Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Emme kättele-lappu ovessa, Koronaviruksen takia.

Kun korona alkoi, kättelyn ennustettiin katoavan – nyt tapa tekee kuitenkin paluuta

Kättelijöinä me suomalaiset olemme pohjoista jäyhää kansaa.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Tämä yksinkertainen life hack voi pelastaa yhteiskuntarauhan niin kaupan kassalla kuin somessa

Teitittelyn opettelu toimii samalla kunnioituskouluna, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Piirroskuvassa on pappi (rajattu ilman kasvoja) kädet ristissä, hänen edessään on höyryävä kahvikuppi.

“Ottaako pappi kahvia?” – Älä turhaan jäykistele, papit sinuttelevat nykyään itsekin

Tosin hautajaiskeskustelussa moni rentokin pappi teitittelee vainajan omaisia.

Edvin Ilola kotinsa ovella.

100-vuotias Edvin Ilola valmistautuu Linnan juhliin, mutta ehti silti haastaa kuvaajan juoksukisaan – "Perässä pysyit paremmin, mutta rinnalla et!"

Elokuussa 100 vuotta täyttänyt Edvin Ilola on kokenut paljon. Reisjärvellä yksin asuva kolmen sodan veteraani toimi vielä 95-vuotiaana poikansa omaishoitajana.

Kauppias ojentaa asiakkaalle paketoidun tuotteen marketin palvelutiskillä.

Sunnuntai 11.6.2017 (radio)

Suomen hallitus keskustelee maanantaina siitä, voiko se jatkaa työtä perussuomalaisten puheenjohtajan vaihtumisen jälkeen. Nils Torvalds on RKP:n presidenttiehdokas. Ranskassa on parlamenttivaalit. Milloin suomeksi pitää teititellä?

Saako teitä sinutella?

Moikka! Mitäs teille sais olla? – Teitittelet tai et, pieleen menee aina

Kansainväliset kielentutkijat kokoontuvat keskiviikkona Helsinkiin miettimään, miten ihmisiä pitäisi puhutella. Sen kun tietäisikin.

Eduskunta koolla 1. heinäkuuta 2016.

Kansanedustajat eivät säästyneet mokilta tänäkään vuonna – Testaa, osaisitko sinä käyttäytyä eduskunnassa

Mitä kansanedustajan täytyy tehdä, jos puhelin soi kesken täysistunnon? Saako kollegaa sanoa valehtelijaksi? Testaa tietosi Ylen eduskuntavisassa.

Kättely.

Riisu itsesi aseista, pue yllesi hymy – Kohteliaisuus ei katoa koskaan muodista

Hyvät tavat eivät mene koskaan muodista, vaikka käyttäytymiskulttuuri muuttuukin ajan mukana. Kulttuurien välillä on eroja kohteliaassa kohtaamisessa, ja uutta tilannetta kannattaakin tarkkailla ilman ennakkoluuloja.

mehiläisiä

Siistijästä portsariksi ja lentäjäksi – mehiläisen uskomaton uraputki

Mehiläisen elämä sujuu ahkerassa uraputkessa. Se ehtii olla muun muassa siistijä, hoitaja, portsari ja lentäjä. Mehiläistarhaaja Matti Ruusunen kertoo osaavansa tulkita sielunelämää.

Piia Pasanen, Jussi-Pekka Rantanen Jaakko Selin itsenäisyyspäivä Linnan juhlat

Perjantai 4.12.2015

Tulipalo sattui jälleen vastaanottokeskuksessa. Poliisikoulun johtaja haluaa maahanmuuttajia opiskelijoiksi. Suomen tärkein juhla on sunnuntaina. Teitittely on tärkeää juhlissa ja asiakaspalvelussa.

teitittely

Moni teitittelee väärin – oletteko ollut vai oletteko olleet?

Teitittely elää edelleen vahvana asiakaspalvelutöissä, mutta säännöt eivät ole kaikille selviä. Suomen kielen dosentti Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta kehottaa kunnioittamaan hyvää yritystä.

Sovittelevat kädet.

Torstai 8.10.2015

Perussuomalaisten kannatus on laskenut. Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš saa Nobel-palkinnon. Teitittely tulee ehkä takaisin suomen kieleen.

Tutkija Johanna Isosävi.

Anteeksi, sopiiko teititellä?

Tuttavallisessa suomessa muodollinen teitittely on hiipimässä takaisin kieleen. Samaan aikaan osa puhelinmyyjistä ärsyttää asiakkaitaan puhuttelemalla suoraan etunimellä.

Grafiikka.

"Pappi ei ole elämästä vieraantunut" – moni luulee, että pappi on edelleen ankara auktoriteettihahmo

Pappeus on monille ihmisille vieras ja jopa pelottava asia. Nykypappi on kuitenkin jotain aivan muuta kuin ylhäältä katsova, ankara auktoriteetti. Miksi pappeja silti yhä teititellään ja heidän seurassaan helposti vaivaannutaan? Yle Uutiset päästi asiantuntijat ääneen.

Nainen lukee lehteä

Nostalgia ei tarkoita nykyajan sivuuttamista – Joensuussa palattiin perinteisiin mainostuskeinoihin

Joensuuta on tänä kesänä markkinoitu nostalgisella julkaisulla. Julkaisun päätoimittaja ja idean äiti, yrittäjä Riitta Nyberg halusi tuoda kaupunkia esille uudella tavalla. Nybergin mielestä kaupunki tarvitsee menestyäkseen yhtä lailla oman menneisyyden arvostamista kuin nykyaikaisuuttakin.

Kuningaspari yhdessä Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa presidentinlinnan parvekkeella.

Näin puhuttelet Ruotsin kuningasparia

Kuningasparia ei saa missään nimessä teititellä. Lue vinkit, joiden avulla pääset alkuun kuninkaallisessa kohtaamisessa.

Pukumies ja -nainen.

Kiehuttaako sinuttelu vai ärsyttääkö teitittely?

Onko sinuttelu epäkohteliasta? Ketä pitää teititellä? Ärsyttääkö teitittelevä kaupan kassa? Vai onko kamalinta, jos joku teitittelee väärin?

Ylen toimittaja Anna Leppävuori

Näkökulma: Teitittelen ainoastaan, koska muuten joku lyö luurin korvaan

Teitittelemisen yleistyminen on pelottavaa, koska se kertoo yhteiskuntamme epätasa-arvosta ja samalla kasvattaa sitä, uskoo Ylen toimittaja Anna Leppävuori.

Sovittelevat kädet.

Sosiaalista etäisyyttä täytyy päästä osoittamaan – teitittely on jopa kasvussa

Teitittely tuli meille, kun yhteiskunta monimuotoistui ja moniarvoistui. Nyt sen kasvamisesta on taas havaintoja. Suomen kielen professorin mukaan jokaisen olisi hyvä osata teititellä.

Henkilö täyttämässä Kelan lomaketta.

Sinua saa sinutella Kelan kirjeessä

Kantelijan mielestä sinuttelu rikkoo yhdenvertaisuutta. Oikeusoppineen mielestä sinutella saa, kunhan asia tulee ymmärretyksi.

Niko Karjalainen ja Esko Vatula halaavat.

"Halaaminen on herkkää puuhaa"

Näyttelijät ovat usein työnsä kautta läheisessä fyysisessä kontaktissa kollegoidensa kanssa, mutta sisäänrakennettua ei koskettaminen näyttelijällekään ole.

Kansanedustaja Markku Rossi.

Kansanedustaja kieltää sinuttelemasta: "Piruilevakin puheenvuoro kuulostaa makeammalta teititellen"

Keskustan kansanedustaja Markku Rossi laskee huomauttaneensa sinuttelusta kymmenisen kertaa valtuuston kokouksissa.

Grafiikka, jossa sinutteluun ja teitittelyyn liittyviä sanoja

Näkökulma: Teititelläänkö ensin!

Kaikesta sitä ihminen ottaakin nokkiinsa, niin kuin nyt teitittelystä. Kumma juttu, että teitittelyn kokee ennemminkin osoituksena vanhenemisesta kuin kunnioituksesta, pohtii Tiina Kokko kolumnissaan.

Viljakäärme luikertelee toimittajan päällä.

Käärmenäyttelyssä pääsee peloista eroon

Perinteiset käärmenäyttelyt eivät katoa. Kaksi sellaista kiertää nytkin Suomea. Netti ja matelijoista kertovat tv-ohjelmat ovat vain lisänneet halua nähdä niitä elävinä. Ja ehkä jopa koskettaa.

Kassatyöntekijä kaupassa.

Saako Hämeestä hyvää asiakaspalvelua?

Mikä erottaa huonon ja hyvän myyjän? Osaavatko myyjät ja muut asiakaspalveluammatissa olevat huomioida asiakkaan?

Nuori nainen ja Heikki tervehtivät linja-autoasemalla

Osa 1: Kohteliaisuudet ja tervehdykset

Tärkeää sanastoa ensikohtaamisiin.

Roman Schatz opettaa, miten Saksassa tervehditään eri vuorokauden aikoina

Osa 1: Aloita tervehdyksistä

Opettele saksan alkeita!

Teitittelyä ja sinuttelua.

Teitittely on taitolaji

Väärässä kohdassa lausuttu sinä-pronomini voi pahoittaa mielen. Mutta myös teitittelyssä saa käyttää harkintaa. Yle Lahden toimittaja Laura Mäkiniemi näkee suunvuorossaan myös sinuttelussa hyvää.

Suu.

Riitely lipsahtaa sinutteluksi

Harrastajakirjoittaja Pirjo Pasuri pohtii suunvuorossaan sinuttelua ja teitittelyä. Milloin kohtelias puhuttelumuoto pettää puhujan?

Lämpiön puolelta: Sinutellaanko vai teititelläänkö?

Kun aloitin toimittajan hommat, sain silloiselta esimieheltäni selkeät ja yksinkertaiset ohjeet: ”Meillä sitten teititellään kaikkia haastateltavia, paitsi urheilijoita ja lapsia!” Kunpa elämä olisikin niin yksinkertaista.

Yle Areena logo.

Automyyjäkin on ihminen

Tavallisten ihmisten mielikuvat autokauppiaista vaihtelevat hyvin paljon. Monet ennakkoasenteet ovat kuitenkin peruja vuosikymmenten takaa ja vastaava toiminta ei nykyään Suomessa onnistu.

Nettikeskustelijat teitittelevät vaihtelevasti eri tilanteissa

Teitittelyä koskevat normit ovat käyneet suomen kielessä epäselviksi. Suomea äidinkielenäkään puhuvat eivät tiedä, missä tilanteissa teititellä ja missä sinutella. Nettikeskustelijat ovat kommentoineet teitittelyä vastaan ja puolesta. Moni toivoo selkeitä sääntöjä teitittelyyn.

Kättely.

Teititelläänkö vai saako sinutella?

Kieli elää ja muuttuu. Nykyisin puhuttelumuodon valinta voi olla vaikeaa. Yksi toivoo teititeltävän itseään, kun taas toisesta teitittely tuntuu loukkaavalta.

Teitittelyä ja sinuttelua.

Teitittely tuottaa harmaita hiuksia

Teitittelyä koskevat normit ovat käyneet suomen kielessä epäselviksi. Suomea äidinkielenäkään puhuvat eivät tiedä, missä tilanteissa teititellä ja missä sinutella. Yhteisten normien puuttuminen saattaa johtaa tahattoman loukkaavaan kielenkäyttöön.

Teitittely ei ole mikään muinaisjäänne

Saanksmä sinutella vai tartteeks teititellä? Kohtelias puhuttelutapa on ollut etenkin nuorilta hukassa jo vuosikymmenten ajan. Nyt teitittely elää kuitenkin uutta nousua ja sitä opetetaan monissa oppilaitoksissa siinä missä markkinoinnin ja laskentatoimen perusteitakin.

Tarja Hiltunen

Saa sinutella

Tarja Hiltunen hämmentyy saadessaan kaupassa tietynlaista kohtelua. Hän ei sitä itse toivo, vaan tyytyisi toisenlaiseen kohteluun.

Kuvassa satoja päiväkoti-ikäisiä lapsia istumassa Kokkolan kirkossa.

Mies paljastaa, nainen peittää

Tapakulttuurin löystyminen näkyy nykyään monessa paikassa ja tilanteessa, myös kirkon penkeissä. Kirkkokansa hälisee, käyttää kännykkää ja pukeutuu väärin.

Romanien päämies neuvoo nuorempiaan

Romanikulttuurissa painaa yhä vanhimman eli päämiehen sana. Keski-Suomessakin on kymmenkunta kokenutta romanimiestä, joiden neuvoa kysytään ja yleensä myös totellaan tapakulttuuri- ja talousasioissa, riitatilanteissa ja jopa asuinpaikkakunnan valinnassa.

Klovniksi pukeutunut mielenosittaja keskustelee mellakkavarusteisen poliisin kanssa Münchenissä helmikuussa 2010

Saksalaispoliisia nimitellessä kannattaa teititellä

Varmin ja kallein tapa joutua elämänsä vaikeuksiin Saksassa on haukkua saksalaispoliisia natsiksi. Jos haukkuu virkavaltaa vaikkapa siaksi, kannattaa muistaa teititellä. Sinuttelusta seuraa suurempi sakko.

Mänty: Välikädet vähenevät tv-oikeuksien kaupassa

YLEn radiouutisten Ykkösaamussa on haastateltu puoluejohtajia, joita on aina etukäteen pyydetty merkitsemään Suomen kartasta kolme paikkakuntaa, jotka merkitsevät heille jostain syystä enemmän kuin jotkut muut paikat.