Uusimmat artikkelit
Dosentuurien perumisen sallivaa lakimuutosta ei tule – valheita suomalaisista levittävän Johan Bäckmanin dosentuuri säilyy
Helsingin yliopisto on selvittänyt dosentin arvonimen pois ottamista jo vuonna 2012. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen mukaan dosentuureja voitaisiin myöntää jatkossa määräaikaisena.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen: Yliopistolakiin tulossa muutos, joka mahdollistaa dosentin arvonimen poistamisen
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mukaan tavoitteena on, että yliopistolain muutos viedään eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden aikana. Dosentti Johan Bäckmanin Putin-myönteiset kirjoittelut sosiaalisessa mediassa ovat herättäneet monissa raivoa.
Mikael Lindfelt on Åbo Akademin uusi rehtori – pyrkii tavoitteisiin dialogian ja yhteistyön avulla
Lindfelt on toiminut Åbo Akademin vt. rehtorina 2021 marraskuusta lähtien. Nykyinen virkakausi ulottuu vuoden 2026 heinäkuun loppuun saakka.
Koti on ihmisoikeus
Kriisit kasvattavat yhteiskunnallista eriarvoisuutta.
Jari Ehrnroothin kolumni: Politiikka jyrää totuuden tavoittelun yliopistoissa
Sosialisti haluaa alistaa tieteen edistykselle, nationalisti isänmaalle ja liberalisti taloudelle, mutta vapaa tiede palvelee vain totuutta, kirjoittaa Ehrnrooth. Kolumnin voi myös kuunnella.
Työväen näyttämöpäivät järjestetään jälleen tammikuussa Mikkelissä
Koronan vuoksi tältä vuodelta peruttu Työväen näyttömäpäivtä järjestetään jälleen tammikuussa. Festivaalille valitaan esiintymään 10-13 kotimaista teatteriryhmää.
Hyttyskesä alkoi räjähdysmäisesti – tutkijan mukaan edessä on yksi itikkapitoisimmista kesistä
Jyväskylän yliopiston dosentti Jari Haimi kertoo saavansa päivittäin ihmisiltä raportteja valtavista hyttysmääristä. Kevään ja alkukesän aikana olosuhteet ovat olleet erittäin otolliset hyttysille.
Vanhoihin kirkkoihin kätkettyjä aarteita kaivetaan päivänvaloon – Tammelan kirkontornista löytyi lapsenmurhaplakaatti ja juopumusasetus
Tammelan kivikirkon torniin on vuosisatojen ajan viety esineitä turvaan muun muassa varkailta. Kirkolliskokouksen määräyksen mukaan seurakuntien tulee luetteloida esineistönsä muutaman vuoden sisällä ja viedä tiedot kirkon yhteiseen rekisteriin.
Maastopyöräilyn suosion kasvu näkyy kuluneina polkuina – tutkijan mukaan se ei haittaa luontoa enempää kuin kävely, vaikka moni luulee toisin
Tiivistyvien kaupunkien viheralueille pakkautuu yhä enemmän ulkoilijoita. Maastopyöräily jättää jälkensä luontoon, mutta dosentin mukaan pyöräily ei rasita luontoa sen enempää kuin muukaan virkistyskäyttö.

"10-minute" rapid Covid test developed in Finland
The equipment is about the size of a desktop computer, making it theoretically possible to carry out testing in any situation.

Professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto poronhoidon tutkimukselle
Oulun yliopiston johtamassa Domestication in Action – Tracing Archaeological Markers of Human-Animal Interaction -hankkeessa käytetään arkeologista aineistoa Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Norjasta.
Naisten alushousuilla on Suomessa yllättävän lyhyt historia – niitä pidettiin aluksi häpeällisinä ja jopa merkkinä löyhästä moraalista
Ensimmäiset alushousuja käyttäneet naiset laittoivat itsensä alttiiksi monenlaisille pahoille puheille. Ennen ajateltiin, että "nimettömiä" pitivät naiset, joilta siveyden suojaaminen ei muuten onnistunut.
Oulun korkeudellakin ensimmäiset kevään merkit alkavat näkyä puissa – ja ne ryhtyvät viestimään keskenään
Puut voivat antaa toisilleen signaaleja rihmastoverkoston kautta.
Maailmanlaajuinen tutkimus: Koronatartunnan saaneen potilaan leikkaushoidon viivästyttäminen viikolla vähentää tuntuvasti kuolemanriskiä
Suomessakin tehdyssä laajassa tutkimuksessa selvitettiin koronatartunnan saaneiden leikkaushoitojen onnistumista.
Yli tuhat suomalaista on jo jakanut tarinansa tutkimuskäyttöön – “Erityisesti kaivataan nuorten kertomuksia, kuinka vaikeudet ovat voitettavissa”
Tampereen yliopistossa selvitetään ensimmäistä kertaa, miten suomalaiset selviävät elämän vastoinkäymisistä. Voit vastata kyselyyn tämän jutun lopussa olevalla lomakkeella.
Omaisten surulliset tarinat kertovat vanhusten voinnin romahtamisesta koronaeristyksessä, sanoo tutkija: "Ihmiset suojellaan kuoliaiksi"
Hoivakotien eristäminen heikensi vanhusten kuntoa ja aiheutti huolta läheisille.
Johanna Ikävalko Arktisen keskuksen johtajaksi
Johtajan pesti on viisivuotinen.
Onko matkailijan toinen koronatesti turha? Matkailualan tilaaman mallinnuksen mukaan ministeriön linjaamalta tuplatestaukselta putoaisi pohja
Aalto-yliopiston terveystaloustieteen dosentin Miika Linnan tekemien laskelmien mukaan hallituksen esittämälle riskimaiden matkailijoiden tuplatestaamiselle ei ole perusteita.

Tämä aika rakastaa koskettavia tarinoita, mutta ne saattavat viedä harhaan – Dosentti Maria Mäkelä: "Kertomusmuoto on kuin hygge-viltti"
Dosentti Maria Mäkelä ja Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen olivat Ylen Aamun Viimeisen Sanan vieraana.
Korona muuttaa työelämää pysyvästi ja pomoilta vaaditaan uusia taitoja – ”suomalaisten sydämissä on sellaista, mikä pääsee nyt kukoistukseen”
Etätyö saattaa sopia suomalaiselle, mutta esimies joutuu tasapainoilemaan huolenpidon ja mikromanageroinnin välillä.

Korona tuo hyvää tekevän megastaran olohuoneeseen – joitakin hyväntekeväisyydellä ratsastaminen ärsyttää
Populaarikulttuurin tutkijan mukaan hyväntekeväisyyskonsertit antavat isoimmille tähdille mahdollisuuden pitää omaa brändiä esillä.
Viisi hakijaa haastatteluihin Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtorihaussa
Poikkeusolot hankaloittavat haastattelujen toteuttamista.
Koronavirus pani globalisaation tauolle – Historiassa pandemiat ovat aina seuranneet ihmiskunnan kehitystä
Tartuntaudit ovat olleet osa niin siirtomaiden valloitusta kuin suursotiakin. Vielä on epäselvää, kuinka suuren haavan koronavirus tekee nykyiseen globalisaatioon.
"Itse voi paremmin kun ei koko ajan urputa" – Riihimäellä kehutaan nuoria joka päivä
Suomen suurin perusopetusta antava lasten- ja nuortenteatteri luottaa positiiviseen pedagogiikkaan.

"Kun puhelin soi, niin silloin pelottaa, että mitä nyt taas" – Hoidatko sinä läheistäsi kesken työpäivän? Yle keräsi aiheesta lukijoiden kokemuksia
Sadattuhannet työssäkäyvät pitävät omaisistaan huolta kymmeniä tunteja viikossa ilman virallista omaishoitajastatusta.

Puolikas voipaketti pitää kehon lämpimänä ja veren puhtaana – Elimistön ruskea rasva on yhä osin mysteeri tutkijoille
Sään äkillinen kylmeneminen voi väsyttää, kun ruskea rasva aktivoituu.
Iik, olisiko minussakin 12 prosenttia skottilaista? Tilasin uteliaisuudesta DNA-testin, mutta tietoni saattavat päätyä kauppatavaraksi
Geenitieto paljastaa tietoja minusta, mutta myös läheisistäni. Onko DNA-näytteen lähettäminen siis järkevää? Katso video.
Toriparkki hautaa alleen keskustelun siitä, millaiseksi Hämeenlinnan keskusta halutaan – "Pahinta on, että nyt ei tunnu tapahtuvan mitään"
Torin laidan yrittäjä ei ota kantaa toriparkkiin, vaan toivoo päättäjiltä kykyä tehdä päätöksiä keskustan kehittämiseksi.

Maaperän syvät hiilivarastot tutkitaan – "Siellä syvemmissä kerroksissa voi olla hiiltä yllättävän paljon"
Carbon Action -hankkeen tavoitteena on kääntää hiilen kulkusuunta niin, että vapautumisen sijaan hiiltä saataisiin varastoitumaan maaperään.
Yubo-sovellus luotiin lapsille ja nuorille kavereiden etsimistä varten – siitä tulikin alaikäisten Tinder
Yubo-mobiilisovelluksen alkuperäinen idea on, että nuoret löytäisivät sen kautta uusia ystäviä.

Nuoren tutkijan Martti Hämäläinen -palkinto neurokirurgi Antti Lindgrenille: "Huippulahjakas alan tulevaisuuden suunnannäyttäjä"
Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys myöntää palkinnon vuosittain alle 40-vuotiaalle tutkijalle.
Jari Ehrnroothin kolumni: Politiikka huutaa älyllistä ajattelua
Tietoyhteiskunnassa tutkijatausta antaa hyvät eväät poliitikolle, pohtii Jari Ehrnrooth kolumnissaan.
Antto Vihman kolumni: Repivä populismi ei palauta politiikkaa politiikkaan, vaan faktoista luopuessaan se kaventaa poliittisen kenttää
Datatalouden logiikalla pyörivä viestintäympäristö ei edistä totuudenmukaisen viestin voittoa, kirjoittaa tutkija Antto Vihma.

Turkulaistutkijalle iso apuraha diabetestutkimukseen – säätiö jakoi yli puoli miljoonaa euroa tutkijoille
Diabetestutkimussäätiö jakoi tänä vuonna 550 000 euroa apurahoja.

28-vuotias Antti Möttönen haluaa taloudellisen vapauden nelikymppisenä – Dosentti: "Firettäjät ottavat työelämän ongelmien ratkaisut omiin käsiinsä"
Firettäjä painaa duunia, kiristää taloutensa äärimmilleen ja sijoittaa päästäkseen leipätyöstä irti nelikymppisenä.

Oulun yliopiston professori: Digitalisaation tulisi ratkaista ongelmia, ei luoda niitä
Digitalisaatio voi mullistaa maailman, mutta se voi myös vaikeuttaa yksinkertaisia asioita.

Marsin sisuksia selvitetään jyväskyläläisellä matematiikalla
NASA:n uuden luotaimen tietoja tulkitaan teorialla, jota on ollut kehittämässä Jyväskylän Yliopiston dosentti.

Dosentti selittää Yhdysvaltojen kiristynyttä ilmapiiriä arvoilla: "Konservatiivit kokevat, että poliittinen eliitti on kiinnostunut vain vähemmistöistä"
Konservatiiviset amerikkalaiset kokevat, että heidän ääntään ei kuulla, vaan poliittinen eliitti on kiinnostunut vain vähemmistöistä: homoseksuaaleista, maahanmuuttajista, naisista ja mustista, dosentti Markku Ruotsila arvioi.

Women in their 60s move more than same-aged men, study finds
Turku University research suggests that older working women are more physically active then older working men, both at work and in their leisure time.

Suomessa useita tuhansia ihmisiä, joilla ei ole rokotesuojaa poliota vastaan – "Järkyttävää leikkiä lasten terveydellä"
Yleensä poliosuojan saa osana viitosrokotussarjaa.

Pappien suvaitsevaisuus nousussa: enemmistö kannattaa homoparien vihkimistä
Pappien kannat jakautuvat entistä jyrkemmin kahtia. Tämä on ongelma, sanoo dosentti. Kirkkoherra ei puolestaan tunnista koko ilmiötä.

Leena Vilkan kolumni: Lapset pelastavat maapallon – ihmisen asema ja arvo on ajateltava uudelleen
Maapallo on tänään ihmiselle valtavasti parempi paikka kuin menneinä aikoina, kirjoittaa ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka.

Oulussa toimintansa aloittanut Pohjoinen syöpäkeskus haluaa taata yhdenvertaisen hoidon
Syöpäkeskuksen tehtävä on etsiä potilaan kannalta parhaita hoitoja ja resurssoida uudet hoitomenetelmät järkevästi.

Aikuiset nukkuvat nykyään yhdessä päiväunia ja vieläpä maksavat siitä – "Tuskin yhdenkään sukupolven on ollut yhtä vaikea rentoutua kuin meidän nyt"
Ennen työpaikoilla torkuttiin salaa. Nykyään mahdollisuus päiväuniin on osa työhyvinvointia ja merkki siitä, että luottamus on hiljalleen korvaamassa kontrollin.

HUS:in uusi toimitusjohtaja Terveystalon Juha Tuominen: "Pyrin vaikuttamaan soteen, mutta ei tämä ole mikään yhden miehen show"
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Juha Tuominen, joka on tällä hetkellä Terveystalon ylilääkäri. Toiseksi äänestyksessä jäi Husin lasten ja nuorten tulosyksikön toimialajohtaja.

Oululaisen Tosiboxin toimitusjohtajaksi valittiin kyberasiantuntija Jarno Limnéll
Limnéll on toiminut aiemmin kyberturvallisuusjohtajana Insta Groupissa, McAfeessä sekä Stonesoftilla.

Kyberasiantuntija Limnéll hyppää esineiden internetin parissa toimivan Tosiboxin puikkoihin – yritys lähtee "hakemaan isompaa kasvuloikkaa"
Tosiboxin uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty kyberasiantuntija, professori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

Dosentti Esa Lilja: Suomalaisen metallimusiikin menestystarina juontaa juurensa tasa-arvoiseen musiikkikoulutukseen
Metallibändejä on Suomessa asukasta kohden enemmän kuin missään muualla maailmassa. Ei siis ihme, että Helsinkiä on toisinaan kutsuttu metallimusiikin maailman pääkaupungiksi. Metallimusiikin ympärille syntynyttä alakulttuuria hyödynnetään jopa Suomen maakuvan rakentamisessa. Nyt myös akateeminen maailma on löytänyt metallin tutkimuksen.

Venäjä-tutkija lavastetusta toimittajan murhasta: Venäjä toimii entistä uskaliaammin ja suoraviivaisemmin
Mitä Suomessa voisi käydä, jos täällä toimittaisiin hyvin toisin kuin Venäjä tai sen sotilastiedustelu haluavat, pohtii dosentti ja Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta.

Heikki Miettinen KYSin sairaalanjohtajaksi
Nykyinen johtaja eläköityy kesäkuussa.