Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen kannattaa ostaa koronarokote, vaikka se maksaisi tuhat euroa per piikki: Rokote on lääkefirmojen kultakaivos, mutta ahneudesta rangaistaan

On "vähintään mahdollista", että valmis rokote kehitetään Suomessa, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Friday's papers: THL probe, gov't unpopularity and Rehn fighting debt

The newspapers on Friday carry stories about suspect funding from a pharmaceutical firm, a bad poll for the government and Olli Rehn's concerns over debt.

Maailman ensimmäinen malariarokote pääsi askeleen lähemmäs käyttöönottoa

Euroopan lääkevirasto suosittelee käyttöluvan antamista malariarokotteelle, jota on testattu pikkulapsilla seitsemässä Afrikan maassa. Rokotteen antama suoja on kaukana täydellisestä, mutta kehittäjäyhtiön mukaan se olisi silti tärkeä apu taudin suitsimisessa. Malaria tappaa joka vuosi satojatuhansia ihmisiä.

Lääkevalmistaja GSK tuomittiin jättisakkoihin Kiinassa

Oikeus katsoo brittiläisen lääkevalmistajan syyllistyneen lahjontaan. Kyseessä on suurin ulkomaalaista yritystä koskeva korruptiotapaus Kiinassa.

Kiina kertoo avaavansa oikeussalinsa ulkomaalaisille

Kiinan korkeimman oikeuden johtavan tuomarin mukaan ulkomaalaiset päästetään jatkossa "säännöllisesti" seuraamaan oikeudenkäyntejä, jotka ovat Kiinassa usein yleisöltä suljettuja.

Maailman ensimmäinen malariarokote ehkä käyttöön ensi vuonna

Testirokotuksiin osallistuneista lapsista noin 80 prosenttia sai suojan tartuntaa vastaan. Suoja kesti noin 1,5 vuotta.

Ministeriö, rokotevalmistaja ja kunta vastaavat narkolepsiakysymyksiin

Sosiaali- ja terveysministeriö, rokotevalmistaja ja Kemin kaupunki vastaavat Silminnäkijä-ohjelmassa nostettuihin kysymyksiin.

Lääkejätti GSK myy syöpälääkeliiketoimintansa Novartisille

Kyseessä on yli 11 miljardin euron kauppa. Samalla GSK ostaa sveitsiläisen Novartis-yhtiön rokoteosaston.

FT: Glaxon myynti kärvistelee Kiinassa - lääke-edustajat eivät tiedä, miten käyttäytyä

Lääkeyritykset ovat Kiinassa varpaillaan viranomaisten lahjustutkimusten vuoksi. Yritykset eivät hevin valtavilta markkinoilta lähde, vaikka eivät enää tiedäkään, mitkä säännöt pätevät.

Lääkeyhtiö hakee lupaa maailman ensimmäiselle malariarokotteelle

GlaxoSmithKline aikoo hakea myyntilupaa maailman ensimmäiselle malariarokotteelle. Yhtiö on kehittänyt rokotettaan kolmen vuosikymmenen ajan.

Japanilaiset havittelevat Glaxon juomabisnestä

Brittien rakastamat terveysjuomat houkuttelevat Japanin toiseksi suurinta juomavalmistajaa. Kauppahinta noussee yli miljardin punnan.

Kiina lisää panoksia lahjustutkinnassaan - lääkeyritykset tiukassa valvonnassa

Kiinassa on 13 500 julkista sairaalaa ja niiden lääkäreillä matala palkka. Alttius ottaa lahjuksia on suuri. Siksi viranomaiset valvovat lääkejättien toimia tarkoin.

Kiina ruotii lääkärien lahjomista - nyt epäillään Sanofia

Ranskalaisyritys ei kommentoi syytöksiä mutta ilmoittaa, että sillä on nollatoleranssi epäeettisyyttä kohtaan. GlaxoSmithKline on myöntänyt, että laittomuuksiin lienee langettu.

Kiinalaispoliisi: Lääkeyhtiö käytti matkatoimistoja lahjonnan apuna

Brittiläisen GlaxoSmithKlinen väitetään lahjoneen muun muassa sairaaloita ja lääkäreitä nostaakseen lääkkeiden hintoja. Poliisin mukaan vuodesta 2007 varoja on siirretty liki kolme miljardia yuania sadoille yrityksille.

Kiina syyttää suurta lääkeyhtiötä massiivisesta lahjonnasta

Kiinan viranomaiset eivät ole paljastaneet väitettyjen lahjusten suuruutta tai nimenneet lahjottuja. Syytteitä GlaxoSmithKlinea vastaan ei liioin ole nostettu.

HPV vaccine programme kicks off in autumn

The first batches of the Cervarix vaccine selected for the immunisation campaign will arrive in Finland during the autumn. The global pharmaceutical giant GlaxoSmithKline won the tender to provide the shot. GlaxoSmithKline also developed the Pandemrix vaccine to combat swine flu, but which however was shadowed by controversy following reports of narcolepsy cases in patients who had received the jab.

Papilloomarokotukset tulevat kansalliseen rokotusohjelmaan

Valittua Cervarix-rokotetta saataneen Suomeen syksyllä. Kilpailutuksen voitti lääkeyhtiö GlaxoSmithKline, joka muistetaan sikainfluenssarokote Pandemrixista.

Into kohulaihdutuslääkkeisiin hiipui

Suurella kohulla markkinoille tulleet reseptivapaat laihdutuslääkkeet eivät enää kohahduta. Esimerkiksi ensimmäisen reseptivapaan laihdutuslääkkeen Allin myyntikatkos ei ole aiheuttanut kyselytulvaa apteekeissa.

Malariarokotteesta odotettua heikompia tuloksia

Tutkijat ovat pettyneet uusimpiin malariarokotteesta saatuihin tutkimustuloksiin. Rokotteesta on odotettu pitkään ratkaisua vuosittain satojatuhansia ihmisiä tappavaan tautiin.

Fimea: Myös Suomessa laitonta lääkemarkkinointia

Suomessa on vuosittain 1 - 3 tapausta, joissa lääkehtiöt rikkovat lääkemarkkinoinnin pelisääntöjä, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta. Yhdysvalloissa lääkejätti GlaxoSmithKline tuomittiin jättikorvauksiin lääkkeiden väärästä markkinoinnista.

Lääkeyhtiölle miljardisakot lääkehuijauksesta

Lääkejätti GlaxoSmithKline on saanut Yhdysvalloissa ennätyssuuret sakot. Miljardisakot tulivat luvattomasta markkinoinnista ja tietojen pimittämisestä viranomaisilta.

Suuret yritykset varpaillaan drakman ja väkivallan varalta

Kansainväliset yritykset ovat nähneet myyntinsä näivettyvän Kreikassa. Nyt ne varautuvat suuriin yhteiskunnallisiin levottomuuksiin ja drakman paluuseen.

Drug firm error overshadows vaccine study

Finland's National Institute for Health and Welfare (THL) says that human error at a big pharmaceutical company caused some 200 children to be given incorrect vaccinations.

THL: Inhimillinen virhe syynä väärään rokotesarjaan 200 lapselle

Rokotteen valmistanut lääkeyhtiö GlaxoSmithKline (GSK) antoi selvityksensä tapahtuneesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) viime viikolla. 

200 lasta sai väärän rokotteen

Rokotevalmistajan virhe johti väärien rokotteiden antamiseen lapsille. THL:n mukaan on hyvin epätodennäköistä, että virheestä olisi aiheutunut vahinkoa.

Rotavirusrokotteen halpeneminen pelastaa miljoonia lapsia

Maailmanlaajuinen rokotusliittouma on solminut sopimuksen rotavirusrokotteen hankkimisesta selvästi nykyistä halvemmalla hinnalla. Näin myös köyhät maat pystyvät rokottamaan lapsia tappavaa ripulia vastaan.

Lääkeyhtiö siirsi vastuun Pandemrixin haitoista valtiolle

Pandemrix-rokotteen vuoksi narkolepsiaan sairastuneiden korvausten kohtalon ratkaisee Lääkevahinkovakuutuspooli. Muun muassa lääkeyhtiöt ja THL ovat ottaneet poolista vapaaehtoisen vakuutuksen lääkkeiden haittavaikutusten varalta. Rokotetta hankkineet maat tekivät lääkevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa sikainfluenssaepidemian alla vuonna 2009 sopimuksen, joka vapauttaa yhtiön korvausvastuusta.

WHO: Narkolepsiatapauksia 12 maassa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 12 maata on ilmoittanut narkolepsiatapauksista, joilla epäillään olevan yhteys sikainfluenssarokotteeseen. WHO:n mukaan eniten epäiltyjä tapauksia on Suomessa, Ruotsissa ja Islannissa.

Avandiasta miljardikulut Glaxolle

Brittiläinen lääkejätti GlaxoSmithKline sanoo viime vuoden viimeisen neljänneksen voittonsa hupenevan diabeteslääke Avandiaan liittyviin oikeudenkäyntikuluihin, joita kertyi loppuvuonna arviolta 2,2 miljardia puntaa (noin 2,6 miljardia euroa).

Ties Between Big Pharma and THL Draw Complaints

The Chancellor of Justice has received 14 complaints regarding ties between GlaxoSmithKline (GSK), the manufacturer of the swine flu vaccine, and the National Institute for Health and Welfare (THL).

Narkolepsiakanteluita virtaa oikeuskanslerille

Sikainfluenssarokotteen valmistaneen lääkeyhtiön GlaxoSmithKlinen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhteydet ovat poikineet runsaasti kanteluita oikeuskanslerille. Tiistaina iltapäivällä kantelun oli jättänyt jo 14 eri henkilöä.

Glaxo antaa lisää loislääkettä Afrikkaan

Euroopan suurin lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on ilmoittanut lahjoittavansa 400 miljoonan annoksen lisäerän matolääke albendatsolia Afrikkaan. Uudet erät lähtevät matkaan vuoden päästä.

Diabeteslääke Avandia vedetään Euroopan markkinoilta

Euroopan lääkevirasto ilmoitti torstaina suosittelevansa diabeteslääke Avandian vedettäväksi pois markkinoilta. Avandian on epäilty lisäävän sydänsairauksien riskiä.

Markkinaoikeus hylkäsi Pfizerin rokotesyytökset

Markkinaoikeus on hylännyt maailman suurimman lääkeyrityksen Pfizerin tekemän Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta koskevan kantelun. Pfizer syytti THL:ää kilpailijansa GlaxoSmithKlinen suosimisesta tarjouskilpailussa lasten rokotusohjelmaan tulevasta uudesta rokotteesta.

THL ei saa jatkossa valita rokotteita

Sosiaali- ja terveysministeriö on ottamassa rokotevalinnat itselleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei enää jatkossa saa päättää hankittavien rokotteiden valmistajaa, jotta epäilyt puolueellisuudesta loppuisivat.

Aamulehti: Pfizer kanteli rokotepäätöksestä markkinaoikeuteen

Maailman suurin lääkefirma Pfizer on kannellut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) rokotepäätöksestä markkinaoikeuteen. Pfizerin mukaan THL suosii rahoittajaansa, maailman toiseksi suurinta lääkeyritystä GlaxoSmithKlinea, kertoo Aamulehti sunnuntaina.

Naisten viagra vastatuulessa Yhdysvalloissa

Naisten seksuaalista kykyä lisäävän pillerin pääsy Yhdysvaltain markkinoille on vastatuulessa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston neuvoa antava komitea hylkäsi pillerien pääsyn markkinoille yksimielisesti.

BP:n kurssi kipuaa rotkosta

Öljy-yhtiö BP:n osake on ollut perjantaina reippaassa nousussa Lontoon pörssissä. Kurssi nousi yli kahdeksan prosenttia perjantain aikana. Torstaina osake päätyikin alimpaan kurssiinsa 13 vuoteen.

WHO puhdisti THL:n Eskolan maineen

Maailman terveysjärjestö WHO on päättänyt, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskola voi jatkaa edelleen järjestön rokoteasiantuntijana. Eskola kertoo päätöksestä YLE Uutisten haastattelussa. Hänen puolueettomuutensa oli asetettu kyseenalaiseksi tanskalaisissa ja ruotsalaisissa lehdissä.

THL:n Eskola: Yhteydet lääkeyhtiöihin esitetty väärässä valossa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskola katsoo, että hänen ja THL:n yhteydet lääkevalmistajiin on tuoreissa lehtijutuissa esitetty vääränlaisessa valossa. Eskolan mukaan yhteydet ovat läpinäkyviä ja luonnollisia. Hän odottaa kuitenkin WHO:n kantaa siihen, estääkö THL:n ja lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen yhteistutkimus hänen toimimisensa WHO:n asiantuntijana.

Influenssarokote aiheuttanut rajuja sivuvaikutuksia Kanadassa

Kanadassa on vedetty jakelusta erä sikainfluenssarokotetta rajujen sivuvaikutusten takia. Rokote on koostumukseltaan samanlainen kuin Suomessa käytössä oleva Pandemrix-rokote. Kanadan rokote on kuitenkin valmistettu eri tehtaassa kuin Suomeen tuotavat rokotteet.

Rokotteiden osto siirtymässä pois THL:ltä

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo siirtää rokotteiden oston pois Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, kirjoittaa Savon Sanomat.

Suomessa rokotettu kymmenesosa väestöstä

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomi on Euroopan ensimmäisiä maita, joissa rokotukset alkoivat. Ministeriö vastaa julkisuudessa esiintyneeseen arvosteluun rokotusten hitaudesta, ja sanoo, että juuri keväällä tehty tilauspäätös takasi sen, että Suomessa rokotukset alkoivat ensimmäisten maiden joukossa.

Sveitsi rajoitti sikainfluenssarokotteen käyttöä

Sveitsi on rajoittanut brittiläisen lääkevalmistajan sikainfluenssarokotteen käyttöä. Sama rokote on käytössä myös Suomessa.

Kymmenen menehtynyt sikainfluenssaan Norjassa

Norjassa sikainfluenssa on vaatinut jo kymmenennen kuolonuhrin. Perjantaina terveysviranomaiset kertoivat, että 2-vuotias poika oli kuollut taudin seurauksena sairaalassa.

Britannia on aloittanut sikainfluenssarokotukset

Britannia on aloittanut tänään sikainfluenssarokotuksien antamisen. Ensimmäisenä rokotteen saavat terveydenhuollon ammattilaiset sekä riskiryhmiin kuuluvat.

Britannia aloittaa sikainfluenssarokotukset

Britanniassa aloitetaan sikainfluenssarokotukset Suomen tapaan tässä kuussa. Ensimmäisenä rokotetaan sairaaloiden potilaat. Britanniassa sikainfluessaan on kuollut 87 ihmistä, valtaosa heistä Englannissa.

European Agency for Medicines Approves Swine Flu Vaccine for Finland

The European Agency for Medicines, the EU’s pharmaceutical authority, has given its approval to the type of H1N1 vaccine ordered by Finland. The vaccine still needs the approval of the European Commission.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle