Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kalevalassa ja kansanperinteessä eläimillä oli tunteet ja taikavoimia

Eläinmyytit kertovat tarua ja totta eläinten mahdista.

Yöpakkaset tappoivat osan sammakonkudusta – aikuiset loikkijat kyllä pärjäävät

Kylmä kevät on poikkeuksellisen hankala myös sammakoille.

Bongaa kevät – Parhaat kevätkuvat

Luonto on herännyt kevääseen!

Norppaa kiusoitteleva perhonen teki vaikutuksen kuvaajaan: "Todella upea hetki"

Teemu Liakka on yli 20-vuotisen uransa aikana erikoistunut eritoten vedenalaiskuvaukseen ja sanoo kalojen tottuvan nopeasti "omituiseen möykkyyn" järven pohjassa. Hänelle sukeltaminen on jo niin tuttua, että se on kuin menisi pyörällä töihin.

Lämmin sää ei hämmentänyt: Korkeasaaren karhut simahtivat talviunille

Karhut olivat jo pitkään unisia, eivätkä jaksaneet edes kömpiä ulos talvipesistään, jotka ne olivat itse pedanneet. Talven varalle on jo hyvissä ajoin tankattu tuhti rasvakerros; nyt 14- ja 9-vuotiaat karhut nukkuvat nelisen kuukautta putkeen, ellei lauha talvi taas sotke unikuvioita.

Uros selkään ja menoksi – naarasrupikonna kantaa kumppaninsa kutupaikalle

Sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyttä tutkitaan nyt Luonnontieteellisen keskusmuseon johdolla. Esimerkiksi rupikonnan kutemisessa on jopa huvittavia piirteitä.

Viisi vinkkiä sammakon suojelemiseksi

Suojele sammakkoa näiden viiden vinkin avulla!

Testaa tunnistatko sammakot

Erotatko sammakon ja rupikonnan?

Luonnon öiset kulkijat

Luonnon öiset kulkijat

Sateinen sää auttaa herppejä

Lammen rannalla kaakattavat sorsat viehättävät kaupunkilaista, mutta herppejä eli matelijoita harrastavaa sorsa ei välttämättä innosta. Sorsat pistelevät nimittäin mielellään poskeensa esimerkiksi nuijapäät ja sammakonkudunkin.

Kangaskäärme ja rupilisko uhanalaisia

Suomen viidestä matelijalajista vain kangaskäärme on uhanalainen. Viidestä sammakkoeläinlajista puolestaan rupilisko on luokiteltu uhanalaiseksi Suomen ympäristökeskuksen tekemässä uhanalaisarvioinnissa. Mölysammakkoa ei luokiteltu. sillä istutusten ansiosta sitä esiintyy taas Suomen luonnossa

Rupikonnien elämänrytmi on kiireetön

Rupikonnien elämänrytmi on kiireetön

Helteet haittasivat Ähtärin eläinpuistoa

Viime viikkojen helteet ovat olleet haitaksi Ähtärin eläinpuiston kävijämäärille. Lämmin ilma sai ihmiset pysymään mieluummin veden äärellä ja mökeillään kuin kiertämään eläinpuistossa.

Kevät on luontoharrastajan joulu

Toukokuu on luonnolle ja luonnon ystäville tärkeää ja aktiivista aikaa. Luonto herää päivä päivältä, uusia lajeja ilmestyy sekä kasvi- että eläinmaailmaan.

Hiidenkirnuista sammakoiden surmanloukku

Rovaniemen Rautiosaaren kuuluisat hiidenkirnut ovat saaneet kesän päätteeksi asukkaikseen sammakkoja, jotka ovat nyt pahassa asuntoloukussa. Kymmenmetrinen sileä kalliokirnu estää ulospääsyn eli sammakoilla on sananmukaisesti seinä vastassa.

Mölysammakko on neljäs kotimainen sammakkoeläin

Turussa julkaistu Suomalainen sammakkokirja kertoo tarinan otuksesta, joka on osin vesi- ja osin maaeläin. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia: sammakko, viitasammakko ja rupikonna. Suomalaisen sammakkokirjan kirjoittanut Markku Lappalainen kertoo, että neljäs sammakkolaji, mölysammakko, saattaa olla vakiinnuttamassa asemaansa Suomessa.

Puolet Euroopan sammakkoeläimistä vaarassa

Puolta Euroopan sammakkoeläinlajeista uhkaa sukupuutto vuoteen 2050 mennessä, varoittavat brittitutkijat.

Luonto-Liitto pyytää sammakkohavaintoja

Luonto-Liitto ja Suomen herpetologinen yhdistys pyytävät yleisöltä havaintoja Suomen luonnonvaraisista matelijoista ja sammakoista.

Sammakko ja sen kehitys

Sammakko ja sen kehitys