Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tummaan takkiin ja sinisiin farkkuihin pukeutunut mies puhuu väkijoukolle, joka seisoo talon edessä ja sen portailla.

Mielenilmaus jännittyi hetkessä tivaamiseksi erikoisoperaatiosta – Yle kävi Komin tasavallassa Venäjällä ja sai tuta kiristyneestä ilmapiiristä

Venäjän Ukrainassa käymä sota on antanut vallanpitäjille tilaisuuden suitsia kaikkea kritiikkiä, mutta täysin ei kansalaisyhteiskunta ole vaiennut.

Öljyntorjuntaa Kolva-joella.

Venäjällä taas suuri öljyvuoto

Olosuhteet Pohjois-Venäjällä tekevät öljyntorjuntatyön lähes mahdottomaksi. Ympäristönsuojelijat uskovat, että öljyä on päässyt maastoon paljon Lukoil-yhtiön kertomaa enemmän.

Akilles juhlii

Akilles juhlii jälleen Suomen cupin voittoa – "Työ ja uhrautuminen tuottivat hyvän tuloksen"

Akilleksen kapteeni Rasmus Kettunen onnistui kahdesti maalinteossa.

Erkka Mikkonen

Erkka Mikkonen: Venäjän todellista tautitilannetta ei tiedä edes Putin

Venäjä ei voi torjua koronavirusta voimalla vaan se tarvitsee luottamusta, kirjoittaa Erkka Mikkonen blogissaan.

Mies istuu siirrettävän telttasairaalan edustalla Muurmanskissa.

Koronavirus leviää Venäjän pohjoisillakin alueilla – tartuntoja sairaaloissa ja työmaaparakeissa

Venäjän koronakeskus on edelleen Moskova – Pietari tulee kakkosena perässä.

Ihmisiä lentokenttäterminaalissa

Kymmenet Venäjän lentokentät saavat uudet nimet – Nimissä komeilee kolme tsaaria: Nikolai II, Katariina Suuri ja Pietari Suuri

Lentokentät nimetään venäläisten kuuluisuuksien, kuten kirjailijoiden ja avaruusalan edelläkävijöiden mukaan.

Video: Komilaisnuoret vaalivat kieltään rokilla ja runoilla

Venäjän syrjäkylällä rokki raikaa komiksi – "Haluan, että kielemme ei unohdu"

Koillis-Euroopan kaukaisimmassa kolkassa kasvatetaan lapsia komin kielellä. Nuoret vanhemmat pitävät kieltä pienen kansansa kohtalonkysymyksenä.

Moskovassa ihmiset kokoontuivat " Venäjä ei ole roskakori" kylttien kanssa osoittamaan mieltään.

Venäjällä kymmenissä kaupungeissa osoitettiin mieltä ympäristön puolesta

Jäteuudistuksen vuoksi syrjäseudut pelkäävät joutuvansa pääkaupungin kaatopaikaksi, moskovalaiset haluavat hengittää puhdasta ilmaa.

Esiintyjät tanssivat lavalla poronsarvien alla.

Klassikkoelokuva uudistetaan teatterissa – "Valkoista peuraa ei voi tehdä enää sellaisenaan"

Nykyteatterin ja tanssin keinoja käyttävä esitys kertoo turhautuneesta kyläyhteisöstä, joka yrittää ritualistisin keinoin eheyttää luontosuhdettaan ja ympäristöään.

Pelastustyöntekijöitä hiilikaivoksella Vorkutassa perjantaina.

Venäjän kaivosräjähdys: Loukussa olleet kuolleet

Kaivoksessa sattui tänään sunnuntaina uusi räjähdys, jossa kuoli viisi pelastustyöntekijää. Kaikkiaan onnettomuudessa on kuollut 36 ihmistä.

Kartta, jossa näkyy Vorkutan sijainti Venäjällä.

Kaksi kuollut kaivosonnettomuudessa Luoteis-Venäjällä

Kiviseinämä räjähti kaivoksessa, jossa oli sisällä yli sata ihmistä. 28 ihmistä on yhä kateissa.

Näkymä talviseen Murmanskiin

Rajat ylittävää yhteistyötä edistävä ohjelma saamassa jatkoa

Rajat ylittävää yhteistyötä Pohjois-Kalotin ja Luoteis-Venäjän välillä edistävä Kolarctic CBC -ohjelma on saamassa jatkoa. Euroopan komissio on hyväksynyt alueella laaditun ehdotuksen Kolarctic CBC 2014 - 2020 -yhteistyöohjelma-asiakirjaksi 18. joulukuuta 2015.

Jyväskyläisen sirkusryhmän esitys vaikeuksissa Venäjällä

Company Uusi Maailman Komin tasavallan keikkaa vaaditaan peruttavaksi, koska ortodoksiaktivistit pitävät sitä moraalisesti turmelevana. Esityksen peruuttamista vaativat aktivistit vetoavat myös kansalliseen turvallisuuteen. Vastustuksesta huolimatta jyväskyläläisryhmä aikoo lähteä matkaan ensi viikolla.

Venäjällä nostettiin syytteet Komin tasavallan johtajaa ja 18 muuta vastaan

Vjatšeslav Gaizeria ja 18 muuta syytetään muun muassa korruptiosta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lintu oksalla.

Suomen ensimmäisestä idänkäestä kiistellään jo – "Lintu on joka tapauksessa uusi laji Suomessa"

Lintubongareita viikonlopusta lähtien ihastuttaneen idänkäen lajimäärityksestä sekä siitä, onko havainto ensimmäinen Suomessa, on jo herättänyt kysymyksiä.

Suhoi Su-27-hävittäjä.

Venäjä aloitti suuren ilmasotaharjoituksen – samaan aikaan Pohjoismaiden arktisen harjoituksen kanssa

Venäjä aloitti massiivisen ilmasotaharjoituksen maanantaina eli samaan aikaan kuin Suomen Lapissa sekä Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa käynnistyi mittava yhdeksän maan ja Naton lentotoimintaharjoitus.

Asko Piirainen vaihteeksi itse koneen puikoissa.

Koneyrittäjille tulossa ennätysvaisu talvi – vientiä Venäjälle?

Valtion elvytyksen loppuminen tarkoittaa monelle töiden loppumista, sanoo Koneyrittäjien liiton sotkamolainen puheenjohtaja Asko Piirainen. Hän toteaa, että Venäjän suunnitelmat liikenneyhteyksien parantamisesta rajan takana saa varmasti monen yrittäjän kiinnostumaan.

Näkymä talviseen Murmanskiin

Yrittämistä Luoteis-Venäjällä halutaan helpottaa

Lapin yliopiston Arktinen keskus on avannut uuden Venäjä-tietoa kokoavan verkkosivuston. Sivusto on suunniteltu palvelemaan suomalaisia yrityksiä ympäristövaikutusten arviointimenettelyiden tekemisessä Luoteis-Venäjällä. Lapin yliopiston mukaan yritysten keskuudessa on ollut tarvetta ja toivetta palvelulle, joka madaltaa kynnystä tehdä kauppaa Venäjällä.

Timo Sipola

Pääkaupunkikiima juoksuttaa pohjoisen brändin rakentajia

Oulu muotoilee olevansa virallisesti Pohjois-Skandinavian pääkaupunki, vaikka ei sinänsä Skandinaviaan kuulukaan, muistuttaa Timo Sipola.

Venäjän alkuperäiskansat vaativat loppua öljynporaukselle

Pohjois-Venäjän alkuperäiset asukkaat painottavat myös oikeuttaan maahansa. Heidän asemansa on samanlainen kuin Suomen saamelaisten.

Onneksi olkoon Raisa!

Tänään 29. helmikuuta on niin sanottu karkauspäivä, joka Kustaa Vilkunan mukaan perustuu vanhaan karata - sanan merkitykseen hypätä.Kun merkkitikkua puukalenterissa muulloin siirrettiin seuraavaan päivään, karkauspäivänä sitä vain hyppäytettiin sormilla paikallaan. Ihan mahtavaa. Ennen on tuo ajanlaskukin vaatinut sorminäppäryyttä!

venäjän passi

Viisumihakemuksia ennätysmäärä

Suomen konsulaatti Murmanskissa on vastaanottanut tänä vuonna ennätysmäärän viisumihakemuksia. Hakemuksia tehtiin lähes 28 500, kun vuosi sitten määrä oli hieman vajaat 20 000. Joulukuussa konsulaattiin tuli monena päivänä yli 500 hakemusta.

Satumainen Jugra -näyttelyn teos

Hantit menestyivät suomalais-ugrilaisten ihmeiden äänestyksessä

Hantien karhunpeijaset ovat yksi tällä viikolla valituista suomalais-ugrilaisista ihmeistä. Komin tasavallan suomalais-ugrilaisen keskuksen järjestämässä kilpailussa voittajiksi äänestettiin 28 erilaista ilmiöitä, luontokohdetta tai henkilöä. Erityisen paljon ääniä saivat hantien kulttuuriperintö ja luonto.

Unna Junnálle palkinto

Saamenkielinen lasten tv-ohjelma Unna Junná on palkittu suomalais-ugrilaisten kansojen elokuvafestivaaleilla Syktyvkarissa Komin tasavallassa.

Kaasunnesteytyslaitos Luoteis-Venäjälle

Venäläinen yhtiö Alltech aikoo rakentaa maakaasun nesteytyslaitoksen Komin tasavaltaan Petšora-joen varrelle. Nettijulkaisu Barentsobserverin mukaan maakaasua jalostetaan Kaakkois-Aasian markkinoille vuodesta 2015 alkaen.

Savonlinnan Balettijuhlat 2010 Joutsenlampi harjoitukset

Balettiyhteistyö Komin teatterin kanssa jatkuu

Savonlinnan Balettijuhlat ja Komin tasavallan Ooppera- ja balettiteatteri jatkavat yhteistyötä todennäköisesti ensi vuonna. Neuvotteluja on käyty muun muassa Olavinlinnaan sopivista teoksista.

Savonlinnan Balettijuhlat

Balettijuhlat alkaa Joutsenlammella

Savonlinnan Balettijuhlien esitykset Olavinlinnassa alkavat tänä iltana. Kuudetta kertaa järjestettävä kulttuuritapaus on ollut alkuvuosien kalliiden Bolshoi-vierailujen jälkeen pahasti tappiolla.

Savonlinnan Balettijuhlat 2010 Joutsenlampi harjoitukset

Savonlinnan Balettijuhlat alkaa klassikolla

Savonlinnan Balettijuhlien esitykset Olavinlinnassa alkavat tänä iltana. Avausteos on Pjotr Tsaikovskin säveltämä Joutsenlampi, jonka tulkitsee Komin tasavallan ooppera- ja balettiteatteri.

Kalevala-kirjoja pinossa

Suomalais-ugrilaiset kansat kilpailevat seitsemästä ihmeestä

Suomalais-ugrilaisten kansojen keskus on julistanut kilpailun, jossa valitaan sukulaiskansojen omat seitsemän ihmettä. Suomestakin voi ehdottaa ihmeeksi esimerkiksi luonnonkohdetta tai kulttuuri-ilmiötä. Kilpailulla halutaan vahvistaa suomensukuisten kansojen identiteettiä.

Komilaisuus esillä Pudasjärven taideviikolla

Suomalais-ugrilainen taideviikko on avannut torstaina ensimmäiset työpajansa Pudasjärvellä. Kaikille avoimien taidepajojen vetäjinä on sekä komilaisia että Pudasjärven omia taiteilijoita. Taideviikon komilaiset taiteilijat tulevat Sykstydinskin alueelta Vylgortin kaupungista.

Aurajoki on Tall Ships Racen ajan myös sukukansojen Kulttuurijoki.

Sukukansat esillä Aurajoen rannoilla

Sukulaiskansamme esittäytyvät Aurajoen rannalla purjelaivatapahtuman aikana Turun vuotuisessa Kulttuurijoki-tapahtumassa. Unkarista, Komin tasavallasta ja Virosta on tullut esiintyjiä tapahtumalavalle ja käsityötuotteita myyjineen.

Jartekille iso tilaus Venäjältä

Lahtelainen sahateollisuuden laitevalmistaja Jartek toimittaa kokonaisen sahalaitoksen laitteet Venäjälle.

Kuopion yliopiston tutkija Saara Lind mittaa ikiroudasta vapautuvia kasvihuonekaasuja.

Tundralta löytyi uusi kasvihuonekaasujen lähde - ilokaasu

Arktisten alueiden tundra voi olla luultua pahempi ilmastonmuutoksen kiihdyttäjä. Tutkijat ovat havainneet nyt ensimmäistä kertaa, että tundralta pääsee ilmaan hiilen ja metaanin lisäksi myös kolmatta kasvihuonekaasua eli dityppioksidia. Kaasu tunnetaan paremmin ilokaasun nimellä.

Tundran ikiroudassa muhii ympäristöpommi

Tundran ikirouta sitoo kasvihuonekaasuja luultua enemmän. Suomalais-venäläisen tutkijaryhmän mukaan jäätynyt maaperä varastoi kasvihuonekaasuja paljon luultua enemmän.

Vanhainkodin palosta rikostutkinta Komin tasavallassa

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on määrännyt rikostutkinnan aloitettavaksi Komin tasavallassa tapahtuneesta vanhainkodin tulipalosta. Ainakin 23 ihmistä kuoli vanhainkodin tulipalossa lauantai-iltana.

Venäjällä useita kuolleita vanhainkodin palossa

Venäjällä Komin tasavallassa on kuollut ainakin 23 ihmistä vanhainkodin tulipalossa lauantai-iltana. Hätätilaministeriön mukaan kolme ihmistä on selvinnyt hengissä Podyelskin kylässä sattuneesta palosta.

Venäjä tuomitsi komilaisbloggaajan vihan lietsomisesta

Venäjällä Komin tasavallassa verkkopäiväkirjan pitäjä eli bloggaaja on saanut ennakkotapaukseksi luonnehditun rikostuomion.

Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeen suojelu myötätuulessa

Suomen ja Venäjän rajalla olevan niin sanotun vihreän vyöhykkeen suojelu etenee. Ympäristökeskuksen mukaan Venäjän puolelle suunnitellaan useita uusia luonnonsuojelualueita muun muassa Laatokan saaristoon.

Outotecille iso tilaus Venäjältä

Kaivos- ja metalliteollisuuden teknologiaa kehittävä Outotec on sopinut kahden alumiinioksidin kalsinointilaitoksen suunnittelusta ja toimittamisesta Venäjälle. Sopimuksen arvo on yli 20 miljoonaa euroa.

Barentsin alueen taiteilijaresidenssit verkostoituvat

Barentsin alueen aiemmin erillään toimineet taiteilijaresidenssit yhdistävät voimiaan. Pohjoiseen on perustettu taiteilijaresidenssejä vasta 2000-luvulla. Lapissa on tällä hetkellä viisi toimivaa taiteilijaresidenssiä.

Suurista joista vain kolmannes virtaa vapaana

Enää kolmannes maailman pisimmistä 177 joesta virtaa vapaasti, ympäristöjärjestö WWF kertoo tuoreessa raportissaan. Jäljellä olevistakin vapaista suurista joista neljännestä uhkaa suitsiminen 15 vuoden sisällä, järjestö sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle