Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luonto heräsi – Ylelle tulee kuvia sisiliskoista ja kyykäärmeistä, siilit kömpineet esiin, sinivuokot kukkivat etelässä

Sammakonkutu käynnistyy myös näihin aikoihin ja nokkosperhosia lentelee jo ympäri maata.

Katso lukijoiden kuvat: Kukkaloistoa ja kaarnalaivoja – Kevätilo paistaa aurinkoisissa kuvissa

Vappuna alkanut lämmin tuulahdus sai ihmiset tarttumaan kameroihin.

Viisi luontofaktaa pääsiäisestä

Mitä luonnossa tapahtuu pääsiäisenä? Viisi faktaa.

Bongaa kevät – Parhaat kevätkuvat

Luonto on herännyt kevääseen!

Bongaa kevät 2017

Seurataan kevään tuloa yhdessä!

Lapissa hiihdetään, Etelä-Suomessa kukkivat sinivuokot - katso miten kevät etenee

Kevään tulo näkyy upeissa kuvissa kansallispuistoista.

Monen tulevan metsänhoitajan harrastukset liittyvät luontoon

Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijat jalkautuivat tiistaina Juupajoen maastoon. Tehtävänä oli tutkia ja tunnistaa kasveja ja kasvupaikkoja sekä eri metsätyyppejä.

Aristoteleen kantapää: Kukkien nimien tarinat

Mistä kevään kukkaset ovat saaneet nimensä?

Keväinen kuvagalleria: Värit pilkottavat jo harmaudesta

Kevät puskee vääjämättä esiin maanraoista, olipa sitten kyse kukista tai muista kasveista. Luonto herää eloon muutenkin, kun eläimet vilkastuvat ja muuttolinnut palaavat. Kaupungin keskellä kevään voi bongata vaikkapa huoltoliikkeen edustalle kasatuissa autonrengaspinoissa.

Säämies Pohjan Hessu ennustaa etelään aikaista kevättä

Läntisen Uudenmaan tuttu säämies, Heikki "Hessu" Malmström on tuttu sääennustuksineen Ylen Aikaisen kuulijoille. Nyt hän kertoo kevättalven kolmen kuukauden sääennusteen. Sääprofeetta lupaa varhaista kevättä.

Kevätseuranta: Aikainen kevät houkuttanut hyönteiset liikkeelle

Esimerkiksi sinivuokkoja, kyykäärmeitä ja sitruunaperhosia on havaittu normaalia kevättä aikaisemmin.

Peippoja ja västäräkkejä on saapunut jo Varsinais-Suomeen

Vanhan sanonnan mukaan puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen. Tämän mukaan kesä saapuisi Etelä-Suomeen jo huhtikuun alkupuolella.

Muuttolinnut tekivät Kevätseurannan historiaa

Muuttolintujen paluu on tapahtunut aikaisemmin kuin koskaan Kevätseurannan historiassa. Vaikka Luonto-Liiton Kevätseuranta alkoi edeltäneitä viikkoja selvästi viileämmässä säässä, muuttolintuhavaintoja kertyi viime viikonlopulta runsaasti.

Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa tänään

Kevätseurannan ideana on tehdä havaintoja luonnossa jo esiintyvistä eläinlajeista. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat osallistua seurantaan. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47.

Vuokot käyvät kemiallista sotaa

Sini- ja valkovuokot puolustavat elinympäristöjään tuppaamalla kemikaaleja juuriensa kautta. Sinivuokot ovat kukkineet tänä keväänä normaalia runsaammin.

Kerttu ja Martta - liki 80 vuotta kirjeenvaihtoystävyyttä

Eri puolilla Suomea asuvat Kerttu ja Martta ovat vaihtaneet kirjeitä keskenään liki 80 vuotta. Puhelinkin on keksitty, mutta se ei yhteydenpitovälineeksi kelpaa. Paperikirjeitä niiden olla pitää. Välillä pidettiin taukoa. Nyt taas posti kulkee jopa kaksi kertaa viikossa.

Valkovuokkoja kerätään yhä äidille

Äitienpäivän perinne valkovuokkokimppu on edelleen voimissaan. Valkovuokot ovat lievästi myrkyllisiä. Maljakon vettä kannattaa vaihtaa usein, jotta hennot kukat eivät nuokahda.

Keväinen karikekerros on täynnä syömäreitä ja parinhakijoita

Illan kääntyessä keväiseksi yöksi lehtometsän pohjakerros täyttyy rapinasta. Joka puolelta kuuluu outoa rapinaa, mutta mikä kumma tammen- ja vaahteranlehtien seassa liikkuu. Äkkiseltään mitään ei näy. Jotain maanpinnalla kuitenkin liikkuu.

Sinivuokko

Sinivuokko

Kangasvuokko on oikukas kaunotar

Mystisen maineensa kangasvuokko on saanut siitä, että aikainen kulkija kävelee helposti sen ohi. Aamupäivän aurinko herättää kukan ja saa sen avautumaan vaaleaan loistoonsa. Etelä-Karjalan maakuntakukka on Suomen ensimmäinen suojeltu kasvi.

Sinivuokon kukat tunkevat paljaasta metsämaasta

Paksun lumikerroksen alta vapautunut karu ja eloton maa on täynnä uuden kasvun odotusta. Ensimmäiset sinivuokot, leskenlehdet jo valtoimenaan ja kohta myös valkovuokot kukkivat omilla tutuilla kasvupaikoillaan. Paikkoja on rakentamisen ja hakkuiden takia yhä vähemmän.

Rusakko ja varis voittivat luontokuvaäänestyksen

Matti Klasin ottama kuva rusakosta ja variksesta voitti ylivoimaisesti kevään luontokuvien yleisöäänestyksen. Matti kuvasi kevättalven mittaan pihan ruokintapaikan houkuttelemia lintuja ja rusakoita. Kaupunkilainen varis sai lempinimen Cittari.

Koposen kevät 21.4.

Lähipäivien kylmyys on selvästi hidastanut kevään etenemistä ja lintujen muutto on lähes pysähdyksissä.

Kasvit ja hyönteiset heräävät kevääseen

Viikonvaihteen lämmin sää on saanut kevätkukat kukkimaan. Kukkien myötä hyönteiset ovat lähteneet liikkeelle.

Kevät saapui etuajassa Ruotsiin

Ruotsissakin vallitseva erittäin lämmin sää on saanut aikaan erikoisia luonnonilmiöitä. Itä-Götanmaalla on päästy poimimaan kantarelleja, mitä luonnontutkijat pitävät hyvin poikkeuksellisena tähän vuodenaikaan.

Uhanalaisten lajien lista muuttumassa

Ympäristöministeriössä on valmistunut ehdotus Suomen uhanalaisten ja rauhoitettujen lajien listan saattamisesta ajan tasalle. Uhanalaisten lajien listalta poistuisi 508 lajia ja sinne tulisi 618 uutta lajia. Erityisesti suojeltavien lajien listalta poistuisi 82 lajia ja mukaan tulisi 205 uutta lajia.