Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittajalta: Naapureita ja muukalaisia – Eurooppaa suomalaisittain

Yhteinen Eurooppamme on täynnä muukalaisia, joista on tullut naapureitamme – mutta myös naapureita, jotka ovat jääneet muukalaisiksi. Tämän huomasi kotikulmillaan EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Feministiset puolueet ovat kaupunkilaisten heiniä – Radikaalit aloitteet, kuten "miesvero", karkottavat äänestäjiä

Helsingin kaupunginvaltuustoon yltänyt feministinen puolue tähtää eduskuntaan. Ruotsalainen esikuva sai oman mepin.

Keski-Uudenmaan vaalitulva näyttää suuntaa Suomen demokratialle

Keski-Uudenmaan kunnissa saatetaan tulevaisuudessa äänestää jopa kuusissa vaaleissa, aina EU-tasolta kaupunginosavaaleihin. Asiantuntija uskoo, että uudenlaiset demokratiakokeilut yleistyvät Suomessa tulevaisuudessa.

Eurovaalien äänestysaktiivisuus jäi sittenkin ennätysalhaiseksi

Eurovaalien lopullinen äänestysprosentti koko EU:n alueella oli 42,5 prosenttia, eli noin 0,6 prosenttiyksikköä alustavaa tulosta vähemmän. Muutos tarkoittaa, ettei eurovaalien äänestysinto sittenkään kääntynyt historiallisesti nousuun.

Kuka tuki ja ketä? – Katso meppien vaalirahoitustietoja

EU-vaaleissa ehdolla olleet ovat jättäneet ilmoituksensa vaalirahoituksesta. Ilmoituksessa on eriteltävä nimeltä kaikki sellaiset tukijat, jotka ovat lahjoittaneet kampanjaa varten yli 1 500 euroa. Yle Uutiset kokosi europarlamenttiin valittujen Suomen edustajien tukijoita.

Merja Kyllönen europarlamenttiin yhdellä pienimmistä vaalibudjeteista

Euroopan parlamenttiin valittu Merja Kyllönen selvisi vaaleista maltillisella budjetilla. Omien varojen ja pienempien tukien lisäksi Kyllöstä tuki Tradeka-yhtymä.

Pienet puolueet vaa'ankielinä kun EU-skeptikot kokoavat rivejään

Euroopan parlamentin oikeiston euroskeptikkojen vahvimmaksi ryhmäksi näyttäisi nousevan maltillinen ECR, johon myös perussuomalaisten kaksi edustajaa kuuluu. Kaksi jyrkemmän linjan ryhmää kilpailevat samoista yhden–kahden parlamentaarikon puolueista.

EU-johtajat Ruotsissa: EU:n tehtävistä sovittava ennen johtajavalintoja

Reinfeldt, Merkel, Cameron ja Rutte pohtivat EU:n tulevaisuutta kesäisessä Ruotsissa. Johtajat välttelivät nimityskiistaa, mutta se sai silti pääosan huomiosta.

Perussuomalaiset ja Britannian konservatiivit kimppaan

Perussuomalaisten kaksi europarlamentaarikkoa vaihtaa ryhmää Euroopan parlamentissa. Perussuomalaiset menevät samaan ryhmään Iso-Britannian pääministeripuolueen konservatiivien kanssa.

Merkel tukee Junckeria EU-komission puheenjohtajaksi

Luxemburgin entinen pääministeri on keskustaoikeiston EPP:n kärkiehdokas tehtävään.

Tuhannet ranskalaisopiskelijat osoittivat mieltään äärioikeistoa vastaan – video

Useissa Ranskan kaupungeissa marssittiin torstaina Front National -puolueen eurovaalivoiton vuoksi. Opiskelijoiden mukaan puolueen ajamat asiat vaarantavat demokratian.

Heikko eurovaalimenestys johti jälleen yhden vasemmistojohtajan eroon

Kreikan Demokraattinen vasemmisto -puolueen 1,2 prosentin kannatus sai puheenjohtan ilmoittamaan erostaan.

Viisi suomalaista europarlamentin jäsentä sitoutui Luonnonsuojeluliiton tavoitteisiin

Noin 70 eurovaaliehdokasta allekirjoitti Suomen luonnonsuojeluliiton ehdottamat tavoitteet ja viisi allekirjoittaneista pääsi läpi. Allekirjoittaneita ehdokkaita oli lähes kaikista pääpuolueista.

IS: Europarlamentista lähtevät saavat jättikorvaukset – jopa 120 000 euroa

Suomalaiset väistyvät euroedustajat eivät ole toistaiseksi anoneet korvausta.

Sean Ricks: 13 asiaa, jotka opin eurooppalaisuudesta

Naisella saa olla parta, kahvia ei hörpätä kiirehtien ja parhaat unelmat ovat yksinkertaisia. Ylen toimittaja Sean Ricks oppi nämä ja monta muuta asiaa matkallaan Kreikasta Skotlantiin.

Eve Väyrynen: 13 asiaa, jotka opin eurooppalaisuudesta

Ylen toimittaja Eve Väyrynen kiersi kuukauden ajan ympäri Itä-Eurooppaa Puolasta Bulgariaan. Nämä asiat hän reissullaan oppi.

Näinkin meistä EU:ssa ajatellaan – jääkarhuja, igluja, vuonoja ja vodkaa!

Ylen Eve ja Sean kiersivät eurovaalien alla 10 EU-maata selvittämässä, keitä me eurooppalaiset olemme. Kokosimme tähän juttuun vielä kerran haastateltavien henkilökohtaisimmat ajatukset itsestään ja omasta tulevaisuudestaan sekä sen, mitä heille tuli ensimmäisenä mieleen sanasta Suomi.

Europarlamenttiin tulee EU-kriitikoita populisteista uusnatseihin

EU-vastaiset puolueet saavat uuteen parlamenttiin hieman yli sata paikkaa. Joukossa on kaksi fasistista liikettä ja lukuisia muukalaisvihamielisiä puolueita. Perussuomalaiset ovat eurooppalaisten populistiliikkeiden maltillisimmasta päästä.

EU:n jäsenmaiden johtajat sopivat "pakettiratkaisusta" huippunimityksissä

EU-maiden johtajat yrittävät saada aikaan ehdotuksen komission puheenjohtajasta ennen kesätaukoa, sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel. Jäsenmaat aikovat myös tarkastaa komission painotuksia.

EU-johtajat pureskelevat vaalitulosta illallisella Brysselissä

Eurooppa-neuvoston odotetaan aloittavan väännön EU-komission uuden puheenjohtajan nimestä.

Tossavainen: Stubbin kiiltokuvaa on helppo rapsuttaa

Reijo Tossavainen (ps.) pitää eurovaalitulosta samaan aikaan yllättävänä, mutta samaan aikaan pelätyt odotukset toteutuivat. Reijo Tossavainen ja Ari Torniainen vierailivat Etelä-Karjalan Radiossa ja kommentoivat muun muassa eurovaalien tuloksia.

Olli Rehn: "En kieltäytyisi, jos tarjoutuisi tilaisuus päästä ryhmän johtoon EU-parlamentissa"

Rehn toivoo pitkäjänteisen parlamenttisopimuksen solmimista keskeisten ryhmien välillä. Vakaata päätöksentekoa tarvitaan huolimatta poliittisesta myllerryksestä.

Parlamentti muotoutuu hiljalleen – arvio paikkajaosta

Eurovaalien uusimman tuloslaskelman mukaan vihreät menettäisivät vielä yhden paikan.

Saksa tarjoaa nimityspakettia

Saksa aikoo esittää pakettiratkaisua EU:n huippuviroista. Saksalaistietojen mukaan liittokansleri Angela Merkel kaavailee yhdessä Saksan sosiaalidemokraattien kanssa mallia, jossa tärkeät nimitykset, kuten komission puheenjohtaja, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja ulkopoliittinen edustaja neuvoteltaisiin yhtenä kokonaisuutena.

Surkea äänestysinto saa pohtimaan Belgian mallia: "Äänestyspakossa jotain positiivista"

Belgiassa äänestysprosentti oli europarlamenttivaaleissa 90. Belgiasta kotoisin oleva joensuulainen kaupunginvaltuutettu Alain Minguet (vihr.) näkee äänestyspakossa hyviä puolia. Pohjois-Karjalassa äänesti vain joka kolmas.

Päitä alkaa pyöriä Euroopassa - komission puheenjohtajavalinnasta instituutioiden valtataistelu

Eurovaalien jälkeinen nimityskuhina alkaa Illalla kun jäsenmaiden johtajat kokoontuvat Brysseliin. Kärkiehdokkaina komission johtoon on mainittu muun muassa konservatiivien Jean-Claude Juncker ja sosialistien Martin Schulz, mutta tutkijat epäilevät heidän mahdollisuuksiaan.

Näkökulma: Vaalitulos on protesti, jota ei voi ohittaa

EU:n suunta säilyy mutta uudistusvauhti hidastuu, kirjoittaa Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Uusi saksalaismeppi on vastannut natsipuheistaan oikeudessa: "Hitler oli suurmies"

Maahanmuuttoa vastustavan NPD:n ehdokas Udo Voigt valittiin Saksassa europarlamenttiin. Aiemmin hän on muun muassa kehunut Adolf Hitleriä ja kyseenalaistanut holokaustin uhrien määrän.

Brysselissä pohditaan tänään EU:n komission puheenjohtajaehdokasta

Suomea edustaa Brysselissä pääministeri Jyrki Katainen.

Irlannin työväenpuolueen puheenjohtaja eroaa surkean vaalimenestyksen vuoksi

Aiemmin maanantaina Espanjan sosialistipuolueen johtaja ilmoitti eroavansa samasta syystä.

"Kukaan ei halua ryhmänmuodostusta Jobbikin tai Kultaisen aamunkoiton kanssa"

Jussi Halla-aho mainitsee, että Ranskan Kansallinen rintama tai kukaan muukaan ei halua EU-parlamenttiyhteistyötä unkarilaisen Jobbikin tai kreikkalaisen Kultaisen aamunkoiton kanssa.

Päätoimittaja paljasti saksalaisessa tv-show'ssa äänestäneensä eurovaaleissa kahdesti

Die Zeit -lehden päätoimittajalla Giovanni di Lorenzolla on kaksoiskansalaisuus, ja hän äänesti sekä Saksan että Italian vaaleissa. Hän on kertonut, ettei tiennyt saavansa äänestää vain yhden maan europarlamenttivaaleissa.

Surkea eurovaalitulos oli liikaa – Espanjan sosialistien puheenjohtaja eroaa

Vaaleissa menestyivät pienet, enimmäkseen vasemmistolaiset Espanjan kovia taloussäästöjä vastustavat puolueet.

Kymmenen vastausta vaaleista: mitä äänestystulos merkitsee?

Yle järjesti nettisivuillaan livekeskustelun, jossa yleisö sai kysyä EU-vaaleista asiantuntijoilta. Keskustelussa sivuttiin vaalitulosta, äärioikeiston nousua ja komission puheenjohtajuutta. Kokosimme vastaukset kymmeneen kiinnostavaan kysymykseen.

Turkki jakaa, marihuana yhdistää Suomen uusia meppejä

Suomen uusista europarlamentaarikoista vain vihreiden Heidi Hautala kohtelisi marihuanaa lainsäädännössä samalla tavalla kuin alkoholia tai tupakkaa.

Kolme neljästä ei äänestänyt Joensuun Niittylahdessa – katso oman äänestyspaikkasi tilanne

Ylen vaalitulospalvelusta voi tarkastaa äänetysprosentin ja suosituimmat ehdokkaat yksittäistä äänestyspaikkaa myöten.

Vihreiden ja demareiden kaksintaistoon uusi peluri – Vasemmistoliitto kiilasi Helsingin kolmoseksi

SDP ja Vihreät ovat perinteisesti taistelleet Helsingissä toiseksi suurimman puolueen asemasta, mutta eurovaaleissa asetelma meni uusiksi. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja myöntää, etteivät puolueen nimilista ja taktiikka olleet parhaita mahdollisia.

Näkökulma: Olisiko Euroopan syytä herätä?

Eurovaalitulos Ranskassa ja Britanniassa on merkki rajuista muutoksista eurooppalaisessa poliittisessa elämässä. Kahden keskeisen eurooppalaisen maan poliittisen kartan muuttuminen täydellisesti on oire syvistä ongelmista demokratiassa. Niin kutsutun poliittisen eliitin on nyt syytä aloittaa itsetutkiskelu.

SDP:n pitkäaikainen vaikuttaja: Rinteen tulisi taluttaa puolue ulos hallituksesta

Pitkäaikaisen demarivaikuttajan Pekka Ruotsalaisen mielestä SDP:n tulisi vakavasti harkita hallituksesta lähtöä johtuen puolueen eurovaalikannatuksen rajusta tipahduksesta. Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen ei näe, että vasemmistoliitto lähtisi haastamaan SDP:tä kannatusluvuissa.

Meppi-Kyllösen kotipitäjässä kovat odotukset

Merja Kyllösen valinta ensimmäisen kainuulaisena Euroopan parlamenttiin otettiin ilosena vastaa kotikunnassa Suomussalmella. Odotukset ovat korkealla, vaikka myös toppuuttelevia äänenpainoja kuultiin.

Europarlamentaarikko Kumpula-Natri: "Nyt tehdään tämä työ"

Sosialidemokraattien tuore europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri haluaa päästä vaikuttamaan Euroopan energiapolitiikkaan ja mm. sisämarkkinoihin. Ensimmäiset palaverit meppinä ovat jo odottamassa samalla, kun arjen järjestämisen suunnittelu Vaasan ja Brysselin välillä on myös aloitettu.

Päijät-Hämeen liiton asiantuntija: "Oma meppi olisi maakunnalle hyvästä"

Kotiin jäävät usein potentiaaliset sdp:n ja perussuomalaisten kannattajat, toteaa Päijät-Hämeen liiton erityisasiantuntija Marja Koivula. Omaa viestiä olisi helpompi viedä eteenpäin, mikäli EU:ssa edustaisi maakunnan oma meppi, sanoo Koivula.

Merkel: En päätä komission puheenjohtajasta yksin

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ota vielä kantaa EU-komission uuden puheenjohtajan nimeen. Merkelin mukaan nimitys vaatii vielä runsaasti neuvotteluja.

Saksassa lainehtii jo komission johtajapeli – Tanskan pääministeri noussut veikkauksiin

Saksassa pohditaan jo, kenestä tulee EU-komission uusi puheenjohtaja sunnuntaina käytyjen eurovaalien jälkeen. Uutena spekuloinnin kohteena on Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, joka naisena voisi olla sopiva kompromissiehdokas komission johtoon, kirjoittaa Ylen Saksan kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

Mikko Savola: EU-vaalien tulos kiristää tunnelmaa eduskunnassa

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola ennakoi, että sosialidemokraattien huono eurovaalitulos kiristää neuvotteluilmapiiriä eduskunnassa. Vaalitulos tuo paineita myös niin äärivasemmalta kuin äärioikealtakin. Lisäksi Savolan mielestä perussuomalaisten hypetys on Suomessa kääntynyt jo laskuun.

Merkel tyrmistyi äärioikeiston vaalimenestyksestä

Saksan liittokansleri pitää valitettavana äärioikeiston menestymistä eurovaaleissa.

Mikä olikaan eurovaalien todellinen äänestysprosentti?

Äänestysprosentteja on kaksi, joista molempia voi pitää yhtä oikeina.

Hyvää hyrinää, mutta kaikki unelmat eivät EU-vaaleissa toteutuneet

Perussuomalaisten, Keskustan ja Kokoomuksen eteläsavolaiset johtohahmot eivät pukeudu säkkiin ja tuhkaan, mutta heikko äänestysprosentti huolestuttaa kaikkia.

Suomi lähettää parlamenttiin kiihdyttelijän, pyöräilijän ja lupauksettoman

Suurta osaa sunnuntaina valittuja suomalaismeppejä yhdistää halu työskennellä talouskasvun ja työllisyyden puolesta. Moni haluaa myös puolustaa Suomen etuja ja kitkeä turhaa byrokratiaa. Yle Uutiset kokosi europarlamenttiin valittujen edustajien antamat lupaukset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle