Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Umamin salaisuus – näin japanilainen sake sopii pohjoismaiseen keittiöön

Oikeanlaisten naposteltavien seurassa sakella on paikkansa.

Hungry sushi lovers return as restaurant buffet ban lifted

As a Helsinki restaurant operator breathes a sigh of relief, a nightclub manager is still waiting to open for business.

Yllätys ravintoloissa koronan keskellä: sushia myydään enemmän kuin ennen kriisiä – uuden "haamuravintolan" avaaminen osui oikeaan hetkeen

NoHo Partnersin Aku Vikströmin mukaan Woltille tarvitaan kuitenkin vaihtoehtoja. "Se on käytännössä monopoli."

Luuletko syöneesi wasabia? Todennäköisesti et ole edes maistanut, sillä aidon wasabin kasvattaminen vie puolitoista vuotta, ja kilo voi maksaa satoja euroja

Japanilaisen wasabin viljely aloitettiin Shizuokassa 400 vuotta sitten. Arvokas kasvi syntyy edelleen samoilla menetelmillä.

Maailmankuulu Tokion kalatori jyrätään maan tasalle – Saa väistyä olympialaisia varten rakennettavan maantien alta

Kalatorin hävittäminen on herättänyt samaan aikaan sekä ihmetystä että vastustusta. Uusi alue, jolle ruokatori aiotaan marraskuussa siirtää, on pahoin saastunut.

Analyysi: Miksi irakilaista ruokaa ei arvosteta lompakolla mutta japanilaiskeittiötä kyllä?

Asenteemme eri ihmisiä kohtaan vaikuttavat suoraan siihen, miten suhtaudumme heidän ruokiinsa.

Pietarin iskusta epäilty saattoi radikalisoitua Kirgisiassa – työskenteli sushikokkina ja mekaanikkona

Iskusta epäilty mies oli venäläismedian tietojen mukaan työskennellyt autoverstaalla ja sushikokkina. Viranomaiset ovat julkaisseet tietoja iskun uhreista.

550 kiloa painava jättikurpitsa ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikon uutiskuvissa nähtiin mm. jättikurpitsa Saksasta, Moschinon muotiluomus sekä filippiiniläismies kiipeämässä ketjua pitkin rahtilaivaan.

Sieniretkellä Nellimissä löytyy herkkua, josta japanilaiset maksavat satoja euroja

Aivan pohjoisessakin kasvaa herkku, josta aasialaiset ovat valmiita maksamaan satoja euroja kilolta. Sieniretkellä Nellimissä, Itä-Inarissa löytyy matsutakea, jonka tuntee erityisestä hajusta. Paikallisten ravintoloiden listoille matsutake ei kuitenkaan ole päätynyt.

Lapin metsät pullollaan japanilaisten suosikkisientä

Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on nyt poikkeuksellisen paljon tuoksuvalmuskaa eli matsutakea. Japanilaisten arvostamaa sientä on ollut tarjolla myyntiinkin selvästi tavallista enemmän.

Nuudeleista on tullut kaikista arvokkain vaihtotavara Yhdysvaltain vankiloissa

Vankiloissa tarjottavan ruoan määrä on vähentynyt ja huonontunut vuosikymmenien aikana, kertoo tutkija. Se on luonut kysyntää ruoalle uutena vankilavaluuttana.

Matsutake-sientä rummutettiin yli äyräidensä Suomessa? – "Yritin varoitella"

Japanilaisten rakastamasta matsutakesta eli tuoksuvalmuskasta järjestettiin kymmenisen vuotta seminaareja ja sienenkerääjille luvattiin huippusummia. Rummutus oli melkoinen siihen nähden, että kyseessä on oikukas sieni, joka saattaa antaa satoa hyvin harvoin.

Suomalaiset tykkäävät syödä television ääressä – suosikkeja hedelmät ja naposteltavat

Parhaiten suomalaisille televisionkatsojille maistuu salaatti, hedelmät ja naposteltavat. Gourmet-ruokaa ja sushia television ääressä syö vain harva.

Taitava hatuntekijä loihtii hatun päähän kuin päähän

Modistimestari Memmu Lankila lupaa löytävänsä jokaiselle pukevan päähineen. Pienen ammattikunnan leipätyönä syntyy tohtorinhattuja, poronnahasta puolestaan voi pyöräyttää sushit päälaelle.

Sushiin sopii myös järvikala – pakastettuna lapamadon varalta

Sushiin käytetään yleensä lohta, mutta siihen voi käyttää myös kotimaista järvikalaa. Petokaloissa saattaa olla lapamadon toukkia, joten ne kannattaa pakastaa ennen käyttöä. Lohikaloissa riski on erittäin pieni, mutta silti olemassa.

Kirjailija: "Berliinin punkbaarien tilalle tuli sushiravintoloita"

Nykyinen Berliini on postikorttikaupunki verrattuna 1980-lukuun. 80-luvulla kaupungissa näkyivät vielä sodan merkit. Baareissa heimolaiset ottivat kaltaisensa kämpilleen nukkumaan, kertoo kirjailija Marco Kosonen.

Japanilainen vaihto-opettaja ihastui Suomen ilmastoon ja ihmisiin

Suomalaisessa lukiossa vaihto-opettajana toimiva Kizuku Hamashima opettaa oppilailleen japanilaista kulttuuria ja kieltä. Sopeutuminen Suomeen on sujunut ongelmitta, mutta ei kuitenkaan ilman kommelluksia.

Japani kampanjoi perinneruokien puolesta

Japanissa panostetaan perinneruokiin. Maan oma ruokakulttuuri kilpailee länsimaisten pikaruokien kanssa, eikä yhteentörmäyksiltäkään ole vältytty. Lisäksi japanilaista keittiötä eli washokua halutaan viedä maailmalle. Markkinointia tehostetaan muun muassa erilaisilla festivaaleilla.

Japanilainen kokki haki oppinsa Suomesta – Japanissa keittiö on miehen maailma

Japanilainen Sari Slotte opiskeli aikuisiällä kokiksi Suomessa, sillä Japanissa naisen on vaikea ryhtyä ravintola-alalle. Hän kuitenkin palasi Japaniin oppiakseen tekemään oikeaoppista japanilaista ruokaa. Japanilaisen kokin mielestä suomalaisille on vielä uutta tutustua vieraisiin kulttuureihin makujen kautta.

Tulossa jättimäinen sienisato – "Ahkera voi poimia 20 kiloa herkkutatteja illassa"

Pitkät hellejaksot ja viime aikaiset sateet ovat yhteistyössä tuottamassa jättimäistä sienisatoa. Muun muassa männynherkkutattia ja japanilaisten arvostamaa matsutakea tulee löytymään Pohjois-Suomen metsistä hyvin.

Suomalainen lohi japanilaisen huippukokin käsittelyssä – katso video

Helsingissä vierailee tällä viikolla japanilainen huippukokki Hiromitsu Nozaki. Hän on tunnettu tv-persoona ja kirjoittanut kymmeniä kirjoja japanilaisesta ruokakulttuurista.

HPK:n Jesse Saarinen valmistautuu kauteen kokkaamalla sushia

Joustokaukalot ja siniviivojen siirto ovat hyökkääjä Jesse Saariselle mieleen. Kovan treenin ohessa HPK:n pelaajille on silti jäänyt aikaa perehtyä myös sushin valmistukseen.

Näin valmistuu maailman pienin sushi yhdestä riisinjyvästä – video

Sushi-kokki Hironori Ikeno kertoo ajatuksen alle gramman painavista miniatyyriherkuista syntyneen vitsailusta asiakkaan kanssa. Asiakkaat kehuvat minikokoisten sushien maistuvan aivan samalta kuin isokokoisten versioiden.

Sushit ja muu japanilaisruoka Unescon perintöluetteloon - video

Japanilainen ruoka ja ruokakulttuuri lisättäneen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa. Luettelossa on jo neljä muuta ruokakulttuuria, muun muassa ranskalainen.

Perulaisen papittaren ruumis kertoo muinaisesta naisvallasta

Mochica-kulttuurin haudoista upeimmat kuuluivat naisille. Tänä kesänä löytyneen papittaren seuraksi uhrattiin seitsemän ihmistä.

Sushi rantautui susirajalle

Joensuun kävelykadulla avattiin alkuviikosta kaupungin ensimmäinen sushiravintola. Ravintolan kokki Jari Martikainen uskoo, että herkku löytää tiensä pohjoiskarjalaisten sydämiin.

Sushi enimmäkseen hyvälaatuista Helsingissä

Helsingissä valmistettu sushki on 93-prosenttisesti hyvälaatuista. Ympäristökeskuksen viimevuotisessa selvityksessä neljä näytettä 85:stä todettiin laadultaan välttäväksi ja kaksi huonoksi.

Kiinalaiset mielenosoittajat hyökkäsivät japanilaisiin ravintoloihin

Useissa kaupungeissa protestoijat polttivat myös Japanin lippuja, huusivat Japania vastustavia iskulauseita sekä heiluttivat Kiinan lippuja.

Arvosienen löytäminen on arpapeliä

Kouvolan Jaalasta on löytynyt arvokasta tuoksuvalmuska-sientä, jota japanilaiset nimittävät matsutakeksi. Yhdestä tuoksuvalmuskasta on tarjottu jopa 300 euroa.

Kaukoruokaa läheltä

Mistä lounaaksi maistuvaa kotiruokaa, jos moussaka ja sushi kyllästyttää? Mikko Tuomikoski tuskailee, kuinka lähiruoka pitää hakea kaukaa, kun kaukoruoka on tullut lähelle.

Sushia ja seitankinkkua joulupöytään

Jouluruokia pidetään aina perinteisinä, vaikka ne eivät sitä olisikaan. Traditio elää, kun vegaanin eines pakataan kinkun muotoon ja eksoottiset juurekset perinteiseen joululaatikkoon.

Sushi lappilaiseen tapaan koukuttaa

Rovaniemeläinen kahvila Kauppayhtiö on tarjoillut sushia kohta vuoden päivät. Sushi maistuu kaikille vauvasta vaariin ja moni on opetellut tekemään sushia kotonakin. Sushia voi kokeilla erilaisin täyttein oman maun mukaan, mutta yleensä riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä tai kasviksia.

EU tiukensi japanilaisen ruuan tuontiehtoja

EU tiukentaa japanilaisten elintarvikkeiden ja rehun tuontiehtoja. Tuotteille asetettiin myös säteilyrajat. EU:n komission mukaan rajat vastaavat Japanissa Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden jälkeen määrättyjä rajoja.

Evira Checking Radiation Levels of Japanese Products

The Finnish Food Safety Authority Evira will assess whether any Japanese food products imported into Finland display elevated radiation levels due to the troubles at the Fukushima nuclear plant. The EU has urged member states to conduct such checks.

Singapore panee japanilaisruoan tarkkailuun

Singapore aikoo ruveta testaamaan Japanista tuotavan ruoan mahdollisen säteilyn varalta. Singaporen viranomaiset ilmoittivat asiasta maanantaina sen jälkeen kun Fukushiman ydinvoimalassa räjähti jälleen.

Sushi onkin pikkukaupungin juttu

Sushi ja japanilainen ruoka on ollut pääkaupunkiseudulla trendinä jo parin vuoden ajan ja ravintoilta on tullut useita. Nyt suurempien kaupunkien ulkopuolinenkin Suomi on jo kypsä japanilaisen ruualle. Niinpä ravintoloitsija Henrik Poulsen avasi Tiger Sushi -ravintolaketjun ensimmäisen ravintolan Hämeenlinnaan tammikuun lopulla.

Kuusi tukehtui perinteisiin riisikakkuihin Tokiossa

Japanissa kuusi ihmistä on kuollut ja viisi loukkaantunut vakavasti syötyään perinteisiä riisikakkuja osana uudenvuoden juhlintaa. Tokion pelastuslaitoksen mukaan uhrit tukehtuivat tahmeisiin mochi-riisikakkuihin. Riisikakkujen aiheuttamat tukehtumiset ovat Japanissa jokavuotinen ongelma.

Kulttuurilehtikatsaus 30.8.2010

Kulttuurilehdissä kerrotaan, että sushi on syrjäyttänyt pizzan suomalaisten suosikkiruokana. Lisäksi selviää, miten merkkilaukun voi tulostaa itse netistä. Entä miksi suomalaiset elokuvat ovat niin valjuja?

Sushi taipuu lahtelaisten suihin

Sushi on japanilainen herkku, jota todenteolla tuodaan nyt Lahteen. Lahden Vapaudenkadulla on lähitulevaisuudessa kaksikin sushi-paikkaa. Entisen ranskalaisen lettukahvilan tilalle perustettiin viime vuoden lopulla sushi-kahvila ja torin viereen avataan piakkoin 24-paikkainen sushi-baari.

Marttatoiminta elää uutta renessanssia

Uudenmaan Marttoihin on tullut kuluvana vuonna 500 uutta jäsentä. Myös kurssitoiminta sushintekemisestä perinneruuan valmistukseen vetää entistä enemmän.

Sushikoulussa opeteltiin makin valmistusta

Sushimestari Harri Mäkelä piti sushikoulua kirjamessujen yhteydessä järjestetyillä Viini, ruoka ja hyvä elämä-messuilla Helsingissä. Kiti Pölönen pääsi japanilaisen ruoanvalmistuksen luokalta!

Miehet täyttävät kokkikurssit

Erilaiset kokkikurssit vetävät nyt väkeä. Yllättäen suurin osa osallistujista on miehiä, sillä ruoanlaitosta on tullut miesten yleinen harrastus. Kokkikursseja ostetaan myös lahjaksi.

Sushi on nautinto silmälle ja vatsalle

Etelä-Karjalan Radion lähetyksessä perehdyttiin japanilaisen keittiön saloihin. Sushi on kehittynyt japanilaisessa keittiössä tuhannen vuoden aikana ja on levinnyt ympäri maailmaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle