Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Graafinen kuvakollaasi. Lääkepillereitä, aurinkopaneeleja ja Kiinan valtion rajat.

Tietyt elintärkeät lääkkeet voisivat loppua, jos Kiinasta tulisi Venäjän kaltainen häirikkö – suomalaisten arki on vaarallisen riippuvainen supervallasta

Kiina hallitsee lääkehyllyjämme ja sähköistä liikkumistamme. Pahimmillaan se voi aiheuttaa meille inhimillistä tuskaa ja pulaa tuotteista. Tähän Eurooppa yrittää nyt varautua.

Rahtilaivan kyydissä olevia kontteja Mussalon satamassa Kotkassa.

Selvitys: Suomen merialukset eivät riittäisi poikkeusoloissa – sodan sattuessa jopa merenkulkuhenkilöstöä tarvittaisiin muualta

Vaikka lähes 90 prosenttia Suomen tavaratuonnista ja -viennistä tapahtuu meriteitse, Suomen oma merialuskalusto kalpenee ulkomaisten alusten rinnalla.

Liikennettä Nelostiellä Iin pohjoispuolella.

Pohjois-Pohjanmaan liiton mukaan pohjoisen Suomen liikennetarpeet eivät kelvanneet Väyläviraston investointiohjelmaan

Pohjois-Pohjanmaan liitto kritisoi kovin sanoin Väyläviraston investointiohjelmaa, joka ei sen mukaan ota pohjoisen liikennetarpeita huomioon.

Aluehallintoviraston hihatunnus

Korona-ajan kokemukset helpottavat myös normaaliaikojen varautumista

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta aloitti uuden toimikauden. Toiminta on normaalia viranomaisten, yritysten ja yhteisöjen varautumista.

Leopard-panssarivaunu ajaa lumisessa maisemassa.

Keskiviikko 25.1.2023 (radio)

Leopard-panssarivaunut. Vapaa media. Posti. Lastensuojelu. Sää.

Tampereen Lielahden kaasuvoimala ja etualalla hätävaraksi tarkoitettu lämmitysöljysäiliö.

Sähkölaitos haluaa Lielahden vanhan öljysäiliön uudestaan käyttöön, ympäristöviranomainen saattaa asettua poikkiteloin

Ajat sitten rakennettu säiliö on ollut pitkään tyhjillään. Käyttöönotto vaatii aluehallintoviraston luvan. Öljy olisi siltä varalta, että kaasua ei saada tarpeeksi talvikaudella.

Juuso Joona.

Juuso Joonan kolumni: Maatalous tarjoaisi mahdollisuuden maahantulijoiden kotoutumiseen

Maatilallamme on työskennellyt vuosikymmenten saatossa vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, turvapaikanhakijoita sekä vanhoja isäntiä ja emäntiä. Kaikki ovat hyötyneet, mutta helppoa työllistäminen ei ole ollut.

Salaattia kasvamassa Tampereen Tahmelan viljelypalstalla.

Tampere selvittää maidensa sopivuutta uusille kaupunkiviljelmille

Kasvimaapalstojen kysyntä on kasvanut parin viime vuosikymmenen aikana. Niiden merkitystä hyvinvoinnille ja omaehtoiselle ruuantuotannolle ymmärretään entistä paremmin.

PVO-Lämpövoiman tehdasalueen viimeinen kattilarakennus purkukaadettiin räjäyttämällä 12.8.2021

Analyysi: Vanhojen hiilivoimaloiden säästämistä pohdittiin Sipilän hallituksessa – Sähkön huoltovarmuudelle kävi kuitenkin "uniperit"

Venäjä oli ollut luotettava sähköntoimittaja ennen, joten sen luotettiin olevan sitä jatkossakin, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Lohjalla kunnostettu silta ja yksityistie.

Yksityisteiden kunnostamiseen voi saada valtiolta pian huomattavasti enemmän rahaa

Suomi maksaa tulevina vuosina jopa 70 prosenttia yksityisteiden korjauskustannuksista. Nyt korkein mahdollinen tukimäärä on ollut 50 prosenttia.

Ilmakuva, jossa traktori äestää peltoa.

Viljelijät valmistautuvat tulevaan maatalouden tukikauteen arvaamalla – ehdot selviävät niin myöhään, ettei niihin ehdi reagoida

EU:n maatalouspolitiikka muuttuu vuoden 2023 alussa. Kukaan ei vielä tiedä varmasti, millaisia ovat maataloustukien ehdot.

Pasilan linkkitorni

Yle harjoitteli toimintaa poikkeusoloissa – sähköt katkaistiin ja työskentely tapahtui varavoimalla

Ylen toimitilat Pasilassa irrotettiin valtakunnallisesta sähköverkosta hieman kello kymmenen jälkeen. Parituntisen katkon aikana työskennellään Ylen oman varavoiman turvin.

Nautakarjaa pellolla.

MTK:n kysely: Maatilojen tuotanto vähenee, kallis sähkö uhkaa ja lannoitteet jäävät hankkimatta

MTK-Pohjois-Savon mukaan maatalouden tuotannon aleneminen uhkaa huoltovarmuutta. Maanviljelijöiden etujärjestö kiirehti valmistelussa olevaa kustannustukea maatiloille.

Poro kävelee aurinkoisessa säässä. On syksy.

Itärajalla on jo 750 kilometrin pituinen aita, mutta se estää lähinnä poroja – kolme tapaa, miten poro turvaa kansakuntaa kriisissä

Lapin varautumisjohtajan mukaan poron merkitys huoltovarmuudelle on syytä selvittää.

Drooni lentää taivaalla.

Epäilyttäviä lennokkeja nähty Lounais-Suomen vesilaitosten läheisyydessä

Lounais-Suomen valmiustoimikunta kehottaa ilmoittamaan havainnoista viranomaisille matalalla kynnyksellä.

Tietokoneiden johtoja sinisessä valaistuksessa.

Suomessa alkaa jättimäinen viranomaisten kybersotapeli, jonka käsikirjoituksesta ei hiiskuta julkisuuteen – Mukana 120 organisaatiota

Huomenna käynnistyy roolipeli, jossa yritykset ja viranomaiset harjoittelevat toimintaa kuvitteellisessa laajassa maksuliikennehäiriössä. Valtakunnallinen Tieto22-harjoitus on Suomen suurin yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitus laajojen kyberhäiriöiden varalta.

Siilinjärven Shell -huoltoaseman pihalla oleva "varavoima generaattori" joka tuottaa sähköä, jos sähköntuotanto lakkaa asemalla.

Sähkökatko pysäyttäisi lähes kaikki bensapumput Suomessa – huoltoasemia on yritetty suojata katkoilta kohta kymmenen vuotta laihoin tuloksin

Polttoainekauppiaat ovat investoineet varavoimaan toivottua hitaammin. Huoltovarmuuskeskus uskoo, että polttoainejakelun toimintavarmuus paranee samalla, kun maahan rakennetaan sähkökatkoilta suojattuja ruokakauppoja.

Puupellettejä ja ihmisen kädet

Valion Turengin tehdas parantaa tuotantovarmuutta uudella biolämpölaitoksella

Valion tuotantolaitokset ovat Suomessa huoltovarmuuden tukipilareita, ja uusi puupellettejä polttava laitos parantaa myös Turengin tehtaan toimintavarmuutta.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Oulun yliopiston mukaan Nivala ja Kalajokilaakso sopisivat erinomaisesti biokaasun tuotannolle

Oulun yliopiston tekemässä karttapohjaisessa tutkimuksessa on todettu, että Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla olisi hyvät edellytykset vahvaksi biokaasun tuotantoalueeksi.

Varusmies ampuu konekiväärillä vastustajiaan.

Työnantajat ovat järjestäneet tuhansille armeijan käyneille vapautuksen taisteluista, jos Suomessa syttyisi sota – pyyntöjen määrä kasvussa

Armeijan ja sivarin käyneitä yrityksille tärkeitä työntekijöitä on varattu kriisin sattuessa nykyisiin töihinsä.

Kotivarana säilytettävää ruokaa.

Почти каждый пятый финн закупился весной припасами

Треть жителей Финляндии не считает покупку продуктов на черный день важной.

Päättynyt talvi ei lupaa hyvää ruokaomavaraisuudelle – öljykasvit ja viljat talvehtivat etelässä ja lounaassa huonosti

Syksyllä kylvetyistä viljelykasveista varsinkin öljykasvien oraat ovat tuhoutuneet Etelä-Suomessa paikoin kokonaan. Lähes yhtä huonosti menee syysvehnällä ja rukiilla.

LNG-vastaanottoterminaali Haminan satamassa.

Mitä tapahtuu, jos Venäjä sulkee pian maakaasuhanan Suomeen? Lue asiantuntijan vastaukset neljään avainkysymykseen

Maakaasun käyttö kotitalouksissa on vähäistä ja pystytään korvaamaan. Suurempia ongelmia koituisi kaasusta riippuvaiselle teollisuudelle. Uusi, kelluva LNG-terminaali korvaisi koko kaasuvajeen.

Kuvassa havupuita ja hietamaata sekä joki, jotka sijaitsevat alueella, johon suunnitellaan Hannukaisen kaivosta Kolarissa.

Hannukainen Mining on jättänyt uuden kaivoslupahakemuksen – toiveena rakennustöiden aloittaminen Kolarissa jo vuonna 2024

Uudessa hakemuksessa asianosaisuutta on laajennettu niin, että asianosaisia ovat kaivosalueen lisäksi kilometrin säteellä kaivosalueen ulkopuolella olevat kiinteistöt.

Silmälasipäinen mies, Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö

Janne Yli-Äyhö: Siirtovelvoitteen heikentäminen rikkoo suomalaisten perusoikeuksia

Radion siirtovelvoite varmistaa Suomen huoltovarmuutta.

Kumpuilevalla pellolla on lunta ja pälviä. Pellon reunassa kasvaa puita.

Yöpakkaset viivästyttävät kevätkylvöjä - huoli huoltovarmuudesta lisää viljelyintoa Keski-Suomessa

Keski-Suomessa kevätkylvöjen aloitus näyttää lykkääntyvän selvästi siitä, mihin viime vuosina on totuttu. Asiantuntija-arvion mukaan kylvötöihin päästään Keski-Suomessa laajemmin vasta toukokuun puolivälin tienoilla.

Kymijärvi III voimalaitos Lahdessa

Tarkenisitko kotona alle 20 asteessa? Huonelämpötilan lasku voisi auttaa irrottautumaan venäläisestä energiasta

Lahti Energian lämmöntuotantoon käyttämästä metsähakkeesta 10–15 prosenttia on tuotu aiemmin Venäjältä. Sen merkitys kotien lämpötiloihin on ollut noin kaksi astetta.

Onni Sarmaste

Maskikauppias Onni Sarmasteelta takavarikoitu miljoonaomaisuus voi jäädä takavarikkoon vuosiksi – Sarmaste: "Päätös ei yllätä"

Liikemies Onni Sarmasteen omaisuutta pysyy takavarikossa yli 5 miljoonan euron arvosta. Käräjäoikeuden mukaan Huoltovarmuuskeskuksen saatavia maskikaupoista ei voida pitää täysin perusteettomina.

LNG-terminaalilaiva katkaisee riippuvuuden venäjän maakaasusta

Suomi varautuu: Bensan hintaan helpotusta, yhteinen "kaasulaiva" Viron kanssa ja turvetta talveksi

Suomen varautumisen ministerityöryhmä kertoi toimenpiteistä, jotka liittyvät energian saannin varmistamiseen, vihreän siirtymän ja investointien vauhdittamiseen ja myös polttoaineiden hintapaineisiin.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Elintarvikkeiden ottaminen mukaan valtion huoltovarmuusvarastointiin jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien mielipiteet

Kysyimme vaalipiirin kansanedustajilta, pitääkö valtion laajentaa varmuusvarastointia elintarvikkeisiin. Kuusi alueen edustajaa ei nähnyt sitä tarpeellisena, viiden mielestä se olisi hyödyllistä.

Porin satama, laiva satamassa

Eduskunnan meriryhmän puheenjohtaja Salonen: Merenkulun ammattilaisia pitää saada lisää huoltovarmuuden takaamiseksi

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) sanoo, että Suomen huoltovarmuuden kannalta on erittäin tärkeää turvata merikuljetukset. Hän muistuttaa, että sekä laivoja että miehistöä on oltava riitävästi.

Annika Saarikko puhumassa.

Valtiovarainministeri Saarikko: Hallituksessa ei vielä yksimielisyyttä kuljetusalan tukemisesta, vaihtoehtoina suora tuki tai jakeluvelvoitteen alentaminen

Suomi pyrkii eroon Venäjän energiasta. Varautumisen ministerityöryhmä ei tehnyt vielä päätöksiä kuljetusalan tukemisesta. Päivitimme juttuun ministeri Saarikon infon annin.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Finansminister Annika Saarikko på pressträff.

Saarikko: Suomi varautuu Ukrainan sodan vaikutuksiin omaa ruuantuotantoa tukevalla 300 miljoonan euron hätäapupaketilla

Auki on Saarikon mukaan vielä se, miten tuki kanavoidaan maatiloille. Käytännössä keinoina on olemassa olevien maataloustukien korottaminen tai verojen huojennukset.

Onni Sarmaste

HVK haluaa korvaukset epäonnisista maskikaupoista, yrittäjä Sarmasteelta takavarikoitu miljoonaomaisuus – "Miksi he eivät palauttaneet maskeja?"

Huoltovarmuuskeskus haluaa liikemies Onni Sarmasteelta jättikorvaukset kevään 2020 maskikaupoista. Käräjäoikeus on määrännyt Sarmasteen omaisuutta takavarikkoon yli viiden miljoonan euron arvosta.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kriisi testaa yhteiskuntamme toimintavarmuuden 

Ukrainan sota koskettaa myös jokaista suomalaista. Suomi on saari ja olemme riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Huoltovarmuus on nyt päivän sana, kirjoittaa Kontro.

turvepelto

Tekeekö turve comebackin, kun energiapolitiikassa pyritään eroon Venäjästä? – Etelä-Savon ilmastokoordinaattori: "Toivottavasti kehitys jatkuu maailmantilanteesta huolimatta"

Suomi on hyvin riippuvainen Venäjästä, mitä tulee energiatuotantoon. Tästä riippuvuudesta pyritään nyt eroon, mutta se voi olla ainakin väliaikaisesti ikävä isku ilmastotyölle.

Två händer lyfter upp e torr bit torv ur marken på Västermossen i Pedersöre.

Turpeelle olisi nyt kysyntää, mutta tuotantoa on ehditty ajaa alas – romutukseen varatusta määrärahasta on haettu jo yli puolet

Muutos on ollut nopea ja viesti ristiriitainen, sillä toisaalla hallitus maksaa toimintakuntoisten turvetuotantokoneiden romuttamisesta. 

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Huoltovarmuuskeskus: "Kyberasiantuntijoista, lannotteista ja maakaasusta voi tulla pulaa"

Venäjän vastaiset laajat pakotteet ja niistä mahdollisesti seuraavat vastatoimet voivat aiheuttaa ongelmia Suomen huoltovarmuudelle. Edessä on myös pohdinta pitääkö huoltovarmuuden varautumistasoa nostaa nykyistä korkeammalle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan kyselytunnilla.

Kyselytunnilla käytiin kiivasta keskustelua energiasta, Lindtman: Venäjän letkuista irrottautuminen on myös turvallisuuskysymys

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla keskusteltiin myös Suomen varautumisesta hybridioperaatioihin.

Kristoffer Nilssons granne i sin traktor

Itä-Suomessa jäänee kolmannes pelloista viljelemättä – lannoitteiden ja polttoaineen hinta on noussut liian kalliiksi

Jos rehuviljan saatavuus heikkenee, heikkenee myös maidon- ja lihantuotanto. Lannoitesäkkien pitäisi olla maatiloilla huhti-toukokuussa, jotta kevättyöt onnistuisivat normaalisti.

turvepelto

Turvetta tarvitaan taas, kun venäläistä haketta ei polteta – Kalevi Vilppola ehti jo romuttaa osan turvekoneistaan

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttää aiheuttavan biopolttoaineiden suunnanmuutoksen. Valtio ehti jo tukea turpeennostokoneiden romutusta, koska turpeesta oltiin luopumassa polttoaineena. Nyt turvetta kuitenkin taas tarvitaan.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Suomi on varautunut kriiseihin poikkeuksellisen hyvin – varastoissa on polttoainetta, leipäviljaa ja lääkkeitä

Yritysyhteistyö on huoltovarmuuden kannalta keskeistä. Varmuusvarastot toimivat puskurina tilanteen ratkaisemiseksi.

Turvetuotantoalue Jalasjärvellä. Soista metsää takana.

Sota naapurissa on tuomassa turpeen takaisin valikoimaan – turveyrittäjien mielestä tarvitaan pitkää näkymää ja monia helpotuksia

Turpeen palauttamista takaisin Suomen polttoainevalikoimaan valmistellaan. Turveyrittäjät listaavat, miten tuotannon käynnistäminen voisi onnistua alasajon jälkeen.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Asiakas kantaa ostoskoria ruokakaupassa.

Valmiustoimikunta järjestää ylimääräisen kokouksen perjantaina – tavoitteena arvioida Ukrainan sodan vaikutuksia Itä-Suomeen

Kokouksessa tarkastellaan sodan vaikutuksia Itä-Suomen huoltovarmuuteen, sekä keskustellaan varautumisesta turvapaikanhakijoiden saapumiseen.

Hävittäjä lentää asekuilut auki.

Yhdysvaltain tarkasti varjellut puolustusteollisuuden markkinat aukeavat hävittäjäkaupan ansiosta suomalaisyrityksille

Puolustusteollisuus on yksi maailman suojelluimpia kaupan aloja. Amerikkalaishävittäjien hankkiminen parantaa Suomen vientimahdollisuuksia Yhdysvaltoihin ja sen kautta muuallekin maailmaan.

Henkilökuva nuoresta miehestä hengityssuojain kasvoilla.

LUT-yliopisto kehittää biopohjaisia suojavarusteita – projekti sai Business Finlandilta miljoonarahoituksen

Projektissa kehitetään kestävän kehityksen mukaisia materiaaliratkaisuja terveydenhuollon suojavarusteisiin.

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta.

Huoltovarmuuskeskuksen kohuttujen maskikauppojen taustat: Nopealiikkeinen liikemies, "Alibaba-asiakirjoja" ja maineen menetystä pelännyt lentoyhtiö

Kevään 2020 maskikauppojen kuljetuksia järjestänyt Huoltovarmuuskeskuksen työntekijä arvioi poliisikuulusteluissa, että HVK yritti oikeita asioita, mutta sopimuksia tehtiin väärien ihmisten kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle