Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anders Chydenius -palkinto Jyrki Kataiselle ja Margot Wallströmille

Kokkolan kaupunki palkitsee juhlavuotenaan kaksi demokratian edistäjää.

Suomi, tästä voimme olla ylpeitä! Lehdistönvapauslaki täytti 250 vuotta – suomalainen keksintö

Maailman radikaalein lehdistönvapauslaki poisti ennakkosensuurin vuonna 1766.

Maailman radikaalein sananvapauslaki syntyi 1700-luvulla suomalaisten aloitteesta

Kun Ruotsin valtakuntaan saatiin 250 vuotta sitten maailman vapaamielisin painovapauslaki, olivat asialla pääasiassa suomalaiset. Siihen asti yhteiskunnan toiminta perustui salailuun ja sensuuriin.

Näkökulma: Toivottavasti Peter Forsskålille ei käy kuin Kimmo Timoselle

Vapausajattelija Forsskål on jäänyt Chydeniuksen varjoon.

Ruotsin kuningas Kokkolaan kesällä?

Anders Chydeniuksen säätiö ja Kokkolan kaupunki ovat kutsuneet Kaarle XVI Kustaan kesäkuussa painovapauden 250-vuotisjuhlaan Kokkolaan.

Kokaiiniorgioita Suomessa: Reseptit lääkäreiltä

Tutuista lääkkeistä tuli humahduksessa laittomia huumeita.

Valistusajattelijan puolestapuhujalle Chydenius-palkinto

Valtakunnallinen Chydenius-palkinto myönnetään tänä vuonna professori Gustav Björkstrandille. Kokkolan kaupungin ideoima palkinto on tunnustus pitkäaikaisesta ja monipuolisesta työstä kirkkoherra Anders Chydeniuksen elämäntyön ja aatteiden esille nostamisessa. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Keskustan valvonta kiinnostaa Kokkolaakin – Anders Chydeniukselle kamerat kaveriksi

Kokkola lähtee mukaan pohjalaiskuntien yhteiseen valvontakamerahankkeeseen. Pohjanmaan poliisilaitos ehdottaa, että pohjalaiskuntien keskuksiin hankittaisiin nykyistä enemmän valvontakameroita, joita seurattaisiin poliisin tilannekeskuksesta Seinäjoelta. Poliisin mukaan valvonta tehostaisi rikostutkintaa.

Veroparatiisijournalismin uranuurtajat saavat Chydenius-mitalit tänä vuonna

Anders Chydenius oli valtiopäivämies, joka taisteli vapaakaupan, painovapauden ja uskonnonvapauden puolesta. Hän eli vuosina 1729–1803.

Suurmiehen pappilasta voisi tulla jotain suurta – "Chydeniuksen arvo nousee vielä sfääreihin"

Anders Chydeniuksen 1730-luvulla luvulla rakennettu pappila Kokkolassa on yksi Suomen vanhimpia. Huonoon kuntoon päässeen pappilan kunnostusta ja tulevaa käyttöä aletaan nyt selvittää. Kulttuurialan konsultti tekisi pappilasta vetonaulan, joka korostaisi Chydeniuksen perintöä ja visioita.

Eduskunnan työskentelymalli ja hallinto saavat kiitosta – keskushallinnon remontti tulee tarpeeseen

Kokkolassa valtiopäivien 150-vuotisseminaariin maanantaina osallistuneet entiset ja nykyiset kansanedustajat antavat varovaisen tukensa hallinto- ja kuntaministerin uusimmalle hallinnon remonttiesitykselle. Kotikentillään kantaa ottaneet edustajat rauhoittaisivat kuitenkin valtion aluehallinnon täysin uudistussuunnitelmien ulkopuolelle

Urpilainen: Väylämaksujen alentamista harkittava

Väylämaksujen uudistamista selvittänyt työryhmä jättää mietintönsä heinäkuun lopussa.

Anders Chydenius: Ajattelija, myssy ja nuuskamies

Yksilön vapaudet hyödyttävät koko yhteisöä. Näin ajatteli valtiopäivämies Anders Chydenius. Vapaustaistelija juurrutti Suomeen demokratiaaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Lapseton myssy-puolueen talousmies jätti jälkipolville talon, sormuksen, Raamatun ja nuuskarasian -ainakin.

Pappilayhdistys ottaa Chydeniuksen pappilan haltuunsa

Anders Chydeniuksen 1700 -luvulla rakennettu pappila Kokkolassa on yksi Suomen vanhimpia. Seurakuntayhtymän omistama pappila on vuosien varrella ollut niin luokkatiloina kuin asuinhuoneistonakin. Nyt pappila on pääsemässä arvoiseensa käyttöön, kun Kokkolaan on perustettu Pappilayhdistys, joka ottaa arvokkaan rakennuksen haltuunsa.

Chydenius kaipaa chydeniuksia

Yliopistokeskus Chydenius kääntyy yritysten ja yksityisten puoleen peruspääomaa etsiessään. Yliopistokeskus haastaa "montako Chydeniusta pistät" - kampanjalla lahjoittamaan rahaa maakunnalliselle yliopisto-opetukselle.

Elisabeth Rehn sai Chydenius-palkinnon

Ministeri Elisabeth Rehn on saanut valtakunnallisen Chydenius-palkinnon. Perusteluissa kiitettiin etenkin Rehnin työtä ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Järjestyksessään kuudes Chydenius-palkinto jaettiin tiistai-iltana Kokkolan kaupungin 390-juhlavuoden kunniaksi.

Talouden haasteista puhetta Kokkolassa

Talouden ajakohtaiset haasteet kokosivat asiantuntojoita lauantaina Kokkolassa pidettyyn Chydenius-seminaariin. Samana päivänä myös Chydenius-säätiö julkisti apurahansaajia.

Kokkola tähtää Suomen Davosiksi

Vapaus on teemana kesällä Kokkolassa järjestettävässä Anders Chydenius - vapaakauppaseminaarissa. Järjestäjien tavoitteena on saada tilaisuudesta Suomen kesän merkittävin talousseminaari.

Chydenius ruotsalaisministerin seinälle

Anders Chydenius -säätiö lahjoitti maanantaina Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borgille Anders Chydeniusta esittävän taulun. Ministeri Borg on jo pitkään toivonut työhuoneensa seinälle tämän 1700-luvulla vaikuttaneen merkittävän valtiopäivämiehen kuvaa.

Vapaakauppa-aate voimissaan Chydenius-seminaarissa

Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari keräsi Kokkolasalin liki täyteen talousasioista kiinnostuneita. Anders Chydeniuksen 250 vuotta sitten esittämät ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia.

Presidentti Halonen Kokkolaan

Tasavallan presidentti Tarja Halonen saapuu jo perjantai-iltana Kokkolan kaupungin vieraaksi. Presidentille järjestetään yleisesittely Kokkolan kaupungista, minkä jälkeen vuorossa on kaupungin tarjoama päivällinen Kokkolan raatihuoneella.

Halonen Kokkolan talousseminaariin

Chydenius-seminaari täydentää Kokkolan superviikonloppua. Elokuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävän tapahtuman aiheena ovat Suomen ja Euroopan talousnäkymät.

Koivuhakaan ja Marinkaisiin suurimmat avustukset

Kokkolan kaupunki jakaa tänä vuonna yli 650 000 euroa toiminta- ja projektiavustuksina. Suurimmat summat hyödyntävät rakentamista ja peruskorjaamista.