähimpinä ovat Kamariorkesteri ja kaupunginteatteri.

Sibeliusta voi ehkä kuunnella Sibelius-monumentilla kesällä

Töölössä sijaitsevalle Sibelius-monumentille kaivataan elävää musiikkia. Joukko helsinkiläisvaltuutettuja on tehnyt aloitteen kesäisten sunnuntaikonserttien järjestämiseksi monumentilla.

Pohjolan Chopin soi Palmgren-festivaalissa

Porissa alkaa tänään uusi taidemusiikkitapahtuma, Palmgren-festivaali. Nelipäiväinen festivaali esittelee porilaisen säveltäjän, Selim Palmgrenin tuotantoa ja tuo näytille joukon maakunnan musiikin nykypäivän taitajia. Ensimmäinen Palmgren-festivaali keskittyy pianomusiikkiin.

Mestarin uudet vaatteet

Koreografi Kenneth Kvarnström jatkaa tanssitrilogiansa luomista rennolla otteella. (play) on leikittelevä ja humoristinen. Elävä klassinen musiikki ja kolme vaatesuunnittelijaa luovat kiinnostavan kehyksen teokselle. Toisinaan tuntuu kuin istuisi konsertissa tai muotinäytöksessä.

Kadonneeksi luullut Chopin-kirjeet löytyivät

Varsovalainen Chopin-museo on saanut haltuunsa kuusi pianovirtuoosin kadonneeksi luultua kirjettä. Frederic Chopinin käsinkirjoitetut kirjeet on yleisön nähtävissä ensimmäistä kertaa lähes 80 vuoteen.

Chopin-kilpailun harvinaiselle naisvoittajalle pyyhkeitä

Venäläinen Julianna Avdeeva on voittanut Varsovassa rahakkaan Chopin-pianokilpailun. 25-vuotias Avdeeva on koitoksen ensimmäinen naisvoittaja 45 vuoteen. Puolalaisten Chopin-intoilijoiden mukaan voittajan tosin ei olisi pitänyt päästä edes finaaliin.

Imatralla soi pietarilainen sinfonia

Pietarin valtiollinen sinfoniaorkesteri on kolmipäiväisellä vierailulla Imatralla. Orkesteri esiintyy niin täydessä kokoonpanossaan kuin pienemmissä kamarimusiikkikokoonpanoissa.

Tähtipianisti Jevgeni Kisin soittaa Helsingissä klassikoita

Maailmankuulu pianisti Jevgeni Kisin pitää konsertin lauantaina Helsingin Finlandia-talossa. Konsertin ohjelma koostuu romanttisesta pianokirjallisuudesta, joka on ollut Kisinille läheistä jo lapsesta saakka. Ihmelapsena uransa aloittaneen Kisinin soitto herättää kuitenkin myös kritiikkiä.

Helle ei ole haitannut Kamarimusiikkia

Helle ei ole verottanut Kuhmon Kamarimusiikin kävijämääriä. Tämän kesän festivaalille on ensimmäisen viikon jälkeen myyty lippuja järjestäjien tavoitteiden mukainen määrä.

Sväng teki Chopinista latokelpoisen

Suomalaiset muusikot ovat sovittaneet Chopinin klassikkoteoksia huuliharpuille. Huuliharppuyhtye Svängin sovitukset neljälle huuliharpulle kuultiin jo tammikuussa ranskalaisella La folle journeé -festivaalilla. Maanantaina yhtye esitti huuliharppu-Chopinit ensimmäistä kertaa Suomessa Sysmän suvisoitossa.

Chopinin pianomusiikin nykytulkinnat ovat vaisuja

Säveltäjä Frédéric Chopinin romanttiset teokset ovat kestäneet hyvin aikaa. Vuosien saatossa on muuttunut etenkin Chopinin pianomusiikin tulkinta. Kaikkein tunnelmallisimmat Chopin-tulkinnat löytyvät menneiltä vuosikymmeniltä.

Festivossa soivat Schumann ja Chopin

Rauman Festivossa soi ensi kesänä Schumannin ja Chopinin musiikki. Klassisen musiikin festivaali Festivo tarjoaa elokuussa 12 kamarimusiikkikonserttia, 16 kansainvälisen tason esiintyjää, katusoittoja ja kahvilamatineoita.

Ylönen jatkaa Musiikkijuhlien johtajana

Marko Ylönen on ollut Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2003 ja 2008. Ensi kesän ohjelmisto keskittyy romantiikan aikaan mutta myös suomalaissäveltäjiin.

Puola kielsi Chopinin sydämen tutkimisen

Puolan kulttuuriministeriö on hylännyt tutkijoiden pyynnön tehdä DNA-kokeita säveltäjämestari Frédéric Chopinin sydämelle. Tutkijaryhmän tarkoituksena oli selvittää Chopinin kuolinsyy sydämestä otetun näytteen avulla.

Chopinin sydämen salat selviävät DNA-tutkimuksissa?

Puolalaisen säveltäjämestarin Frédéric Chopinin kuolinsyy saattaa selvitä nykyaikaisilla DNA-kokeilla. Vuonna 1849 menehtynyt Chopin haudattiin Pariisiin, mutta hänen sydämensä on kirkossa kotimaassa, jonne hänen sisarensa sen toi hänen toivomuksestaan.

Murray Perahia tekee paluun RSO:n solistiksi

Maailmankuulu pianisti Murray Perahia palaa Radion sinfoniaorkesterin solistiksi viiden vuoden tauon jälkeen.

Juilliard sai poikkeuksellisen nuottilahjoituksen

New Yorkin musiikkikorkeakoulu Juilliard on saanut 139:n nuotin lahjoituksen yksityiskeräilijältä. Kokoelma koostuu muun muassa luonnoksista ja ensipainoksista aina 1680-luvun Purcellista 1900-luvun Schnittkeen.