Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Änkyrimato

Maaperä kuhisee elämää, joka tekee insinöörien työt ilmaiseksi – viljelymaasta kannattaa pitää huolta vanhan kansan tuntemilla opeilla

Hyvinvoivassa maassa vilja ja metsät kasvavat paremmin. Viljelyn yksipuolisuus uhkaa sitä, mutta hyvinvoivana maa huolehtii itesestään.

Galapagoksenjättiläiskilpikonna

Merimiehet söivät kilpikonnat ja rotat söivät munat – nyt sukupuuttoon kuollutta lajia korvataan vastaavilla jättiläiskilpikonnilla

1800-luvulla kilpikonnakanta koki valtavan kadon, kun merimiehet saalistivat niitä hyvin säilyvän lihan vuoksi ja merimiesten mukana tulleet rotat, kissat ja muurahaiset söivät konnien munat.

Benedict Cumberbatch

Hawkingin tuhkat haudattiin Darwinin ja Newtonin hautojen väliin – Hawkingin ääni lähti samaan aikaan kohti mustaa aukkoa

Fyysikko Stephen Hawkingin tuhkat laskettiin haudan lepoon perjantaina. Seremoniaan osallistui muun muassa näyttelijä, joka esitti Hawkingia tv-elokuvassa.

Miehen silhuetti taivasta vasten

Miksi emme löydä elämää muualta avaruudesta? Venäläistutkija vastaa maailman isoimpaan kysymykseen

Venäläinen fyysikko pohtii, karsiiko avaruuden darvinismi elämää muiden tähtien ympäriltä.

Stephen Hawking

Stephen Hawkingin viimeinen leposija on Westminster Abbey

Fyysikko Stephen Hawking haudataan lähelle kuuluisia tiedemiehiä Lontoon Westminster Abbeyyn. Kirkko ilmoitti asiasta tiistaina.

Kari Enqvist

Kari Enqvistin kolumni: Perustetaan Ajattelun Päivä, jolloin kukaan ei kommentoi mitään

Sosiaalisen median reaktioaika on silmänräpäys. Kuinka joku muka ehtii siinä välissä muodostaa pohditun mielipiteen, ihmettelee Kari Enqvist.

Charles Darwin

Jääkiekkoilija Charles Darwin

Kuuluisa luonnontieteilijä harrasti myös "jääkiekkoa".

Pikkuisen hymyilevä mies

Tieteen ahdinko muslimimaissa

Tieteen ahdinko muslimimaissa

Kirahvi syömässä hedelmiä puusta Murchison Fallsin kansallispuistossa, Ugandassa vuonna 2012.

Jo Darwin kummasteli kirahvin kaulaa – nyt sen syy selvisi

Selitys kirahvin kaulan pituuteen löytyi geenitutkimuksessa. Hyvin pienet erot ihmisen perimään verrattuna ovat venyttäneet savannin jättiläisen kaulan kaksimetriseksi.

Kaksi kasviryhmää herätti ominaisuuksillaan Charles Darwinin huomion.

Prisma: Huonosti käyttäytyvät kasvit

Kaksi kasviryhmää herätti Charles Darwinin huomion.

Kaisa Järnefelt taputtaa koehenkilön kanssa Helsingin yliopiston empatiatestissä.

Prisma Studio: Vihapuhetta ja nettiraivoa – mihin empatia katosi?

Voitaisiinko netistä tehdä inhimillisempi?

kirjailija Marjo Niemi

Tolkku ja ihmisen hinta

Kaikella on hinta, sinullakin

Isä pitää vauvaa sylissään.

Tutkimus: Isän eliniän pituus voi vaikuttaa siihen, millainen lapsesta tulee

Tampereen yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan isän elämän pituudella voi olla vaikutusta hänen lapsensa ominaisuuksiin. Äidin eliniällä ei havaittu samanlaista vaikutusta.

Visualisointi alkuräjähdyksestä.

Paavi Franciscus: Alkuräjähdys ja evoluutio ovat totta

Luonnon evoluutio kuuluu Jumalan suunnitelmaan maailmankaikkeuden kehityksestä, sanoo paavi Franciscus. Hänen mielestään Charles Darwinin evoluutioteoria, samoin kuin teoria alkuräjähdyksestä pitävät paikkansa, mutta ovat vain osa luomiskertomusta.

Leguaani Plaza Sur -saarella Galapagoksella maaliskuussa 2012.

Tutkimus tukee Darwinin teoriaa – Saarilla eläimet ovat vähemmän säikkyjä

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että liskot päästävät ihmiset saarella lähemmäksi kuin mannermaalla ennen kuin lähtevät pakoon.

Niilinkrokotiili.

Maailman krokotiilihyökkäykset listattu samaan tietokantaan

Australialaistutkijat perustivat tietokannan, jonka tarkoituksena on auttaa ymmärtämään krokotiilien ja ihmisten välisiä konflikteja.

Yksityiskohta kymmenen punnan setelistä.

Austen saattaa korvata Darwinin 10 punnan setelissä

Monarkki hallitsee setelien toista puolta, kun toisella puolella taas nähdään juhlittuja henkilöitä - kukin 10 - 20 vuotta kerrallaan.

Umpilisäkkeellä on tärkeä tehtävä elimistössä

Umpisuolta ja siihen kuuluvaa umpilisäkettä on yleisesti pidetty evoluution jäänteenä, jolla ei ole enää käyttöä elimistössä. Yhdysvalloissa toiminut tutkijaryhmä kumoaa tämän luulon, umpilisäkkeelle löytyi hyvinkin tärkeä tehtävä.

Darwinille tuhansia ääniä Yhdysvaltojen kongressivaaleissa

Luomisoppiin uskova republikaanien Paul Broun herätti vastaliikkeen kommentillaan, jossa hän tyrmäsi evoluutioteorian valheeksi.

Saksalaisturisti yritti salakuljettaa liskoja Galapagossaarilta

Saksalaisen hallusta löydettiin neljä uhanalaista keltaista iguaania. Miestä uhkaa enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio.

Yksinäinen Yrjö.

Yksinäinen Yrjö palsamoidaan

Jättikonnan kuolinsyyksi on varmistunut korkea ikä. Lajinsa viimeinen edustaja oli kuollessaan noin sadan vuoden ikäinen.

Kampelan evoluutiomysteeriin ratkaisu

Kampelakalojen evoluutio on pitkään ollut suuri mysteeri.

Pölyinen arkistokaappi kätki Darwinin aarteen

Brittitutkija Charles Darwinin kadonnut fossiilikokoelma on löytynyt. Britannian geologisen tutkimuslaitoksen perälle unohtunut vanha kaappi osoittautui aarreaitaksi: sen sisältä löytyi suuri määrä lasilevyille taltioituja fossiileja 165 vuotta sitten kadonneesta kokoelmasta.

Timo Soini

Soini: Suvaitsevaiston fasismi kukkii

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Timo Soinin mukaan Suomessa kukkii suvaitsevaiston fasismi ja darvinismi. Soini kirjoittaa blogissaan, että Suomi on kauhean ahdasmielinen maa näin jälkihaloslaisen ajan auetessa.

Kirjaston kirja palautettiin 122 vuotta myöhässä

Australialaiskirjasto on saanut takaisin lainakirjan noin 122 vuotta myöhässä. Myöhässä ollut nide on Charles Darwinin kirjan ensipainos. Sakkoja myöhästyminen kerrytti huikeat 35 000 Australian dollaria eli vajaat 26 000 euroa.

Lennon pääsi kolikon kylkeen

Liverpoolin rock-legenda John Lennon on päässyt samaan kastiin William Shakespearen, Charles Darwinin ja Winston Churchillin kanssa. Lennonin kasvot on ikuistettu juhlakolikkoon Britanniassa. Yhden Lennonin arvo on viisi puntaa eli noin kahdeksan euroa.

Bikinin atolli pyrkii maailmanperintökohteeksi

Unescon maailmanperintölista täydentyy lähiviikkoina. Tänä vuonna ehdotuksia on tullut myös kolmesta maasta, joilla ei ole vielä listalla yhtään kohdetta. Maailmanperintökohteeksi ehdotetaan muun muassa Tyynenmeren Bikinin atollia, jota Yhdysvaltain tekemä ydinkoe runteli vuonna 1946.

Kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Kristina Carlsonille ja suomentaja Tarja Roinilalle

Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2010 kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Kristina Carlsonille ja suomentaja Tarja Roinilalle. Palkintoperustelujen mukaan Kristina Carlsonin Herra Darwinin puutarhuri -romaani uudistaa romaanimuotoa ja käsittelee suurta aatehistoriallista teemaa intiimisti.

"Newton keksi internetin - ja kuningatar puhelimen"

Tuore tutkimus on asettanut englantilaislasten tietämyksen jälleen kyseenalaiseksi. Joka kymmenes lapsi uskoo kuningattaren keksineen puhelimen. Peräti 60 prosenttia arvelee sir Isaac Newtonin löytäneen tulen, osa piti häntä internetin keksijänä.

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri

Englantilainen kylä 1870-luvun lopulla on Kristina Carlsonin romaanin tapahtumapaikkana. On kulunut 50 vuotta Charles Darwinin Lajien synty -teoksen ilmestymisestä. Kyläläiset horjuvat kristinuskon ja tieteen välillä.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Aamun lehdet

Tiistain sanomalehdissä muun muassa moititaan hallituksen yrittäjäpolitiikkaa ja kehutaan 150-vuotiasta evoluutioteoriaa.

Darwinin teos pelastui vessankaapista

Brittikodin vessasta on löytynyt ensimmäisen painoksen kappale Charles Darwinin Lajien synty -kirjasta. Tiistaina myytävän harvinaisuuden hinta noussee 66 000 euroon, arvioi Christien huutokauppakamari.

Mies ja jättiläiskilpikonna

Jorma Yrjölä toteutti lapsuuden haaveensa

Galapagossaarten luonto ja elämys tarjoavat paratiisin luontokuvaajalle. Jorma Yrjölä kohtasi monta legendaa.

Kaksi merileguaania lepää rantakalliolla.

Meriveden lämpeneminen uhkaa Galapagos-saaria

Tutkijat pitävät herkkiä Galapagos-saaria luonnollisen kokoisena laboratoriona, jossa mitataan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Pienikin meriveden lämpeneminen voi olla kohtalokas suurelle joukolle harvinaisia lajeja.

kirjan sivut

Aamun kirja 8.9. - Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri

Englantilainen kylä 1870-luvun lopulla on Kristina Carlsonin romaanin tapahtumapaikkana. On kulunut 50 vuotta Charles Darwinin Lajien synty -teoksen ilmestymisestä. Kyläläiset horjuvat kristinuskon ja tieteen välillä.

Paul Cézanne, Ryöstö (1867, öljymaalaus)

Darwin vaikutti aikansa kuvataiteisiin

Englantilaisen biologin Charles Darwinin syntymästä on tänä vuonna kulunut 200 vuotta. Britannia juhlii suurta poikaansa monella tapaa. Darwin opiskeli Cambridgen yliopistossa, ja yliopiston kylkiäisessä Fitzwilliamsin taidemuseossa on juuri avattu näyttely, jossa esitellään Darwinin vaikutusta maalaustaiteeseen.

Darwinin rikkoma muna löytyi yliopiston kätköistä

Brittiläisen Cambridgen yliopiston kätköistä on löytynyt Charles Darwinin signeeraama muna, joka on peräisin tutkimusmatkailijan Etelä-Amerikkaan 1830-luvulla suuntautuneelta retkeltä.

Luomisteoriasta keskustellaan Vatikaanissa

Vatikaanivaltio on pyörtänyt aiemman päätöksensa ja sisällyttää Darwin-konferenssiin myös keskustelun luomisteoriasta.

Cambridgen Trinity Collegen sisäpiha, jossa kauniisti koristeltu suihkulähde ja 1600-luvulta peräisin olevia rakennuksia

Cambridgen yliopisto juhlii 800 vuottaan

Brittiläinen Cambridgen yliopisto on aloittanut 800-vuotisjuhlansa historiastaan kertovalla näyttävällä valoshow'lla, joka heijastettiin lauantaina yliopistorakennusten seiniin.

Alander luennoi Tieteen päivillä

Tieteen Päiviä vietetään Helsingin yliopistossa. Teemana on tällä kertaa evoluutio.

Darwinia tieteen päivillä

Tieteidenyötä vietetään Helsingissä torstaina

Tieteen päivien teemana evoluutio

Tieteen päivät alkavat tänään keskiviikkona Helsingissä. Tämänvuotisena teemana on Evoluutio Charles Darwinin kunniaksi.

Elektropop-yhtye tekee oopperan Charles Darwinista

Elektropop-yhtye The Knife suunnittelee oopperaa Charles Darwinin elämästä, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter. Ruotsalaiset sisarukset Olof Dreijer ja Karin Dreijer työstävät teosta yhdessä tanskalaisen teatteriryhmän Hotel Pro Forman kanssa.

Maanviljelys osoittautui hitaaksi keksinnöksi

Tuore tutkimus on kumonnut vakiintuneen olettamuksen, jonka mukaan maanviljelys alkoi ihmiskunnan nopeana ahaa-oivalluksena. Tutkimuksen mukaan ensimmäiset viljely-yritykset alkoivat 10 000 vuotta aiemmin kuin on luultu.

Yhdysvaltalaiset uskovat Jumalaan - ja ufoihin

Suuri enemmistö Yhdysvaltojen aikuisväestöstä uskoo Jumalaan, kertoo tiistaina julkaistu tutkimus. Tilaston mukaan Yhdysvalloissa uskotaan myös ufojen, paholaisen ja aaveiden olemassaoloon.

simpanssi puussa.

Evoluutio

Evoluutio

Maailman vanhin eläin täytti 175 vuotta

Maailman vanhin tunnettu elossa oleva eläin, lähes 150-kiloinen jättiläiskilpikonna täytti tiistaina 175 vuotta. Harriet-niminen kilpikonna juhli merkkipäiväänsä Brisbanen pohjoispuolella Australian Queenslandissa sijaitsevassa eläintarhassa.

Raamatun luomiskertomus valtaa kouluja USA:ssa

Yhdysvalloissa Kansasin osavaltiossa aletaan opettaa koululaisille, että maailma on syntynyt periaatteessa Raamatun luomiskertomuksen mukaisesti.

Luomisteoria valtaa kouluja USA:ssa

Yhdysvalloissa Kansasin osavaltiossa aletaan opettaa koululaisille, että maailma on syntynyt periaatteessa Raamatun luomiskertomuksen mukaisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle