Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äitien pelkoja ei ohiteta olankohautuksella – Seinäjoen keskussairaala satsaa synnytysvalmennukseen etänä

Synnytysvalmennus on koronan vuoksi tauolla. Odottavat äidit saavat avukseen kätilöiden ideoimia voimavideoita.

Hyvinvointiyhtymän uusi perhekeskus ei vakuuta ehkäisy- ja äitiysneuvolan henkilökuntaa – "Perhekeskus, jonne perhe ei mahdu"

Lahden keskustaan on tulossa uusi perhekeskus, joka kokoaa monet palvelut saman katon alle. Tiloja kritisoidaan jo nyt liian pieniksi.

Yhdysvaltain onneton äitiysterveydenhuolto vei Marco Mentionilta vaimon ja lastensa äidin: ”25 sekuntia hoitoa ja kassalle”

Yhdysvallat on kehittyneistä teollisuusmaista ainoa, jossa äitiyskuolemat ovat viime vuosina lisääntyneet. Erityisesti mustat naiset ovat vaarassa.

Essoten lastenneuvolat suljettu – alle vuoden ikäisten lasten terveystarkastukset ja äitiysneuvolakäynnit jatkuvat

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote on sulkenut lastenneuvolat ja kouluterveydenhuollon koronavirustilanteen takia.

Lääkäri haluaa häkämittarit neuvoloihin odottavien äitien puhalluttamiseksi – Kuopiossa ristiriitainen vastaanotto

Tarkoituksena olisi vähentää odottavien äitien tupakointia. Kuopion äitiysneuvoloiden asiantuntijoiden mukaan näyttöä häkämittareiden hyödyistä ei ole tarpeeksi.

Kolmen lapsen äiti lataa suorat sanat arjestaan: ”Äidit, jotka sanovat nauttivansa joka hetkestä, valehtelevat!”

Suomen Turku julisti äitiysrauhan. Tutkija Suvi-Sadetta Kaarakaisen mielestä kuva äitiydestä on tänä päivänä tiukempi kuin 20 vuotta sitten.

"Internet ei riitä synnyttäjän valmentajaksi" – Perhevalmennusta myös isille ja maahanmuuttajille

Nettitieto ja videot eivät ole syrjäyttäneet perinteistä synnytysvalmennusta. Perhevalmennuksen rinnalla on myös useita erityisryhmiä vauvaa odottaville.

KYS siirsi synnytysvalmennusvideot nettiin

Aiemmin synnytysvalmennus järjestettiin Kuopion yliopistollisen sairaalan auditoriossa.

Savonlinnan seudulta käydään ahkerasti synnyttämässä Joensuussa

Pohjois-Karjalan keskussairaalan vetovoimatekijöitä ovat muun muassa laadukkaaksi koettu imetysohjaus ja synnytysvalmennus.

Smoke-free babies as a goal: 15% of pregnant Finns still smoke

Expectant mothers smoke more in Finland than in the other Nordic countries, and the southern city of Hämeenlinna has decided to do something about it. Carbon monoxide monitors are now a routine part of maternity clinic visits there.

Synnytyspelko lisääntyy hurjaa tahtia – vain diagnoosilla tuleva äiti pääsee tutustumaan synnytyssaliin

Tutkijan mielestä synnytysvalmennuksen siirtäminen neuvoloilta sairaaloille tulisi hoitoja halvemmaksi.

Synnytysvalmennukset siirtyvät nettiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Videoiden ansiosta synnyttäjät voivat itse päättää, missä ja milloin tutustuvat aiheeseen.

Isät innostuneet tunnustamaan isyytensä äitiysneuvolassa

Torniossa isyyden tunnustamisen on voinut tehdä helmikuusta lähtien neuvolakäynnin yhteydessä ennen lapsen syntymää. Samalla käynnillä vanhemmat voivat tehdä myös sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta – vapaaehtoiset doulat äitien tukena

Yhä useampi odottava äiti saa tukea synnytykseensä doulalta eli tukihenkilöltä. Vapaaehtoisten tukihenkilöiden merkitys kasvaa sitä mukaa, kun kunnat säästävät synnytysvalmennuksesta.

Jennin hiv paljastui äitiysneuvolan rutiiniseulonnassa – "Suurin huoli oli syntyvästä lapsesta"

Jenni sai tietää äitiysneuvolassa saaneensa hiv-tartunnan. Ennen tauti oli kuolemantuomio, mutta nykyään sen ajatellaan olevan yksi kroonisista sairauksistamme.

Kerro ihanat ja kamalat kokemuksesi äitiysneuvolasta

Äitiysneuvolan tarkoituksena on huolehtia raskaana olevan naisen ja hänen tulevan vauvansa hyvinvoinnista. Ryöppyävien keskustelupalstojen perusteella tässä ei ihan aina onnistuta. Millaisena sinä muistat käyntisi neuvolassa odottavana vanhempana?

Luosujärvi: Äitiyshuolto on muutakin kuin synnytyksiä

Pienten synnytyssairaaloiden puolesta laaditun kansalaisaloitteen kaatuminen oli arvattavissa, miettii Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi. On syytä muistaa, että äitiyshuolto on muutakin kuin synnytystoimintaa.

Maternity clinic teaching imagery changing – Children don't recognise farm animals

A much-used young children's neurological assessment test includes colour images whose elements children are tasked with identifying. For a long time, the test used a colour drawing of a farmyard with traditional rural animals in the picture. A new image had to be commissioned due to children being unable to identify farmyard creatures.

Kotka kokeilee sähköistä ajanvarausta äitiyshuollossa

Kotka ryhtyy kirimään umpeen takamatkaansa sähköisissä asiakaspalveluissa. Ensimmäisenä kohteena sähköiselle ajanvaraukselle on äitiyshuolto. Omahoitajien ja -lääkärien ajanvarauksessa kokeillaan sähköpostia.

Äidit vastustavat neuvoloiden keskittämistä Mustasaaressa

Mustasaari on lakkauttamassa viisi äitiysneuvolaa ja keskittämässä palvelut yhteen paikkaan jo tänä keväänä. Kylissä asuvat äidit vastustavat suunnitelmaa.

Kaksi kertaa synnytysvalmennusta ei riitä kaikille äideille – Kristiina perusti yksityisen kätilöpalvelun

Kätilöyrittäjän avustuksella ensisynnyttäjä voi valmentautua synnytykseen entistä yksityiskohtaisemmin, sanoo vastikään yksityisen kätilöpalvelun aloittanut yrittäjä.

Vaasa pohtii uudenlaista perhevalmennusta – kevään kokemukset ratkaisevia

Osa vauvaa odottavista vaasalaisperheistä on kevään ajan mukana moniammatillisessa perhevalmennuksessa, osa käy perinteisen synnytysvalmennuksen. Kokemusten perusteella päätetään, kummalla tavalla vaasalaisperheitä valmennetaan vauvan tuloon ensi syksynä.

Kuopio keskittämässä äitiysneuvolan lääkärikäynnit yhteen paikkaan

Odottavat äidit saisivat ensi syksystä lähtien raskauteen liittyvät lääkäripalvelut keskustan pääterveysasemalta. Nykyisin lääkärissä voi käydä kolmessa toimipisteessä.

Virtuaalivalmennus epäilyttää synnyttäjiä – "Netistä ja kirjoista lukeminen jättää vaaran väärinkäsityksille"

Monessa kunnassa synnytysvalmennus on siirtynyt säästösyistä internettiin. Enemmistö Yle Uutisten verkkokeskusteluun osallistuneista kallistui perinteisen kasvotusten järjestetyn synnytysvalmennuksen puolelle – mutta sekin sai osakseen kritiikkiä.

Riittääkö netti tueksi synnytysvalmennuksessa?

Yhä useampi kunta ja sairaanhoitopiiri on siirtänyt synnytysvalmennuksen internetiin säästösyistä. Millaisia kokemuksia sinulla on – riittääkö virtuaalinen valmennus vai tarvitsisivatko tulevat vanhemmat myös oikeaa ammattilaiskontaktia?

Kokkolassa säästölinja: synnytysvalmennusta saa vain netistä

Terveydenhoitajien lomautukset ovat ruuhkauttaneet Kokkolan äitiysneuvolat. Suman purkamiseksi kokkolalaisäitien synnytysvalmennus järjestetään vuoden loppuun asti netissä.

Maternity nurse: Internet fuelling pregnancy fears

Expectant mothers should resist the temptation to read up too much online about their pregnancies, say maternity staff, with pregnant women now more likely to suffer anxiety or mental health problems in the run-up to giving birth than in the past according to one health worker in Kajaani.

Massaluento ja nettivalmennus - mikä merkitys synnytysvalmennuksella on?

Synnytysvalmennuksen vähentäminen on lisännyt synnytyspelkoja, näin kommentoivat Yle Uutisten kyselyyn vastanneet kätilöt. Kokemuksia - olisitko kaivannut pidempää synnytysvalmennusta?

Kätilöt: Nettikeskustelut ruokkivat synnytyspelkoja – liikaa kauhukertomuksia

Synnytysvalmennuksen vähentäminen on lisännyt synnytyspelkoja. Tätä mieltä on moni Yle Uutisten tekemään kyselyyn vastannut kätilö. Viime vuosina yleistynyt nettivalmennus toimii kätilöiden mielestä hyvänä lisänä, mutta monet synnyttäjät lukevat netistä liikaa kauhukertomuksia.

Seinäjoki keskitti äitiysneuvolat saman katon alle

Seinäjoella odottavien äitien neuvolapalvelut on siirretty yhteen paikkaan. Sitä varten on kunnostettu entinen terveyskeskus. Seinäjoella syntyy vuosittain 800-850 vauvaa.

Odottavat äidit saavat uuden rokotteen Jyväskylässä

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen äitiysneuvoloissa alkaa ensi viikolla uuden rokotteen antaminen odottaville äideille. Jatkossa JYTEn äitiysneuvoloissa tutkitaan kaikilta odottavilta äideiltä veriryhmävasta-aineet raskausviikoilla 8-12.

Kuntosalilta bailaten kohti synnytyssalia

Jyväskylässä ja Äänekoskella on helmikuun alussa mahdollista saada tehosynnytysvalmennusta ryhmäliikuntatunnin keinoin. Bailamaman kolmituntisessa tehovalmennuksessa keskitytään erityisesti synnytystilanteeseen, kun kunnallisella puolella äideille annetaan neuvoja koko elämänmuutokseen.

Lapsi millimetriseurannassa - millaisia kokemuksia sinulla on?

Suomessa neuvolat ja lasten terveydenseuranta ovat maailman huippua. Esimerkiksi lapsen pituutta ja painoa on seurattu tilastollisesti jo kohta lähes vuosisata. Millaisia kokemuksia sinulla on neuvolakäynneistä?

Vauvoja syntynee Savonlinnassa jatkossakin

Savonlinnan keskussairaalassa marraskuun lopussa sulkeutuvan synnytysosaston työntekijöille ja tiloille mietitään jo uutta käyttöä. Synnytysten mahdollisuuskaan ei täysin poistu. Tietty valmiustaso pidetään jatkossakin yllä.

Äitiysneuvolat parisuhteen asialla

Uudet äitiysneuvoiden suositukset painottavat entistä enemmän koko perheen ja parisuhteen hyvinvointia. Hyvinvoivilla äideillä neuvolakäyntejä vähennetään ja resurssit ohjataan apua kipeimmin tarvitseville.

Yhteisöllisyys siirtyi tuvista yhdistyksiin

Lapsiperheen arkea eivät enää auta pihapiirissä olevat sukulaiset. Koko kyläkään ei enää ole apuna kasvattamassa lapsia. Yhteisöllisyys on muuttunut, mutta samaa silti haetaan: oppien ja kokemusten jakamista sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

"Isovanhemmille on näytetty vauvaa parvekkeelta"

Etelä-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolla on tiukat vierailuohjeet. Isät saavat vierailla 12 tunnin ajan päivällä, mutta muut sukulaiset saavat odottaa tuoreen sukulaisen näkemistä kotiutukseen asti

Uudet suositukset: Äitiysneuvolaan mennään aiempaa harvemmin

Uusien suositusten mukaan terveet, hyvinvoivat odottajat kävisivät  neuvolan terveydenhoitajalla 8-10 kertaa, kun tähän asti suositus on ollut 13-15 käyntiä.

Kesäsulut alkavat heinäkuussa

Kemissä useimmilla osastoilla lomakauden kiinniolo alkaa heinäkuun toisella viikolla tai puolivälissä ja kestää kahdesta viikosta kuukauteen. Pisimpään kesäsulussa on Rytikarin neuvolan sairasvastaanotto, joka aukeaa vasta syyskuun alussa.

Tupakoivat teiniäidit huolestuttavat neuvoloissa

Turun äitiysneuvoloissa ryhdytään kampanjoimaan entistä tehokkaammin tupakointia vastaan. Terveydenhoitajille on suunnitteilla uusia työkaluja ja lisäkoulutusta puuttua raskaudenaikaiseen tupakointiin.

Pettäminen hajottaa yhä useamman nuoren lapsiperheen

Yhä useammat pienten lasten vanhemmat päätyvät eroon pettämisen vuoksi, arvioi pitkään neuvolatyötä tehnyt Teija Kiiveri. Hänen mukaansa osa asiakkaista kertoo, ettei edes tiedä perhettä, jossa ei petetä.

"Täti nauroi itsekin että neuvolassa tiedetään aina viimeisenä"

Äitiysneuvolan hoitajien asiantuntemus puhutti kommentoijia Ylen nettikeskustelussa. Varsinkin imetystuen taso sai monelta nettikeskustelijalta risuja.

Tukitiimi auttaa raskaana olevaa päihdeäitiä

Raskaus tuo usealle päihdeäidille syyn raitistua. Kemissä päihdeäideillä on mahdollisuus saada moniammatilliselta tukitiimiltä apua taisteluun huumeita, lääkkeitä ja alkoholia vastaan.

Ensisynnyttäjä odotti neuvolasta "tiukkapipoisia vastauksia"

Anna Tornivaara ja 1 100 muuta kuopiolaista käyttivät viime vuonna äitiysneuvolan palveluja. Millaiset kokemukset hänelle jäivät järjestelmästä, joka on tutkimuksen perusteella yksi maan parhaita?

Onko pakko imettää jos ei tahdo?

Tulevien ja tuoreiden äitien saama tietotulva kääntyy helposti itseään vastaan. Onko vanha kunnon neuvolatäti pudonnut kehityksen kärryiltä?

Haluaisitko synnyttää kotona?

Kotisynnytys kuumentaa tunteita. Kätilöt vaikenevat synnyttäjille antamastaan avusta, mutta kotisynnytysaktiivien mielestä vaaroja liioitellaan. Haluaisitko synnyttää kotona?

Parents seek designer due dates for newborns

Up to the 1990s most Finnish babies were born in March, roughly nine months after the free-spirited Midsummer holiday. Nowadays, however, babies are increasingly entering the world on a due date pre-selected by their parents – usually in July. Safer and more modern Caesarian section procedures have also made it easier for parents to ensure that their newborns’ due dates are guided by design rather than destiny.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle