Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Metallimuusikon uran perustana joiku ja saamen kieli – aloitti uransa Levillä joikaajana

Lahtelaisen metallimuusikko Jonne Järvelän Korpiklaani-yhtye tunnetaan ympäri maailmaa, mutta suositun muusikon uran taustalla ovat joiku ja saamen kieli. Matka Etelä-Suomesta Lappiin ja sen kautta maailmalle alkoi sattumalta.

Yhdeksän uutta Ylläkseen liittyvää koronatartuntaa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on jo kaikkiaan 13 samaan tartuntaketjun liittyvää tartuntaa.

Joiun kautta voi kurkistaa menneisyyteen: Laura Tapiola tutustui esivanhempiinsa etsimällä heidän joikujansa ja pitää niistä nyt konsertin

Laura Tapiola esittää sukunsa vanhoja joikuja lauantaina Saamelaisen musiikkiakatemian festivaalissa, jota voi seurata verkossa.

Suomen ainoan saamelaismusiikkifestivaalin nettistriimin voi nähdä vain kerran – Ijahis idja ottaa kantaa kaivoksista vapaan Käsivarren puolesta

Järjestäjät kannustavat ihmisiä kokoontumaan läheistensä kanssa kotisohville nauttimaan saamelaismusiikista.

Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali tänä vuonna vain kotisohvalla – Ijahis Idjan pääkonsertti striimataan nettiin

Konsertissa esiintyvät rap-artisti Ailu Valle, Gájanas-yhtye sekä joikaajat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Saamenmaan kirkkaimmat tähdet esiintyvät viikonloppuna Inarissa

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään tänä viikonloppuna Inarissa jo 16. kerran.

Ijahis Idja -festivaalin ohjelma on julkaistu – festivaalin lavalle nousee ikoninen Mari Boine

Tämänvuotisen festivaalin teeman tavoitteena on tuoda esille saamen kieliä ja alkuperäiskansojen moninaisuutta.

Wimme Saari laulaa illalla kohuttuja virsiään kirkossa, jossa hänen konserttinsa yritettiin estää: "Veisaan omalla tyylilläni"

Saamelaisartisti Wimme Saari uskoo, että hänen musiikkiinsa kohdistuvien epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

Syntinä pidetty joiku ja kirkko lähenevät pienin askelin toisiaan – moni toivoo saamelaisten perinteiden näkyvän myös hengellisessä elämässä

Aikoinaan etelästä kotoisin olleet papit tulivat Saamenmaalle ja tuomitsivat joiun kirkkoon sopimattomana.

Wimme Saari sittenkin esiintymään Sippolan kirkkoon

Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra on pyörtänyt päätöksensä ja antoi esiintymisluvan.

Joiun voimalla Euroviisujen finaaliin? – "Toivottavasti koko Eurooppa joikaa mukana"

Euroviisutoimittaja uskoo joiun sulattamaan koko Euroopan sydämet. Tämä on kolmas kerta, kun joiku kuuluu Euroviisujen lavalla.

"Kristillinen ajattelu joikaamisen synnillisyydestä elää yhä" – Saamelaisnuorille löytyy nykyisin omalla kielellä räpit, popit ja hevit

Uutta saamenkielistä musiikkia syntyy nyt etnosta räppiin ja heviin. Myös nuoret ovat rohkaistuneet joikaamaan ja laulamaan omalla kielellään. Solju on yksi tämän hetken suosikeista.

Tunturien kirjastoauto on saamelaisalueen elämänlanka

Kirjastoauto kulkee viimasta ja huonoista teistä huolimatta

Nunnuka nunnuka lailaa -pilkka vaiensi Hildán joiun koulussa – nyt hänen joikunsa raikaa ympäri maailmaa

Hildá Länsman joutui kuulemaan koulussa "nunnuka nunnuka lailaa" -pilkkaa, jonka jälkeen hän ei enää uskaltanut joikata kouluympäristössä. Musiikinopettaja auttoi yli ujoudesta.

Mitä kokea Suomen ainoassa saamelaismusiikkifestivaalissa, Ijahis idjassa? Tässä järjestäjien tärpit

Ijahis idja -festivaali järjestetään tänä viikonloppuna Inarissa 15. kerran. Tänä vuonna ohjelmatarjonta on erityisen laaja: lue tästä järjestäjien tärpit.

Ijahis idjan pääesiintyjä on A Tribe Called Red – Ennakkolippuja saa vielä

15 vuotta täyttävä Ijahis idja on Suomen Saamenmaan suurin musiikkitapahtuma.

Saamelaisfestivaali Ijahis idja esittelee tänä kesänä maailmanluokan alkuperäiskansakollektiivi A Tribe Called Redin ensimmäistä kertaa Suomessa

15 vuotta täyttävä Ijahis idja -festivaali on tärkeä tapahtuma saamelaisyhteisölle, sillä se on ainut suurempi saamelaismusiikin tapahtuma Suomessa.

Suvi West ei ole aina tänä päivänäkään yksi porukasta: "Saamelainen saattaa tuntea itsensä sirkuseläimeksi"

Tämän vuoden varmasti puhutuin pohjoismainen elokuva Saamelaisveri nostaa esiin saamelaisten kohtaaman rasismin 1930-luvulla. Ruotsiin sijoittuvan elokuvan tapahtumat toistuvat osittain yhä myös nyky-Suomessa.

Susanna, Elle Maria, Armas ja Sulo Sieppi muittašit

Eallin ja áigáiboahtu Kurujávrri ja Vuohču guovllus

Saamelaisten perinteisen joiun taitaa yhä harvempi – "Lapsia ja nuoria pitäisi innostaa joikaamaan"

Saamelaisilla on ollut tapana joikata muun muassa toisiaan, tarinoita ja asioita, joita on nähty esimerkiksi luonnossa. Tilanne on kuitenkin muuttunut paljon vuosien saatossa.

Enontekiön kunta palkitsee viisi Enontekijää

Enontekiön kunta palkitsee juhlavuoden kunniaksi viisi henkilöä, jotka ovat myönteisessä hengessä edistäneet Enontekiön vetovoimaisuutta ja tehneet kuntaa tunnetuksi.

Saamelaisten joikaajien ja kirjailijoiden tekijänoikeudet selvityksen alle – “Ensimmäinen askel kulttuuriperinnön hallitsemiseen”

Lapin yliopisto on saanut 52 000 euron rahoituksen tekijänoikeusprojektille, jossa on tavoitteena selvittää esimerkiksi oikeuksia joikuihin sekä kouluttaa Saamelaiskäräjien työntekijöitä tekijäinoikeusasioissa.

Saamelaismuusikko Wimme Saari: Koti-ikävä tuntureille helpottaa järven jäällä

Wimme Saari on yli 30 vuotta joikannut musiikkiaan maailmalle. Pohjoiseen kaipaava saamelainen pitää majapaikan Pohjois-Karjalassa, koska isän rooli menee kaiken edelle.

Muitalanárbevierru: máidnasat, cukcasat ja sáhkamat

Guldal mas earuha máidnasiid, cukcasiid ja sáhkamiid

Leeuʹd lie nuõrttsäʹmmlai jõõšǩes mainnâz

Jõnn vueʹss nuõrttsäʹmmlai musikkäʹrbbvuõđ lie leeuʹd.

Dalle mun easkka lávllunge go lean okto - garjá maid lávlu dalle go lea okto

Sámi radio vuosttas Sámi ságat -vuolggahus, 30.10.1968

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juusolle Larin Paraske -palkinto

Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä joikuperinteelle. Palkinto myönnettiin hänelle lauantaina Helsingissä.

Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen rock-musiikkiin – Ulda-yhtyeeltä uusi levy

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-kokoonpano on julkaisemassa uuden Roijk-nimeä kantavan levyn. Levyn julkaisukonsertti on alkuperäiskansojen Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla tulevana viikonloppuna.

Uusi taideryhmä Ozas kehottaa saamelaisia katsomaan peiliin

Uusi saamelainen taideryhmä Ozas oli pukeutunut päästä varpaisiin hopeisiin Márkomeannu-festivaalin Kulttuurimetsän intiimikonserttiin. Performanssillaan siskokset Sara Marielle Gaup Beaska ja Risten Anine Gaup halusivat saada ihmiset miettimään saamelaisten nykyistä elämäntapaa.

"Käsky ylistää Jumalaa joikaamalla"

Saamen Alkuperäiskansan Kristillisen Keskuksen johtaja Arild Måsø ylistää Jumalan sanaa saamelaiskulttuurin keinoin, muun muassa joikaamalla. Seurakunnan kolmas, maailmallakin kiinnostusta herättänyt kesäkonferenssi on parhaillaan käynnissä Pohjois-Norjan Lákšjoella.

Some-kuuluisuus ja ylistetyt taidot poikivat työtä nuorelle piirtäjätaiturille

Sosiaalisen median taidokas käyttö voi poikia yllättäviä työmahdollisuuksia. Näin on käynyt liperiläiselle Akke Saarelle, joka jakaa piirtämiään muotokuvia netissä. Hänen teoksensa ovat saaneet niin paljon huomiota, että häneltä tilataan päivittäin uusia töitä. Oppia piirtämiseen Saari on saanut sekä koulun penkiltä että taiteellisilta vanhemmiltaan.

Vuotsolaiset haluavat voimailla – Etsivät sponsoreita kuntosalihankkeeseen

Pienessä Vuotson kylässä Sodankylän kunnassa ei ole juurikaan vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia, ja tähän halutaan nyt kohennusta. Kyläyhdistys on aloittanut hankkeen, jolla etsitään sponsoreita tukemaan kuntosalivälineiden ostoa.

Joikaava vuotsolainen perhe lähtee jälleen pääsiäiseksi Norjan Kautokeinoon

Kautokeinon pääsiäismarkkinat Norjan puolella ovat Saamenmaan tärkein pääsiäisjuhla. Erityisen tärkeä juhla se on joikaavalle Magga-Varsin perheelle Vuotsosta.

Ranuan vuorisudet nimettiin luonteiden mukaan

Ranuan eläinpuistossa on annettu nimet vuorisusille eli dholeille. Puisto järjesti kilpailun susien nimeämiseksi ja sai yli 8 000 ehdotusta.

Voimakkaimmin joiku elää esiintymislavoilla - ja Enontekiöllä

Joiku ja joikaaminen on säilynyt parhaiten Suomessa Enontekiön porosaamelaisten keskuudessa. Nykyisin joiku elää voimakkaimmin esiintymislavoilla. Tunnettu saamelainen joikaaja Wimme Saari rohkaisee uusia joikaajia joikaamaan silloin, kun siltä tuntuu.

Joikutähti Jon-Henrik Fjällgren haluaa antaa poromiehille voimaa jatkaa

Inarin Ijahis idja -festivaalin yleisön villinnyt joikutähti Jon Henrik Fjällgren tunnetaan melodisista joiuistaan. Mutta supertähden elämä ei ole pelkkää saameromantiikkaa vaan hän tuntee läheisesti Ruotsin nuoria poromiehiä kalvavat yhteiskunnalliset ongelmat.

Viisi syytä miksi Inarin Ijahis idja on niin tärkeä festivaali

Inarissa nautitaan jälleen elokuun puolivälissä alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan – Yöttömän yön – annista. Festivaalien alla listasimme viisi syytä, miksi Ijahis idja on Suomessa niin tärkeä festivaali.

Saamelainen supertähti lennätettiin yksityiskoneella festivaaleille – yhteyslento oli myöhässä

Joikaaja, Talang-voittaja ja Ruotsin euroviisukarsintojen kakkonen Jon Henrik Fjällgren oli yksi pohjoisnorjalaisen Márkomeannu-festivaalin pääesiintyjistä viime viikonloppuna. Kun Fjällgren jäi myöhästyneen yhteyslennon takia viimeiseltä pohjoisen reittilennolta, päätti festivaalin hallitus lennättää Fjällgrenin yhtyeineen yksityiskoneella Oslosta pohjoiseen.

Teatteri on räppäri Ailu Vallen uusi aluevaltaus

Viekas kettu on uusi saamenkielinen lastenteatteriesitys, mikä esitetään ensimmäisen kerran Márkomeannu-festivaalilla Norjan Saamenmaassa. Näytelmässä ovat mukana näyttelijä Iŋgá Márjá Sarre ja rap-artisti Ailu Valle ja sen on ohjannut Sara Margrethe Oskal. Esityksessä yhdistetään rap-musiikkia saamelaisen kertomaperinteen kanssa.

Ijahis Idja -festivaalin ohjelma on julkaistu – Lavalla Fjällgren, Wimme, Mingá

Ijahis Idja – alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien ohjelma on nyt julkaistu. Tapahtuman teema tänä vuonna on Vilda duoddarat (suom. Villit tunturit). Teeman tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Enontekiön ja muun länsipuolen joikuperinnettä sekä uudempaa saamelaismusiikkia.

Alkukantaisia karjahduksia ja viesti poliitikoille – Tartsanihuudon MM-kisat kiinnostivat Joensuussa

Kesäisen lauantaipäivän rikkoo huuto. Huudossa on jotain alkukantaista. Onko Tarzan tehnyt paluun?

Sámi Grand Prix -joikukisan kakkoselta Gaup-Juusolta tulossa oma levy

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juuso tuli toiseksi pääsiäisenä järjestetyssä, jo perinteeksi muodostuneessa saamelaisten musiikkikilpailussa Sámi Grand Prix'ssä Kautokeinossa. Gaup-Juusolta on myös vihdoin tulossa oma levy ensi kesänä.

Sokea luontoharrastaja vertaa jään ääniä sinfoniaorkesteriin

Nuorena sokeutunut Lauri Hallikainen on nauhoittanut luontoääniä parikymmentä vuotta. Nyt hänen tavoitteenaan on julkaista levylle jään ääniä, joita hän kuvaa "kauneimmaksi musiikiksi, mitä voi olla".

Soljun kannustusjoukoissa saamelaisia Utsjoelta Helsinkiin

Saamelaisduo Solju eteni lauantaina UMK-finaaliin kappaleellaan Hold Your Colours. Väriä ei puuttunut myöskään Soljun saamenpukuihin pukeutuneista kannustusjoukoista, jotka olivat tulleet semifinaaliin Utsjoelta, Angelista, Inarista, Vuotsosta ja pääkaupunkiseudulta.

Moderni joikaaja, oikea saamelainen – Euroopan valloittaja?

Hildá Länsman on nuori nainen suuren haasteen edessä. Hän on ehdolla äitinsä Ulla Pirttijärven kanssa Eurovision laulukilpailuun kappaleella Hold Your Colours. Lauluduo Solju voi päästä edustamaan Suomea ja samalla Saamea isolle estradille. Viimeisestä saamelaisesityksestä Euroviisussa on jo 30 -vuotta.

Sohkaršohkka tuo Maxida Märakin keikalle Suomen puolen Saamenmaahan

Yle Sápmin nuorten aikuisten ohjelma Sohkaršohkka tuo Maxida Märakin ensimmäistä kertaa keikalle Suomen puolen Saamenmaahan. Märak on nouseva saamelainen räppäri, joikaaja ja lavataiteilija, sekä yksi Gállokin kaivosvastaisen liikkeen keulakuvista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle