Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eläinlääkärit levittävät Facebookissa varoitusta kiinalaista kanaa sisältävien herkkupalojen vaaroista koirille – Evira: Näyttöä ei ole

Suomalaiset eläinlääkärit ovat nostaneet Facebookissa esiin huolen kiinalaisten kuivalihaherkkujen turvallisuudesta. He epäilevät, että niillä on yhteys koirien munuaissairauteen.

"Jos saisin aikakoneen, menisin 70-luvulle syömään sitä jäätelöä" – herkut jäävät helposti makumuistiin

Suussa poksahteleva jäätelötikun kuorrute, mummon tekemä uunilahna ja koulun jälkeen kaverin kanssa jaettu omenalimonadi. Yle kysyi verkkosivuillaan makumuistoja vuosien takaa – ja niitähän löytyi.

Kuivalihakausi alkoi – vielä ehtii suolaamaan

Lapissa paras lihan kuivatuskausi on käsillä, kun lauhat väistyvät ja tilalle saadaan yöpakkasta ja aurinkoa.

Väyrynen: EU ei saa puuttua poronlihan suoramyyntiin

EU-parlamentaarikko Paavo Väyrynen on tehnyt kirjallisen kysymyksen EU:n valmistelemasta asetuksesta, joka kieltäisi poronlihan ja kuivalihan suoramyynnin. Asetusluonnos kumoaisi Väyrysen mukaan poikkeuksen, joka sallii suoramyynnin ilman lihantarkastusta Suomessa poronhoitoalueella.

Raa'at kuivalihat varastettiin Ranualla

Omakotitalon räystään alla roikkuneet kuivalihat lähtivät vorojen matkaan Ranualla, kertoo sanomalehti Kuriiri.

Poron kuivaliha – uhanalainen herkku

Poronlihaa tulee markkinoille vuosi vuodelta vähemmän. Enää ei poronhoitajakaan raaski kuivattaa paistia omaan käyttöön, vaan kaikki liikenevä arvoraaka-aine kuivataan myyntiin. Itselleen poromies kuivaa lähinnä sydämiä.

Kuivalihasesonki Lapissa on jo huulilla

Ivalolainen porotilanemäntä Virpi Kumpula ripustaa viimeisiä lihoja kuivumaan porotilallaan Ivalon Hankapeukalossa. Kolmen viikon päästä sato on kypsä, jos kelit niin sallivat.

Sää suosii lihan ilmakuivausta

Lihan ilmakuivaus on hyvässä vauhdissa koko Lapissa. Pieni yöpakkanen sekä nollan tienoilla oleva päivälämpö ja sopivasti aurinkoinen ahava kypsyttävät lihaa nyt varsin tehokkaasti.

Aslakan parhaat kuivalihavinkit

Vielä on aikaa laittaa lihat kuivamaan. Kevään yöpakkaset ovat vielä edessäpäin ja päivisin nollan lähelle ja ylikin nouseva lämpö kylmän kaverina kuivaavat lihan nopeasti. Korkeapaine ja ahavatuuli ovat lihankuivaajan parhaat kaverit.

Mistä syntyy paras kuivaliha?

Asiantuntijoiden mukaan kuivalihan teko onnistuu, vaikka pakkasia on toistaiseksi puuttunutkin. Mutta mistä lihasta syntyy paras herkku?

Kuivalihakevät ei ole pilalla - aurinkoa ja ahavatuulia kaivataan

Lappilainen kevätherkku kuivaliha valmistuu tänäkin keväänä - vaikka yöpakkasia puuttuukin. Lihan pilaantumisesta ei tarvitse huolehtia, kunhan se ei aivan sateessa makaa.

Kuivalihalla lisää oppilaita ja poronlihalle ostajia

Poron kuivaliha toimi viikonloppuna keinona houkutella poronlihalle lisää ostajia ja saamelaisalueen koulutuskeskukselle lisää oppilaita. Herkkujen Suomi -tapahtuma keräsi tälläkin kertaa Rautatientorin täyteen lähiruuasta kiinnostuneita ihmisiä.

Lapin paras kuivalihaohje

Matti Konttaniemi pitää porotilaa Rovaniemen Nivankylässä. Kuten jokaisella arvonsatuntevalla poromiehellä, on myös Matilla oma kuivalihareseptinsä. Lähialueen väki, joka on saanut Matin kuivalihaa maistella, pitää Kontta Matin reseptiä Lapin parhaana.

Etelä-Afrikan lihaskandaali: Seassa aasia ja vesipuhvelia

Yli kahdessa kolmasosaa lihatuotteita oli seassa jotain aivan muuta kuin mitä pakkauksiin oli merkitty. Lihaa oli korvattu myös kasviaineilla.

Sananen – Kysykää paperit, pliide!

Tässä maassa ihminen ei osaa imarrella lähimmäistään. Paitsi kaupan kassalla. Kun kolmekymppisiltä kysytään paperit, sielua hemmotellaan taloudellisella tavalla. Jotain näin kaunista on odotettu.

Youtube-videoista matkailualan uusi markkinakanava?

Lapin liiton järjestämä videokilpailu on muokattavissa erilaisten tapahtumien tarpeisiin. Jaa Lapin Kesä -otsikolla järjestetyn kilpailun voitto meni Kuopioon.

Tenhon ujous karisi näyttämölle

Savukosken Mukkavaarasta oleva Tenho Karjalainen sanoo, että teatteriharrastus on karistanut hänestä ujouden ja tuonut tilalle itseluottamuksen. Mies käsikirjoittaa näytelmiä, näyttelee ja ohjaa. Pääsiäisenä Savukoskella saa ensi-iltansa jo viides Tenho Karjalaisen näytelmä.

Ainoa oikea kuivalihaohje

Nyt on juuri oikea aika laittaa lihat kuivamaan. Kevään yöpakkaset ja päivisin nollan lähelle nouseva lämpö kuivaavat lihan nopeasti. Korkeapaine ja ahavatuuli ovat lihankuivaajan kaverit.

Luumäelle nousee kotimaisen kuivalihan tuotantolaitos

Saparokuja on uusi lihanjalostusyritys, joka rakentaa parhaillaan tiloja Luumäelle. Tuotantolaitos alkaa valmistaa ilmakuivattuja lihatuotteita sianlihasta noin puolen vuoden kuluttua.

Sananen - Eroon läskistä

Vielä ehdit rantakuntoon. Luen otsikkoa useampaan otteeseen, enkä saa siitä kiinni. Naapurin Hente on ollut rantakunnossa läpi vuoden. Ikkunalauta on täynnä tyhjiä Valdemareja. Minulla on ollut koko talven lihava olo. Eilen saunassa havahduin siihen, että se voi johtua siitäkin että on lihava. Jos alan työstämään kuivalihaa, minua ei saa sitten häiritä.

Lapin Poron kylmäsavulihalle EU:n nimisuoja

Lapin Poron kylmäsavulihalle on myönnetty EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN). Tähän mennessä EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo lähes tuhat tuotetta. Joukkoon kuuluvat Lapin Poron kylmäsavulihan lisäksi myös viime vuonna rekisteröity Lapin Poron kuivaliha.

Kuivaliha ei kärsinyt märästä säästä

Poronlihan kuivaaminen onnistui Etelä-Lapissakin, vaikka välillä kostea kevät jo säikäytti valmistajia. Kuivaliha ei kärsinyt sateisesta sääjaksosta.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Kuivalihamarkkinoille

Savukosken Kuivalihamarkkinat saa tänä vuonna korkea-arvoisen vieraan. Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce J. Oreck vierailee tapahtumassa ja pitää tervehdyspuheen.

Lihan kuivatus onnistuu Etelä-Suomessakin

Sakari Värri kuivaa poronlihaa ulkoilmassa aittansa katon harjan alla Kouvolan Elimäellä. Kevättalven lihat valmistuivat pari viikkoa sitten ja ovat jo pakastimessa.

Poron kuivalihalle alkuperänimityksen suoja

Euroopan komissio on antanut Lapin poron kuivalihalle alkuperänimityksen suojan. Poron kuivaliha lisättiin alkuperänimityksistä ja maantieteellisistä merkinnöistä ylläpidettävään luetteloon.

Näpistelijä liikkuu Lapinrinteellä

Rivitaloasukkailta on kadonnut pihoilla ollutta omaisuutta Lapinrinteen Juurakkotieltä kesän aikana.

Kuivalihakausi lisää poronlihan myyntiä

Keväinen lihankuivatus tuo poronlihan myyntiin reilun lisän. Myynti lisääntyy jopa kolmanneksen.