Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jamie Vesterinen.

Jamie Vesterisen kolumni: Virheen palkkana on julkisuudessa häpäisy, ja siksi keskustelukulttuurimme on jatkuvaa kinastelua

Kohdistamme huomiomme toistemme arvosteluun, ja se kannustaa meitä viisastumisen sijaan hölmöyteen, Jamie Vesterinen kirjoittaa.

Nainen istuu tietokoneella toimistossa.

Mitä tehdä, jos työelämän bisneskieli tuntuu mutkikkaalta ja jopa naurettavalta? Tällaiset vinkit Duunitorin päällikkö antaa uraansa aloittaville

Viestintä on yhtäältä tärkeä, mutta vaikea työelämätaito. Nuorilla vaikeuksia voi olla etenkin omien vahvuuksien tunnistamisessa ja niistä kertomisessa.

Kuvassa Tasavertainen keskustelu-testin hahmoja 4 kappaletta.

Testaa, osaatko tehdä keskustelusta tasavertaisen!

Heikommassa asemassa olevalle voi jäädä vain kuuntelijan ja myötäilijän osa.

Katriina Raine pitää ilmaisutaidon tuntia etänä.

Professori myöntää etäajan kiusallisen seurauksen: ei enää välttämättä tunnista oppilaita kadulla – kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä

Yli kahden vuoden korona-aika on voinut kaventaa ihmisten välistä vuorovaikutusta. Jatkossa muun muassa töissä ja kouluissa pitäisi miettiä, milloin etätapaamisia tarvitaan ja milloin ei.

Psykoterapeutti Emilia Kujala Ylen Puoli seitsemän -ohjelman studion sohvalla istumassa.

Psykoterapeutti Emilia Kujala kehottaa kokeilemaan mielen medialukutaitoa

Millainen painoarvo kannattaa antaa ajatuksille, jotka kuiskivat: "pieleen meni" "nyt änkytit" "ei onnistu"?

Mies katsoo ihmetellen puhelintaan.

Miksi olemme netissä niin tympeitä? Tässä kahdeksan syytä

Ihminen on taitava kommunikoimaan, paitsi verkossa.

Kolme erilaista piirrosahahmoa kuuntelijatyylit-testin pääkuvassa.

Testaa, millainen kuuntelija olet

Kuuntelutyylin tiedostaminen auttaa ymmärtämään toisiamme.

Nainen istuu katsomossa.

Miniteatterin vetäjä Suvi Seppälä: teatteri on oiva paikka oppia vuorovaikutustaitoja

Hyvin sanottu -hankkeen tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.

Julia Thurén lukee törkeitä kommentteja puhelimeltaan.

Kuusi vinkkiä parempaan verkkokeskusteluun

Miltä tuntuisi, jos keskustelisit itsesi kanssa?

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Nykyään saa sanoa ihan mitä sattuu

Nykyään, kun ihan mitä tahansa saa sanoa, myös anteeksipyynnöstä on tullut arkisempaa kuin koskaan. Tai niinhän sitä luulisi, miettii Viitala.

Gleb Shumaev, Joensuu.

Young Russians face hurdles, prejudice living in Finland

"It seems that when people hear the name Gleb, they immediately think that talking to that person is harder than talking to a Finn," 18-year-old Gleb Shumaev explained.

Poliisi jututtaa nuorisoa Kajaanissa syysiltana. Nuoret istuvat portailla.

Nuoret kasvot eivät näytä koko kuvaa poliisin sometoiminnasta – konstaapeli Ruohola on yksi uusimmista lainvalvojista somessa

Poliisi on näkyvimmin sosiaalisessa mediassa somekasvoina toimivien poliisiensa kautta. Kuitenkaan kaikki poliisin toiminta ei näy sosiaalisessa mediassa vaan siellä tarkkaillaan lisäksi muun muassa asenteita.

Mies ottaa puhelimella kuvaa teerestä ja haulikosta suolla.

Antti Matikainen laittaa ampumansa eläimet someen, eivätkä kaikki ymmärrä miksi: "Joku kuvaa itseään salilla, minä metsässä"

Millainen on hyvä saaliskuva? Sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat vaikuttavat yleisesti ihmisten käsitykseen metsästämisestä.

Ilmari Nurminen SDP

Olisiko Tampereen valtuuston rasistiseksi koettu kokous pitänyt keskeyttää? Ilmari Nurminen: "Puheenjohtajana nojaan toimintani lakiin"

Tampereen kaupunginvaltuuston keskustelusävy on puhuttanut kokouksen jälkeen. Paikalla virkansa puolesta olleet lakimiehet eivät nähneet maanantaina perusteita Veikko Vallinin puheiden (ps.) keskeyttämiseen.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä

Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.

Afrikan tähden pelilauta.

Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?

Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.

Nainen katsoo suoraan kameraan syksyisten lehtien takaa

Laura Puntila, 33, bloggaa seksistä avoimesti, vaikka kirjoitusten jälkeen alkaa pommitus alapääkuvilla ja paheksunta

Bloggaaja ja yrittäjä Laura Puntila haluaa ravistella käsitystä siitä, voiko nainen 2020-luvulla kirjoittaa seksuaalisesta halusta ja pukeutua paljastavasti menettämättä vakuuttavuuttaan. Tai saamatta kikkelikuvia.

Tältä näyttää digitaalinen muoti, josta toivotaan ratkaisua pikamuodin ongelmiin

Kun elämä siirtyy verkkoon, vaatteistakin alkaa tulla virtuaalisia – tällaista on digitaalinen muoti, josta toivotaan ratkaisua pikamuodin ongelmiin

Ensimmäiset ainoastaan virtuaalisiin vaatteisiin keskittyvät muotitalot ovat jo aloittaneet toimintansa. Vaikka vaatekappaleet eivät ole fyysisiä, halvasta muodista ei ole kyse: luomukset voivat maksaa jopa kymppitonnin.

Seminaarin koulun viidesluokkalaiset, vaaleatukkaiset Kukka Oksanen ja Fia Hirvonen katsovat kameraan hymyillen syksyisellä koulun pihalla mustissa takeissaan. Kuva otettu 11.10.2021.

Tiktokin sisältö voi olla aikuisellekin rankkaa katsottavaa – koululaiset uskovat, että vaarallisia haasteita tehdään ryhmäpaineen takia

Sosiaalisen median sovellus Tiktokisssa leviävät vaaralliset haasteet herättävät huolta. Kouluja kiertävä somepoliisi kannustaa vanhempia juttelemaan lasten kanssa, mitä somessa voi tulla vastaan.

Venla Pystynen ja Panu Karhunen tv-studiossa.

Median luetuimpien juttujen päähenkilö on usein tarinansa jakanut tavis, ja hän voi joutua keskelle somemyrskyä – mitä toimituksissa tehdään silloin?

Uskaltavatko tavalliset ihmiset kohta enää esiintyä mediassa, kun likimain jokainen ulostulo tuntuu olevan arvostelun ja vihapuheen potentiaalista polttoainetta?

Muistiasiantuntija Marko Mustiala sseisoo kädet puuskassa sanomalehtihyllyn edessä Yle Hämeenlinnan toimituksessa Muistiviikolla 22.9.2021.

Muistiasiantuntija kannustaa tekemään muistisairaan läheisen kanssa asioita, jotka tuovat hymyn huulille: "Tunne jää, vaikka tieto häviää"

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen kommunikointiin ja kykyyn ymmärtää kommunikointia. Muistiasiantuntija neuvoo tekemään mukavia asioita muistisairaan kanssa. Tunnemuisti ei häviä, vaikka tieto muistista katoaisikin.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Maahanmuuttokeskustelun ääripäitä yhdistävät ylimielisyys ja väärät oletukset

Maahanmuuttokeskustelu on Suomessa miltei mahdotonta. Meillä kaikilla on kyky ja velvollisuus hyväksyä ihmisten erilaisuutta. Kaikki alkaa vuoropuhelusta, jossa ei tarvitse pelätä tuleeko sanoneeksi jotain väärää, kirjoittaa Sabanadesan.

YleX -logo studiossa.

YleX:n Uuden musiikin rockshow lopetetaan – ohjelma liitettiin punkstoo-keskusteluun

Radio-ohjelma laitettiin tauolle jo heinäkuussa, kun siihen oli viitattu punkmusiikin seksuaalista häirintää käsittelevällä Instagram-tilillä.

Nainen tuijottaa älypuhelinta.

Somevideot muuttavat lukutaitoamme – kielitieteilijä: Tämä on paluuta lihallisen ja ruumiillisen kommunikaation juurille

Kielitieteilijä Janne Saarikivi kyseenalaistaa nuoria syyllistävät puheet perinteisen lukutaidon heikkenemisestä. Kenellä on valta määritellä, mitä lukutaidolla tarkoitetaan?

Jukka Mönkkönen, Itä-Suomen yliopiston rehtori

Tutkijat joutuivat someryöpytykseen, ja nyt Itä-Suomen yliopiston rehtori jyrähtää ryöpyttäjille: "Kaikki meillä tehtävä tutkimus on arvokasta"

Itä-Suomen yliopiston mukaan sen tutkijat ovat joutuvat asiattoman arvostelun ja julkisen maalituksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Yliopiston rehtorin mielestä tieteestä ja sen rahoituksesta tulisi keskustella asiallisesti ja rakentavasti.

Ruusuja ja kynttilöitä Koskelan murhapaikalla.

Koskelan tapauksen kaltaiset raa'at väkivallan teot harvinaisia, mutta kiusaaminen yleistä – MLL: "Kannattaa olla herkkänä oman lapsen voinnista"

Vakavista teemoista kiusaaminen on kaikista yleisin puheenaihe Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavassa puhelimessa ja chatissa. Kiusaamisen kulttuuri voidaan MLL:n Tatjana Pajamäen mukaan rikkoa, jos kiusaamiselle ei anneta hiljaista hyväksyntää.

Joni Parviainen pitää kädessään kännykkää, jossa on auki Salon seudun puskaradio -ryhmä.

Someryhmien moderaattorit tuskailevat kasvaneen työmäärän kanssa – puskaradion ylläpitäjä: "Ympärivuorokautista työtä siinä riittäisi"

Laittomien ja sääntöjen vastaisten kommenttien siivoaminen tuottaa paljon työtä someryhmien moderaattoreille, jotka toimivat vapaaehtoisesti. Julkisen sanan neuvosto penää väärän tiedon levittämisen vastuuta teknologiayhtiöiltä, kuten Facebookilta.

Nuori käyttää puhelinta.

Yle selvitti: Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö somessa on hälyttävän yleistä – mitä se tarkoittaa ja miten ongelmaa voidaan torjua?

Moni lapsi vastaanottaa seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta, mutta tapaukset päätyvät hyvin harvoin vanhempien tai viranomaisen tietoon. Tilanteessa on asiantuntijoiden mukaan paljon korjattavaa.

Henkilö makaa sohvalla ja katsoo puhelinta. Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.

Sosiaalisessa mediassa kampanjoidaan nuorten koronarokotuksia vastaan – Rokotetutkimuskeskuksen Rämet tyrmää: Oikeastaan kaikki tieto harhaanjohtavaa

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan sosiaalisessa mediassa leviävät Pelastetaan lapset -sivuston koronarokotteita koskevat väitteet ovat joko tahattomasti tai tahallisesti virheellisiä ja harhaanjohtavia.

Seksuaalisia viestejä puhelimen näytöllä.

Women share messages of sexual harassment on Instagram to provoke discussion

The Finnish Instagram account depicting messages that women receive from men through social media already has over 20,000 followers.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Punkstoo-keskustelu muistutti, että häirintään puuttuminen on myös sivustakatsojien asia 

Vallankäytön, häirinnän ja ahdistelun tilanteet tapahtuvat usein muiden ihmisten ympäröimänä. Haluan kääntää katseen uhrista ja tekijästä meihin muihin. Meillä sivustakatsojilla on valtaa puuttua tilanteisiin. Se on harvoin mukavaa tai helppoa, mutta se on mahdollista, kirjoittaa Omaheimo.

Naisen kämmen.

Sometilit avasivat keskustelun alakulttuurien seksuaalisesta häirinnästä – mutta mikä ylipäätään saa ihmisen raiskaamaan ja ahdistelemaan?

Asiantuntijan mukaan seksuaalisesta ahdistelusta kertovat sometilit ovat tuoneet keskusteluun uusia käsitteitä. Minkä pitäisi muuttua, ettei ahdistelukertomuksia enää olisi tulevaisuudessa?

Tyhjänä seisova Tavastia-klubi.

Punkstoo paisui musiikkialalla jopa koronaa suuremmaksi keskusteluksi – kysyimme, miten keikkapaikat aikovat kitkeä häirintää ja ahdistelua

Yksittäisten ihmisten valvominen suuressa yleisössä on lähes mahdotonta, joten on tärkeää että ilmoituskynnys on matala, sanovat keikkajärjestäjät. Järjestäjillä on vastuu tilojen turvallisuudesta, vaikka häirintää harjoittavat yksilöt.

Huora-yhtyeen laulaja Anni Lötjönen esiintyy Rockfest-festivaaleilla Hyvinkäällä.

Punk-muusikko Anni Lötjönen kertoo jakaneensa tarinansa punkstoo-tilille: "Olen aikoinaan kokenut väkivaltaista toimintaa"

Anonyymi Instagram-tili on jakanut viime päivinä kokemuksia punk-piirien väärinkäytöksistä. Keskustelu häirinnästä ja ahdistelusta on levinnyt myös muihin musiikkigenreihin.

Eduskunnan istuntosali.

Poliittisen historian professori Vesa Vares EU-paketin käsittelyn viivyttelystä: "Ei se historiallisesti mitenkään täysin poikkeuksellista ole"

Professori näkee EU-pakettia koskevassa keskustelussa piirteitä vuoden 1994 EU-jäsennyyskeskustelusta ja Yhdysvaltojen senaattorien käyttämästä filibuster-taktiikasta.

Lähikuva vanhuksesta pyörätuolissa.

Pirkkala kokeilee, miten juttuseura tuo onnellisuutta vanhuuteen

Kokeiluun on otettu alkuun viisi ikäihmistä, joille yhteistyökumppani järjestää juttukaverin.

Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura-Arikka

Sananvapauspalkittu Laura Arikka: On erityisen tärkeää saada mukaan ihmiset, jotka eivät yleensä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun

Tänään vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Suomessa ensimmäistä kertaa jaettavan sananvapauspalkinnon saa Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Palkinto on tunnustus paremman keskustelukulttuurin eteen tehdystä työstä.

Hallitus kokoontuu Säätytalolla

Government fails to reach agreement on budget after third day of talks

Negotiations are expected to continue over the weekend.

Uuden päivityksen ansiosta pariskuntaemojin kumppaneiden ihonväriä voi säätää.

Moni käyttää omaa ihonväriään tummempia emojeja – Sopiiko valkoisen somettajan viestitellä ruskealla peukulla?

Vuoden 2021 uudet emojit tunnistavat ensimmäistä kertaa kumppanit, jotka ovat keskenään erivärisiä.

Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa.

President Niinistö speaks with Ukraine counterpart

In a Thursday phone call, President Sauli Niinistö confirmed support for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity.

Etätyö videoneuvottelu Google meetsillä

Etätyössä pitäisi tietoisesti panostaa kommunikointiin

Työpaikan ristiriitatilanteet voivat jopa pahentua, jos niitä selvitellään etäyhteyksien kautta.

Väinö Pitkänen istuu tuolilla.

Yksinäisen vanhuksen työpaikkailmoitus juttukaverista synnytti somevyöryn – ja pettymyksen: "Kun soitin takaisin, puhelimeen ei vastattu"

Kansallinen senioriliitto: Vanhusväestön tunne yksinäisyydestä on kasvanut korona-aikana. Katso Väinö Pitkäsen tarina.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on tunnettu yhteiskunnallisista kannanotoistaan.

Finnish captain defends decision to take stand against racism

The team were criticised on social media for choosing to take the knee before a Nations League tie with Wales.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Hundreds of Finnish organisations at risk from email hack

Finland's National Cyber Security Centre warns that many email servers may have already been compromised.

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Älä ruoki trollia – paitsi jos kyseessä on kerrostalokyttääjä 

Pitäisikö ihmisten tuottama tahallinen törkysisältö vaieta? Kyllä pitää. Trolli kannattaa jättää ruokkimatta, kirjoittaa Jani Halme. 

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Olet täydellinen sellaisena kuin olet ja muita valheita

Emme kestä enää muuta kuin ylistystä, kirjoittaa kirjailija Sisko Savonlahti.

Tietokirjailija,työpsykologian tohtori Helena Åhman Puoli seitsemän -ohjelmassa

Työpsykologian tohtorin muistisääntö hyvään keskusteluun painetilanteessa: Menee aika hyvin, kun nämä kaksi asiaa pysyvät yhtä aikaa läsnä

Helena Åhmanin mukaan tärkeintä hankalissa keskustelutilanteissa on säilyttää suoruuden ja myötätunnon tasapaino.

Mies koira sylissään talvisessa lumimaisemassa

Yksinäisyys kalvaa jo lähes joka kolmatta suomalaista – monilla ei ole ainuttakaan kaveria jolle jutella

SPR:n kyselyn mukaan korona-aika on pahentanut yksinäisyyttä rajusti. Ystävätoiminnassa sitä voi liennyttää.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Tunteista vaikeneminen on eri asia kuin tunteiden välttely

Tunteista puhuminen ei aina kieli toimivasta tunteen säätelystä, kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle