Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

Kuulemme perinteikkäitä satuja Euroopasta ja kauempaakin.

Tarina Grimmin veljesten keruutyöstä on satua

Grimmin veljekset eivät keränneet satujaan kansan suusta.

Saduissa perhe on pahin

Orvoille lapsille käy aina hyvin

Luuletko tuntevasi vanhat sadut?

Testaa, tunnetko vanhojen satujen historiaa.

Satujen historia yllättää – aikuisviihteestä opettaviksi tarinoiksi

Satujen juuret voivat ulottua satojen vuosien päähän. Osa tarinoista on ehtinyt muuttua matkan varrella. Esimerkiksi nukkuvaa Prinsessa Ruususta ei löytänyt aluksi unelmien prinssi, vaan ukkomies, joka keräsi ”rakkauden hedelmän” nukkuvan neidon kupeelta.

Kulttuurivieras, kirjailija Salla Simukka: Kirjani päähenkilö lähtee Hollywoodiin puolustamaan nuoria, jotka eivät halua määritellä seksuaalisuuttaan

Kirjailija Salla Simukan mielestä on tekopyhää kantaa huolta nuorten lukemattomuudesta niin kauan kuin nuorten kirjat ja kirjailijat sysätään marginaaliin. Simukka itse nousi otsikoihin, kun hänen kirjansa oikeudet ostettiin Hollywoodiin. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

Grimmin kauhun manavoima saa tunteet liikkeelle: "Jos lukitsemme ovet huolella, susi voi olla sisäpuolella"

Riihimäen Teatterissa on luettu talven aikana Grimmin veljesten hurjia satuja. Kotimainen kantaesitys kantaa nimeä The Grimm Book of Horrors. Musiikkinäytelmä tai paremminkin kauhukonsertti päivittää sadut uudelle sukupolvelle.

Grimmin veljekset - saduista sanakirjaan

Grimmin veljekset olivat monialaisia tiedemiehiä.

Tarinoillakin on perimä – neljälle tutulle sadulle löytyi tuhansien vuosien juuret

Tutkijat onnistuivat jäljittämään yhä elävien satujen historian aina pronssikaudelle asti, jolloin mitään nykyisistä eurooppalaisista kielistä ei vielä ollut olemassakaan.

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Korumuotoilu murroksessa – muotoilijoiden työkalut tulevat kotikoneille

3D-tekniikan yleistyminen on korumuotoilulle mahdollisuus ja uhka. Lahdessa korumuotoilun opiskelijat päättivät kokeilla rajojaan, päästivät mielikuvituksensa irti ja suunnittelivat koruja, joiden innoittajina toimivat sadut.

"Paska kissa" ja muita klassikkoja – kirjojen nimien muokkausbuumi villitsi Facebookin

Hurjan suosion saavuttanut Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -tapahtuma kerää Facebookissa kirjojen nimistä tehtyjä väännöksiä ja niihin liittyviä juonikuvauksia.

Lumikki

Upea, tyylitelty 2010-luvun mykkäelokuva Grimmin sadusta.

Julmuus saduissa - Grimmin sadut 200 vuotta

Grimmin veljesten satukokoelma on Lutherin Raamatun ohella laajimmalle levinnyt saksalainen teos koko maailmassa. Satukokoelmassa päitä putoilee, mutta suosio säilyy. Haastattelussa on professori Katri Karasma, joka pitää Grimmin satuja taideteoksina.

Hollywood teki prinsessoista taistelijoita

Amerikkalainen elokuva etsii saduista uutta jättimenestystä. Teineille suunnatut sadut ovat aiempaa synkempiä ja sotaisampia.

Lumikki ja metsästäjä on tummanpuhuva satu

Elokuva on kevään mittaan jo toinen versio tästä Grimmin veljesten sadusta. Ensikertalaisohjaaja Rupert Sandersin luotsaama elokuva on sadun tummempi, paikoitellen jopa painajaismaisia sävyjä saava muunnos.

Punahilkka pelleilee Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Klovneriaversiossa Punahilkasta näyttelijät esittävät klovneja, jotka esittävät Punahilkka-sadun hahmoja. Lastenteatteriesityksessä painotetaan tunnelmaa kerronnan sijaan.

Salon Teatteri miehen ikään

Juhlavuottaan viettävä Salon Teatteri palaa historiansa ensimmäisen esityksen pariin, kun teatteri esittää ensi keväänä viidenkymmenen vuoden takaisen ensiesityksensä musiikkinäytelmä Saapasjalkakissan. Juhlavuottaan viettävä Salon teatteri toimii pitkälti parin sadan harrastajan varassa.

Satu vihkii taikuuteen, toivoon ja moraaliin

Kolmatta kertaa järjestettävän valtakunnallisen satupäivän teema on " Satu elää meissä kaikissa". Sadun toivotaan säilyvän osana lapsiperheiden arkea kiireestä ja uusista teknisistä välineistä huolimatta.

Klassikkosadut houkuttelevat teatteriin tänäkin syksynä

Saapasjalkakissa, Pinocchio ja Alladin ovat syksyn lastennäytelmien sankareita. Klassikkosatujen lisäksi lastenteatteria hallitsevat sovitukset tunnetuista lastenkirjoista, muun muassa Sinikka Nopolan ja Mauri Kunnaksen teoksista. Trendille on selvä syy: kirjallisuushahmot valloittavat yleisön tuttuudellaan.

Grassin viimeinen teos jakaa kriitikoiden mielipiteet

Saksalainen Nobel-palkittu Günter Grass on julkaissut omaelämäkertatrilogiansa viimeisen osan. Lokakuussa 83 vuotta täyttävä Grass avautuu teoksessa väheksytystä asemastaan kirjailijana.

Nenä kirjassa – Maailma ilman meitä

Maailma ilman meitä -ajatusmatkalta ei ole paluuta, sillä luettuaan Alan Weismanin kirjan ymmärtää ihmisten aikaansaannosten järisyttävyyden.

Rudolf Koivun kuvitukset ihastuttavat yhä

Rudolf Koivun teokset ovat kiinnostaneet jo lähes sadan vuoden ajan. Koivun kuvittamat vanhat aapiset ja sadut ovatkin tuulahdus menneestä monelle suomalaiselle. Niitä halutaan ostaa ja katsella yhä.

Monologia teatterimaratonissa

Ylivieskassa järjestettävä kolmas Teatterimaraton keskittyy tänä vuonna sooloteatteriin ja monologeihin.

Vangit näyttelevät Hämeenlinnan kaupunginteatterissa

Vanajan vankilan kahdeksan naisvankia toteuttavat toukokuussa näytelmän Hämeenlinnan kaupunginteatterille. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun vangit esiintyvät yleisölle teatterin lavalla.