Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Seksiä tihkunut suomalainen Vampira esiintyi maailman huonoimmassa elokuvassa ja hurmasi James Deanin – uusi kirja kertoo oudon tähden tarinan

Maila Nurmi eli Vampira on kulttihahmo, joka veljentyttären mukaan on jättänyt pysyvät jäljet populaarikulttuuriin.

Sean Ricks: Sukupuolisensitiivinen prinsessa Ruusunen

Vanhoista saduista pitää välillä pyyhkiä pölyt pois. Tässä mukaelma prinsessa Ruususesta, kirjoittaa Sean Ricks.

Televisioteatterin Prinsessa Ruusunen valloittaa myös valokuvin kerrottuna

Tv-elokuvasta taltioitiin myös upeita valokuvia 1982.

Ruusunen ja muita klassikkosatuja Areenassa – tarinoissa mittelevät valon ja pimeyden voimat

Fiat lux, tulkoon valkeus! Ruususen ja Grimmin satujen taika

Herra Hakkaraisesta aasialaiseen nukketeatteriin – modernit klassikot ovat Kuulas-festivaalin tämän vuoden teema

Nelipäiväinen lasten teatteritapahtuma järjestetään toukokuussa jo 30:nnen kerran.

Tarina Grimmin veljesten keruutyöstä on satua

Grimmin veljekset eivät keränneet satujaan kansan suusta.

Saduissa perhe on pahin

Orvoille lapsille käy aina hyvin

Luuletko tuntevasi vanhat sadut?

Testaa, tunnetko vanhojen satujen historiaa.

Satujen historia yllättää – aikuisviihteestä opettaviksi tarinoiksi

Satujen juuret voivat ulottua satojen vuosien päähän. Osa tarinoista on ehtinyt muuttua matkan varrella. Esimerkiksi nukkuvaa Prinsessa Ruususta ei löytänyt aluksi unelmien prinssi, vaan ukkomies, joka keräsi ”rakkauden hedelmän” nukkuvan neidon kupeelta.

Turpa kiinni ja tottele - vanhojen satujen viesti on selvä

Painajaismaisen nurinkurinmaan käytösopas

Suomi-filmien puvut unohdettuina rekeissä – salapoliisityönä löytynyt jo Prinsessa Ruususen silkkiunelma

Vanhojen Suomi-elokuvien komeitakaan luomuksia ei ole säilytetty naftaliinissa. Pukuja on käytetty ja korjailtu elokuva- ja tv-tuotannosta toiseen. Nyt kansallisesta elokuvapukujen aarteistostamme koetetaan etsiä turvaan se, mikä vielä on löydettävissä ja suojeltavissa.

Jyväskylän kaupunginteatterilla menestyksekäs vuosi – liki 60 000 katsojaa

Erityisesti teatterissa vetivät musikaalit ja koko perheelle sopivat esitykset. Teatterin uuteen vuoteen kuuluu uusia ensi-iltoja ja uusi johtaja.

Kirjastoautopalvelu lakkautusuhan alla Savonlinnassa – "Ikävältä tuntuu, jos toiminta loppuu"

Savonlinnan kaupunginvaltuuston päätettävänä maanantaina on, loppuvatko kirjastoautopalvelut Savonlinnassa. Kirjastoautopalvelun lopettamisen arvioidaan tuovan menopuolelle säästöjä 20 000 euroa. Lisäksi kirjastoauton myynnillä kilahtaisi kassaan 15 000 euroa.

Alice, Victoria, Diana – Britanniassa veikkaillaan pikkuprinsessan nimeä

Jotkut haluaisivat, että nimellä kunnioitettaisiin prinsessan isoäitiä, nuorena kuollutta Dianaa.

Tähtiballerina Maija Plisetskaja kuoli

Venäläistaiteilijan kuolemasta kertoo Bolšoi-teatteri.

Porlan rakentamisesta tulossa ilmiriita – "tulppa ranta-alueen käyttöön"

Tuoreen luontoselvityksen mukaan Porlaan kaavailtua rakentamista tulee supistaa huomattavasti, jotta sen luontoarvot säilyisivät. Kaupunki haluaisi yhä jatkaa hanketta typistetyin suunnitelmin, mutta alueen suojelijat haraavat vastaan.

Maaseudun jätevedet jäivät yhä lillumaan

Meri-Lapin ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää moittii jätevesiasetuksen poukkoilevuutta. Ympäristöministeri esitti torstaina, että siirtymäaikaa jatketaan kahdella vuodella. Mäenpää pelkää, että ihmiset eivät käytä uuttakaan siirtymäaikaa järjestelmien päivittämiseen, vaan odottavat edelleen.

Lauluäänellä saa palkintoja vasta tuhansien harjoitustuntien jälkeen

Laulajaidoliksi pääsy on pitkäaikaisen työn ja sinnikkyyden takana, vaikka tv-ohjelmissa tähtiä näyttää syttyvän pystymetsästä.

Suomalainen hatuntekijä sai yllätyskeikan Angelina Jolien Pahatar-elokuvaan

Kun suomalainen modisti Hannu Viitala sai puhelun kollegaltaan Lontoosta, oli tiedossa kaikkien aikojen työkeikka: hollywoodtähti Angelina Jolien uusi elokuva Pahatar. Ei tällaisesta keikasta kieltäydytä, sanoo Viitala. Jolien tähdittämä Pahatar saa ensi-iltansa keskiviikkona.

Kaunottaren ja hirviön rakkaus lumoaa ensimmäistä kertaa baletissa

Vanhaan kansansatuun perustuva baletti Kaunotar ja hirviö kantaesitetään Kansallisbaletissa ensi perjantaina. Useista elokuvaversioistakin tuttu tarina kertoo kauniista ja hyväsydämisestä neidosta, rumaksi noidutusta prinssistä ja rakkauden voimasta. Baletin puvustuksen on suunnitellut Erika Turunen.

Kansallisbaletti matkustaa pohjoiseen

Suomen Kansallisbaletti vierailee pyhäinpäivän viikonloppuna Kajaanissa ja Oulussa. Kajaanissa paikalliset tanssiopiskelijat ja -harrastajat ovat valmistautuneet baletin vierailuun jo elokuusta alkaen, ja jännitys ammattilaisten vetämistä harjoituksista ja esityksistä on kova.

Balettia myös näkövammaisille - Prinsessa Ruusunen kuvailutulkataan

Kansallisoopperan ohjelmistossa syksyllä oleva Prinsessa Ruusunen kuvailutulkataan näkövammaisille.

Kansallisbaletti Jyväskylän Lounaispuistossa

Suomen Kansallisbaletti vierailee Jyväskylässä tänään. Kansallisbaletti esiintyy 18 tanssijan voimin Lounaispuistossa kello 18 alkaen.

Kansallisbaletti Vaasan kauppatorilla

Suomen Kansallisbaletti on viimevuotiseen tapaan kesäkiertueella heti näytäntökauden päätyttyä. Baletti vierailee kahdeksalla paikkakunnalla eri puolella Suomea. Yksi kiertueen pysähdyspaikka on Vaasa.

Tähtitanssija Jaakko Eerola jättää Kansallisbaletin

Vuodesta 96 Kansallisbaletissa tanssinut Eerola, 35, kertoo saavuttaneensa urallaan jo kaiken. Eerola on aloittanut hammaslääketieteen opinnot Helsingissä.

Luistelijat Mikä-Mikä-Maassa

Peter Panin seikkailut siirtyivät jäälle, kun Katajan taitoluistelijat tarttuivat tuttuun satuun. Jääsatu on nähtävissä torstai-iltana Joensuun jäähallissa.

Satuseikkailu imaisee lapset mukaansa

Olisikohan mukava sukeltaa merimaailmaan merenneitoineen ja merirosvolaivoineen? Tai istua prinsessa Ruususen pöydässä ja käydä noidan luona? Jos lapsilta kysytään, vastaus on aika varmasti kyllä. Lastenkulttuurikeskus Sarjikseen on jälleen rakennettu suuren suosion saanut Satuseikkailu.

Kesäteatteria enemmän kuin koskaan

Kesäteatteritoiminta on Oulussa vireää. Kesän aikana kaupungissa nähdään kymmenkunta kesäistä näytelmää. Perinteistä oululaista on Hupisaarten kesäteatterilla esiintyvä Työväen näyttämö. Tuontia edustaa Kokkolasta tuleva ja Hietasaaren Ponipihalla esiintyvä Riskiteatteri.

Kesänäyttämö koukutti paperimiehen

Kesäteatterikausi on näin heinäkuussa kiivaimmillaan. Lavoilla nähdään ammattilaisten rinnalla paljon harrastajanäyttelijöitä, joita veri vetää mukaan vuosi toisensa jälkeen – vieläpä palkatta.

Raahen musiikkiviikot ylsi tavoitteeseensa

Tammikuun lopulla alkaneen ja maaliskuun lopussa loppuneen Raahen musiikkiviikkojen yleisömäärä ylsi tavoiteeseensa. 15 eri esityksessä kävi yli 2 000 katsojaa.

Tv-kuuluttaja Tuula Rosenqvist on kuollut

Ylen entinen tv-kuuluttaja Tuula Rosenqvist on kuollut. Hän oli sairastellut jo pitkään. Rosenqvist oli 77-vuotias.

Suomeen ykkössija Grassen tanssikisassa

Suomalainen Emmi Pennanen sijoittui ensimmäiseksi Grassen kansainvälisessä balettikilpailussa. 20-vuotias Kansallisbaletin harjoittelija voitti kilpailun hopeisen mitalin, kun kultamitalia ei ammattilaissarjassa tänä vuonna jaettu. Pennanen sai kutsun Grasseen voitettuaan tätä ennen Pohjoismaisen balettikilpailun.

Häämarssi voi tulla omastakin kynästä

Häämusiikki on avioituville yhä tärkeämpi osa onnistunutta juhlapäivää. Suosikit kestävät, mutta kanttori saattaa päätyä vaikka sovittamaan tulevan puolison omaa melodiaa. Kanttori kehottaakin luottamaan ammattilaisen apuun.

Kanttorin sana painaa häämusiikissa

Lukemattomat morsiamet ovat kulkeneet kohti alttaria Häämarssin tai Prinsessa Ruususen juhlamarssin soidessa taustalla. Yhä useampi häitä suunnitteleva pari toivoo silti kirkkoon perinteistä poikkeavaa musiikkia.

Kansallisbaletin ensitanssijaksi Wilfried Jacobs

Suomen Kansallisbaletissa julkistettiin ensitanssijanimitys Joutsenlammen ensi-illan yhteydessä perjantaina. Ensitanssijaksi nimitettiin Wilfried Jacobs, joka tanssi Joutsenlammen ensi-illassa Rothbartin roolissa.

Kansallisbaletti houkuttelee massoja klassikoilla

Suomen Kansallisbaletin alkava kausi kosiskelee suurta yleisöä. Taiteellinen johtaja Kenneth Greve haluaa tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön ensimmäisellä kokonaan suunnittelemallaan ohjelmistolla. Kansallisbaletin syyskauden avaa perjantaina Intiaan sijoittuva tarunhohtoinen Bajadeeri.

Mieluisat häämarssit löytyivät netistä

Kuopiossa asuvilla Mirja Kaikkosella ja Kimmo Ruotsalaisella on tärkeä päivä lähiaikoina. He virallistavat perheensä avioliitoksi syntymäkuntansa kirkossa Kiuruvedellä. Häämarssit on valittu.

Prinsessa Ruusunen voittaa Tähtien sodan kirkkohäissä

Kirkkohäissä soitettava musiikki on kokenut kulttuurin muutoksen ajan myötä. Vielä muutama vuosikymmen sitten osa kanttoreista kieltäytyi soittamasta nykyisin suosittua Prinsessa Ruususen häämarssia. Nyt perinteisten marssien ohella urkurilta toivotaan usein elokuvamusiikkia.

Balettitähti Olga Lepeshinskaja on kuollut

Yli 30 vuotta Bolšoi-teatterissa tanssinut Olga Lepeshinskaja on kuollut lauantaina 92-vuotiaana. Häntä muistettiin urallaan neljästi Venäjän Stalin-palkinnolla, joka oli kunnia-arvoisin kulttuuripalkinto neuvostoaikana.

"Tanssi on peili" - Tanssin viikko huipentuu kansainväliseen juhlapäivään

Tiistaina vietetään kansainvälistä tanssin päivää. Suomessa tanssitapahtumia on järjestetty tiiviiseen tahtiin jo viikon ajan, sillä meillä tapahtuma on laajennettu tanssin viikoksi. Esityksiä järjestetään tiistaina erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kadonnut Disney-aarre palaa päivänvaloon Japanissa

Vuosikymmeniä sitten Japanissa kadonneet Disneyn alkuperäispiirrokset palaavat päivävaloon, kun ne asetetaan kesällä näytteille Tokiossa. Syksyllä työt palaavat vaiheikkaalta matkaltaan Disney-yhtiöön.

Essi Pitkänen keräsi palkintoja Keravan balettikilpailussa

Viikonloppuna käydyt Keravan valtakunnalliset balettikilpailut olivat 15-vuotiaan Essi Pitkäsen juhlaa.

Kärkkäinen haluaa tuoda Kansallisoopperan koko kansalle

Suomen Kansallisoopperan uusi pääjohtaja Päivi Kärkkäinen haluaa tuoda oopperan ja baletin koko kansan lähelle. YLEn Kultakuumeen haastattelema Kärkkäinen toivottaa kaikki tervetulleiksi oopperaan.

Suomalainen lastenteatteri luottaa klassikkosatuihin

Muissa pohjoismaissa tuotetaan Suomea enemmän uutta draamatekstiä lastenteatteriin. Meillä taas tehdään etenkin vahvoja uudelleentulkintoja perinteisistä saduista kuten Punahilkasta tai Rumasta ankanpoikasesta.