Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pertti Halonen.

Lakan Betoni saa kesällä uuden toimitusjohtajan

Joensuulaisen Lakan Betonin johtoon astuu kesäkuussa Juho Hiltunen. Pertti Halonen siirtyy perheyrityksen hallitukseen.

Hanna Pilve-Salminen keinuttaa haamuhahmoa keinussa

Viikatemies seisoo omakotitalon pihatiellä – Hanna Pilve fiilistelee death metallia ja kutsuu tekemiään haamuja lapsikseen

Hanna Pilven käsissä laastissa uitetusta kankaanrievusta muotoutuu kasvottomia haamuhahmoja, joiden takia taiteilijaa on syytetty somessa jopa saatananpalvonnasta.

Raahen raatihuone pihalta päin kuvattuna ulkosivun peruskorjauksen aikana talvella 2020.

Raahe korvaa historiallisen rakentamisperinteen – 1830-luvun raatihuone rapataan nykytekniikalla

1830-luvun rapattuja puutaloja on vähän, joten museon edustajat olisivat halunneet, että alkuperäinen tekniikka säilytetään.

Talon omistaja Elina Widgren (vas.), kurssille osallistunut Arto Soini ja Pohjalaisen rakennusperintö ry:n puheenjohtaja Riitta Jaakkola savirappauskurssilla Kitinojalla Ylistarossa.

Olisiko savesta uudisrakentamiseenkin? Ikivanha materiaali taipuu esimerkiksi seinän eristeeksi

Savirappaus on perinteinen, mutta nykyään vähän käytetty tapa käsitellä seinäpintoja. Saven ominaisuuksia kehutaan – se säätelee esimerkiksi kosteutta, hengittää ja muodostaa eristeen lisäksi palosuojan.

Pyhän Mikaelin kirkko Keminmaassa.

Muumiostaan tunnetun Keminmaan vanhan kirkon kunnostustyö on valmistumassa kesän aikana

Pyhän Mikaelin kirkko on ollut suljettuna turvallisuussyistä viime kesästä lähtien, koska sen kantavissa rakenteissa havaittiin syöpymistä. Kirkon korjaustöihin on varattu hieman vajaat 200 000 euroa.

Restaurointiapulainen laskee kivimurskaa sankolla kävelysillalta alas maan tasolle.

Maailman pohjoisin rauniolinna korjataan perinteisin menetelmin – rakenteista paljastui aiemmin tehtyjä korjausvirheitä

1600-luvulla pystytetyn kivilinnan kunnostuksessa pyritään jäljittelemään alkuperäistä rakennustapaa. Aina niin ei ole tehty.

Varoitus asbestista rakennustyömaalla.

Virhe remontissa ajoi koko rappukäytävän asukkaat evakkoon Kuopiossa – isännöitsijä pahoittelee: "Anteeksiantamaton tilanne"

Remontoitavan porraskäytävän kattolevyjen laastissa ollut asbesti huomattiin vasta, kun levyt oli irroitettu.

Robert Holmberg.

Viikinkityylin remontti pitää homeongelmat poissa: laastiin hevosenkakkaa ja hiuksia – video

Ollaksen-tilan 1700-luvulta peräisin olevan pakarituvan makuukammarien seinät saavat viikinkiajan tapaan tehdyn rappauksen. Seinistä tulee lämmönpitävät, hengittävät ja satoja vuosia kestävät. Hometta ei viikinkiseiniin tule. Rappauslaastin ainekset ovat ilmaiset. Katso resepti videosta.

Huputettuja kerrostaloja

Isännöitsijä siirtäisi osan julkisivuremonteista syksyyn – Asukas: "Välillä pimeys ahdistaa"

Isännöitsijä siirtäisi julkisivuremontteja syksylle, jotta sekä asukkaat että työntekijät hyötyisivät olosuhteista. Lämpötilat olisivat paremmat työskentelyyn, ja asukkaat saisivat nauttia valoisasta ajasta. Huputetun talon asukas on löytänyt hämärässä asumisesta hyviäkin puolia.

Hiisi-laatta kaakeliuunin kyljessä.

Kaunis kaakeliuuni lämmittää tupaa ja miellyttää silmää

Kaakeliuunit ehtivät jo kadota monesta kodista keskuslämmityksen tieltä. Nykyään niitä osataan kuitenkin jälleen arvostaa. Kaakeliuunien kultakausi oli 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Kaukaveden ovi.

Kaksi vuotta käytössä olleen uimahallin altaan pohjasta irtoaa laattoja

Kajaanissa vesiliikuntakeskus Kaukaveden huoltotauko jatkuu pidempään mitä alun perin ilmoitettiin. Huoltotauon venyminen johtuu syvän pään altaan pohjan laatoitustöistä.

Mahlun maapallopatsas.

Maapallopatsaan korjaaminen odotettua vaikeampaa

Saarijärvellä Mahlun kylällä sijaitsevan patsaan kunnostusta ei saadakaan viikossa tehtyä. Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen jatkaa työtä loppukesästä.

Koira Pompeijin kadulla.

Kulttuuriaarteiden näpistelijät palauttavat saalistaan Pompeijiin

Taskuun työnnetyt laittomat matkamuistot ovat alkaneet painaa yhä useampien mieltä. Takaisin on saatu muun muassa häämatkalla puoli vuosisataa sitten napattu kivikaiverrus.

Laukaantien liikenneopasteet

Jyväskylä kaavoittaa Laukaantien liikennettä

Jyväskylä pyrkii kaavoittamaan Laukaantien liikennettä sujuvammaksi. Uudessa kaavassa liittymiä vähennetään ja raskaan liikenteen risteykseen tulee valo-ohjaus.

Raila Vainonen ja Rauno Pousi esittelevät Summan tehtaan entisen piipun tiiliä. Satakunta tiiltä on tarkoitus jakaa sukulaisten kesken

Google-tiilet muistoksi muurarisuvulle – laastiin kätkettyä esinettä ei löytynyt

Vainosen suku oli mukana muuraamassa vuonna 1954 Summan tehtaan piippua, jonka uusi isäntä Google purki vastikään. Purkutyömaalta liikeni satakunta tiiltä suvulle jaettavaksi.

Loukkaantuneita kuljetaan paareilla pois lontoolaisesta Apollo-teatterista.

Lontoossa selvitetään teatteriturman syytä – "Laastia alkoi sataa ja valot sammuivat"

Viranomaiset ovat laskeneet turmassa loukkaantuneiden määrää alkuperäisistä arvioista.

Silikonitiiviste on asennettu seinän ja tiskipöydän väliin.

Oikein laitetun silikonin saa pois vain veitsellä

Silikonitiivistämisessä oikeat pohjatyöt takaavat hyvän lopputuloksen. Silikoni kestää kylpyhuoneessa lähes yhtä kauan kuin laatatkin.

Kankaan vesitorni

Tutkimus: Iisalmen vesitornissa ei romahtamisvaaraa

Vesilaitoksen johtajan mielestä tornissa on tehtävä vielä tarkempia tutkimuksia, ennen kuin sille annetaan puhtaat paperit.

Kuvassa rakenteilla oleva vihreä kaakelitakka

Antiikkitakan korjaustaito harvoissa käsissä

Viime vuosisadalla valmistetun kaakelitakan korjaus on tarkkaa työtä. Savukanavat on hiottava sileiksi ja kuppikaakelit sovitettava tiiviisti yhteen. Tätä työtä ei enää joka muurari hallitse. Parhaiten ammattitaito siirtyy sukupolvelta toiselle.

Viipuri, Vesiportinkatu, tuomikirkon kellotapuli.

Viipurin kuuluisa maamerkki uhkaa sortua

Viipurin entisen tuomiokirkon kellotornia uhkaavat vakavat vauriot jo tänä talvena, jos korjauksiin ei ruveta. Korjaukseen odotetaan rahaa Moskovasta.

Lyökin Pooki saa uuden rapatun pinnan.

Suomen vanhin merimerkki korjataan kunnolla

Uudenkaupungin ulkosaaristossa sijaitseva Suomen vanhin merimerkki saa uuden pinnan. Lähes kahdenkymmenen metrin korkeuteen kohoava merimerkki on jo pesty ja parhaillaan sitä rapataan. Punavalkoinen kaunistus on uudessa kuosissaan syyskuussa. Kunnostus maksaa 90 000 euroa.

Rekka pientareen kautta tolppaan Urjalassa

Lasti levisi auki repeytyneestä perävaunusta tielle. Siivousurakka kesti lähes pari tuntia.

Rakennusmies työssään.

Pakkanen hidastaa rakennustöitä

Yli 20 asteen pakkanen keskeyttää esimerkiksi betoni- ja maanrakennustyöt. Kylmyys kangistaa myös työkoneet.

Sarjajumbo kevyt suupala Cocksille

Riihimäen Cocks ei antanut yllättää itseään keskiviikkona pelatussa käsipallon SM – liigan ottelussa sarjajumbo Porvoon Akillesta vastaan. Cocks koulutti Akillesta lukemin 37 – 22 (21-12)

Naantalin kirkko aurinkoisena aamuna.

Naantalin kirkkoon miljoonaremontti

Naantalin kirkko valmistautuu merkittävään sisätilaremonttiin. Runsaan kahden miljoonan euron hanke tarvitsee vielä parin viikon kuluttua kokoontuvan kirkkovaltuuston hyväksynnän. Vahvistetussa talousarviossa kirkon kunnostukseen on jo varauduttu.

Cocksin logo

Cocks – HIFK ei ole läpihuutojuttu

Kun käsipallon SM-liigan ykkönen Riihimäen Cocks kohtaa illalla sarjan peränpitäjän Helsingin IFK:n, kotijoukkue ei aio lepsuilla. Cocks lähtee alusta lähtien voittamaan liikkuvalla pelillä.

Sisäkuva Rooman Colosseumista.

Turistit päästetään Colosseumin kellarityrmiin

Liki 2 000 vuotta sitten rakennetun Rooman Colosseumin kellarityrmät avataan ensimmäistä kertaa yleisölle. Turistit pääsevät ensi viikosta alkaen katsomaan kammioita, joissa gladiaattorit ja villieläimet odottivat kohtaloaan ennen amfiteatterin areenalla käytyjä taisteluja.

Cocks helppoon voittoon Åbo IFK:sta

Riihimäen Urheilutalolla nähtiin varsin yksipuolinen näytös, kun kotijoukkue Cocks eteni helpohkoon kotivoittoon Åbo IFK:sta käsipallon SM-liigan kamppailussa maalein 34 - 25 (18-8).

Rahapula hidastaa Olavinlinnan korjauksia

Niukat rahavarannot tahmeuttavat Olavinlinnan korjaustyötä. Esimerkiksi kongressisalin varustamista näyttelytilaksi lykätään, koska rahat tarvitaan muurien korjaamiseen.

Sakari Lindström kotimaisemissa Kustavin Kaurissalossa

Lyökin pookin pintaremontti etsii rahoittajaa

Suomen vanhin majakka, valoton Lyökin pooki, on rapattava uudestaan kosteusvaurioiden takia. Pookin nykyinen omistaja Ulkosaariyhdistys osti majakan syksyllä 2000, kun valtion kassasta ei enää löytynyt rahaa vanhojen merimerkkien kunnossapitoon.

Pälkäneen rauniokirkko

Rauniokirkon ajaton lumo pitää suojelijat puuhakkaina

Pälkäneen rauniokirkko Pyhän Mikaelin kirkko toimii torsonakin ja ilman kattoa. Seurakunnan tilaisuuksien lisäksi siellä järjestetään ympäristöön istuvia tapahtumia. Restauroinnin kohteena on nyt asehuone.

Leena Lander

Aamun kirja 20.5. Leena Landerin Liekin lapset

Historia on vapaa ladelma ilman laastisidosta tai betonisokkelia. Näin vertauskuvallisesti ajattelee yksi Leena Landerin uutuuskirjan päähenkilöistä, muurari ja amatöörihistorioitsija Risto, kun hän tutkii sukunsa menneisyyttä ja rakentaa liuskekivistä kylmämuureja.

Raivo Laast (kesk.) mietteliäänä.

Jatkaako Cocks voittokulkuaan SM-sarjassa ?

Riihimäen Cocksilla on alla jo 21 tappiotonta ottelua käsipallon SM-sarjassa. Tänään tuon voittoputken katkaisemista yrittä BK-46, joka saapuu Riihimäen Urheilutalolle Raaseporista.

Kuvassa 7 maalin mies, Ville Viljanen.

Cocks voittamaton käsipallossa kotimaan kentillä

Riihimäen Cocks ei antanut Helsingin IFK:n yllättää, vaan kuittasi itselleen voiton maalein 36 - 27, maanantaina Urheilutalolla. Samalla Cocks poistui Joulutauolle voittamatomana kotimaan kentiltä syksyn osalta.

Karvaaja: Aran mekin ansaitsemme

Mitä sanoi Karvaaja jo aikaa sitten? Mitä? Niinpä, laastia suuhun mussuttajille ja kohti betonimyllyä. Olen oraakkeli.

CT-Laastit Oy:n entisen Varkauden tehtaan sisätilat.

Laastitehtaalle löytyi jatkaja Varkaudessa

Viime tammikuussa konkurssiin ajautuneen CT-Laastit Oy:n Varkauden laastitehtaalle on löytynyt jatkaja. Joensuulainen Lakan Betoni on ostanut tehtaan laitteet konkurssipesältä ja tehnyt lunastussopimuksen tilat omistavan Keski-Savon Teollisuuskylät Oy:n kanssa.

Kajaanin kirjastossa lattiaremontti kesällä 2009

Kirjaston lattiaremontti valmistuu

Näillä näkymin Kajaanin kaupunginkirjaston laatoituksen uusiminen on valmis loppuviikosta. Kirjaston lattiakuprujen aiheuttajasta on vain epäilyksiä.

Kaksi miestä poistamassa maalia Lohtajan kirkon ulkoseinästä kirkon kunnostustöiden yhteydessä.

Kirkkoremontti kohtasi yllätyksiä

Lohtajan 240-vuotiaan kirkon kunnostustyö on kohdannut rahoitus- ja lahovauriopettymyksiä.

Vakuutusyhtiöiden vahinkotavaraa myydään Jämsässä

Jämsässä on aloittanut vakuutusyhtiöiden vahinkorvauttua tavaraa myyvä yritys. Vahinkokorvattujen tuotteiden lisäksi sinne keskitetään myös kuljetuksissa eksyneitä tuotteita sekä Ruotsin armeijan ylijäämätarvikkeita.

Suomalaistutkijat löysivät Kuninkaiden laaksosta muinaisia tekstejä

Suomalainen tutkimusryhmä on saanut Egyptin Luxorissa päätökseen kaivausprojektinsa ensimmäisen vaiheen. Kuninkaiden laakson alueelta kaivettiin esiin muun muassa muinaisegyptiläisiä tekstejä.

Jeanne d'Arcin jäänteet osoittautuivat väärennöksiksi

Ranskan kansallissankarin Jeanne d'Arcin jäänteinä pidetyt luut ovat osoittautuneet väärennöksiksi. Elektonimikroskooppia ja muita nykyajan keinoja käyttäneet tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että katolisen kirkon pyhittämät jäänteet kuuluvat egyptiläiselle muumiolle ja kissalle.

Da Vincin keskeneräisestä jättifreskosta huhuja

Leonardo da Vincin keskeneräiseksi jääneestä Anghiarin taistelusta kertovasta freskosta osa saattaa olla yhä olemassa, joskin todennäköisesti ainakin toisen taiteilijan työn ja laastikerroksen alla.

Helsingin Arabiakeskuksen vaaratilanne ohi

Helsingissä sijaitseva Arabiakeskus evakuoitiin tiistaina iltapäivällä katon sortumavaaran vuoksi. Katon liikuntasaumoista tippui laastia, kun kattorakenteet liikkuivat helteen aiheuttaman lämpölaajenemisen vuoksi.