Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut

Morricone sävelsi urallaan musiikkia 500 elokuvaan.

Lucky – kärttyisiä vanhoja äijiä, jotka lämmittävät sydäntä

Riisuttu länkkäri on runsas ylistys elämälle.

Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

Sukuvihaa Villissä Lapissa – luminen western Armoton maa Yle Areenassa

Haastattelussa elokuvan ohjaaja Jussi Hiltunen.

Teeman kesän 2017 elokuvat

Elokuvia kesällä joka päivä sunnuntaista tiistaihin

Meek's Cutoff on erilainen, intensiivinen lännenelokuva

Intensiivinen western erämaahan eksyneistä uudisasukkaista

Italowesterntähti Bud Spencer on kuollut

Italialainen näyttelijä Carlo Pedersoli eli Bud Spencer on kuollut 86 vuoden iässä.

Elokuvamusiikin legenda Morriconen Suomen-konsertti peruuntuu

Morriconen piti johtaa musiikkiaan Helsingissä keskiviikkona 23.3. Fullsteamin mukaan konsertille etsitään uutta päivää marraskuulta.

Spagettiwesternit rasittavat säveltäjämestari Ennio Morriconea: "Tunnen tuskaa, jos suuri yleisö tuntee minut vain niistä"

Maailman tunnetuin elokuvasäveltäjä, 87-vuotias Ennio Morricone teki Quentin Tarantinon uuden westernin musiikin. Länkkärisäveltäjän maine kuitenkin risoo maestroa, joka saapuu maaliskuussa arviomaan suomalaisen konserttiyleisön kuuntelutaitoja. Yle haastatteli Morriconea Lontoossa ja sai legendan ärtymään väärillä kysymyksillä.

Monday’s papers: Pageantry and pomp inside the presidential palace, police and protesters outside

Monday’s newspapers were all caught up in the afterglow of Sunday’s Independence Day gala that took place at the official residence of President Sauli Niinistö. The dailies devoted most of their prime real estate to covering the good, the bad and the ugly surrounding the event – including the detention of 130 demonstrators.

Miltä näytit 150 vuotta sitten? Valokuvaaja tekee aikamatkoja 1800-luvulle

Porilainen valokuvaaja Tuomas Sinkkonen kuvaa asiakkaistaan muotokuvia 1850-luvulla kehitetyllä tekniikalla. Toimittaja lähti aikamatkalle ja tutustui kuvausmenetelmään, joka on pitkälti käsityötä.

Country-kappaleen takana on aina väkevä tarina

Rautalankamiehenä tunnettu Pekka Tiilikainen on viime vuosina tunnustanut kiintymyksensä country-musiikkiin. Vasta ilmestynyt uusi single on tehty yhdessä tuttujen äänien, Matti Eskon, Olli ja Marko Haaviston sekä Poutahaukkojen kanssa. Tunnelma kappaleessa "Miehet ovat menneet luotejakin päin" on kuin suoraan lännenelokuvasta, jossa karjapaimenet ratsastavat rauhallisesti preerialla, stetsonit otsalla.

Dokumenttielokuva Once Upon a Dream valittiin Karlovy Varyn kilpasarjaan

Suomalainen dokumenttielokuva Karlovy Varyn elokuvajuhlille

Olipa kerran unelma

Huhu filmitähden paluusta herättää Tabernasin kylän eloon.

Dokumenttiprojekti: Unelmien kulisseissa

Espanjalaisessa elokuvakylässä alkaa levitä villi huhu.

John Ford – Teemalauantai 18.4.

Teemaillassa John Fordin komein western Etsijät.

Nuori, salskea ja hyvällä musiikkitajulla varustettu – The Blood Sausage Boys julkaisi esikoislevyn

Esikoisalbuminsa julkaissut The Blood Sausage Boys-yhtye ammentaa musiikkiinsa vaikutteita muun muassa vanhoista lännenelokuvista. Kappaleiden tarinat pohjautuvat kuitenkin nykypäivään ja tarinoista voi löytää esimerkiksi Oulun kaduilla parisuhdemurheissa vellovan miehen, kertoo yhtyeen laulaja-lauluntekijä Antti Viitala.

Brokeback Mountain -ooppera saa ensi-iltansa Espanjassa

Kirjailija Annie Proulx'n mukaan ooppera antaa epätavalliselle rakkaustarinalle enemmän tilaa kuin hänen alkuperäinen novellinsa tai siitä tehty elokuva. Teoksen tilannut oopperanjohtaja vertaa sitä Wagnerin Tristaniin ja Isoldeen.

Lincoln on komeaa katsottavaa

Steven Spielbergin ohjaama Lincoln on meillä kahden viikon sisään jo toinen teattereihin saapuva orjuutta Yhdysvalloissa käsittelevä elokuva. Se ensimmäinen oli tietenkin Quentin Tarantinon huikean viihdyttävä länkkäri, Django Unchained. Tämä Spielbergin versio aiheesta on, kuten juonikuviosta voi jo päätellä, Tarantinon elokuvaa huomattavasti hartaampi ja asiaan kunnioittavammin suhtautuva.

Django Unchained sivuaa vakavia aiheita kepeästi

Kuten moni varmaan tietää, perustuu Quentin Tarantinon uusi elokuva Django Unchained italialaisen Sergio Corbuccin vuonna 1966 ohjaamaan spagettiwesterniin Nimeni on Django. Tämä vankkaa kulttimainetta nauttiva elokuva on poikinut yhden virallisen ja kymmeniä epävirallisia jatko-osia.

Spielbergin Lincoln kahmi eniten Golden Globe -ehdokkuuksia

Tänäkin vuonna ehdokkaiden joukossa oli paljon tunnettuja ohjaajia sekä näyttelijöitä. Kultaiset maapallot jaetaan kuukauden kuluttua.

Rajat on tehty rikottaviksi kotimaisessa road-elokuvassa

Olenko syyllinen vai syytön, kysyy elokuvan päähenkilö katseellaan juuri sinulta. Tällainen loppukohtaus löytyy melko monesta kotimaisesta road-elokuvasta.

Ranskassa junaryöstö villin lännen malliin

Ranskassa on tehty junaryöstö, jonka tapahtumat ovat kuin suoraan villin lännen elokuvista. Rosvojoukko katkaisi junan matkan tukkimalla raiteet, minkä jälkeen he pakenivat yöhön. Ryöstö tehtiin eteläisessä Ranskassa Marseillen kaupungin liepeillä perjantain vastaisena yönä.

Jeff Bridgesistä rokkistara

Muun muassa Tron- ja True Grit-elokuvista tunnettu Oscar-palkittu näyttelijä on työstänyt albumillisen musiikkia ja tehnyt live-keikkojakin.

Ennio Morricone elokuvafestivaalille

Sergio Leonen spagettiwestern-elokuviin tehdyistä sävellyksistään tunnettu Ennio Morricone on nimitetty johtamaan Rooman kansainvälisen elokuvafestivaalin tuomaristoa.

Arizona nimesi revolverin osavaltion viralliseksi aseeksi

Arizonan osavaltion edustajanhuoneisto on äänestänyt Colt-revolverin osavaltion viralliseksi aseeksi. Mikäli republikaanikuvernööri allekirjoittaa lain, Arizonasta tulee näin Utahin jälkeen toinen osavaltio, jossa on virallinen ase.

Kova kuin kivi uudelleenfilmatisoi 60-luvun länkkärin

Kova kuin kivi on Coenin veljesten uran suurin taloudellinen menestys. Lisää rahaa on tulossa, mikäli elokuva pärjää Oscar-mittelöissä

Tähtihetki perjantaina 18.2.

Tällä viikolla esittelyssä olivat kotimainen animaatio Eetu ja Konna sekä Oscar-ehdokas elokuvat Rabbit Hole – takaisin elämään ja Kova kuin kivi. Esko Rautakorven vieraaksi sohvalle istuutui mies Eetu ja Konna -elokuvan takaa eli Kari Häkkinen.

Coenin veljekset avaavat Berliinin elokuvajuhlat

Berliinin 61. elokuvajuhlat käynnistyvät torstaina. Avajaiselokuvana nähdään Joel ja Ethan Coenin lännenelokuva True Grit (Kova kuin kivi).

Kuninkaan puhe kahmi Oscar-ehdokkuuksia

Brittielokuva Kuninkaan puhe kahmi eniten ehdokkuuksia, kun elokuva-alan Oscar-palkintoehdokkaat julkistettiin tiistaina Hollywoodissa. Colin Firthin tähdittämä elokuva sai 12 ehdokkuutta. Kova kuin kivi sai kymmenen ehdokkuutta. Inception ja Social Network saivat kumpikin kahdeksan ehdokkuutta.

Painajainen perheessä -elokuva joulun katsotuin USA:ssa

Pienin painajainen perheessä oli jouluviikonlopun katsotuin elokuva Pohjois-Amerikassa. Focker-komediaelokuvien kolmas osa avasi odotuksia vaisummin ja tuotti viikonvaihteessa 34 miljoonaa dollaria.

King Kongin poika herää henkiin valkokankaalla

The Son of King Kong on lappeenrantalaisen Timo Vainikan yhdestoista elokuva. Huumorielokuviin erikoistunut Vainikka tekee elokuvia 3 000 euron budjetilla.

Hurmureita, urotöitä ja huumoria tukkilaisfilmifestivaaleilla

Maailman ensimmäinen tukkilaisfilmifestivaali tuo esille uittoelokuvien hilpeät, romanttiset ja hikiset hetket. Tosielämän uitolla aikaa romantiikkaan ei juuri ollut. Tukkilaisfilmit ovat suomalaiselokuvan uniikki lajityyppi.

Sadat nuoret uppoutuivat mykkäelokuvaan

Forssan Kansainvälinen Mykkäelokuvafestivaali tuotti sinfoniaorkesterin säestämään mykkäelokuvia. Berliinin Händel-sinfoniaorkesterin säestyksellä John Fordin Iron Horse-elokuvasta tuli elämys, joka sai urheiluhallillisen nuorisoa seuraamaan mykkäelokuvaa hiiskahtamatta.

John Ford ykkösnimi mykkäelokuvafestivaaleilla

Ohjaajalegenda John Fordin ensimmäinen valtava menestyselokuva nähdään Forssassa. Iron Horse liikutti ihmismassoja, mistä jopa nykypäivän digitekniikka voi olla kateellinen.

Villin lännen harrastajat ratkovat Lopella kuka on nopein ampuja

Suomen länneimmät miehet ja naiset ratkovat Lopella Cowboy Action Shootingin Suomen mestaruudet. Lajiin kuuluu tarkkuusammunnan lisäksi pukeutuminen Villin Lännen vaatteisiin, myös aseiden tulee olla länkkäriaseiden näköisiä.

Juhlafestivaalit alkavat

Sodankylän 25. elokuvajuhlat alkavat huomenna. Juhlafestivaaleilla nähdään sekä kotimaista että ulkomaista uutuustuotantoa sekä restauroituja elokuvaklassikoita.

Taikausko kumpuaa luonnosta

Taikausko elää ja voi hyvin, sillä moni uskoo edelleen mustan kissan näkemisen tuovan huonoa onnea. Puun koputtaminen puolestaan tuo hyvää onnea. Tutkija tietää, mihin nämä uskomukset perustuvat.

Hyvien, pahojen ja rumien käsikirjoittaja Furio Scarpelli kuollut

Italialainen elokuvakäsikirjoittaja Furio Scarpelli on kuollut. Kuuluisin tuotteliaan kirjoittajan filmatisoinneista on Sergio Leonen ohjaama niin sanottu spaghettiwestern Hyvät, pahat ja rumat.

Sibeliustalo ja Tampere-talo westernillä yhteistyöhön

Kulttuuritalojen yhteinen kansainvälinen ohjelmatuotanto tuo Lahteen ja Tampereelle australialaisen Spaghetti Western Orchestran shown. Musiikki perustuu kokonaan Ennio Morriconen tuttuun lännenelokuvien musiikkiin.

Elokuvaohjaaja Vladimir Motyl on kuollut

Ensimmäisen 'easternin' ohjaajana tunnettu venäläinen Vladimir Motyl on kuollut 82 vuoden iässä. Motylin ohjaama seikkailuelokuva Aavikon laki (Beloe solntse pustyni, NL 1969) avasi neuvostoelokuvien genren, jota verrattiin Hollywoodin westerneihin.

Intiaani on elokuvissa vaarallinen vihollinen ja lappalainen kulissi

Intiaanit ja saamelaiset on esitetty länsimaisissa elokuvissa aivan päinvastaisina hahmoina, sanoo alkuperäiskansojen Skábmagovat-elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

Iskelmänikkari Reino Helismaa oli myös lännenkirjailija

Monet tuntevat Reino Helismaan rempseistä iskelmäsanoituksista, mutta harva muistaa Helismaata ahkerana lännenkertomusten kirjoittajana. Suomalainen länkkäriseura on juuri julkaissut kokoelman Helismaan lännennovelleja, jotka paljastavat hänen lahjakkuutensa viihdekirjailijana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle