Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustaan takkiin ja huppuun verhoutunut henkilö pitää kiinni vihreästä suuresta kettingistä vihreiden tolppien välissä ja katsoo sumuiselle merelle.

Marin tyttäret viiltelevät itseään eivätkä voi käydä koulussa – äidin toive tutkimuksista on ohitettu

Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin pääsyssä on parantamisen varaa koko Suomessa. Lapissa palvelupolkua korjataan, mutta Marin rajusti oireilevat tytöt eivät siitä välttämättä hyödy.

somevaikuttaja Venla Anttila katsoo ulos ikkunasta

”Onko mun persoona vain oireita?” – Venla Anttilaa jännitti aloittaa ADHD-lääkitys, koska hän pelkäsi muuttuvansa eri ihmiseksi

ADHD:ta ei saa patologisoida ja nähdä vain diagnostiikan kautta häiriönä tai ikävänä poikkeuksena. Somevaikuttaja Venla Anttilalle ADHD on kuluttavaa, mutta myös luovaa ja innostavaa.

Karita Viitanen maalaamansa taulun edessä

”Eikö kaikkien elämä olekaan näin vaikeaa?” – ADHD-diagnoosi oli Karita Viitaselle helpotus, vaikka se tulikin myöhään

Jos ihminen ei ymmärrä olevansa ADHD, hän ajattelee, että hänessä itsessään on jotain vikaa, kun elämä tuntuu niin vaikealta. Niin Karita Viitanen ajatteli elämänsä 24 ensimmäistä vuotta.

Cheyenne Järvinen pitää kissaa sylissä

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismidiagnooseja – yksi heistä on Cheyenne Järvinen

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismikirjo- ja ADHD-diagnoosin. Silti se tunnistetaan heiltä poikia harvemmin.

Helride collective skeittileiri tapahtuu eri puolilla kaupunkia. Keskiviikkona 2.8. leiriläiset skeittasivat Vallilassa Hämeentien sillan alla. Kuvassa keskellä leirin vetäjät Joonas Rimpiläinen ja Hessam Jalali. Muut ovat leirin osallistujia, ja eivät halua esiintyä kuvissa tunnistettavasti.

Adhd-skeittileirillä keskitytään siihen, mikä milloinkin tuntuu hyvältä – suosituksi osoittautunut kokeilu saanee jatkoa

Jos keskittyminen aiheuttaa vaikeuksia, nuoret voivat käydä skeittipuiston lisäksi vaikka uimassa tai pelaamassa korista. Adhd-liiton mukaan erilaisista leireistä on todellista hyötyä.

Peltiseppä Valter Kangas poseeraa pellolla rautainen kruunu päässään.

ADHD auttaa Valter Kangasta keksimään, mutta ideatulva myös turhauttaa

Peloton peltiseppä on taivuttanut metallia esimerkiksi piknik-pöydäksi, Mario Kartiksi ja kuninkaan kruunuksi. Kaikkia ideoita ei edes ehdi toteuttaa.

Pitkähiuksinen Roosaliina Sunikka nojaa kyynerpäillään pöytään ja katsoo kameraan hymyillen.

ADHD:sta voi saada merkittävää etua – Roosaliina Sunikan menestys on osin oireiden ansiota

ADHD voi näkyä ihmisessä esimerkiksi energisyytenä ja luovuteena. Nyt hoidossa pyritaan saamaan myös ADHD:n positiivisia puolia käyttöön.

Grafiikka näyttää, kuinka ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä kasvoi korona-aikana. Kun vuonna 2019 ADHD-lääkkeiden käyttäjiä oli vajaa 41 000, vuonna 2022 heitä oli lähes 83 000.

ADHD-diagnooseissa on voitu tehdä virheitä, sanovat lääkärit – nyt diagnooseista pyritään eroon Suomessa ja Ruotsissa

ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä on kahdeksankertaistunut Suomessa vuodesta 2010. ADHD voi kuitenkin estää pääsyn töihin esimerkiksi Finnairin lennoille.

ZeroAvian Dornier 228-potkuriturbiinikone, jonka vasenta potkuria pyörittää sähkömoottori. Se saa tarvittavan sähkön kahdesta vetypolttoainekennosta.

Sunnuntai 5.3.2023 (radio)

Kilpailukyky. Viron parlamenttivaalit. Merien suojelu. ADHD. Vetylentokoneet. Sää.

Elvanse lääkepurkki pöydällä.

Maakunnan ADHD-hoitokäytäntöjä yhtenäistetään – lasten ja nuorten hoito- ja palveluketju valmis, aikuiset saavat omansa keväällä

Siun sote toivoo hoito- ja palveluketjun yhtenäistävän maakunnan hoitokäytännöt. Tavoitteena on, että ADHD-diagnoosin voisi saada perusterveydenhuollossa.

Anonyymi henkilö seisoo pimeässä käytävässä.

13-vuotias on odottanut koulupsykologille yli kaksi vuotta: ”Vaihtoehdot ovat kuolema, huostaanotto tai psykiatrinen osasto”, sanoo äiti

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet koronan jälkeen. Avun saaminen on vaikeaa. Se voi tyssätä huutavaan psykologipulaan. Oppimisvaikeuksista kärsivälle teinitytölle kävi juuri näin, kertoo äiti.

Kolumnisti Mona Mannevuo.

Mona Mannevuon kolumni: Nuorehkojen naisten tarkkaavuushäiriö on aikamme ilmiö

Yhä useampi nainen tunnistaa itsensä tarkkaavuushäiriöiden oirekirjosta. Moni kokee, että yhteiskunta on suunniteltu normaaliaivoisille. Normaali on kuitenkin hankala vertailukohta, pohtii Mannevuo.

Markus Pöyhönen istuu Tampereen G-Livelabillä Perjantai-ohjelman vieraana

Ex-pikajuoksija Markus Pöyhönen sinkoili seinille ennen lääkitystä – ADHD-epidemian syy on koulussa ja henkisissä kalsareissa, asiantuntija sanoo

Nuorisolääkäri Silja Kosola on pahoillaan koko terveydenhoitojärjestelmän puolesta, ettei ADHD:stä kärsiviä osata auttaa. Hänestä koulumaailma ja päättäjät saisivat nostaa kätensä pystyyn syyllisyyden merkiksi.

Julietten kasvoihin osuu valojuova ja hän katsoo alaspäin lähikuvassa.

Vasta itsemurhayrityksen jälkeen 16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin: osa perheistä joutuu odottamaan apua jopa vuosikymmeniä

16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin vasta itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin tyttöjen ja naisten ADHD on edelleen laajasti alidiagnosoitu. Osa ADHD-perheistä on odottanut apua vuosikymmeniä.

Batman-naamioon pukeutunut lapsi hyppii sohvalla.

Sadat oireilevat lapset jonottavat hoitoonpääsyä – vuoden odottanut tokaluokkalainen Jere ei opi lukemaan ja ongelmat vain kasaantuvat

Keskittymisvaikeuksilla oireilevien lasten hoitoonpääsyssä on merkittäviä eroja naapurikaupungeissakin. Osassa kaupunkeja ei edes ole tietoa apua odottavien lasten määrästä, mutta heitä on satoja.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Lapsen ja nuoren liuku poispäin yhteiskunnasta voi alkaa hyvin pienistä asioista

Päihdenuoret eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa apua.

Tyttö pitää kädessään puhelinta

ADHD-influensserit täyttivät Tiktokin, ja nyt nuoret ympäri maailman epäilevät, että heillä on ADHD

ADHD-diagnoosit yleistyvät nopeasti, mutta syy kadonneeseen keskittymiskykyyn voi löytyä myös elintavoista.

Oululainen Jenni Määttä istuu keittiössään.

Jenni Määttä, 32, sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisena, ja niin saa nyt moni muukin: "Meitä ylivilkkaita tyttöjä ja naisia on todella paljon"

ADHD:n diagnosoinnissa korostuvat nykyään aikuiset naiset, joiden oireita ei ole saatu kiinni lapsena. Kukaan ei ajatellut ylivilkkaan Jenni Määtän kärsivän ADHD:sta ennen aikuisikää.

Keltatakkinen nuori mies pitelee mikrofonia suun edessä ja katsoo suoraan kameraan.

Kun Leevi Kesti alkoi räpätä, tapahtui jotain yllättävää: Tourette-oireet vain katosivat – "Mietin, että ihan siistiä"

Musiikki voi vähentää Tourette-oireita, kertoo asiantuntija. Kainuulaiselle Leevi Kestille kävi juuri niin. Nyt muusikonalku haaveilee isoista keikkalavoista ja toivoo voivansa näyttää esimerkkiä muille.

Siiri Railio hymyilee kameralle.

Siiri Railio on sählännyt koko elämänsä – vasta aikuisena todettu ADHD antoi kaivatun selityksen

Suomessa on arviolta ADHD-oireisia aikuisia noin 2,5–3,4 prosenttia koko väestöstä. ADHD-liiton arvion mukaan valtaosa, 75–80 prosenttia heistä on ilman diagnoosia.

Karita Viitanen

Karita Viitanen, 28, ei hahmota ajan kulumista kuten muut – aikasokeus on ristiriitainen nimitys monien tunnistamalle ilmiölle

Aikasokeus ei ole virallinen diagnoosi, mutta ilmiö sinänsä on todellinen. Arkisetkin asiat, kuten suru tai väsymys voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn hahmottaa aikaa.

Lääkkeitä yöpöydällä

Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD

Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Lahden perhekeskus tarjoaa vertaistukea neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville vanhemmille

Niin sanottujen nepsy-vanhempien arkea pyritään helpottamaan ryhmässä, jossa voi antaa ja vastaanottaa vinkkejä.

Katja Suvanto lähikuvassa.

Katja Suvannolla diagnosoitiin adhd aikuisiällä – perusti vertaistukiryhmän ja levittää tietoisuutta korkeakoululla

Joensuulainen yliopisto-opettaja Katja Suvanto perusti helmikuussa adhd-vertaistukiryhmän korkeakoulutetuille. Ryhmä on saanut lyhyessä ajassa yli 700 jäsentä.

Tamperen yliopisto.

Akateeminen doping on tuttu ulkomailta, mutta tamperelaisopiskelijoille riittää kahvi – ylilääkäri: On naiivia ajatella, ettei sitä ole Suomessa

Opiskelijoiden ADHD-tutkimukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Lääkkeitä voi käyttää akateemisena dopingina, mutta YTHS:n ylilääkäri uskoo opiskelijoiden hakevan apua pääosin todellisiin ongelmiin.

kädet asettelevat päivän annosrasian lääkedosettiin

Psykostimulanttien käyttö on kovassa kasvussa lapsilla ja nuorilla – ne auttavat ADHD-oireisiin, mutta syytä ei täysin tiedetä

ADHD:n lääkehoidossa käytetään eniten psykostimulantteja, joiden luokiteltavuus huumausaineiksi saattaa hämmentää. Niillä hoidetaan yhä enemmän myös lapsia ja nuoria.

Kuva mustasta peliohjaimesta, joka makaa värikkään viltin päällä. Lähikuva.

Toimittajalta: Olen oman elämäni The Sims -hahmo, jolta kaikki jää kesken – Haluatko sukeltaa ADHD-aikuisen päähän?

Myöhäänkin saatu diagnoosi helpottaa elämää. Kun tapaa vertaisensa, oireille voi jopa nauraa, kirjoittaa muutama viikko sitten oman diagnoosinsa saanut toimittaja Jasmina Kauta.

Nainen, jolla on kahvikuppi kädessä. Katsoo kameraan vakavana.

Eräänä päivänä Jaana Sinersalo nielaisi uuden lääkkeen, ja tunnin kuluttua hän itki onnesta – 19 vuoden "masennus" olikin ADHD

Aikuisten ADHD:n tunnistaminen on ottanut suuria harppauksia, mutta jopa yli 100 000 suomalaista aikuista saattaa elää ilman oikeaa diagnoosia. Jaana Sinersalo ja Aapo Heinonen saivat ADHD-diagnoosinsa vasta yli kolmekymppisinä.

Muusa Pennanen katsoo ulos.

Hakuvelvoite pakottaa lukion päättävät hakemaan opiskelupaikkaa – suurin osa jää kuitenkin ilman, sillä paikkoja ei ole riittävästi

Opintojen jatkaminen heti lukion jälkeen on vähentynyt 15 vuoden ajan. Vuonna 2019 kevään ylioppilaista peräti 70 prosenttia ei jatkanut opintoja heti. Hakuvalvoitteen rikkominen vie työmarkkinatuen, sen noudattaminen taas ensikertalaisen hakijan etuudet.

Maahanmuuttajataustaisia äitejä suomenkielen opetuksessa oppilaidensa koulussa.

Study: Children born later in year more likely to be diagnosed with a learning disability

The University of Turku research included 400,000 children born in Finland between 1996 and 2002.

Maahanmuuttajataustaisia äitejä suomenkielen opetuksessa oppilaidensa koulussa.

Loppuvuonna syntyneet saavat herkemmin oppimishäiriödiagnoosin

Turun yliopiston tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuodesta 1996 vuoteen 2002 syntyneet lapset. Heistä yli 3000:lla todettiin lukihäiriö tai kirjoittamisen tai matematiikan oppimisvaikeus.

Pieni lapsi pitelee väriliitua kasvojensa edessä. Toinen, vanhempi lapsi seisoo käsillään taustalla.

Kukka katossa ja ovenkahvat nurinpäin – kun lapset ovat vilkkaita, kaikkeen pitää varautua eikä vaarallisilta tilanteilta voi välttyä

Vilkkaus ja ADHD yhdistetään usein puheissa. Asiantuntijan mukaan vilkkaus ei ole peruste diagnoosille.

Bettina Peltoniemi tasapainoilee jalallaan jalkapalloa.

Bettina Peltoniemi, 19, janoaa menestystä jalkapallossa, mutta ADHD:n takia jo treeneihin ajoissa saapuminen on vaikeaa – se ei kuitenkaan ole este

Urheilijan ADHD jää usein vähälle huomiolle, vaikka oireyhtymä vaikuttaa monin tavoin mahdollisuuksiin menestyä.

Tamperelainen tyttö hyötyi saatuaan itselleen ADHD-lääkityksen. Tyttö valokuvattiin äitinsä kanssa Tampereella aurinkoisena päivänä kesäkuussa 2020.

“Äiti, mä en olekaan hidas ja tyhmä” – Idässä määrätään lapsille enemmän ADHD-lääkkeitä kuin lännessä

Hoidon saaminen ADHD-oireisiiin riippuu siitä missä päin Suomea perhe sattuu asumaan. Myös lapsen sukupuolella on väliä.

Koululainen tekee kotitehtäviä.

Tyttöjen ADHD huomataan liian harvoin ja vasta aikuisena saa selityksen käytökselle – Psykologi: "Yleensä helpotus on suurempi kuin suru diagnoosista"

ADHD:n kriteerit perustuvat pikkupoikien havainnointiin. Tyttöjen oireita ei aina tunnisteta, koska heitä on tutkittu vähemmän.

Yleiskuva

Tutkimus: ADHD:n lääkehoito lisääntyy suomalaislapsilla – viidellä prosentilla lapsista on oireilua

Lääkehoito on ADHD:n Käypä hoito -suosituksen mukaan tärkeä osa hoidon kokonaisuutta.

Kuulonsuojaimet koulun pöydällä

Lapsella ei ollutkaan ADHD:ta – psykologin mukaan avoimissa oppimisympäristöissä opiskelevia koululaisia on tulkittu virheellisesti ylivilkkaiksi

Erityisesti aistiyliherkkyyksistä kärsivät lapset ovat riskissä tulla väärinymmärretyiksi hälyisissä oppimisympäristöissä.

Raskaana oleva nainen.

Odottavan äidin D-vitamiinivaje lisää lapsen riskiä saada ADHD

Yhteyttä selvitettiin ensimmäistä kertaa väestötasolla.

D-vitamiini kapseleita purkista pöydälle.

Study: Low vitamin D levels in pregnancy linked to ADHD

The first national study on the link between the disorder and vitamin D was conducted in Turku.

D-vitamiini kapseleita purkista pöydälle.

Raskaana olevan äidin D-vitamiinivaje nostaa lapsen ADHD-riskiä

Turun yliopistossa tehtiin ensimmäinen väestötason tutkimus lasten ADHD:n yhteydestä äidin raskausajan D-vitamiinitasoon.

Peruskoululaiset opiskelevat. Alakouluikäisiä uudenlaisessa oppimisympäristössä padeineen ja kannettavine tietokoneineen.

Surge in mental health problems among primary school pupils  

Mounting ADHD referrals have some asking if Finnish kids have been given too much responsibility at too young an age.

Peruskoululaiset opiskelevat. Alakouluikäisiä uudenlaisessa oppimisympäristössä padeineen ja kannettavine tietokoneineen.

Liikaa vastuuta liian varhain? “Nykykoulussa järjestelmästä putoavat sellaiset, jotka aiemmin selvisivät pää pinnalla”

Erityisen huolestuttavana nähdään jo psykiatrisessa hoidossa olevien lasten koulutilanteiden toistuva kriisiytyminen.

Kuvakollaasi Jare vs. Cheek -materiaaleista

Sanat haltuun rap-riimein

Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

Piia Haavikko

Piia Haavikon masennus paljastuikin ylivilkkaushäiriöksi: “Tuntui kuin olisi pelannut elämää jollain huijauskoodilla”

Aikuisten adhd on alidiagnosoitu häiriö. Etenkin naisilla se voi jäädä kokonaan tunnistamatta tai diagnoosi viivästyä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle