Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kiinan puolustusministeri Li Shangfu valmistautumassa puheeseen kesäkuussa Singaporessa.

Jälleen yksi Kiinan avainhenkilöistä kateissa – Yhdysvallat epäilee puolustusministerin joutuneen kotiarestiin

Puolustusministeri Li Shangfu on ollut yli kaksi viikkoa poissa julkisuudesta. Ministerivierailu Vietnamiin jätettiin väliin eikä syytä kerrottu.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang lehdistötilaisuudessa Berliinissä toukokuussa.

Kiinan ulkoministeri katosi julkisuudesta yllättäen ja nyt hänet on erotettu – tämä kaikki tapauksesta tiedetään

Kiinan uudeksi ulkoministeriksi nimitettiin tiistaina kommunistisen puolueen ulkoasiainpäällikkö Wang Yi.

Kiinan presidentti Xi Jinping istuu tuolilla.

Xi Jinping täyttää 70 vuotta – Kiinan ikääntyvän johtajan mahdollisista seuraajista supistaan vain salassa

Kiinassa ei ole enää edes selkeää menettelytapaa siltä varalta, että vallan itselleen keskittänyt puoluejohtaja Xi joutuisi yllättäen jättämään tehtävänsä.

Taiwans president Ma Ying-Jeou (t.v) och Kinas president Xi Jinping vinkar och ler då de träffades i Singapore den 7 november 2015 för första gången på 60 år.

Taiwanin entinen johtaja historialliselle vierailulle Kiinaan

Entisen presidentin Ma Ying-jeoun vierailu on ensimmäinen laatuaan sitten Kiinan kansantasavallan perustamisen vuonna 1949.

Kirsi Crowley

Analyysi: Kiina rinnasti ensi kerran Taiwanin aseman Ukrainan tilanteeseen ja varoittaa Yhdysvaltoja sekaantumasta

Korona-ajan jälkeinen Kiina on entistä lujemmin johtajansa Xi Jinpingin vallassa. Yhdysvaltoja varoitettiin yhteenoton uhalla astumasta Kiinan reviirille, kertoo Aasian-kirjeenvaihtajamme Kirsi Crowley.

Xi Jinping kävelee taputtavien parlamentin jäsenten edustalla.

Analyysi: Kiinan johtajasta tulee kaiken valtias, sotilasmenot kasvavat – tämä on koronan jälkeisen kansankongressin viesti

Kiinan kansankongressin ensimmäinen istunto koronapandemian jälkeen kertoo uhkia ympärillään näkevästä suurvallasta, jonka sotilasbudjetti kasvaa taloutta nopeammin, kertoo Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Väkijoukkoa pimeässä, taka-alalla valaistu rakennus, jossa kiinankielistä tekstiä, edessä liehuu punainen lippu

Analyysi: Kiinalaiset liikehtivät nyt ennennäkemättömällä tavalla – loppumaton koronakuri sai mitan täyteen

Covid19-rajoitukset ovat herättäneet kansalaistottelemattomuuden ja protestimielialan aivan uudelle tasolle autoritaarisessa Kiinassa.

Uusi video paljastaa hetket ennen Hu Jintaon dramaattista poistamista kommunistisen puolueen kokouksesta.

Kiinan entisen presidentin taluttaminen ulos puoluekokouksesta synnytti spekulaatiotulvan – Hu Jintaon kohtalo näyttää poliittiselta viestiltä

79-vuotias Hu Jintao näyttää kiistelevän kokouksen papereista ennen joutumistaan ulos salista. Xi Jinpingin valta vahvistui entisestään.

Xi Jinping vilkuttaa ympärillään seisoville kommunistipuolueen edustajille suuressa kansan salissa

Kirjeenvaihtajalta: Xi Jinping jatkaa Kiinan ja sen asevoimien johtajana – tie yhden miehen valtaan on auki

Xi Jinping on raivannut tiensä Mao Zedongin mittaiseksi johtajaksi Kiinassa. Virallisesti hän ei ole ehkä yksinvaltias, mutta käytännössä Xi sanelee nyt Kiinan tavoitteet. Vallan ydinpiiri on puhdistettu epäilijöistä ja arvostelijoista.

Pukuun pukeutunut Xi Jinping seisoo puhujakorokkeella ja katsoo hieman vasemmalle.

Xi jatkamassa odotetusti historialliselle kolmannelle presidenttikaudelle

Xi vahvistaa asemaansa entisestään Kiinan politiikassa ja yhteiskunnassa, mutta edessä on myös suuria haasteita.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja: Puoluekokouksessa nähtiin myös draamaa

Kiinan kommunistinen puolue kirjasi Taiwanin itsenäisyyden vastustamisen peruskirjaansa

Tänään päättyneessä kokouksessa kummastusta herätti entisen presidentin Hu Jintaon poistaminen salista.

Xi puhuu, taustalla vuoristomaisema maalaus ja Kiinan lippu.

Kiinan johtaja Xi Jinping "kätki voimansa" nuorena ja taisteli korruptiota vastaan – näin hän nousi pikkuprinssistä 1,4 miljardin ihmisen johtajaksi

Todennäköisesti maailman vaikutusvaltaisin ihminen Xi Jinping valitaan sunnuntaina alkavassa Kiinan kommunistipuolueen puoluekokouksessa historialliselle kolmannelle kaudelle. Mitä me oikeastaan tiedämme hänestä?

Pekingin kirjeenvaihtajamme Kirsi Crowley kysyi kaupunkilaisilta mitä he tekisivät jos he johtaisivat Kiinaa.

Kirjeenvaihtajalta: "Poistaisin koronarajoitukset jos johtaisin Kiinaa", pekingiläinen täräyttää – "Siltamieheltä" uhkarohkea viesti Xi Jinpingille

Kiinan johtajan Xi Jinpingin jatkamista Kiinan johdossa epäilee tuskin kukaan. Protesti keskellä Pekingiä näyttää, että pinnan alla kytee tyytymättömyyttä erityisesti koronakurin takia, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen avajaiseremonia.

Koronakuri on menestys ja Kiina yhdistää Taiwanin, uhosi Kiinan johtaja merkkipuheessaan

Taiwanin haltuun ottaminen on yhä aikeena. Vihjettä tiukkojen koronarajoitusten purkamisesta ei tullut, kun presidentti Xi Jinping luotasi kommunistisen puolueen puoluekokoukselle tulevia päämääriä.

Ylen entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen analysoi USA:n ja Kiinan suhdetta Ylen Aamussa

Pelosin Taiwan-vierailu antoi Kiinalle mahdollisuuden pullistella uudella arsenaalillaan – "Tämä on sisäpoliittinen hengennostatus"

Kiinassa eletään tällä hetkellä herkkää aikaa. Ulkomaantoimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Xi Jinpingin haluavan Taiwanista merkin nationalistiselle politiikalleen.

Taipein kadulla liikennevilinässä naisreporttertteri pitää mikrofonin lisäksi infokylttiä, jossa on hävittäjien kuvia ja nancy pelosi.

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu oli niin merkittävä

Nancy Pelosin Taiwanin-vierailu kiristi Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kyseessä oli ensimmäinen edustajainhuoneen puhemiehen tekemä vierailu Taiwaniin sitten vuoden 1997.

Xi Jinpingin puheen pitämistä näytetään suurella näytöllä katukuvassa.

Xi Jinpingin tiukka koronakuri on alkanut syödä hänen asemaansa Kiinan johdossa – tutkijan mukaan epäilystä on alkanut näkyä selviä merkkejä

Pysyykö Kiinan johtaja vallassa, kun kansa kärsii koronakaranteenissa ja talous sakkaa? Sosiaalisessa mediassa ja laatulehdissäkin on jo povattu Xi Jinpingin suosion laskua.

Wang Quanzhangin tukijat mielenosoituksessa. Keskellä mies pitää plakaattia missä Wangin kuva.

Kravattiin sonnustautunut mies ilmestyi uima-altaalle, ja sen jälkeen Wang hävisi – Kiinan “mustat vankilat” ovat olympiajärjestäjän pimeä puoli

Yle tapasi Pekingissä tunnetun ihmisoikeusjuristin, joka kertoo, millaista on virua Kiinan niin sanotuissa "mustissa vankiloissa". Useiden asiantuntijatahojen mukaan ihmisten kidutus ja näännytys on pidätyskeskuksissa järjestelmällistä.

Vaalimainos kadulla Hongkongissa.

Hongkongissa käydään sunnuntaina ensimmäiset vaalit uudistusten jälkeen – oppositiopoliitikko: "Parlamentista tulee Pekingin kumileimasin"

Hongkongissa äänestetään uudet edustajat lainsäädäntöneuvostoon, eli parlamenttiin. Keväällä Kiina nuiji läpi vaaliuudistuksen, jonka myötä ehdolla on vain "isänmaallisia".

The Battle at Lake Changjin -juliste kadun varrella. Ohikulkija.

Kiina pyrkii myös elokuvan suurvallaksi – isänmaallinen sotaelokuva pesee lipputuloissa uudet Bondit ja Marvelit mennen tullen

Korean sotaan sijoittuva elokuva The Battle at Lake Changjin on tienannut tuottajilleen yli 633 miljoonaa dollaria kahdessa viikossa. Leffa on tähän mennessä Kiinan elokuvateollisuuden suuri taloudellinen voitto.

Kiinan laivaston helikopteri lentää ohjushävittäjä Xianin yllä harjoituksessa heinäkuussa 2016.

Asiantuntijat: Kiinalla ei ennen pitkää ole muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Taiwanille, lentohäiriköinnillä on kuitenkin toinen tarkoitus

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan kymmeniin vuosiin. Asiantuntijat pohtivat, ovatko Kiinan sotilaskoneiden lennot Taiwanin rannikon tuntumaan vain uhittelua, vai onko Kiina valmistautumassa sotaan.

Kiinalaiset pojat tuijottavat puhelinta.

Kirjeenvaihtajalta: Kiina rajaa alaikäisten pelaamista – kommunistinen puolue muokkaa nuorisosta mieleistään määräyksillä

Pelirajoitukset ovat osa meneillään olevaa Kiinan suurta kurinpalautusta. Kommunistinen puolue haluaa määritellä, mitä nuoriso oppii ja mitä sisältöjä se kuluttaa. Myös muu yhteiskunta ja talous halutaan entistä vahvemmin puolueen kontrolliin.

Runsaista sateista aiheutunut tulva katkaisi moottoritiellä liikenteen

Kiinan tulvista raportoivat ulkomaiset toimittajat ovat joutuneet ahdistelun uhreiksi – vihainen väkijoukko piiritti ja syytti heitä Kiinan lokaamisesta

Ulkomaiset toimittajat olivat Zhengzhoussa raportoimassa aluetta piinaavista tulvista. BBC:n mukaan ahdistelu on säännöllistä ja ylhäältä johdettua. Kiina on viime kuukausina karkottanut maasta lukuisia länsimaisten medioiden toimittajia.

Kiinan kommunistinenpuolue 100 vuotta

Mallikansalaisten, liikemiesten ja johtajien valtapesäke – Kiinan jättipuolue täyttää sata vuotta, Xi: Vahva puoluejohto koko kansan elinehto

Maailman vaikutusvaltaisimman puolueen valta keskittyy keskittymistään, sanoo tutkija. Kiinassa kommunistinen puolue ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan kaikille osa-alueille.

Työntekijät niputtavat Apple Daily -lehden numeroita.

"Mustin päivä Hongkongin median vapaudelle" – Turvallisuuslain kohteeksi joutunut Apple Daily -lehti lopettaa toimintansa

Hongkongin viranomaiset jäädyttivät viime viikolla Apple Dailyn varat kansallisen turvallisuuden lain perusteella. Demokratiavaatimuksia kannattaneen lehden perusti liikemies Jimmy Lai vuonna 1995.

Texasilainen republikaaniedustaja John Ratcliffe on presidentti Trumpin vankka tukija.

Yhdysvaltalainen tiedustelujohtaja: Kiina on suurin uhka demokratialle ja vapaudelle ympäri maailman

Yhdysvaltain ulkoministeriö kiristää viisumikäytäntöjä Kiinan kommunistisen puolueen jäsenten ja heidän perheidensä osalta.

Ihmisiä ostoskeskuksessa Pekingissä

Kirjeenvaihtajalta: Kiina satsaa nyt kotimaisen kulutuksen kasvuun eikä halua enää olla pelkkä halpatuotantomaa

Uutta viisivuotissuunnitelmaa laativa Kiinan kommunistinen puolue haluaa vähentää riippuvuutta länsimaiden kulutuksesta.

China Daily -sanomalehden eurooppalainen painos.

Yhdysvallat yrittää hillitä Kiinan propagandaa – Määritti maassa toimivat kiinalaismediat "ulkomaan lähetystöiksi"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo toivoo yhteistyötä EU:n kanssa Kiinan propagandan suitsimiseksi.

Ulkoministeri Mike Pompeo arvosteli jyrkin sanakääntein Kiinaa Kalifornian Yorba Lindassa pitämässään puheessa.

Yhdysvaltain Pompeo: Suljettavaksi määrätty Kiinan edustusto Houstonissa oli vakoilukeskus

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Kiina on hankkinut edustustonsa avulla laittomasti haltuunsa yhdysvaltalaisyritysten kauppasalaisuuksia.

Turvallisuusmies seisoo suuressa hallissa. Katossa on suuri punainen tähti.

Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain – Britannialta ja Yhdysvalloilta tiukka vastalause

Britannia, Yhdysvallat, Australia ja Kanada arvostelevat Kiinan päätöstä yhteisessä lausunnossaan.

KAsvomaskeihin pukeutuneita turvamiehiä Kiinan kansantasavallan parlamenttitalon edustalla.

Kiinan kansankongressin vuotuinen istunto käynnistyi – Hongkongin turvallisuuslaki, koronavirus ja talous puhuttavat

BKT:n kasvutavoite jätettiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin määrittelemättä.

Kiinamieliset yrittivät estää kuvaamisen Narinkkatorilla Helsingissä

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen – Toiminnalla on yhteys suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Yle löysi Suomesta järjestöjä, joiden jäljet johtavat Kiinan kommunistisen puolueen kontrollikoneistoon. Kiinan vaikuttamisen keinot toistuvat samoina maasta toiseen. Juttu on julkaistu alun perin maaliskuussa 2020.

Kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen

Kotini palohälyttimessä on mikrofoni tai sitten ei, mutta Kiinassa on usein parempi käyttää vähän salakieltä

Arkea maailmalta: Kiinalla on kyky tehdä ihminen todella vainoharhaiseksi, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Kuva mielenosoituksesta Hongkongissa 26. lokakuuta.

Hongkongin talous kärsinyt levottomuuksista – taantuma uhkaa

Demokratia-aktivisti Joshua Wongin ehdokkuus ensi kuun vaaleissa hylätty.

Hongkongilaiset ovat osoittaneet mieltään kaduilla jo kuukausien ajan.

Ulkolinja: Taistelu Hongkongista – kansalaiset sitkeän kapinan etulinjassa

Hongkongin kaduilla käydään tahtojen taistelua.

Kiinan kommunistipuolueen juhlaparaati

Kiinan kommunistinen puolue juhlii 70-vuotista valtaansa – Katso video mahtipontisesta paraatista

Hongkongissa mielenosoittajat aikovat vallata kadut myös juhlapäivänä.

Yksinäinen sotilas valvoo liikennettä.

Toimittajalta: Peking sinetöi kaivonkannet ja sulki mediaa ulos paraatistaan – Hongkongin kuohunta kiusaa 70 vuotta hallinneen puolueen juhlaa

Paraatin onnistuminen on niin tärkeää, että osallistujille on jaettu vaippoja. Yleisöä kaduille ei päästetä.

Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana.

Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping? – Kiinan presidentti on kasvattanut maan vaikutusvaltaa

Kiinan merkitys on kasvanut presidentti Xi Jinpingin aikana.

Fan Bingbing CAnnesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2018.

Kiinan kuuluisuudet luokiteltu hyödyllisyyden perusteella – Suurin tähti sai nolla pistettä

Vain yhdeksän huipputunnettua tv- ja filmitähteä yltää sadan yhteiskunnalle hyödyllisimmän kuuluisuuden joukkoon, jos tuoretta kiinalaisselvitystä on uskominen.

Kiinan presidentti Xi Jinping kävelee kansankongressin edustajien ohi.

Kiinan Xi päätti kansankongressin kokouksen: Kansallista uhoa ja varoitus Taiwanille

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoo, että kaikki yritykset "maan hajottamiseksi" ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Kiinan armeijan 60-vuotis esitys vuonna 2009.

Kiina kasvattaa jälleen sotilasmenojaan – talouskasvutavoite tälle vuodelle 6,5 prosenttia

Kiinan sotilasmenot kasvavat tänä vuonna 175 miljardiin dollariin. Kiinan kansankongressin vuotuinen yleiskokous alkoi maanantaina pääministerin puheella.

Janne Riiheläinen

Rysky Riiheläisen kolumni: Karhu se on pandakarhukin – Kiina kasvattaa vaikutusvaltaansa kauppasuhteilla

Kiina investoi ennenäkemättömiä summia ulkomaille. Sillä ostetaan vaikutusvaltaa, muistuttaa Janne "Rysky" Riiheläinen.

Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnrooth: Nielaiseeko kommunistisen kapitalismin lohikäärme lännen?

Kiina ulottaa vaikutusvaltaansa suunnitelmallisesti länteen. Yksilönvapaus, perusoikeudet ja ihmisoikeudet ovat vaarassa jäädä siinä tohinassa jalkoihin, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Jiang Zemin

Toimittajalta: Yksi maa, yksi johtaja – jopa edeltäjä haukotteli Kiinan presidentin puhuessa

Xi Jinpingin mukaan Kiinassa käynnistyi uusi aika, mutta Kiinan kommunistisen puolueen kokous huokuu mennyttä, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Pihalla pöydän ääressä seisova tutkija pitää mittaria istuvan koehenkilön ranteen päällä ja kirjoittaa ylös lukemaa.

Keskiviikko 18.10.2017 (radio)

Kiinassa on alkanut kommunistisen puolueen kokous. Kolme ihmistä on saanut syytteen terrorismirikoksen valmistelusta. Oulun poliisi on löytänyt rikollisilta suuren määrän huumausaineita. Uudenlaisia unilääkkeitä testataan. Kaikki ihmiset ovat samaa rotua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle