Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuhannet marssivat Puolassa puukotetun Gdanskin pormestarin muistoksi

"Solidaarisuuden ja vapauden mies, eurooppalainen, hyvä ystäväni, on murhattu. Lepää rauhassa", kirjoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Elokuvaohjaaja Oleg Sentsoville ehdotetaan Nobelin rauhanpalkintoa – kamppailee hengestään siperialaisessa vankilassa

Venäjä tuomitsi ukrainalaisen Sentsovin 20 vuodeksi vankilaan terroriteon suunnittelusta. Puolan entinen presidentti Lech Wałęsa on ehdottanut nälkälakkoilevalle Sentsoville Nobelia.

Solidaarisuus-sankari moittii Puolan vanhoillista nykyhallitusta − ja sanoo vielä syrjäyttävänsä sen

Puolan demokratialiikkeen legendaarinen johtaja Lech Wałęsa on huolestunut maansa nykytilasta. Hän syyttää maan uutta hallitusta populismista, mutta katsoo, että hallituksella on myös oikeus toteuttaa politiikkansa.

Kolme Puolan entistä presidenttiä: Hallitus uhkaa maan demokratiaa

Puolan entiset presidentit sanovat maan oikeistohallituksen toimien heikentävän Euroopan unionia ja palvelevan vain Venäjän asiaa.

Viralliset asiakirjat näyttävät vahvistavan: Lech Wałęsa oli vallanpitäjien vakoilija

Puolan entisen sisäministerin leskeltä takavarikoiduissa asiakirjoissa on näyttöä Wałęsan syyllisyydestä. Asiakirjat kuitenkin tarkistetaan perusteellisesti, ennen kuin ne annetaan julkisuuteen.

Walesaa epäillään salaisen poliisin kätyriksi – syytökset nousivat taas pintaan Puolassa

Puolan entinen presidentti Lech Walesa on kiistänyt jyrkästi, että hän olisi toiminut salaisen poliisin tiedonantajana. Walesaan liitetystä koodinimestä löytyi uutta materiaalia kommunismin ajan sisäministerin kotoa.

Niinistö vei Puolan presidentille lahjaksi Terijoen kartan

Presidentti Sauli Niinistön valtiovierailu Puolaan päättyi käyntiin Gdanskissa. Siellä presidenttipari vieraili telakka-alueelle perustetussa Solidaarisuuskeskuksessa ja tapasi entisen presidentin Lech Walesan. Nykyisellä presidentillä, Bronislaw Komorowskilla, on Niinistön mukaan erityinen suhde Suomeen.

Berliinin taivaalle nousi tuhansia valkoisia ilmapalloja muurin murtumisen symbolina – video

Valaistut heliumpallot olivat viikonlopun ajan halkaisseet kaupungin reitillä, jossa kommunistisen DDR:n pystyttämä muuri aikoinaan kulki.

Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhla huipentuu suureen kansanjuhlaan

Muurin murtumista symboloidaan päästämällä taivaalle tuhansia valkoisia ilmapalloja, jotka ovat viikonlopun ajan reunustaneet 15 kilometrin matkalta reittiä, jolla muuri aikoinaan kulki.

Wojciech Jaruzelski 1923–2014

Jaruzelski oli nuoresta asti Puolan kommunistipuolueen kärkinimiä. 1980-luvulla valta oli niin keskittynyttä, että Jaruzelskia on kutsuttu jopa diktaattoriksi. Hän oli kuitenkin myös se neuvottelija, joka luopui kommunistipuolueen yksinvallasta.

Puolan entinen pääministeri Tadeusz Mazowiecki kuollut

Mazowiecki oli keskeinen tekijä Puolan siirtymisessä sosialismista markkinatalouteen. Hän uskoi evoluutioon, ei vallankumoukseen eikä menneiden vääryyksien muistelemiseen.

Lech Walesan homovastaiset puheet hämmästyttävät

Nobel-palkitun demokratiaikonin katsotaan rapauttaneen purkauksellaan maineensa.

Walesa voisi ottaa rauhannobelin vangitun Liu Xiaobon puolesta

Puolan entinen presidentti ja rauhannobelisti Lech Walesa tarjoutuu ottamaan vastaan tämän vuoden rauhannobelin vangitun kiinalaisen toisinajattelijan Liu Xiaobon puolesta. Walesa kertoi tarjouksestaan uutistoimisto AFP:lle.

Nobelistit vetoavat Liu Xiaobon puolesta

Viisitoista rauhannobelistia vetoaa G20-maiden johtajiin, jotta nämä painostaisivat Kiinaa vapauttamaan tämän vuoden rauhanpalkinnon saajan Liu Xiaobon.

Walesa vaatii lehdistönvapautta Ukrainaan

Puolan entinen presidentti Lech Walesa vaatii Ukrainan presidentiltä Viktor Janukovitshilta toimia lehdistönvapauden kunnioittamiseksi.

Puolan presidentti vannoi virkavalansa

Puolassa keskustaoikeistolainen presidentti Bronislaw Komorowski on vannonut virkavalansa. EU-myönteinen Komorowski on Puolan neljäs demokraattisesti valittu presidentti.

Puolalaispappi julistettiin autuaaksi

Katolinen kirkko on julistanut autuaaksi Puolassa vuonna 1984 surmatun toisinajattelijan, pappi Jerzy Popieluszkon. Puolan salainen poliisi surmasi Popieluszkon, joka saarnoissaan avoimesti tuki muun muassa hallituksen vastaista Lech Walesan Solidaarisuus-liikettä.

Puolassa yritetään palata arkeen lauantaisen tragedian jälkeen

Puolan hallitus tekee kaikkensa osoittaakseen toimintakykyisyytensä presidentti Lech Kaczynskin ja kymmenien muiden maan päättäjien kuolemasta huolimatta. Puolan asevoimille on jo nimitetty uudet virkaatekevät komentajat.

Kansallismielinen presidentti

Lento-onnettomuudessa kuollut Puolan presidentti Lech Kaczynski oli isänmaanystävä, joka vaali katolisia arvoja ja laillisuutta.

Laatikainen: Kirkko ja YLE pyörityksessä

Jos suomalaiset olisivat menetelleet 1939-40 taitteessa kuin tuore arkkipiispansa, maamme olisi joutunut ateistisen ja kommunistisen Neuvostoliiton osaksi. Toteamus tuntuu karulta, mutta totuus on joskus tyly, lataa YLE Keski-Suomen lauantaikolumnisti, professori Erkki Laatikainen.

Syömälakossa oleva kuubalainen toisinajattelija sairaalaan

Kuubalaisen toisinajattelijan Guillermo Farinasin kunto on heikentynyt. Syömälakossa 17 päivää ollut Farinas menetti kotonaan tajuntansa, minkä jälkeen hänet toimitettiin sairaalaan. Farinas on torjunut muiden toisinajattelijoiden pyynnöt luopua syömälakostaan.

Berliini muisti muurin murtumista uudella muurilla ja vapausjuhlalla

Berliinin muurin murtumisen muistotilaisuudet huipentuivat maanantai-iltana vapausjuhlaan Brandenburgin portilla. Juhlassa kaadettiin suurista dominonappuloista koottu uusi muuri.

Puolan presidentti vältteli Walesaa muistojuhlissa

Puolan presidentti Lech Kaczynski osoitti mieltään entistä presidenttiä Lech Walesaa vastaan parlamenttirakennuksessa pidetyissä historiallisissa juhlissa. Salissa pidettyjen, Solidaarisuus-liikettä juhlistaneiden puheiden aikana Kaczynski kuljeskeli toisella puolella parlamenttirakennusta.

Walesa pyytää EU:ta pelastamaan Puolan telakat

Puolan entinen presidentti Lech Walesa on vedonnut Euroopan unioniin maan Itämeren-telakoiden pelastamiseksi. Walesa pitää telakoita merkittävinä, koska niiden työväki oli keskeisessä asemassa Puolan rauhanomaiseen vallankumoukseen vuonna 1989 johtaneessa Solidaarisuus-liikkeessä.

Vakoilusyytökset saivat Walesan kyyneliin

Puolan entinen presidentti Lech Walesa on uhannut muuttaa maasta ja palauttaa Nobelin rauhanpalkinnon, koska tuore elämäkerta väittää hänen olleen salaisen poliisin tiedonantaja kommunistien hallinnossa.

Sarkozy uhmasi Kiinaa ja tapasi dalai-laman

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on Kiinan painostuksesta piittaamatta tavannut Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman. Sarkozy on ensimmäinen EU:n puheenjohtajamaan valtionpäämies, joka on tavannut dalai-laman.

Vodkapullo tunnukseksi Puolan eurokolikkoon?

Puolan hallituksen viime kuussa asettama tavoite euron käyttöönotosta vuonna 2012 on aloittanut maassa keskustelun, millaisia kansallisia tunnuksia maan eurokolikkoihin tulisi. Ehdotuksia on sadellut puolalaissyntyisesta Paavi Johannes Paavali II:sta vodkapulloon.

Gonzalez huoli Walesan viisaiden ryhmään

EU:n tulevaisuutta pohtivan "viisaiden ryhmän" johtaja Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzalez on julkistanut nimilistansa.

Jaruzelskin oikeudenkäynti vauhtiin Puolassa

Puolassa entisen sotilasjohtajan, kenraali Wojciech Jaruzelskin oikeudenkäynti on alkanut perjantaina. Jaruzelskiä syytetään sotatilan julistamisesta vuonna 1981.

Entisen kommunistijohtajan oikeudenkäynti alkaa Puolassa

Puolassa entisen kommunistijohtajan, kenraali Wojciech Jaruzelskin oikeudenkäynti alkaa perjantaina. Jaruzelskiä syytetään sotatilan julistamisesta vuonna 1981.

Puolan entinen kommunistijohtaja joutui sairaalaan

Puolan entinen kommunistijohtaja, kenraali Wojciech Jaruzelski on joutunut sairaalaan. Terveysviranomaisten mukaan Jaruzelski on vakavasti sairas.

Walesa patistaa puolalaisia uurnille

Puolassa sunnuntaina pidettävät parlamenttivaalit ovat maan tärkeimmät vaalit sosialistivallan murtumisen jälkeen, sanoo entinen presidentti ja Solidaarisuus-liikkeen johtaja Lech Walesa.

Vihollinen sisäpuolella

Samalla kun Venäjä voimistuu ja vaurastuu, ja kun vanha kunnon KGB on ottanut maassa vallan, sen ulkomaille jättämät uinuvat solut on herätelty henkiin. Törmäsin yhteen viime viikolla Varsovassa.

Walesa: Kaczynskin kaksoset tekevät Puolan naurunalaiseksi

Puolan entinen presidentti Lech Walesa kehottaa pääministeri Jaroslaw Kaczynskia eroamaan. Walesan mielestä pääministeri ja hänen identtinen kaksoisveljensä presidentti Lech Kaczynski saattavat Puolan naurunalaiseksi jo ulkomaillakin.

Günter Grassin SS-paljastus kuohuttaa

Keski-Euroopassa on kommentoitu laajalti saksalaisen Nobel-kirjailijan Günter Grassin ilmoitusta, että hän kuului nuoruudessaan natsien SS-joukkoihin. Günter Grassin paljastus on herättänyt raivoa, pöyristystä, epäuskoa mutta myös ymmärrystä.

Walesa toivoo kansannousua Valko-Venäjälle

Puolan solidaarisuusliikkeen johtohahmo ja maan entinen presidentti Lech Walesa toivoisi kansannousua naapurimaahan Valko-Venäjälle.