Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sorsia talvehtimassa vedessä.

Lintuinfluenssa lopetti sorsien säännöllisen ruokinnan Hämeenlinnassa jo pari vuotta sitten

Kutalassa sorsia ruokittiin säännöllisesti vielä jokunen vuosi sitten. Lintuinfluenssa ja varojen loppuminen tekivät ruokkimisesta lopun.

Sinisorsa ui järvessä.

Kokkolan kaupunki kieltää lintujen ruokinnan puistoissa

Kiellolla pyritään vähentämään lintuinfluenssan leviämistä.

Lintujen talviruokintalautta on Kajaaninjoessa.

Kajaanijoella talvehtivat linnut ruokailevat jatkossa lautalla, ilman sitä sorsien ja joutsenten ruokkiminen olisi pitänyt lopettaa

Linnanvirrassa lintuja vapaaehtoisesti ruokkivat ovat laskeneet vesille ruokintalautan, joten Kajaanijoen linnut saavat ruokaa nyt luvallisesti. Vuosia kestänyt vääntö lintujen talviruokinnasta on päättynyt.

Sorsia ja joutsenia ui Kajaanijoessa.

Oikaisuvaatimus Kajaaninjoen lintujen talviruokinnasta hylättiin – vapaaehtoinen ruokintaryhmä aikoo valittaa hallinto-oikeuteen ostaakseen aikaa

Vapaaehtoinen ruokintaryhmä jätti vielä alkuviikosta ympäristötekniselle lautakunnalle sovintoesityksen, jonka mukaan ryhmä rakentaa ruokintalautan Kajaaninjoessa talvehtiville linnuille.

Rotta kallion kolossa.

Rottakanta runsastuu Mikkelissä – Riesa on sama eri puolilla Suomea

Yle uutisoi tällä viikolla Varkaudesta, jossa rottia pyydetään viemäriin asennettavalla ansalla.

Sorsia ja joutsenia ui Kajaanijoessa.

Linnanvirrassa talvehtivien lintujen ruokinnasta väännetään taas kättä – kuuntele: ruokintaa halutaan jatkaa nykymallilla ainakin huhtikuun loppuun

Ympäristötekninen lautakunta päätti, ettei kaupunki salli talviruokinnan jatkamista Kajaaninjoella ilman siihen soveltuvaa ruokintalauttaa. Päätöksestä jätettiin perjantaina oikaisuvaatimus.

Talitiainen.

Oulussa lintujen talviruokintalavoja on jo asennettu – kaupungilla kaikkiaan viisi yleistä ruokintapaikkaa

Ruokintapaikkoja on Laanilassa, Hupisaarilla, Hollihaassa, Tuirassa ja Meri-Toppilassa. Virallisia talviruokintapaikkoja lukuun ottamatta lintujen ruokinta on kielletty kaupungin yleisillä alueilla.

Luminen lintulauta metallisen tolpan päässä.

Lintujen talviruokinta on aika aloittaa – lintulautaa ei saa pystyttää mihin tahansa

Esimerkiksi Hämeenlinnassa lintuja saa ruokkia asemakaava-alueella vain, jos kiinteistönomistaja sen sallii.

Vaasalainen Pekka Mäkynen lisää talipalloja lintujen ruokinta-automaattiin Risön metsäruokintapaikalla Vaasassa.

Kun hyönteiset katoavat, on aika aloittaa lintujen talviruokinta, arvioi kokenut luontokuvaaja

Ahkerimmat vievät ruokaa linnuille oman pihamaan lisäksi myös metsään, mikä saattaa pelastaa esimerkiksi metsätiaisia talven yli kevääseen. Jos ryhtyy lintujen auttajaksi, vastuuta on kannettava koko talvi.

rotta ansa

Vaasa jatkaa rottien loukuttamista – ilmoitettujen rottahavaintojen määrä pysynyt ennallaan

Vaasa jatkaa yhteistyötä Anticimexin kanssa, ja asennuttaa 15 maanpäällistä rotanloukkua eri puolille kaupunkia. Asukkailta tulleiden havaintojen määrä on edellisvuosien tasolla.

Rotta kallion kolossa.

Korona-aika näyttää pahentaneen kaupunkien rottaongelmaa – etätyöläisten lounasjämät ovat helppoa ruokaa jyrsijöille

Lahden kaupunki on saanut monia yhteydenottoja ongelman tiimoilta. Rottatilanteeseen voi vaikuttaa pienillä teoilla.

Maahan leviteltyjä leivän ja suklaan paloja sekä mannapuuroa.

Tamperelaiseen taimitarhaan ilmestyy aina vain ruokakasoja – ongelma on jatkunut yli vuoden, mutta kieltokylttejä ei tule

Ikurin taimitarhan yli vuoden kestänyt ruokaläjäpiina jatkuu. Kasoihin kyllästyneet asukkaat ovat toivoneet alueelle lintujen ruokinnan kieltävää kylttiä. Sellaista ei ole näillä näkymin tulossa.

Kajaaninjoen Koivukosken vesivoimalaitos.

Kajaaninjokeen talvehtimaan jäävien satojen lintujen ruokinnasta huolehditaan tulevana talvena – viljaa on varattu noin 5000 kiloa

Lintujen ruokinta alkaa, kun vesistöt jäätyvät ja linnuilta estyy luontaisen ravinnon saanti. Ruokinnassa noudatetaan viranomaismääräyksiä ja vakiintuneita ruokintatapoja. 

Lintu on törmännyt ikkunaan.

Lasiseinät ja ikkunat tappavat Suomessa yli miljoona lintua vuodessa - näin estät ja autat

Monet linnut vain pökertyvät törmätessään ikkunaan. Tässä yksinkertaiset ohjeet törmaysten estämiseen ja loukkaantuneen siivekkään auttamiseen.

Lähikuva lenkkipolun varteen levitellyistä leivän paloista.

Mystinen mies raahaa ruokaläjiä vanhalle taimitarhalle Tampereella – rottia pelkäävät asukkaat siivoavat jäljet yhä uudestaan

Tampereen Ikuria on piinannut jo pitkään ruokakasojen levittäjä. Vanhana taimitarhana tunnetulle alueelle on vuoden verran ilmestynyt isoja kekoja erilaisia ruokia. Kaupungin keinot puuttua asiaan ovat vähissä.

Veneen peräaallot.

Oulun edustan merialueella suojelluilla saarilla alkaa keväinen maihinnousukielto – lintujen pesintää rauhoitetaan

Päälinjoiltaan suositus on, että luonnonsuojelualueiksi perustetuille saarille ei nousta maihin 15.5.–15.7.

Lintujen talviruokintapaikka.

"Osa saattaa miettiä, että liian aikaisin tuli tultua Suomeen" – lintuharrastajan mukaan talviruokinnan jatkaminen auttaa muuttajia lumen keskellä

Osa muuttolinnuista liihottaa takatalvisäässä takaisin kohti lumettomampia seutuja. Lumesta ja kylmästä kärsiviä lintuja voi auttaa jatkamalla talviruokintaa, kunnes lumet sulavat.

Taviokuurnat lintulaudalla.

Lottiid biebmanbáiki buktá fitnodatdoallái dietnasa – eandalit stálobeibboš geasuha áššehasaid Gápmasii

Gápmasa Neljän Tuulen Tupa -idjadanbáikki šiljus joreštit juoba 30 iešguđet loddešlája. Stuorámus oassi Agle Kallasa áššehasain bohtet čuovvut loddebiebmanbáikki eallima.

Mies rengastaa sinitiaista, pitää kiinni kourassaan. PItelee pihdeillä jalassa olevaa rengassa, sinitiaisen pää ja siipi näkyvät sormien välistä.

Yhä useampi talvilintulaji katoaa, mutta valkoselkätikan kohtalo antaa toivoa – katso miten lintuja rengastettiin Asikkalassa

Suomessa talvehtivista lintulajeista moni on uhanalainen. Esimerkiksi BirdLifen havaintojen mukaan Suomen metsissä elävien hömö- ja töyhtötiaisten talvikanta on yli puolittunut 2000-luvun aikana.

Kuukkeli hakemassa ruokaa kämmeneltä.

Nuotiopaikalla kohtaa helposti rohkean linnun, joka syö mitä vain – kuukkelin ilmaantuminen tuottaa yhdelle onnea, toiselle epäonnea

Loppusyksystä talvivarastoaan keräävä kuukkeli on helppo valokuvattava, sillä se tulee rohkeasti hakemaan ruokaa ihmisiä kaihtamatta. Suosiotaan nostava retkeilykulttuuri opettaa lintuja majailemaan erityisesti nuotiopaikkojen läheisyydessä.

Valkoselkätikka nokkii talipalloa talvisessa metsässä.

Varpusestakin on tullut erittäin uhanalainen ja hömötiaiset ovat lähes kadonneet – mitä lintuja talviruokintapaikalla nykyään näkyy?

Lintulaudat ovat enimmäkseen yksityisissä pihoissa, ja ruokinta tapahtuu piilossa vieraiden katseilta. Muuramesta löytyy kaikille avoin yhteinen linturuokintapaikka.

Kuvassa jouluvaloja Kuhmossa

Sadat valot koristavat Kuhmon Ahovaarassa talon pihapiiriä – perinnettä on pidetty yllä kymmeniä vuosia

Kun toiset puhuvat kausivaloista, kuhmolaisille Uhlbergeille ne ovat jouluvalot, joihin satsataan. Valot ripustettiin pitkin pihaa kuukausi sitten pikkulintujen ruokintapaikkaa unohtamatta.

Puukiipijä kuusen rungolla.

Alkutalvi ollut kohtalokkaan kylmä eräille Suomessa talvehtiville linnuille: "Hippiäisillä ja puukiipijöillä varmasti tiukka paikka"

Lintuja voidaan auttaa selviytymään pakkasessa tarjoamalla niille rasvapitoista ruokaa.

Kuukkeli oksalla

Talvilintuja voi tarkkailla nyt verkossa suoraan ruokintapaikalta Kuusamosta

Oulangan kansallispuiston maisemissa olevan talvilintukameran toteuttaja on WWF Suomi. Kamera käynnistyi tiistaiaamuna 30. marraskuuta.

Sinisorsa syö henkilön kädestä

Valkohäntäkauriita ruokitaan metsästettäviksi, lintuja katsottavaksi – "Luonnonsuojelumielessä eläinten talviruokinnalle ei ole tarvetta", sanoo luontoaktiivi

Tarvitsevatko luonnonvaraiset eläimet talviruokintaa vai onko se niille jopa haitallista? Aihe jakaa asiantuntijoidenkin mielipiteitä. Ainakaan siihen ei ole yksiselitteistä vastausta.

rotta

Rottasota jatkuu Joensuussa

Aiemmin syksyllä rottia häädettiin Joensuun hautausmaalta. Nyt eläin pitäisi saada poistumaan Kanervalan ja Linnunlahden alueilta.

Varoituskyltti, jossa kerrotaan rottatorjunnasta

"Koskaan ei ole tullut näin paljon yhteydenottoja rotista", sanoo terveystarkastaja Jyväskylässä – siimahäntiä näkyy nyt päivälläkin

Havainnot rotista ovat lisääntyneet runsaasti viimeisen vuoden aikana Jyväskylässä. Tuholaistorjujalle tulee jatkuvasti tehtäviä yksityisten kiinteistöjen ja taloyhtiöiden pihoille.

Tuomo ja Veini Kinnunen rakentamansa lumisaunan ovella.

Maanantai 15.3.2021 (tv)

Britannian ja Suomen kauppa. Lintujen ruokinta. Lumisauna. Sääennuste.

Varpunen ja kaksi pikkuvarpusta syövät pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä seinään ripustetuista verkkopusseista.

Ruokitko lintuja? Oletko lopettanut? Lintujen talviruokinnan tapoja ja muutoksia haarukoidaan kyselytutkimuksella

Talvilintujen ruokintapaikkoja on Suomessa paikoin jopa kolmannes vähemmän kuin 1980-luvulla.

Varoitustarrat sähköllä toimivan rottaloukun kyljessä

Vaasan rottajahti jatkuu – kaupunki toivoo edelleen ilmoituksia rottahavainnoista

Rottajahti jatkuu Vaasassa. Maanpäällisiin ansoihin ja viemäreissä sijaitseviin ansoihin jää edelleen paljon rottia.

Rotta pensaikossa

Leuto talvi vuosi sitten lisäsi rottien määrää kaupungeissa – jos ihmiset nyt muistaisivat pari asiaa, pakkanen hoitaisi suuren osan ongelmasta

Ennaltaehkäisyssä on tärkeä varmistaa, ettei tuhoeläimillä ole ravintoa ja suojaa. Tähän on useita yksinkertaisia vinkkejä.

Joutsen ja sorsia rannassa.

Kajaanijoen sorsia ja joutsenia ei tarvitse ruokkia lautalta, lintuja voi syöttää myös veden pinnan alle

Lintujen ruokkijoille on annettu ohjeet, joilla kiinnitetään huomiota esimerkiksi rottien määrään.

Nälkäisiä sorsia Kajaanissa.

Kajaanissa pitäisi olla sorsien ruokintaan kelluva lautta, mutta kaikki eivät sulata kaupungin linjaa – katso videolta sorsienruokintaa

Kaupunki antoi tiukat säännöt lintujen ruokintaan: ruokinnassa pitäisi esimerkiksi käyttää kelluvaa lauttaa haittaeläinten takia.

Rattus detentus, råttan som Valter Weijola upptäckte.

Mikkelissä on havaittu rottia viemäreissä ja kerrostalojen kellareissa – ongelmaa yritetään suitsia viemäriansoilla

Tänä vuonna terveysviranomaiset ovat saaneet poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja.

Laulujoutsen poikasineen.

Joutsenten ja muiden lintujen ruokinta on kielletty Mikkelin Laihalammella

Ruokinta ei ole kesäaikaan tarpeellista, eikä usean eri syyn takia suotavaa.

Suuri viritetty rotanloukku

Leuto talvi aiheutti rottaongelmia Kanta-Hämeessä

Muun muassa Riihimäellä on jo tarkastatettu joitakin asuinalueita rotanpesien varalta.

Töyhtötiainen

Check out Finland's winter birds on WWF's 'Wildlive' cam

Environmental group WWF is livestreaming endangered birds feeding in a Finnish forest.

Talitiainen lastenkutsuiksi lavastetulla lintulaudalla

Bongaa Yle Luonnon livekamerasta lintulaudan juhlijat!

Seuraa lintulaudan elämää livenä.

Joutsenet vedessä talvella Kajaanissa

13 joutsenta ja 200 sorsaa – Kajaanissa lintujen talviruokinta on yhden miehen varassa

Vilho Kallion aamurutiineihin kuuluu rehujen vieminen Kajaanijoella asustaville linnuille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle