Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

cerro dominador -voimala

Chile mielii aurinkosähkön suurvallaksi ja näyttää suuntaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kunnianhimoisella energiapolitiikallaan

YK:n seuraavan ilmastokokouksen järjestäjämaa Chile voi tuottaa 70 prosenttia energiastaan uusiutuvilla energiamuodoilla jo vuoteen 2030 mennessä.

Savosolarin suurtilaus Ranskassa etenee nyt vauhdikkaasti

Ranskan suurin aurinkolämpövoimala sai viranomaisilta hyväksynnät.

ulkokuva syksyn uimahallista syksyn sinisessä valossa

Hämeenlinnan remontoitu uimahalli myy käyttämättä jääneen lämmön takaisin kaukolämpöyhtiölle

Elenia ostaa Hämeenlinnan uimahallin yli jääneen lämmön takaisin kaukolämpöverkkoon. Yhtiön mukaan ratkaisu on ensimmäisiä Suomessa.

Voutilakeskus, katolla aurinkokeräimiä

Palvelukeskuksen uimavesi lämpiää nyt aurinkoenergialla

Suomen suurin aurinkolämpöjärjestelmä lämmittää hämeenlinnalaisen palvelukeskuksen uima-allasta. Voutilakeskuksen katolla on aurinkolämpökeräimiä yli 250 neliötä.

Raimo Lovio.

Professori: Aurinko ja tuuli ohittavat hiilen, maakaasun ja ydinvoiman 20 vuodessa

Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio toivoo, että Suomessa uusiutuvat energialähteet ohittavat uusiutumattomat sähköntuotannossa jo vuonna 2017.

Taivas

Savon Voima tuottaa kaukolämpöä ensimmäistä kertaa aurinkoenergialla

Tahkovuorella käynnistetty kaukolämpökeskus lämmittää Nipasen alueen taloja puupelleteillä ja aurinkoenergialla. Pilottikeskuksella selvitetään, kuinka aurinkolämpöä voidaan käyttää lämmöntuotannossa muun tuotannon rinnalla.

Savo-Solarin aurinkokeräimen paineiden tarkistus

Savo-Solarille Tanskasta miljoonatilaus

Savo-Solar toimittaa noin 5 500 neliömetrin aurinkolämpökeräinkentän tanskalaisen Løgumkloster Fjernvarmen kaukolämpölaitokseen.

SavoSolar

Savo-Solar aloittaa yhteistoimintaneuvottelut – suunnitelmissa lomautuksia

Yhtiö aloittaa koko Suomen henkilöstöä koskevat neuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Aurinkokeräimeen asennetaan lasia

Aurinkolämpöjärjestelmiä valmistava Savo-Solar listautuu myös Helsingin pörssiin

Savo-Solar listautui keväällä Tukholman pörssin First North -listalle. Nyt aurinkolämpijärjestelmiä valmistava yhtiö rinnakkaislistautuu Helsinkiin.

Linnunpönttöjä

Oiva koti kahdelle tai useammalle naiselle – siivekkäiden asuntokauppa on kiivaimmillaan

Kohde on tilava yksiö kauniin järven rannalla. Asunnosssa on energiaystävällinen aurinkolämmitys, neliöhinta on noin 32 euroa. Tilaa hetkeksi jopa kahdelletoista asukkalle. Täydellinen koti kahdelle naiselle. Siis telkille.

Cencorp

Aurinkoenergialta odotetaan paljon – Suomen pienet kotimarkkinat jarruttavat edelleen menestymistä

Aurinkoenergiasta on puhuttu Suomessa energiatuotannon yhtenä mallina aina 1980-luvulta saakka. Ala ei ole kuitenkaan edelleenkään kasvanut toiveiden mukaisesti ja kotimarkkinat ovat vaatimattomat verrattuna muihin pohjoismaihin.

Espoon kaupunki auttaa asukkaitaan valitsemaan kivihiilen ja aurinkoenergian sekä maalämmön välillä.

Laskuri kertoo kannattaako aurinkopaneeli omalla katolla – Espoo teki kodin energiamullistuksen helpoksi

Jokainen espoolainen voi nyt katsoa kätevästi, kuinka kannattavaa olisi ottaa oman kodin energiaa auringosta tai maasta. Nykyisin valtaosa energiasta tuotetaan kivihiilellä ja maakaasulla.

Kuvassa ikkunasta näkyy pihalle, jossa on polkupyöriä ja ruohikkoa

Ikkunasta aurinkokeräin

Jyväskyläläinen tutkimushanke sai Suomen Akatemian rahoituksen hankkeeseen, jossa kehitetään ikkunalasina toimivaa aurinkolämmön keräintä. Keräin ei päästäisi ylimääräistä lämpöä sisään, vaan keräisi sen energian muuhun käyttöön.

Mies poraa maalämpökaivoa.

Omakotiasujat siirtyvät maa- ja kaukolämpöön

Etelä-Karjalassa ollaan myös yhä kiinnostuneempia aurinkoenergiasta.

Aurinkopaneli asennus Lemi katto

Auringosta lämpöä ryhmätilauksella

Pirkanmaalla etsitään keinoja madaltaa kotilalouksen kynnystä hyödyntää aurinkoenergiaa. Toiveena on, että kimppatilaukset yleistyisivät kaikkialle Suomeen.

Aurinkokeräin Savosolarin tehtaalla Mikkelissä.

Savosolarin toimitusjohtaja: Luvassa isoja ulkomaan kauppoja

Aurinkolämpökeräimiä valmistava mikkeliläinen Savosolar on ponnistamassa entistä vahvemmin ulkomaan markkinoille.

Aurinkopaneelit katolla.

Aurinkolämpö maksoi itsensä viidessä vuodessa takaisin

Aurinkoenergiaa voi suosia ympäristöseikkojen vuoksi. Paimiolainen Osmo Mäkitalo panostaa kuitenkin aurinkoenergiaan kustannussyistä.

Vanhusten uusi palvelutalo on huippua

Lahden uusin palvelutalo edustaa tekniikan hienoimpia sovelluksia. Talo myös pystyy tarjoamaan asukkailleen erittäin kattavat palvelut.

Aurinkokeräimiä nollaenergiakerrostalon katolla Kuopiossa

Kuopion nollaenergiatalo tuotti sähköä muillekin

Korvausta asuntoyhtiö ei sähköstään kuitenkaan saa. Tuotantoa heikensi kylmä ja pilvinen keskikesä.

Greenpeacen näkemys lämpöenergian tuotannon laskusta.

Energiatehokkuus voi vapauttaa metropolin kivihiilestä

Sekä VTT että Greenpeace ovat yksimielisiä siitä, että asuntojen energiatehokkuuden kasvu voi puolittaa lämmityksen tarpeen neliötä kohti. Greenpeace uskoo, että tehokkuus yhdessä biopolttoaineiden, maa- ja aurinkolämmön kanssa tekee fossiilisista polttoaineista tarpeettomia.

Järvenpääläisen nollaenergiatalon aurinkopaneelit tuottava kolmanneksen koko vuoden sähköntarpeesta. Ostamisen välttämisestä jää enemmän euroja, kuin sähkön myymisestä.

Tekniikan kova hinta estää aurinkoenergian lisäämistä

Helsingin Energia aikoo tuottaa osan Östersundomin tulevan asuinalueen sähköstä aurinkoenergialla. Aurinkoenergia ei ole kuitenkaan nykyisillä hinnoilla kannattavaa.

Aurinkopaneeleita rivissä.

Itävallan energiapolitiikka on täysin vastakkainen Suomelle

Itävallassa aurinkolämpöpaneeleita yli neljä miljoonaa neliötä. Energiapolitiikka on asukaslähtöistä.

Ekologisuus avainasemassa Hyvinkään asuntomessuilla

Hyvinkään asuntomessualueella on aloitettu ensimmäisten talojen rakentaminen. Kaupunki järjestää asuntomessut ensi vuonna Kravunharjussa, joka on osa Metsäkaltevan uutta kaupunginosaa. Messujen keskeinen tavoite on ekologisuus, joka näkyy sekä alueen että talojen suunnittelussa.

Aurinkoenergialla valoisa tulevaisuus

Aurinkosähköteknologiaa käyttävä teollisuus on kasvanut maailmalla viimeiset viisi vuotta 50 prosenttia vuodessa. Esimerkiksi Jyväskylässä myös aurinkoenergian tutkimus on hyvällä mallilla. Jyväskylän yliopistossa aurinkokennoteknologiaa tutkiva professori Jouko Korppi-Tommola palkittiin viime viikolla Millenium -tunnustuspalkinnolla.

Haketta

Lämmitysöljylle tarjotaan vaihtoehtoja

Lämmitysöljy halutaan syrjäyttää lähienergialla Tampereen maaseudulla. Tamperelaisen Ekokumppanit Oy:n hanke tähtää maaseudun asumisen ympäristövaikutusten vähentämiseen ja tukee Tampereen kaupungin sekä seutukunnan asettamia ilmastotavoitteita.

Solar aurinkoputkia talon katolla.

Aurinkoenergia yleistyy lämmitysratkaisuissa

Energiaremontteja tehdään vilkkaasti tällä hetkellä omakotitaloihin ja maatiloille. Alan yrityksissä on odotettavissa ruuhkaa alkuvuodelle, sillä osa kuluttajista odottaa hallituksen ensi vuodelle lupaamia tukia. Mutta ei syksykään hiljaiselta näytä.

Rospuutto-ryhmä.

Kulttuuriväki kutsuu pohtimaan sähkölaskua

Kulttuuriväki ja Kontiolahden kunta kutsuvat yhdessä kansalaiset miettimään sähkölaskun pienentämistä. Kulttuuriyhdistys Rospuutto-ryhmä ja kunnan ympäristöpalvelut järjestävät lauantaina Kontiolahdella Enerzii-tapahtuman, jossa esitellään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.

Hiihtäjiä hiihtoputkessa

Hiihtoputken lauhdelämmöllä voitaisiin lämmittää rakennuksia

Vuokatin urheiluopiston ja Snowpoliksen rakennuksiin suunnitellaan energiansäästöremontteja. Tulevaisuusvisioon kuuluu hiihtoputken ja jäähallin jäähdytyksessä muodostuvan lauhdelämmön taltiointi.

Havainnekuva Porin uudesta uimahallista aurinkokeräimillä.

Porin uusi uimahalli tiedeohjelmassa

Poriin rakenteilla oleva uimahalli on Suomen ensimmäinen julkinen rakennus, jossa on oma aurinkoenergiajärjestelmä. Se on tiettävästi myös maailman ensimmäinen kiinteistö, jossa aurinkolämpökeräimet on integroitu osaksi kupariseinää. Porin uimahalli oli esimerkkinä, kun YLE TV1:n Prisma Studiossa käsiteltiin aurinkoenergian näkymiä.

Tekniikan tohtori Petri Konttinen.

Aurinkoenergiasta Luvatalle kultakimpale?

Aurinkoenergian asiantuntijan, tekniikan tohtori Petri Konttisen mukaan Pori on uudessa uimahallissaan toteuttamassa Suomessa täysin ainutlaatuista ja osiltaan myös maailmanlaajuisesti uudenlaista aurinkoenergiakohdetta. Luvatalla aurinkoenergiassa haistetaan suuria mahdollisuuksia.

Tyhjiöputkikeräimiä

Tyhjiöputkikeräin ottaa aurinkoenergian talteen

Aurinkoenergiamarkkinoille on tullut viime vuosina uusi lämmönkeräyssysteemi: tyhjiöputkikeräin. Se on perinteistä tasokeräintä tehokkaampi ja sillä on pidempi vuosittainen käyttöaika.

Tekevä palkitsi keksijät

Työvalmennussäätiö Tekevä palkitsi ideakilpailun parhaana ekoaurinkokeräimen, jonka avulla saa kerättyä auringon lämpöenergiaa ja puhallettua lämmintä ilmaa sisälle rakennukseen. Laitteen kehitti keksijä Samuli Penttinen.

Säiliörekka moottoritiellä

Lämmitysöljyyn lisätään nyt bio-osuus

Vuoden vaihteesta omakotitalojen lämmitysöljyyn on alettu lisätä bio-osuus.

Säiliörekka moottoritiellä

Lämmitysöljyyn biolisä

Vuoden vaihteesta omakotitalojen lämmitysöljyyn on alettu lisätä bio-osuus. Ensi alkuun biolisän sekoitussuhde on vain kaksi prosenttia, mutta tavoitteena on päästä kymmeneen prosenttiin muutamassa vuodessa.

Aurinkolämpö kasvattaa voimakkaasti suosiotaan

Aurinkolämmön käyttö kasvoi Suomessa lähes neljänneksen viime vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. Aurinkolämmön suosio on lisääntynyt, koska öljylämmittäjät liittävät yhä useammin aurinkolämmön rinnakkaisenergiaksi lämmitysjärjestelmäänsä, kertoo Öljy- ja kaasualan keskusliitto.

Cronberg: Jopa miljoonan talon lämmityksessä haaskataan energiaa

Jopa miljoonan asunnon lämmittämisessä tuhlataan energiaa, sanoo kuluttajapolitiikasta vastaava työministeri Tarja Cronberg.

Öljylämmityksen päästöjä leikataan auringolla

Öljyala uskoo, että öljylämmityksen päästöjä voidaan vähentää päästötavoitteiden mukaisesti.

Google laajentaa energialiiketoimintaan

Hakukoneyhtiö Google alkaa kehittää uusiutuvia energialähteitä.