Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

 Ylen kolumnisti Johannes Roviomaa studiokuvassa.

Johannes Roviomaan kolumni: Uusia kaivoshankkeita perustellaan vihreällä siirtymällä, mutta luonnolle ne ovat tuhoisia

Euroopan unionilta puuttuu yhteinen strategia kriittisten mineraalien kestävään hankintaan ja käyttöön. Suomen luonnon kannalta merkittävää on, miten EU:n sääntely toteutuu, pohtii Roviomaa.

Kaksi ihmistä seisoo hakkuuaukealla.

Kaivosyhtiöt etsivät kilpaa kobolttia Pohjois-Suomesta – nopeimmillaan akkuteollisuuden tarvitsemaa metallia voitaisiin louhia viiden vuoden päästä

Vihreä siirtymä huutaa lisää akkumineraaleja, kuten kobolttia. Kongon sijaan sitä halutaan louhia nyt mieluummin Kolarissa.

Kesägeologi Ville Niikkonen tutkii maastoa.

Latitude 66 Cobalt -yhtiö hakee lupaa etsiä malmia Rovaniemeltä Misistä

Lisäksi kobolttiyhtiö hakee lisäpinta-alaa aiemmin tekemiinsä hakemuksiin Misiin Kemijärven puolella ja myös Sallassa.

Näyte otettu maaperästä lapiolla.

Koboltin etsintää tarkennetaan Keski- ja Länsi-Lapissa

Malminetsintäyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy on tehnyt malminetsintälupahakemuksia yhteensä lähes sadankahdenkymmenen neliökilometrin alalla Kolariin, Muonioon, Kittilään ja Sodankylään.

Mies ottaa moreeninäytteitä lumisessa maastossa Posion Maaninkavaarassa tammikuussa 2022. 

Tukes hyväksyi malminetsintälupia Kuusamoon, Sallaan ja Posiolle – malminetsijäyhtiö toivoo löytävänsä alueelta kobolttia, kuparia ja kultaa

Alueilla on useita satoja maanomistajia, jotka saavat yhteensä lähes 170 000 euroa malminetsintäkorvauksia. Korvausten kertyminen ja maksaminen alkaa vasta lupapäätösten tultua lainvoimaisiksi.

Kaivosyhtiön etsintäaluieta Kuusamossa ja Posiolla

Kaivosyhtiö löysi uuden koboltti-kulta -esiintymän Kuusamosta

Yhtiö kertoo kehittävänsä kahta esiintymää kohti kaivostoimintaa, Kuusamossa Juomasuon kaivospiirin koboltti-kulta -esiintymää sekä Posiolla Haarakummun koboltti-kupari -esiintymää.

Kesägeologi Ville Niikkonen tutkii maastoa.

Latitude 66 Cobalt teki varausilmoituksia Kemijärvelle ja Pelkosenniemelle – etsii kobolttia, kultaa ja kuparia

Latitude 66 Cobalt Oy on jättänyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille kaksi varausilmoitusta. Alueet kattavat Kemijärvellä ja Pelkosenniemellä yhteensä 200 neliökilometriä.

Kuusamossa etstään malmeja kairaamalla kallioperää.

Tukes on kuuluttanut malminetsintälupia Sallassa – mielipiteitä ja muistutuksia voi jättää reilun kuukauden ajan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kuuluttanut neljä Latitude 66 Cobalt Oy:n Sallassa sijaitsevaa malminetsintälupahakemusta. Alueilta etsitään kobolttia, kuparia ja kultaa.

Suurteollisuusalue ja Umicoren tehdas Kokkolassqa.

Ely-keskus nostaa esiin kokkolalaisen kobolttijalostaja Umicoren tehdaslaajennuksen jätevesi- ja ilmastopäästöt

Umicore suunnittelee mittavaa laajennusta Kokkolan suurteollisuusalueelle. Ely-keskus on koonnut YVA-selvityksen lausunnot yhteen.

Kuvassa on FinnCobalt-yhtiön toimitusjohtaja Markus Ekberg (oikealla)sekä kaksi Hautalammen kaivoksen geologia.

Outokummun kaivoshanke siirtymässä ruotsalaisomistukseen – tuore arvio kertoo varantojen riittävän jopa 100 000 sähköauton akkuun vuodessa

Ruotsalainen Eurobattery Minerals aikoo ostaa loputkin FinnCobalt-yhtiöstä. Ruotsalaiset pitävät Outokumpuun suunniteltua kaivosta erittäin tarpeellisena akkumineraalien omavaraisuudelle Euroopassa.

Kaivosyhtiö Bolidenin, Polvijärven kunnan ja Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen edustajat maisemoidulla kaivosalueella.

Kylylahden kaivosalue on maisemoitu, Luikonlahden rikastamoa pidetään valmiustilassa

Kaivosyhtiö Boliden on saanut päätökseen Kylylahden kaivosalueen jälkityöt Polvijärvellä, mutta ympäristön tarkkailu jatkuu vuosia. Rikastamo Kaavilla sen sijaan saatetaan vielä käynnistää uudelleen.

Ihmisiä suon laidalla tekemässä maankairausta.

Mawsonilta ensimmäinen arvio Lapin Rajapalojen kullasta ja koboltista – voittoa voisi tehdä 211 miljoonaa dollaria

Mawson kuitenkin korostaa, että taloudellinen arvio perustuu useisiin oletuksiin ja mahdollisiin mineraalivarantoihin. Myöskään tulevaa kaivosveroa ei ole huomioitu.

Cobalt 66 malminetsintähakemusalueet

Uusia malminetsintälupia haetaan Posion Maaninkavaaran alueelle

Latitude 66 Cobalt -kaivosyhtiön uudet malminetsintälupahakemukset Posion Maaninkavaaran alueella ovat edenneet kuulutusvaiheeseen.

Malminetsintäyhtiö Mawsonin kevytkairauslaitetta huolletaan Natura-alueella Ylitorniolla 25.8.2015

Ylitornio on hyväksynyt Rajapalojen kaivosalueen kaavoitussopimuksen – suurin osa mineraaleista sijaitsee Natura-alueella

Toimitusjohtaja Noora Aholan mukaan Mawson vie Rajapalojen hanketta kohti luvitusvaihetta. Yhtiö päättää myöhemmin, myykö se hankkeen vai pitääkö sen itsellään.

Koekaivauksia Juomasuon alueella Kuusamossa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus: kobolttia ja kultaa voi etsiä Oulangan kansallispuiston lähistöltä

Malmia Kuusamossa sijaitsevalta Hangasalampi 1 -alueelta on etsimässä Latitude 66 Cobalt Oy. Lähistöllä on yhtiön Juomasuo-kaivospiiri, joka on ollut myös vastustusta herättävä hanke.

Kuusamossa etstään malmeja kairaamalla kallioperää.

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt aloittaa kairaustutkimukset Kuusamon Säynäjävaarassa

Kaivoshtiön mukaan nyt tehtävien kairaustutkimusten tarkoitus on vahvistaa aiemmin tehtyjen kairauksien raportoidut tulokset ja selvittää esiintymän potentiaalia.

Kuvassa on kobolttijätti Umicoren Kokkolan tehdas.

Kokkola saa uuden teollisuusalueen

Kruunuportin teollisuusalue sijaitsee Kokkolan ja Kruunupyyn rajalla. Koboltinvalmistaja Umicoren panostus Kokkolaan jatkuu.

Tehdasrakennus

Kobolttivalmistaja Umicore Finland kasvattaa akkumateriaalien valmistuskapasiteettiaan Kokkolassa

Yhtiö vuokraa Kokkolan suurteollisuusalueelta lisätilaa eli runsaat 26 hehtaaria.

Kuorma-auto tuo kivilastin murskaamolle Kevitsan kaivoksella. Kivet tippuvat auton lavalta murskaamon kuiluun.

Kaivosyhtiölle isot varausalueet malminetsintään Pohjois-Savossa

Kaivosyhtiö Boliden on tehnyt varauksia malminetsintää varten Pohjois-Savon länsiosista. Yhtiö otaksuu, että alueella voisi olla nikkeliä, kobolttia, sinkkiä ja kultaa.

Kaivosyhtiön etsintäaluieta Kuusamossa ja Posiolla

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt etsii malmeja Kuusamossa ja Posiolla

Malminetsintäyhtiö Latitude 66 jatkaa geologista perustutkimusta Koillismaalla kesän 2022 aikana.

Telkkälän kaivos Taipalsaarella, louhosta

Raaka-ainepula valtaa maailmaa, ja se voisi olla Suomelle jättipotti – kaivosten vastustus ja kankeat lupaprosessit vaikeuttavat mineraalien käyttöä

Suomessa on paljon keskeisiä raaka-aineita ja niitä jalostavaa teollisuutta. Uusien kaivosten ja tuotantolaitosten perustamista vaikeuttaa kuitenkin kankea lupakäytäntö. Myös kaivoksia vastustetaan yhä enemmän.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Joku Muu voi hoitaa vihreän siirtymän

Joku Muu on spesialisti, jota käytetään aina silloin, kun minä itse en viitsi paneutua asiaan. Hommassa kuin hommassa hänen kontolleen sysätään kaikki ikävät asiat, kirjoittaa Enqvist.

Yleiskartta Rovaniemen alueen malminetsintälupahakemusalueista.

Malminetsintäyhtiö jatkaa malminetsintää Rovaniemellä ja Tervolassa – Rovaniemellä etsintäalue on reilu 35 tuhatta hehtaaria

Latitude 66 Cobalt haluaisi jatkaa malminetsintää yhteensä 350 neliökilometrin kokoisella alueella.

Outokummun kaivosmuseon rakennukset Keretin tornista katsottuna.

Malminetsintäyhtiö hakee jatkolupaa Viurusuon luonnonsuojelualueen vieressä

FinnAust Mining Finland -yhtiö on jättänyt Tukesiin jatkoluvan malminetsintään Outokummun Kuusjärvellä. Yhtiö on tutkinut aluetta jo useita vuosia ja löytänyt kohonneita kobolttipitoisuuksia ja muita malmiesiintymän kannalta lupaavia kivilajeja.

Helikopteri ilmassa matalalla

Malminetsintäyhtiö Latitude 66 Cobalt myydään sveitsiläiselle SunMirror AG:lle

Latitude 66 Cobalt toimii Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla yhteensä 18 kunnan alueella ja sillä on varauksia kaikkiaan useiden tuhansien neliökilometrien alueella.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ruotsalaisyhtiö haluaa etsiä malmia valtatien tuntumasta Oulussa – etsintäalueen sisällä myös Kiimingin suojeltuja suo- ja jokialueita

Ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals Exploration suunnittelee malminetsintää lähes neljän tuhannen hehtaarin alueelle Oulun pohjoisosissa Kiimingissä. Etsintäalue sijaitsee Oulu-Kuusamo-tien molemmin puolin. Natura-alueet on rajattu etsinnän ulkopuolelle.

Latitude 66 Cobalt Oy:n Kuusamon Käylän geologinen tutkimusasema.

Helikopterit valjastetaan malminetsinnän avuksi Rovaniemellä

Malminetsintäyhtiö Latitude 66 Cobalt aloittaa mittauslennot heinäkuussa. Tutkimuslennot tehdään kesällä, koska syksyllä revontulet voivat häiritä mittalaitteita. Lennot auttavat kohdentamaan malminetsintää alueille, joilla kobolttia oletetaan esiintyvän eniten.

Matkapuhelimien säteilyn terveyshaitoista ei ole selvää näyttöä.

Kodit ovat täynnä arvokkaita akkumateriaaleja – kierrätyksen ulkopuolelle jäävä koboltti riittäisi satoihin tuhansiin sähköautoihin

Eurooppalaisille kaatopaikoille ja polttouuneihin päätyy vuosittain miljoonia kiloja kierrätyskelpoisia akkumetalleja. Myös kotien nurkissa lojuvien vanhojen laitteiden metallivarannot ovat merkittävät.

Näyte otettu maaperästä lapiolla.

Latitude 66 Cobalt jatkaa akkumineraalien etsintää pohjoisessa: varausilmoitus on tehty yhteensä 2 400 neliökilometrin alueille

Latitude 66 Cobalt on tehnyt 2 400 neliökilometrin varausilmoitukset Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Yhtiö kartoittaa kobolttivarantoja. Kobolttia käytetään varattavissa akuissa ja paristoissa.

Kobolttipitoinen kivi

Kaivosyhtiö aloittaa koboltin kartoittamisen Pudasjärvellä ja Puolangalla sekä Lapin kolmessa kunnassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna

Latitude 66 Cobalt Oy lähettää kirjeen kartoitettavien alueiden maanomistajille. Kirjeet lähtevät liikkeelle ensi viikolla. Maaperänäytteitä kerätään Pudasjärven ja Puolangan lisäksi Tervolassa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä.

Latitude 66 Cobalt -yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer esittelee yhtiö tutkimussuunnitelmia

Koboltti- ja kultayhtiö palkkaa uusia geologeja ja laajentaa toimintaansa Koillismaalla

Latitude 66 Cobalt Oy on saanut uusia malminetsintälupia Posiolle Maaninkavaaran tuntumaan kolmelle alueelle, joiden yhteislaajuus on yli 900 hehtaaria. Yhtiö on selvittänyt jo vuosien ajan koboltti- ja kultapitoisuuksia Kuusamossa.

Tehtaan rakennustyömaalla kyltti, jossa kerrotaan, että BASF rakentaa paikalle akkumateriaalitehdasta.

"Ensin tehdään taikina, sitten paistetaan leipä" – asiantuntija vääntää rautalangasta, mistä akkukennojen valmistuksessa on kyse

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen vertaa sähköauton akun valmistamista hampurilaisen kokoamiseen.

Sysmäjärven lintuvettä Outokummussa.

Hautalammen kaivoshankkeen pomo rauhoittelee outokumpulaisia: Kaupunki ei vajoa eikä Sysmäjärven tilaa huononneta

Finncobalt-yhtiö laatii parhaillaan lisäselvityksiä Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle kobolttikaivoksen ympäristövaikutuksista.

Mies kaivoskuopassa.

Toimittajalta: Tiesitkö, että suomalaisetkin ovat olleet etsimässä Kongon rikkauksia kaivoksilla?

Kongosta kaavailtiin jopa Suomen siirtomaata jatkosodan aikana, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Latitude kaivoyhtiö etsii kobolttia Kuusamosta

Kuusamon Juomasuon kobolttiesiintymä on Euroopan kärkiluokkaa kooltaan sekä pitoisuudeltaan

Esiintymä on hyvin todennäköisesti varannoltaan nyt julkaistua arviota vielä suurempi, arvioi kaivosyhtiön toimitusjohtaja.

Punamekkoinen tyttö kerää kaivoksen rinteellä kobolttiä säkkiin. Taustalla myös muita lapsia.

Onko kännykässäsi riistometallia ja mitä asialle voi tehdä? Osallistu chattiin aiheesta tänään kello 19.30

Koboltin tuotantoketjut ovat hämärät, mutta ongelmiin löytyy myös ratkaisuja.

Puhelimen ruudulla kobolttia keräävä poika.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Karun kobolttibisneksen taustat, huumeista kiinni jäämisen vaikutukset ja brittihovin rasismikohu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Puhelimen ruudulla kobolttia keräävä poika.

Kännykkäsi ei toimi ilman metallia, jota 13-vuotias DieuDonné kaivaa työkseen – Koboltin metsästys on karua bisnestä, ja Suomi on siinä iso tekijä

Kobolttihuuma on meille kipeä kysymys, vaikka suomalaisyritykset vakuuttavat, etteivät ne käytä lasten hankkimaa metallia.

Kobolttipitoinen kivi

Puolangalta etsitään ensi kesänä kobolttia – akkuteollisuuden tarpeet ovat nostaneet koboltin kysyntää ja hintaa

Kainuun liuskevyöhykkeen alue on erityisen kiinnostava akkuteollisuuden tarvitseman koboltin kannalta.

Kobolttipitoinen kivi

Kobolttifirma jätti malminetsintälupahakemukset Kuusamoon, Posiolle ja Sallaan

Viimeisen kahden vuoden aikana on analysoity yli 1 300 neliökilometrin laajuinen alue.

Latitude 66 Cobalt haluaa varata alueen, joka on merkitty karttaan sinisellä värillä.

Kobolttiyhtiö haluaa tutkia maita Rovaniemen Muurolassa ja Petäjäisessä sekä Tervolassa

Jos Tukes hyväksyy varauksen, yhtiö voi tutkia aluetta ja anoa sille malminetsintälupia.

Tehdasrakennus

Umicore vahvistaa Suomen-tehdastaan: koboltinjalostus ja osa tuotteiden valmistuksesta siirtyy Belgiasta Kokkolaan

Lisäys mahtuu pitkälti automatisoidun tehtaan tuotantokapasiteettiin.

Ari Jokilaakso purkaa kännykän

Älypuhelimet jäävät kierrättämättä: yli 80 prosenttia suomalaisista säilöö vanhoja laitteita – avasimme yhden ja katsoimme mitä se sisältää

Aalto-yliopistossa tutkitaan, miten romua voisi käyttää apuna metallinvalmistuksessa, esimerkiksi koboltin erottelussa.

Maaperästä näytteitä ottavat Katariina Riihimäki ja Petri Lahermaa.

Kobolttia etsivä yhtiö kerää maasta näytteitä Tervolassa ja Rovaniemellä – lapioilla kaivetaan lähes 500 kuoppaa

Latitude 66 Cobalt Oy:llä on voimassa oleva varaus tutkittavalla Peräpohjan alueella.

Koeporausalue Sodankylässä.

Sodankylän kunta haluaa Sakatin kaivokselle erillisen kaavan

Osin Viiankiaavan suojelualueelle suunnitellun kaivoksen YVA-prosessi pitkittyi, eikä se ehdi mukaan maakuntakaavaan.

Markus Ekberg kypärä päässä Pampalon tunnelin suuaukon edessä.

Akkumetallikaivokseen tähtäävän hankkeen taakse ruotsalaisyhtiö

Outokummun Hautalammen koboltin rikastamiseen tähtäävä kaivoshanke löysi rahoittajan, ja myös uuden omistajan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle