Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viktor Orban.

EU pohtii poikkeuksellista keinoa Unkarin ongelmiin puuttumiseksi – miljarditukien lisäksi pelissä on myös Viktor Orbánin vaikutusvalta

Unkarin oikeusvaltion tila puhuttaa istuntoon kokoontuvaa EU-parlamenttia. Osa parlamentaarikoista halusi evätä Unkarin ensi vuonna alkavan EU-puheenjohtajuuden.

Ungerns parlamentsbyggnad upplyst i kvällsmörkret

Unkarin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden

Parlamentin edustajista 182 äänesti Suomen jäsenyyden puolesta ja kuusi vastaan.

Unkarin valtuuskuntaa johtava Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende kommentoi lehdistölle Tukholmassa.

Unkari kiusaa Ruotsia niin pitkään kuin Turkin Nato-ratifiointi viipyy, sanoo ruotsalaistutkija

Gunilla Herolf pohtii, voisiko presidentti Sauli Niinistön vihjauksesta saada B-suunnitelman Ruotsin turvallisuuden takaamiseen.

Viktor Orbán och Recep Tayyip Erdoğan i kostymer skakar hand.

Viktor Orbán matkaa Turkkiin, ja Ylen Nato-erikoistoimittaja uskoo sen kielivän ratifioinnin etenemisestä myös Unkarissa

”On odotettavissa, että Unkari ratifioi pian”, Mika Hentunen sanoo. Unkari on aiemmin sanonut, ettei se olisi viimeinen maa, joka Suomen jäsenyyden ratifioi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán Pariisissa 13.3.2023.

Macron painotti Euroopan yhtenäisyyttä tapaamisessaan Orbánin kanssa

Johtajat keskustelivat myös Suomen ja Ruotsin hyväksymisestä Nato-jäseniksi. Unkari ei ole vielä ratifioinut jäsenyyksiä.

Unkarin parlamenttitalo kirkkaasti valaistuna pimeässä illassa.

”Suomalaiset poliitikot ovat loukanneet meitä” – Näistä asioista Unkarin parlamentti haluaa vielä puhua ennen Nato-ratifiointia

Unkarin valtaliittouman edustaja luetteli Ylelle syitä, miksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi siirtyy maan parlamentissa jälleen kerran hamaan tulevaisuuteen.

Viktor Orbán ja Péter Szijjártó.

Unkarin parlamentti alkaa viimein käsitellä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä – tutkijan mukaan venkoilu on loukkaantuneen maan piikittelyä

Unkariin erikoistunut tutkija Heino Nyyssönen pitää Unkarin ilmoitusta Suomeen ja Ruotsiin lähetettävästä delegaatiosta pelotteluna. Hänen mukaansa delegaatiolla voi olla mukanaan nimilista.

Annika Saarikko

Rahaministerit puivat Unkarin miljarditukia – Annika Saarikon mukaan Suomi on valmis lisäselvityksiin Unkarin ongelmiin liittyen

Suomi on valmis Unkarin oikeusvaltiotilanteeseen liittyviin lisäselvityksiin. Useat EU-maat ovat vaatineet komissiolta uutta selvitystä Unkarin tilanteesta.

Viktor Orbán.

Orbánin lähipiiri on tehnyt EU-tuilla valtavia omaisuuksia, tutkijan mukaan korruptio on Unkarin yhteiskunnan ytimessä

EU päättää joulukuun alkupuolella leikataanko Unkarin EU-tukia miljardeilla euroilla. Unkaria vaaditaan puuttumaan muun muassa maassa rehottavaan korruptioon.

Viktor Orban halaa.

Ukraina suuttui ja vaatii anteeksipyyntöä Unkarin pääministeri Orbánin jalkapallohuivista, jossa osa Ukrainaa esitetään Unkarille kuuluvana

Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti jalkapallo-ottelussa huivia, jossa osa Ukrainaa esitetään Unkariin kuuluvana alueena.

Viktor Orban.

Svenska Dagbladet: Unkarilla voi olla vaateita Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksymiseksi

Ruotsalainen sanomalehti Svenska Dagbladet kirjoittaa, että Unkari saattaa pantata ratifiointejaan pitkäänkin.

En pidä hänestä, mutta hän on se, mitä Italia nyt tarvitsee, sanoo roomalainen Andrea Rizzoni

Oikeistopopulistien voitto Italiassa nosti fasismi-sanan pinnalle ja kertoo nykytrendistä Euroopassa, jossa leviää sääntöjen vastaisuus

Ylen haastattelemat asiantuntijat ennakoivat eripuraa populistien kesken. Erimielisyys vallitsee jo Venäjän hyökkäyssodasta.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

EU odottaa Unkarilta pikauudistuksia miljarditukien vastineeksi – suomalaismepin mukaan erkaneminen perusarvoista vie arvaamattomalle tielle

EU:n ei tulisi antaa periksi Unkarille oikeusvaltion periaatteisiin liittyvässä kiistassa, sanovat Ylen haastattelemat mepit. Pelissä on tukimiljardien lisäksi myös unionin perusarvot ja uskottavuus.

EU uhkaa jäädyttää Unkarilta miljardituen

EU:n tiukka uhkavaatimus Unkarille: Ilman pikaisia reformeja miljardien tuet jäädytetään

EU-komissio uhkaa Unkaria massivisilla tukien menetyksillä. Budjettikomissaari Johannes Hahnin mukaan kyseessä on yli seitsemän miljardin euron potti.

Kahden kuvan yhdistelmä, jossa ovat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Unkari lupaa muuttaa arvosteltuja lakejaan saadakseen jatkossakin EU-tukia

EU on evännyt Unkarilta tukia vedoten maan korruptioon sekä puutteisiin sen oikeusjärjestelmän ja median riippumattomuudessa. EU aloitti keväällä oikeusvaltioprosessin Unkaria vastaan.

Orbán osallistui Texasissa konservatiivien vuotuiseen CPAC-konferenssiin (Conservative Political Action Conference).

Unkarin Orbán toivotti globalistit helvettiin ja puolusteli rotupuheitaan

Orbán on herättänyt kesän aikana huomiota muun muassa rasistisella puheellaan, jossa hän sanoi, ettei eurooppalaisten pidä sekoittua ei-eurooppalaisten kanssa.

Viktor Orban.

Analyysi: Unkari on jäänyt EU:ssa yksin, kun Viktor Orbán tanssii "riikinkukkotanssia" – EU-tuet kelpaavat mutta arvot eivät

Itsevarmempi Orbán ajaa Unkaria yhä kauemmas muusta EU:sta, kirjoittaa EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Orbán puhujapöntössä, taustalla Unkarin lippu.

Unkarin Orbán erotteli rotuja sekoittavan Euroopan ja etnisesti eurooppalaisen Euroopan – lähiliittolainen erosi ja juutalaisyhteisöt tuomitsivat puheen vaarallisena

Orbán tunnetaan maahanmuuttokriittisyydestään, mutta uutistoimisto AFP:n asiantuntijoiden mukaan hän on aiemmin välttänyt sanan "rotu" käyttämistä maahanmuuttokritiikissään.

 Mateusz Morawiecki ja Viktor Orbán

Suhde Venäjään repii Puolan ja Unkarin aiemmin tiiviitä välejä, EU-lähde kuvaa tunnelmia jäätäviksi

Vahvassa liitossa olleet Puola ja Unkari ovat täysin eri linjoilla suhtautumisessaan Venäjään. Unkari on Putinin paras ystävä EU:ssa, Puola taas vankka vastustaja.

EU-komission puheenjohtajan, Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston presidentin, Charles Michelin lämmin tervehdys toisena huippukokouspäivänä.

Analyysi: EU-johtajien kokous Brysselissä päättyi työvoittoon – mutta öljyn tuontikiellon kiemuroihin tullaan varmuudella vielä palaamaan

Viikkojen vääntö venäläiseen öljyyn kohdistuvista pakotteista saatiin ratkaistua EU-johtajien kesken. Tuontikiellon seurauksista tullaan kuitenkin vielä keskustelemaan kirjoittavat Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu ja EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Viktor Orban vaalien jälkeisessä voittojuhlassa.

EU aloittaa kurinpitomenettelyn Unkaria vastaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta – Sarvamaa: "Unkarilla on vielä mahdollisuus korjata tilanne"

Unkarin hallitusta syytetään EU-tukien käyttämisestä opposition vaientamiseen, oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentämiseen ja lehdistönvapauden nakertamiseen.

Viktor Orban heiluttaa kättään.

Maanantai 4.4.2022 (radio)

Unkarin vaalit. Pakotteet Venäjää vastaan. Koronaluvut. Sähköautojen suosio. Sää.

Viktor Orban vaalien jälkeisessä voittojuhlassa.

Analyysi: Fidesz rakentaa Unkarista diktatuuria EU:n sisälle, ja Orbán sai kansalta taas avaimet käteen

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on vuodesta 2010 lähtien keskittänyt valtaa järjestelmällisesti, kirjoittaa Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Viktor Orban juhlistaa vaalivoittoa.

Orbánin puolueelle murskavoitto – tutkija: Jos Unkari haluaa, se voi hidastaa Suomen Nato-hakemusta

Katalin Miklóssy, vanhempi tutkija Aleksanteri-instituutista piti Fideszin voittoa odotettuna, mutta ei näin musertavalla äänimäärällä. Miklóssy listaa useita syitä, joiden vuoksi Unkari voisi hidastaa Suomen pyrkimistä Naton jäseneksi.

Kuvituskuvassa Viktor Orban ja Peter Marki-Zay.

Kuuden puolueen sekava liitto yrittää pysäyttää Orbánin voittokulun – nämä viisi asiaa ratkaisevat, kuka voittaa tänään Unkarin vaalit

Viktor Orbánin asema on luja, mutta oppositio on keskittänyt kaiken voimansa häntä vastaan. Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen seuraa vaaleja Budapestissa.

Peter Marki-Zay ja Viktor Orban

Eurooppa-kirje: Unkarin oppositio ja sen keulakuva Péter Márki-Zay yrittävät kaataa vaaleissa Viktor Orbánin tämän omilla aseilla

Oppositio toivoo, että Péter Márki-Zayn vetovoima riittäisi lyömään väkivahvan Viktor Orbánin. EU-uutiskirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.

Pariskunta nauttii keväisestä auringosta FAJ:in kylässä lähellä Slovakian rajaa.

Unkarilaiset valitsevat vaaleissa Putinin ja Orbánin maailman tai vapaan maailman, sanoo oppositiojohtaja Ylelle – ja syyttää pääministeriä aivopesusta

Unkari äänestää sunnuntaina parlamenttivaaleissa naapurimaan sodan varjossa. Oppositiorintama yrittää syrjäyttää Viktor Orbánin. Opposition pääministeriehdokas sanoo Ylelle, etteivät vaalit ole vapaat.

Maahanmuuttaja piikkilangasta tehdyn raja-aidan vieressä.

Unkarin perustuslakituomioistuin käsitteli Unkarin ja EU:n kiistakysymyksiä: EU-lait eivät voi olla Unkarin lakien yläpuolella

Unkarin perustuslakituomioistuin linjasi, että maa voi soveltaa omia lakejaan, kunnes EU tarkentaa lainsäädäntöään.

Klara Dobrev lavalla, hymyilee ja heiluttaa kättä.

Unkarin oppositio ponnistaa yhdessä yksinvaltaista Viktor Orbánia vastaan – nyt ratkeaa kenestä tulee pääministeriehdokas kevään vaaleihin

Oppositon pääministeriehdokkaaksi pyrkii kaksi Euroopan unioniin luottavaa ehdokasta: vasemmistolainen Klára Dobrev ja "politiikan ulkopuolinen" Péter Márki-Zay. Márki-Zay tuntee myös Suomen.

Antti Haanpää / Yle, AOP, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle

Eurooppa-kirje: Kaksi päämiestä kaatui viikossa ja yksi joutui teholle – seuraavaksi vallanvaihtoa yrittää suomeksi kiroileva poliitikko Unkarissa

Mistä Euroopassa puhutaan juuri nyt? Mitä jokaisen suomalaisen on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

Paavi Franciscus vieraili Unkarissa

Pakolaisten puolesta usein puhuva paavi Franciscus vieraili Unkarissa – tapaamista siirtolaisvastaisen Orbánin kanssa kuvailtiin lämminhenkiseksi

Tapaamisen jälkeen Orbán osallistui paavin pitämään messuun Budapestissä, jossa paavi toivoi, että kuulijat pysyvät avoimina ja huomaavaisina.

Unkari, kansallisen konsultaation hallituksen mainoskampanjaa heinäkuu 2021, "homovastainen" laki, Orbán, Budapest

”Huolettaako lapsiin kohdistuva seksuaalipropaganda?” – Orbánin emojikampanja vihjaa unkarilaisille, mitä mieltä olla homoja syrjivästä laista

Unkarin hallitus hakee kansalta lisätukea laille, joka on laajasti tuomittu homovastaiseksi. Johdatteleva kansanäänestys ja emojeilla ryyditetty mielipidekysely ovat pääministeri Orbánin keinoja aktivoida kannattajiaan ennen vaaleja.

Budapest Pride 2021-kulkueeseen osallistuva Kristoff Ferencz.

Yle Unkarissa: Kristóf, 18, kärsii maansa homovastaisesta politiikasta ja unelmoi opiskelusta Suomessa – “Tulevaisuutemme otetaan meiltä pois”

Budapestissa järjestetään tänään Pride-marssi, johon odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia. Kulkue on nyt entistäkin poliittisempi, sillä marssijat vastustavat Unkarin hallituksen uusia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä rajoittavia lakeja.

Unkarin pääministeri Victor Orbán EU-huippukokouksessa Brysselissä 24. kesäkuuta 2021.

Pääministeri Orbán: Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n vastustamasta laista

Euroopan unioni on vaatinut Unkaria kumoamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lain. Viime viikolla EU-komissio aloitti rikkosmenettelyn maata vastaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Strasbourgissa 7. heinäkuuta 2021.

EU vaatii Unkaria kumoamaan "häpeällisen" lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen nuorille: komissio uhkaa Unkaria sanktioilla

Unkarin uusi laki käytännössä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa. EU uhkaa Unkaria sanktioilla, jos maa ei peru lakia.

Viktor Orban puhui median edustajille ennen kokousta.

Saksan ja Ranskan ehdotus EU:n ja Venäjän huippukokouksesta ei saanut kannatusta – Unkarin vähemmistöjä syrjivä laki herätti tunteita Brysselissä

Unkarin pääministeri Viktor Orban ei aio vetää lakia takaisin. Johtajat 17 jäsenvaltiosta ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa ilmaistaan huoli "perusoikeuksien uhkaamisesta".

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Urheilu pois politiikasta

On ehkä naiivia sanoa politiikan olevan yhteisten asioiden yhteistä hoitamista. Se on myös kovaa kilpailua. Mutta ei sen aina tarvitsisi olla jatkuvaa pudotuspeliä, jona se näyttäytyy somen ja identiteettien aikana, kirjoittaa Mörttinen.

Mielenosoittaja pitelee kylttiä.

Sateenkaariväki ajautuu Unkarissa yhä ahtaammalle – Protesteihin osallistunut Katja Rauhala: "Ihmiset jäävät täällä ihan tyhjän päälle"

Unkarin parlamentti hyväksyi viime viikolla homoseksuaalisuuden "mainostamisen" alaikäisille kieltävän lain. Maassa asuva Katja Rauhala kuvailee sateenkaariyhteisön tilannetta turvattomaksi.

Tuhannet unkarilaiset osoittivat mieltään Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan.

Kiinalaisyliopistoa vastustaneelle protestiliikkeelle erävoitto Unkarissa – hallitus laittaa hankkeen toistaiseksi jäihin

Asiantuntija arvioi, että Orbánin hallitus pelästyi havaittuaan, kuinka paljon yliopiston vastustus sai ihmisiä liikkeelle. Unkarissa järjestetään parlamenttivaalit ensi vuonna.

Tuhannet unkarilaiset osoittivat mieltään Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan.

Tuhannet unkarilaiset protestoivat Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan

Shanghaissa pääpaikkaansa pitävän Fudanin yliopiston ensimmäistä eurooppalaista toimipaikkaa suunnitellaan rakennettavaksi Budapestiin.

Mielenosoittajia Budapestissa.

Budapestiin halutaan perustaa suuri kiinalainen yliopisto – "gigayliopisto" on herättänyt vastustusta paikallisissa

Paikalliset vastustavat Fudanin yliopiston rakentamista kiinalaisvoimin ja Kiinan myöntämällä lainalla. Arvostelijoiden mukaan pääministeri Orbanin Unkarista on muodostunut Kiinan sillanpääasema EU:n ja Naton sisälle.

Unkarin pääministeri Viktor Orban.

"Tukahduttamisen ilmapiiri vallitsee, aktiiviset ovat jo ulkomailla" – kotimaistaan lähteneet antavat karun kuvan Unkarin ja Puolan tilanteesta

Tutkija Katalin Miklóssy ei usko, että sopu EU:ssa auttaa oikeusvaltiota Unkarissa ja Puolassa.

Liviu Dragnea puhumassa.

Romanian parlamenttivaaleissa tehdään linjavalinta: lähteekö maa Unkarin ja Puolan tielle vai jatkuuko EU-myönteinen asenne?

Kansalliskonservatiiviset sosiaalidemokraatit hengittävät liberaalien niskaan gallupeissa.

Jenna Vehviläinen

Eurooppa-kirje: Kevään traumat palasivat Italiaan – EU:n koronatuet käyvät sille liian pieniksi jo ennen kuin tukien jakamisesta on päätetty

Saat Euroopan unionin sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

Puolan pääministeri  Mateusz Morawiecki (vas.) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán Brysselissä ennen tapaamistaan EU-komission puheenjohtajan, Ursula von der Leyenin kanssa syyskuun lopussa.

Pitääkö EU-maiden noudattaa EU:n periaatteita – Tänään etsitään ratkaisua 1 800 miljardin euron kiistaan

Puola ja Unkari estävät EU:n 7-vuotisen budjetin ja koronapaketin hyväksymisen.

Kuvassa ovat Vera Jourova ja Didier Reynders.

Oikeusvaltio EU:n päätöksenteon alttarilla – rahahanat vaikea sulkea Unkarilta ja Puolalta

Saksa on valmis lieventämään päätöstä, jolla EU:n 1,82 biljoonan euron budjetti- ja elvytysrahat kytketään oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

Puolan, Slovakian ja Unkarin pääministerit neuvottelivat tänään Brysselissä komission puheenjohtajan kanssa.

Maahanmuuttokriittisiltä Itä-Euroopan mailta ennakoitu tyrmäys komission ehdotukselle maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikaksi

Unkarin, Puolan ja Tšekin pääministerit neuvottelivat komission puheenjohtajan kanssa uudesta maahanmuuttopolitiikasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle