Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Piispat: Usko ja tiede eivät ole ristiriidassa, vaikka moni niin luulee

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat ottavat kantaa tieteen asemaan ja tehtävään.

Analyysi: Lauri Törhösellä oli tilaisuus anteeksipyyntöön, mutta hän jätti sen käyttämättä

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty elokuvaohjaaja rinnasti itsensä Galileo Galileihin.

"Tervetuloa Jupiteriin" – Juno-luotain saavutti määränpäänsä

Juno asettuu ensin soikealla radalle ja oikaisee lähikuukausien aikana. Tavoitteena on ottaa selville mahdollisimman paljon siitä, miten Jupiter on syntynyt.

Kaksi eurooppalaista paikannussateelliittia lisää avaruuteen – video laukaisusta

Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä on EU:n ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n hanke, jolla halutaan luoda riippumaton eurooppalainen paikannusjärjestelmä.

Jupiter on tähtitaivaan hitti - kaksi komeettaa ohittaa maapallon läheltä

Jupiter on nyt hitti ja komeetat ovat ohituslennolla

Tolkku ja ihmisen hinta

Kaikella on hinta, sinullakin

Tähtitiede ja uskomukset ovat peräisin samasta lähteestä – Horoskoopit ovat kuitenkin vain hupia

Tähtitiede sai alkunsa astrologiasta, jolla peloteltiin ihmisiä papiston haluamaan suuntaan 10 000 vuotta sitten. Vaikka tieto on syrjäyttänyt uskomukset, esimerkiksi tähtien nimistö on edelleen tuon ajan jumalten ja mytologioiden mukainen.

"Iisakin kirkon" rakentaminen avaruuteen etenee – Galileo voi näkyä pian kuluttajankin kännykässä

GPS:n haastava Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä otti viime yönä askeleen eteenpäin. Järjestelmään laukaistiin kaksi satelliittia lisää, ja suomalaisasiantuntijan mukaan paikannus pelkästään Galileon avulla onnistunee lähikuukausina.

Tutkimus: Auringonpilkut eivät aiheuta ilmastonmuutosta

Uusi tutkimus auringonpilkuista osoittaa, että niiden määrä on pysynyt satojen vuosien ajan samalla tasolla. Käsitys pilkkujen määrän lisääntymisestä on ollut virheellinen. Julkisuudessa on liikkunut arvioita pilkkujen lisääntymisestä, mikä aiheuttaisi ilmaston lämpenemistä.

Ilman käsiä syntynyt taikuri harjoitteli korttitemppuja salaa öisin: "On tärkeää, että ihmiset tuntevat itsensä voimakkaiksi"

Mahdi Gilbertin nousu yhdeksi magiikan maailman tunnetuimmista taikureista on tietynlainen ihme. 25-vuotias korttitemppujen mestari syntyi ilman käsiä. Silti hän kiertää esiintymässä ympäri maailmaa taikatemppuja tehden.

Maanjäristyksestä syytetyt tiedemiehet vapautettiin Italiassa

Tapausta on verrattu tähtitieteilijä Galileo Galilein kohtaloon. Hän joutui 1600-luvulla kidutuksen uhalla perumaan väitteensä, että Maa kiertää Aurinkoa.

Nykysäveltäjä Philip Glass: "Harjoittelen koko ajan"

Helsingin Juhlaviikot toi tunnetun nykysäveltäjä Philip Glassin Suomeen. Glass tunnetaan laaja-alaisesta tuotannostaan ja tyylistään, joka perustuu musiikillisten elementtien toistolle. 

Simulointi on matkimista

Moni meistä simuloi päivittäin. Eli toisin sanoen ajaa pelikonsolilla rallia tai lentää tietokoneella lentokonetta. Simuloimalla tehdään myös paljon vaativampia laskutoimenpiteitä, kuten sillan lujuuslaskelmia. Uusi ilmiö simulointi ei ole, vaan sitä on tehty jo aikoja ennen tietokoneita.

Avaruuden salat raottuvat näyttelyn avulla

Avaruusteollisuus vaikuttaa yhä enemmän arkipäiväiseen elämäämme. Nyt avaruuden suomiin ihmeisiin pääsee tutustumaan turvallisesti maankamaralla, Helsingin Narinkkatorilla.

Iltataivaan majakat loistavat nyt kirkkaina

Venus ja Jupiter loistavat maaliskuun iltoina silmiinpistävän kirkkaina lounaisella iltataivaalla. Planeetat ovat jo nyt lähellä toisiaan ja lähenevät edelleen. Lähimmillään ne ovat maaliskuun 12.-14. päivä. Lisäksi revontulia voi odottaa näkevänsä varsinkin torstain ja perjantain välisenä yönä.

Tutkijat löytäneet todisteita vedestä Jupiterin kuussa

Avaruustutkijat ovat löytäneet tähän asti vahvimpia todisteita siitä, että Jupiterin kuussa Europassa on elämän lähdettä vettä. Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Europan jäisen pinnan alla voi olla valtavia vesialueita, jotka ovat amerikkalaisten Suurten järvien kokoluokkaa.

Nasa lähettää luotaimen Jupiteriin

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa valmistelee miehittämättömän luotaimen lähettämistä Jupiteriin. Juno-luotain on määrä lähettää matkaan ensi viikon perjantaina. Junon matka Jupiteriin kestää viisi vuotta, ja se saavuttaa määränpäänsä vuonna 2016.

Wikileaks-paljastus johti saksalaisjohtajan eroon

Eurooppalaista satelliittinavigointijärjestelmää Galileota rakentava saksalaisyritys on erottanut toimitusjohtajansa Wikileaks-paljastuksen vuoksi. Wikileaksille vuodetun asiakirjan mukaan OHB Technologyn toimitusjohtaja Berry Smutny on arvostellut Galileo-järjestelmää typeräksi ajatukseksi.

Keksijälegenda Pyölniittu piti itsensä kurissa ja nuhteessa

Paimion viisas, August Pyölniittu oli ajattelija, keksijä, matemaatikko ja pienviljelijä. Sunnuntaina juhlitaan tätä 90 vuotta täyttävän Kansanvalistusseuran Etäopiston ensimmäistä oppilasta. Nykypäivän viisaat tekevät tiimityötä.

Bertolt Brechtin näytelmä Galilein elämä on kestänyt aikaa

Kansallisteatterissa Helsingissä saa tänään ensi-iltansa Bertolt Brechtin näytelmä Galilein elämä. Näytelmän ohjaajaa Katariina Lahtea Brechtin näytelmissä kiinnostaa etenkin ajattelun selkeys. Brechtin näytelmät ovat kestäneet hyvin aikaa, Lahti sanoo.

Sirius kutsuu toistamaan Galilein havainnot

Jyväskylän Sirius ry julistaa avoimen havaintokilpailun Jupiterin neljästä suurimmasta kuusta. Tänä vuonna tulee 400 vuotta siitä kun Galileo Galilei ensimmäisen kerran havaitsi kuut.

Galileo-satelliittien rakentajat valittu - järjestelmä käyttöön vuonna 2014

Eurooppalaisen Galileo-paikannusjärjestelmän rakentaminen pääsee vihdoin vauhtiin, kun EU päätti satelliittien rakentajasta. Valinta oli takaisku EADS-konsernille ja sen suomalaiselle alihankkijalle Patrialle.

Kopernikaaninen vallankumous alkaa

Kopernikaaninen vallankumous alkaa

Galileo Galilein kadonneet sormet löytyivät

1600-luvulla eläneen tiedemiehen Galileo Galilein kadonneet sormet ja hammas ovat löytyneet. Yli-innokkaiden ihailijoiden aikanaan kähveltämien ruumiinosien uskottiin kadonneen, mutta ne ovat päätyneet takaisin Firenzen museolle.

Galileon yöt Tuorlan observatoriossa

Tänä vuonna vietetään Kansainvälistä Tähtitieteen Juhlavuotta, kun tulee kuluneeksi 400 vuotta siitä, kun Galileo Galilei ensimmäisenä ihmisenä katsoi kaukoputkella taivaalle. Ainakin hän oli ensimmäinen, joka myös ymmärsi sen, että Maapallo ei olekaan maailmankaikkeuden keskus. Tuorlan observatoriossa vietetään Galilein öitä torstaista lauantaihin.

Universumin tähtinäkymät esillä

Kallioplanetaario Jyväskylän Nyrölässä esittelee heinäkuun ajan Universumin tähtinäkymiä. Tähtivalokuvanäyttelyssä on esillä 15 suurta värivalokuvaa, jotka esittelevät avaruuden kauneimmat ja kiehtovimmat kohteet suurilla teleskoopeilla kuvattuna.

Ursan tähtipäivät nostaa esiin naistähtitieteilijät

Järjestyksessään 36. tähtipäivät järjestetään tänä vuonna Järvenpäässä. Viikonlopun yhtenä teemana ovat unohdetut naistähtitieteilijät.

Heurekassa ihmetelty maailmaa jo 20 vuotta

Tiedekeskus Heureka juhlii tällä viikolla 20-vuotista taivaltaan. Heureka juhlistaa tapahtumaa järjestämällä viikon ajan erilaisia teemapäiviä. Tänään torstaina teemana on Planetaario.

Pirkanmaan taivaanilmiöt on koottu näyttelyksi

Pirkanmaan näyttävimmät taivaanilmiöt viime vuosikymmeneltä on koottu näyttelyksi. Tampereen Ursan kokoama näyttely on nähtävissä Särkänniemen planetaarion aulassa perjantaista 17.4. lähtien.

Galileo Galileita juhlitaan myös hänet kironneessa Vatikaanissa

Vatikaani osallistuu kiroamansa astronomi Galileo Galilein juhlintaan, kun hänen ensimmäisistä kaukoputkella tekemistään havainnoista tulee tänä vuonna kuluneeksi 400 vuotta. Galileon juhlinta on osa YK:n kansainvälistä tähtitieteen vuotta, sillä nykyaikaisen astronomian lasketaan alkaneen juuri Galilein ensimmäisistä kaukoputkihavainnoista.

Galileo halutaan kaivaa haudasta

Italialaiset ja brittiläiset tiedemiehet haluavat kaivaa haudasta tähtitieteilijä Galileo Galilein ruumiin. Tarkoituksena on määrittää DNA-testien avulla, miten astronomian isänä pidetyn Galileon huono näkö vaikutti hänen havaintoihinsa.

Arianespace ostaa raketteja Venäjältä

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rakettien laukaisuista vastaava ranskalainen Arianespace-yhtiö ostaa kymmenen uutta Sojuz-rakettia Venäjän avaruusjärjestö Roskosmokselta.

Suomalaisakateemikolle arvostettu italialaispalkinto

Italian vanhin tiedeakatemia Accademia Nazionale dei Lincei on myöntänyt kansainvälisen Antonio Feltrinelli -palkinnon akateemikko Juha Leiviskälle tämän ansioista arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun saralla.

EU-kiista Galileosta ratkesi

EU:n liikenneministerit ovat sopineet riitansa uuden eurooppalaisen satelliittipaikannusjärjestelmän rakentamisesta. Ministerit hyväksyivät ratkaisun jo kertaalleen torstaiyönä enemmistöpäätöksellä Espanjan vastustuksesta huolimatta.

EU ja USA yhteistyöhön satelliittipaikannuksessa

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat sopineet yhteistyön aloittamisesta Galileo- ja GPS-satelliittipaikannusjärjestelmiensä saralla. EU:n rakenteilla oleva Galileo ja Yhdysvaltain GPS käyttävät jatkossa samaa taajuutta.

Galileolle vaaditaan lisää rahaa

EU aikoo ottaa suuremman roolin unionin miljardihankkeen, Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän rakentamisessa. EU:n komission liikennekomissaari Jacques Barrot totesi keskiviikkona, että kahdeksan avaruusalan yrityksen yhteenliittymä on epäonnistunut hankkeen toteuttamisessa.

EU:n Galileo-hanke joudutaan elvyttämään

EU:n kunnianhimoisin teollisuushanke, arviolta neljä miljardia euroa maksava satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo menee uusiksi hankkeen ajauduttua umpikujaan.

Galileo-järjestelmälle lähtölaukaus

Euroopan satelliittipaikannusjärjestelmän Galileon toteutuminen otti askeleen eteenpäin keskiviikkona, kun sen ensimmäinen koealus laukaistiin Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta.

Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä laukaistaan käyntiin

Euroopan satelliittipaikannusjärjestelmän Galileon toteutuminen ottaa askeleen eteenpäin tänään, kun sen ensimmäinen koealus laukaistaan.