Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hurjana Hiljana nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöllä Ilona Pukkila.

Lapualaisooppera kohahduttaa teatterisyksyä Pohjanmaalla – "Fasismi ei ole mihinkään kuollut, vaikka lapuanliike kenties onkin"

Juha Luukkosen uusi sovitus Lapualaisoopperasta etsii syitä väkivallan syntyyn. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoen kaupunginteatterissa lauantaina.

Aulikki Oksanen puun katveessa.

"Kirjoitan omien tunteitteni takia, niin että ne voisi jakaa" – Aulikki Oksanen

Henkilökuvassa kansanlauluilla kasvanut lyyrikko.

Agit Prop -kvartetti. Monna Kamu, Sinikka Sokka, Pekka Aarnio ja Martti Launis.

Agit Prop -yhtyeestä tunnettu Pekka Aarnio on kuollut

Aarniolla oli myös merkittävä tuottajan ura.

Lapualaisoopperan ensi-ilta on syyskuussa 2019 Seinäjoen kaupunginteatterin Vanha-näyttämöllä.

Lapualaisooppera nähdään ensi syksynä Seinäjoen kaupunginteatterissa

Lapualaisoopperan ohjaaja Juha Luukkosen mukaan teos on teemoiltaan ajankohtainen juuri nyt.

Agit Prop -kvartetti esiintymässä Eurovision laulukilpailujen kotimaisessa karsinnassa vuonna 1975. Vasemmalta oikealle Mona Kamu, Sinikka Sokka, Pekka Aarnio ja Martti Launis.

Lauluyhtye Agit-Propin laulaja Martti Launis on kuollut

Yhtye ilmoitti suru-uutisen Facebook-sivuillaan.

Huora

Työväenmusiikin perinnettä jatkavat nyt räppärit ja punkkarit: "Kantaa ottavaa laulua on ollut kaikkina aikoina, vaikka aiheet muuttuvat"

Valkeakosken Työväen musiikkitapahtuma houkuttelee nimekkäillä esiintyjillä niitä, joita poliittinen sisältö ei kiinnosta. Työväenmusiikki ei kuitenkaan ole koskaan ollut pelkkää julistavaa paatosta.

Agit Prop -yhtye

Lauluja Utopiasta – Agit Propin tarina

Peter von Baghin viimeinen ohjaus kertoo laululiikkeestä.

Kirjailija Matti Rossi.

Suuri Shakespeare-kääntäjä Matti Rossi on kuollut

Neuvostososialismiin uskoneen Rossin sanoitukset levisivät 1970-luvulla koko Suomeen. Ristiriitaisena pidetty hahmo tunnettiin myös ilmiantajana.

ylioppilasteatteri 2016

"Tämä on kuin koti" – Ylioppilasteatteri on koulinut uutta teatteripolvea jo 90 vuotta

90 vuotta täyttävä Ylioppilasteatteri on säilyttänyt asemansa uuden kokeilijana. Sen riveistä on tullut ja tulee yhä nimekkäitä teatterintekijöitä. Juhlanäytelmänä nähdään Mustikkamaan kesäteatterissa päivitetty versio legendaarisesta Lapualaisoopperasta.

Kaj Chydenius.

Kaj Chydenius: Keikalla on riittävästi rakkautta kuten vappuna tulee ollakin

Poliittisten laulujen säveltäjä Kaj Chydenius soittaa Hämeenlinnan Suisto-klubilla ilmaiskeikan vappu-päivänä. Ohjelmistoon on pyydetty etenkin työväenlauluja vapun kunnikaksi. Duettoja Hämeenlinnassa ei kuulla, koska lääkäri on kieltänyt 76-vuotiasta säveltäjä-muusikkoa laulamasta.

Uutisvideot: 50-vuotias Lapualaisooppera herää hetkeksi eloon

50-vuotias Lapualaisooppera herää taas henkiin: "Valitettavasti juttu on ajankohtaisempi kuin ikinä"

Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisooppera sai vuonna 1966 Suomen kulttuuripiirit jengoiltaan, marssitti esiin uuden kaartin teatterintekijöitä ja muutti yhteiskunnallisen keskustelun suuntaa. Juhlavuoden kunniaksi Teatteri Vanha Juko esittää teoksen konserttiversiona. Ohjaajakaksikko uskoo, että kannan ottaminen on tulossa taas muotiin.

Vanha ylioppilastalo

Lapualaisooppera palaa Vanhalle Ylioppilastalolle

Vuoden 1966 teatteritapauksesta, Lapualaisoopperasta, tulee maaliskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Juhlan kunniaksi Teatteri Vanha Juko ja Ylioppilasteatteri tekevät konsertin alkuperäisessä esityspaikassa.

Timo Kalevi Forss ja Rauhatäti

Poliittisen laululiikkeen kiihkeydestä syntyi kirja

1970-luku oli työväen musiikin kulta-aikaa. Jyrkkyys ja sanomisen voimakas palo kuuluvat tänä päivänä rap-musiikissa.

Säveltäjä Kaj Chydenius istuu kuistilla.

Säveltäjä Kaj Chydenius ylistää maalaismiljöötä: Kun näen lehmät kesämaisemassa, rauhoitun – video

Maalais- ja järvimaisema inspiroi suomalaisia taiteentekijöitä edelleen. Esimerkiksi Orimattilan Mallusjärven ympäristössä asuu jo mittava määrä taiteilijoita.

Värikkäitä ilmapalloja.

Meri-Lapin vapputapahtumat

Kurkkaa tästä, mitä ja missä vapun tienoolla tapahtuu. Mukana myös vappumuistio.

Säveltäjä Kaj Chydenius soittaa pianoa.

Kaj Chydenius sävelsi tierna-ajan musiikkia

Perinteisten tiernapoikien lisäksi Oulussa kuullaan muutakin tierna-aikaan liittyvää musiikkia joulun alla. Tähdenkantajat-musiikkidraamassa kuullaan Chydeniuksen säveliä.

Tiibetiläismuusikko tuomittiin vankeuteen Kiinassa

Neljän vuoden vankeustuomio määrättiin todennäköisesti liian poliittissävyisistä lauluteksteistä.

Kaj Chydeniuksen kädet pianon koskettimilla.

Säveltäjä Kaj Chydenius inspiroituu runosta

Kajaanin Runoviikon kävijät odottavat vuosi toisensa perään säveltäjä Kaj Chydeniusta festivaaleille konsertoimaan. Säveltäjä ei pettänyt tänäkään vuonna. Chydenius on aina rakastanut runoja.

Suven runoilija 2014 Aulikki Oksanen runokiven paljastustilaisuudessa.

Runous on säänkestävää

Sanataiteen ystävät kokoontuvat jälleen perinteikkäälle Kajaanin Runoviikolle. Tapahtuma on säilyttänyt omintakeisen tunnelmansa, esitysten jälkeen yleisö kohtaa luontevasti taiteilijoita. Nyt järjestyksessään 38. Runoviikolla juhlistetaan ensi vuonna 70 vuotta täyttävää runoilija Aulikki Oksasta.

Kirjailija ja runoilija Aulikki Oksanen.

Aulikki Oksanen: ”Laulu Sinua, sinua rakastan on syntynyt omasta sielunmaisemasta”

Kirjailija ja runoilija Aulikki Oksaselle rakkaus on ikuinen aihe ja siitä hän on kirjoittanut jo vuosikymmenten ajan. Pian 70 vuotta täyttävältä monipuoliselta taiteilijalta ilmestyy uusi runoteos ja hän on Kajaanin runoviikon nimikkorunoilija.

Säveltäjä Kaj Chydenius.

Kaj Chydenius hakee yhä uusia säveliä koskettaviin teksteihin

Seinäjoen kaupunginteatterissa sunnuntaina vierailleen säveltäjä Kaj Chydeniuksen mukaan musiikin tehtävänä on kuljettaa runoilijan viesti kuulijan ulottuville. Chydenius aikoo jatkaa työtään niin pitkään kuin kuntoa riittää. Tänäkin vuonna hän säveltänyt jo toista sataa laulua, "yritelmää", kuten hän niitä kutsuu.

Kaj Chydenius.

Kaj Chydenius: Kantaaottaville lauluille on aina tilausta

Taloudellisesti vaikeina aikoina voisi olla tilausta uusille työväenlauluille. Nimitys vain ontuu, sillä työttömyydestä kärsivä nuoriso ei miellä itseään työväeksi, pohtii säveltäjä Chydenius.

Agit hop jatkaa luokkataistoa – räppärien uho korvasi solidaarisuuden

Työväenlaulut eivät enää raiu samaan malliin kuin 1970-luvulla, mutta luokkarailo ratkeaa tänäkin päivänä rap-musiikissa. Riimejä tutkineen Jussi Kokkolan mukaan kapitalistille heristää nyt nyrkkiä markkinoilta pudonnut epäluokka.

Wimme Saari.

Pohjoisen tuulet ja laulurunous puhaltavat Kajaanin Runoviikolle

Aulikki Oksanen, laulurunous ja pohjoisten seutujen taiteiljoiden esillemarssi korostuvat tulevan kesän Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa. Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto haluaa tapahtumasta muun muassa pienten suomalaisten esitysten katselmuksen.

Liisa Lindholm nojaa Myllysaaren myllykiveen

Ikäihmiset innostuivat musiikkitapahtuman ilmaisrannekkeista Valkeakoskella

Valkeakoskella alkaa Työväen Musiikkitapahtuma jo 42. kertaa. Festivaaleilla esiintyvät mm. Ismo Alanko, Jonne Aaron ja Von Hertzen Brothers. Aatettakaan ei ole unohdettu.

Erja Hirviniemi

Aku Hirviniemen äiti antautuu vappuna työväenlauluille

Erja Hirviniemeltä jää tällä kertaa vappumarssi väliin, sillä hän esiintyy Riihimäellä poikansa Aku Hirviniemen ja juontaja Janne Katajan pyörittämässä Teatteriravintola Koomikossa. Vappukattausten yhteydessä biisilistalla on luonnollisesti työväenlauluja.

vappupalloja, serpentiini

Meri-Lapissa juhlitaan vappua monin eri tavoin

Vappu näkyy lukuisissa tapahtumissa ympäri Meri-Lappia. Vappuparaatien lisäksi tarjolla on myös elävää musiikkia, ruokatarjoiluja ja vapun riemukasta tunnelmaa.

Jussi Öman ja Linda Venetkoski

Onko Vappua ilman marssia?

Ennen erottamattomasti työväen vapunviettoon kuulunut vappumarssiperinne on hiipunut Lapissa. Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtajan Pertti Keräsen mukaan Lapin ainoa vappumarssi järjestetään Kemissä. Työväen vappujuhlia on vielä kuitenkin eri puolilla Lappia.

80-vuotias Ajan Laulu juhlii

Kemiläinen sekakuoro Ajan Laulu juhlii lauantaina 80 vuotta kestänyttä taivaltaan. Sauvon juhlasalissa järjestettävässä konsertissa kuullaan esimerkiksi Kaj Chydeniuksen ja kuoron pitkäaikaisimman johtajan Sami Itkosen lauluja.

Liisa Tavi laulaa Euroviisujen karsinnoissa 3.1.1980.

Liisa Tavi: Euroviisut oli kamala kokemus

Julkisuudesta vetäytynyt laulaja-lauluntekijä Liisa Tavi luokittelee itsensä humanistiksi, joka toivoo suomalaisille nykyistä kiireettömämpää elämää. Tavi myös kehottaa ihmisiä arvojensa tarkistamiseen.

Liisa Tavi laulaa Euroviisujen karsinnoissa vuonna 1980.

Mitä kuuluu Liisa Taville, aikansa kukkaistytölle?

Laulaja-lauluntekijä Liisa Tavi heitti aikanaan jäähyväiset aseille ja ilmaisi kiitoksensa elämälle. Mitä Taville kuuluu nyt - tule mukaan Facebook-keskusteluun tiistaina 25.9. kello 10-11.

Punalippuja työväen vappumarssilla vuonna 1989.

Politiikka katoaa työväenlauluperinteestä

Politiikka on häviämässä myös nykyisten työväenlaulujen sanoituksista. Vappuna kuullaan perinteisten marssien sijaan yhä enemmän nuorison suosimaa rokkia ja poppia.

Palecafe

Raahen Musiikkiviikoilla yhteiskunnallista sanomaa

Tammikuun lopulla alkavat Raahen Musiikkiviikot menettivät suosituimman esiintymispaikkansa Bio Huvimyllyn lopettamisen myötä. Perinteikäs musiikkitapahtuma on kuitenkin löytänyt konserteille uudet tilat.

Toppilan laulustudio.

Tuskaton tukio pieni - Chydeniuksen sävelmiä

Säveltäjä Kaj Chydenius vierailee viikonloppuna Oulussa lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Säveltäjä esiintyy Toppilan laulustudion kanssa festivaalikonsertissa sunnuntaina Minttu -kahvilassa kulttuuritalo Valveella.

Arvo Salo kotonaan 1970.

Kaj Chydenius: Salo oli tavattoman taitava sananikkari

Arvo Salon kirjoittama Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Ooppera oli samalla lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

Linda Wallgren ja Jussi Sorjanen.

Työväenlaulujen viesti ei haalistu

Vappuna kaivetaan vanhat työväenlaulut naftaliinista ja veisataan niitä vapputilaisuuksissa ympäri Suomea tippa silmässä. Lahtelainen Teatteri Vanha Juko esittää perinteeksi muodostuneessa PERKELE! Työväenlauluja Suomesta -produktiossaan samoja lauluja ja muistuttaa samalla kappaleiden ajattomasta viestistä.

Aulikki Oksanen

Kirjailija Aulikki Oksanen vaihtaa kustantajaa

Kirjailija Aulikki Oksasen seuraavan runokokoelman julkaisija on Kustannusosakeyhtiö Siltala. Aiemmin Oksasen teokset on julkaissut WSOY.

Satu Silvo ja Sinikka Sokka

Nine-musikaali etsii kadonnutta luovuutta

Imatralla lauantaina kantaesityksensä saava Nine-musikaali nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Luovuutensa kadottaneesta elokuvaohjaajasta kertova musikaali tuo vierailevina tähtinä Karelia-salin lavalle 16 naista ja yhden miehen.

Kaj Chydenius.

Kaj Chydeniusta nuorille ja uusille Vanhassa Jukossa

Uuden polven lahtelainen Teatteri Vanha Juko jatkaa yhteistyötä Kaj Chydeniuksen kanssa. Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt Chydenius on edelleen vireessä. Hän säveltää, levyttää ja tekee kiertueita.

Universal Music Acquires Finnish Indie Record Labels

Universal Music has announced the purchase of three major Finnish record companies. Among them is the legendary Love Records label. The Siboney and Johanna labels are also part of the deal.

Perkele kajahtaa Jukossa

Vappu on muutakin kuin skumppaa ja rellestämistä. Jukon vuotuinen työväenlaulukonsertti haluaa nostaa esille keväisen juhlapäivän työväenluokkaisen taustan, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Tämän päivän työväenlaulu voi olla vaikka rapmusiikkia

Kaikki muistavat ne vanhat kunnon työväenlaulut, jotka nostivat kuuntelijoiden karvat pystyyn - joko innosta, tai inhosta, mutta kylmäksi ne eivät jättäneet ketään. Maailma on kuitenkin muuttunut ja tämän päivän työväenlaulu voisi olla aivan jotain muuta.

Kaj Chydenius ja Agit Prop palaavat Berliiniin

Suomen poliittinen laululiike herää henkiin, kun 70-vuotispäiväänsä viettävä Kaj Chydenius ja Agit Prop -kvartetti konsertoivat Berliinissä perjantaina. Chydenius ja Agit Prop olivat suuria nimiä Suomen 1960- ja 1970-lukujen poliittisessa laululiikkeessä, joka sai vaikutteita saksalaisten säveltäjien ja runoilijoiden teoksista.

Jussi ja Kalle Chydenius.

Chydeniuksen veljekset modernisoivat isänsä klassikkokappaleita

Säveltäjä Kaj Chydeniuksen pojat Kalle ja Jussi ovat julkaisseet levyn, jolla he tulkitsevat isänsä tunnetuimpia kappaleita. Näin he onnittelevat tällä viikolla 70 vuotta täyttävää Kaj Chydeniusta. Uusi sukupolvi on modernisoinut sävellyksiä itselleen sopiviksi.

Säveltäjä Kaj Chydenius.

Kaj Chydenius jättää ajan ilmiöiden kommentoinnin nuorille

Aikansa tapahtumiin kantaa ottaville lauluille on aina tarvetta, mutta yleensä on nuoren polven asia olla nyrkit savessa etunojassa. Näin hörähtää tiedostavan laululiikkeen nuottimestari Kaj Chydenius, joka päättää 70-vuotisjuhlansa syksyllä Turkuun.

Radikaalit esiin Annikin runofestivaalilla

Annikin runofestivaali saattaa yhteen eri-ikäisiä kirjallisia radikaaleja. Tampereella lauantaina kuudetta kertaa järjestettävän Annikin runofestivaalin teemana on tällä kertaa radikaali runous. Satavuotiaan puutalokorttelin siimeksessä esiintyvät muun muassa Hannu Salama, Aulikki Oksanen ja rap-artisti Asa.

Kaj Chydenius

Kaj Chydeniukselle ja Hasse Wallille taiteilijaeläke

Opetusministeriö myönsi 45 uutta taiteilijaeläkettä, joiden saajista suuri osa asuu Uudellamaalla tai Itä-Uudellamaalla. Hakijoita oli kaikkiaan yli 500.

Säveltäjä Kaj Chydenius

Kaj Chydenius konserttikiertueella Kouvolan teatterissa

Säveltäjä Kaj Chydenius täyttää 70 vuotta lokakuussa ja juhlavuoden kunniaksi järjestetään kymmeniä konsertteja eri puolella maata.

Sotaoopperan harjoitukset.

Sotaooppera saa jatkoa

Bengt Pohjasen ja Kaj Chydeniuksen yhteistyö Tornionjokilaakson historiaa kuvaavan oopperasarjan parissa saa jatkoa. Joppausooppera, Lestadiusooppera ja Suomen sotaan 1809 sijoittuva Sotaooppera saanevat jatkoa jo parin vuoden kuluttua Evakko-oopperan työnimellä kulkevasta teoksesta.

Kajaanin Runoviikoilla Sirkka Turkkaa ja Chydeniusta

Kajaanin Runoviikkojen ensi kesän esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Sirkka Turkka, Heli Laaksonen, Kaj Chydenius ja Sofi Oksanen. Myös Kalevalan juhlavuosi näkyy Runoviikkojen ohjelmassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle