Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hyvä taide resonoi aina ajassa

Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

Torstai 8.3.2018 (tv)

Kauppakeskuksissa on nykyään paljon myös julkisia palveluja. Tutkijat pohtivat, pitääkö äideille tehdä enemmän terveystestejä kuin nyt. Suomalaiset haluavat kokeilla uusia kahvimakuja. Kansallisteatteri teki uuden version Romeosta ja Juliasta. Kovat pakkaset loppuvat.

Unohtakaa perinteiset sukupuoliroolit: Länsimaiden tunnetuimmassa rakkaustarinassa Julia toimii ja Romeo on hukassa

Kansallisteatterin uudessa klassikkotulkinnassa hormonit hyrräävät, vaikka Julia juo ja Romeo etsii itseään. Päärooleja esittävät oikeasti nuoret näyttelijäopiskelijat.

Nämä seitsemän teatteriensi-iltaa eivät jätä kylmäksi – tarjolla Suosaloa, sotaa ja yksi Finlandia-voittaja

Kevään teatteriensi-illoissa pureudutaan masennukseen, perheeseen ja nuoreen rakkauteen.

Romeo ja Julia berliiniläisittäin

Shakespearen draama ja sen monet säveltäjät.

Ylioppilasteatteri testaa Joensuun rujon torilavan – katso video

Joensuun torilavaa on soimattu vaatimattomaksi tekeleeksi 75 000 asukkaan rokkikaupungille.

Shakespearen teatterin kaivauksissa löytynyt pilli lauloi ehkä leivona "Romeossa ja Juliassa"

Lontoon Shoreditchissa sijaitsi kaupungin aivan ensimmäinen teatterialue, jossa esitettiin Shakespearen näytelmiä hänen omana aikanaan. Kaivauksissa on paljastunut jopa rakenteita.

Seksiä, huumeita, väkivaltaa – aikuisten nukketeatteri tuo lavalle maailmanlopun Veronan

Aikuisten nukketeatteri Romeo & Julia kertoo rajulla tavalla teinirakastavaisten tarinan. Turkulaisten nukketeatteritaiteilijoiden esityksen katsojille onkin sen takia asetettu suositusalaikäraja.

Kissavideoita ja renessanssin melankoliaa

Renessanssi synnytti modernin melankolian

Nuori näyttelijä otti Pölösen kutsun vastaan – kauppa-auto tuntematon entuudestaan

Näyttelijäopiskelija Konsta Laakso iloitsee kesätöistä. Ilomantsin Möhköstä kotoisin oleva nuori mies esiintyy kahdessa Markku Pölösen ohjaamassa näytelmässä. Toinen näytelmä vie 70-luvulle ja kauppa-auton kyytiin.

Teatteriyleisö vähenee myös Kymenlaaksossa

Teatterissa käyminen on viime vuosina vähentynyt valtakunnallisesti, mikä näkyy myös Kouvolassa ja Kotkassa. Esimerkiksi Kouvolan teatteri onnistui houkuttelemaan edellisvuosia vähemmän kävijöitä.

Vaasan ja Seinäjoen kaupunginteattereilla on takanaan yleisörikas vuosi

Vaasan ja Seinäjoen kaupunginteattereilla on takanaan yleisörikas vuosi. Yhteensä teatterit keräsivät vuoden mittaan yhteensä liki 120 000 katsojaa. Vaasa teki peräti kaikkien aikojen katsojaennätyksensä.

Teatteritutor kertoo taustat ja opastaa teatterinkävijää

Tutorointi on monelle tuttu koulumaailmasta, mutta nyt sitä ajetaan sisään myös näyttämötaiteessa. Teatteritutor ottaa yleisön vastaan, opastaa ja keskustelee ennen ja jälkeen esityksen.

Kom-teatterin kantaesitys Vaasan kaupunginteatterissa – entä jos Romeo saisi Juliansa?

Kom-teatterin uusi kiertuenäytelmä Romeo vs. Julia leikittelee ajatuksella siitä, että nuorenparin juoni olisi onnistunut. Rakastunut pari karkaa ja perustaa perheen. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Seinäjoen Romeo ja Julia rakastavat mopoautossa

Seinäjoen kaupunginteatterin Romeossa ja Juliassa kunnioitetaan alkuperäistä Shakespearea, mutta ohjaaja Antti Mikkola antaa tavallista vahvemman roolin myös nuorten vanhemmille. Vaikka klassikon synnystä on 450 vuotta aikaa ja maailma muuttunut, nuoret ja nuoruus ovat ennallaan.

Helsingin hullu talo täyttyy kuukaudeksi esityksistä

Koko lokakuun kestävässä Mad House Helsinki -tapahtumassa nähdään lapsen ohjaama Romeo ja Julia sekä vatsastapuhujansa kanssa riitelevä nukke.

Rovaniemen teatterissa irkkumusikaalia

Rovaniemen teatterin iso satsaus tulevalla kaudella on irlantilaista alkuperää oleva musiikkinäytelmä Seitsemännen asteen enkeli. Teatteri aloittaa näytäntökautensa viime kauden menestysnäytelmällä Mielensäpahoittaja ja poika.

Seinäjoen kaupunginteatteri menetti katsojia - Vaasassa penkit täyttyivät

Kevään puhenäytelmät eivät imeneet väkeä Seinäjoen kaupunginteatteriin odotusten mukaisesti. Katsojamäärä tippui noin 4 000 katsojalla. Vaasassa puolestaan kaupunginteatteri ja Wasa Teater keräsivät päättyneellä teatterikaudella aiempaa enemmän yleisöä.

Romeo ja Julia 2 - "mahtava ja härski idea"

Kotkan kaupunginteatterin johtaja nauraa, että näytelmä on todellakin jatko-osa maailman kuuluisimpaan rakkausnäytelmään. Näytelmä saa Suomen kantaesityksensä Kotkassa marraskuussa.

Kansallisbaletti matkustaa pohjoiseen

Suomen Kansallisbaletti vierailee pyhäinpäivän viikonloppuna Kajaanissa ja Oulussa. Kajaanissa paikalliset tanssiopiskelijat ja -harrastajat ovat valmistautuneet baletin vierailuun jo elokuusta alkaen, ja jännitys ammattilaisten vetämistä harjoituksista ja esityksistä on kova.

Romeo + Julia liikkuu aaveiden ja kummitusten maailmassa

William Shakespearen ikiklassikko on Turun Nuoren Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin ensimmäinen yhteistyöproduktio. Teatterin päänäyttämön valloittaa kolmekymmentä nuorta ja livebändi.

REC: Genesis on hurmeinen zombieleikki

Rakkaus ja zombiet tuntuvat tällä hetkellä olevan kauhuväen suosiossa. Ei siitä ole kuin muutama viikko, kun teattereihin saapui Romeon ja Julian tarinaa vääntelevä romanttinen zombie -komedia Warm Bodies. Nyt ensi-iltaan tulevassa REC: Genesis –elokuvassa zombiet puolestaan sotkevat nuoren parin häät.

Baranova perui tulonsa Lappeenrannan Balettigaalaan

Hampurin baletista Suomen kansallisbalettiin kiinnitetty Maria Baranova on joutunut peruuttamaan esiintymisensä Lappeenrannan Balettigaalassa. Tilalle tulevat pietarilaistanssijat Anastasia Lomatshenkova ja Mihail Sivakov.

Rakennustyöt paljastivat Shakespearen teatterin rauniot

Romeo ja Julia sai ensi-iltansa Curtain-teatterin "puisessa O:ssa" 1500-luvulla.

Miltä Shakespeare itse kuulosti?

Britannian kansalliskirjasto on julkaissut ensimmäistä kertaa äänitteen, jolla lausutaan William Shakespearen töitä alkuperäisellä ääntämistavalla. Asiantuntijoiden mukaan meidän päiviemme tapa on hyvin erilainen 400 vuoden takaisesta ääntämyksestä.

Kivikauden Romeo ja Julia etsivät kotia

Italiasta löytyneille toisiinsa kietoutuneille luurangoille halutaan rakentaa pysyvä sijoituspaikka. 6 000 vuotta sitten kuolleet "Valdaron rakastavaiset" löydettiin ikisyleilyyn lukkiutuneina Pohjois-Italiasta läheltä Mantuaa.

Kuopio tanssii ja soi jälleen

Tänään käynnistyvä Kuopio Tanssii ja Soi tarjoaa jälleen runsaan kattauksen tanssia ympäri maailmaa. Yhdysvaltalainen Ailey II on vanha ja legendaarinen nykytanssiryhmä, joka edustaa vahvaa amerikkalaista tanssitaidetta. Korealainen The Byuk-Pah Dance Research Society -ryhmä puolestaan tarjoaa suomalaisittain eksoottisempaa kansantanssia.

Romeo ja Julia puhuvat "kebabnorjaa"

Helsingissä alkaa teatterifestivaali, joka esittelee monikulttuurista teatteria Pohjoismaista. Esitykset käsittelevät maahanmuuttoon ja kulttuuriseen moninaisuuteen liittyviä teemoja. Tekijäryhmät ovat tavalla tai toisella monikulttuurisia.

Halonen: Democracy the Big Winner in Elections

President Tarja Halonen has declared democracy to be the biggest winner of the recent parliamentary elections. Speaking at the official opening of Parliament, Halonen said that the new government will be very different from the previous one, and that is already apparent in the its work.

Teatterissa ei olekaan hirveän tylsää

Nuorten omat tarinat nousevat näyttämölle Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla jo toista kertaa. Festivaaleilla kantaesityksensä saanut kansainvälinen yhteistuotanto Beginning tuo tällä kertaa yhteen suomalaisen, portugalilaisen ja englantilaisen teatterin.

Näyttelijälle vakavia vammoja leikkiaseesta

Näytelmän taistelukohtauksessa käytetty leikkiase aiheutti viikonloppuna vakavia vammoja näyttelijälle Lontoon West Endissä. Aseesta räjähti sirpaleita näyttelijän kasvoille, ja brittiviestimien mukaan hän saattaa menettää toisen silmänsä.

Tanssijaa puukotettiin lavalla Australiassa

Canberran kaupunginteatterissa sattui lauantaina verinen lavaonnettomuus, kun balettitanssija sai oikeasta puukosta jalkaansa kesken taistelukohtauksen. Canberra Times -sanomalehden mukaan tanssija vietiin kesken esityksen leikkaukseen eikä hän voi jatkaa tuotannossa esiintymistä.

Jari Järvelä: Romeo ja Julia

Melkein kaikkein tärkeintä tässä teoksessa on huikaisevan kaunis kieli. Se on hauskaa, yllättävää mutta myös surullisen kaunista. Järvelä antaa lukuohjeen romaaninsa alussa: ”Kaikki pilkut ovat itseni päättämiä, ja vastaan niistä vain itse”. Järvelä pitää mitä lupaa. Kieli on aivan omaa ”järveläkieltä”. Aiemmin hän on kirjoittanut hyvin tiivistä tarinaa ja kolmiosaisessa historiasarjassa vuolasta ja polveilevan runsasta tarinaa. Nyt Jari Järvelä kirjoittaa uudenlaista lausetta, jossa mielleyhtymät kuljettavat lukijaa ajatuksesta toiseen.

Wasa Teaterin juhlanäytelmä katsoo 90 vuoden taa

Wasa Teater viettää tänä vuonna olemassaolonsa 90-vuotisjuhlaa varsin kunniakkaalla näytelmällä. Två ljus i fönstret kertoo tarinaa tavallisten ihmisten kautta, miten he Suomen historian ehkä kiistanalaisimman aikakauden elivät. Tarinaa vie eteenpäin kahden nuoren rakkaus, joka syttyy sodan melskeessä.

Liettualaistähdet loistavat Savonlinnan balettijuhlilla

Liettualaiset balettitähdet vuorottelevat nuorten petroskoilaisten tanssijoiden kanssa Romeo ja Julia -baletissa Savonlinnan Balettijuhlilla elokuussa.

Romeo ja Julia saapuu balettijuhlille

Olavinlinnassa nähdään Petroskoin musiikki- ja draamateatterin uudistettu tulkinta.

Laila kerää yleisöä Kemissä

Kemin kaupunginteatterin Laila-musikaali on ylittänyt 10 000 katsojan rajan.

Kaupunginteatterissa yleisökato

Turun Kaupunginteatterin päänäyttämön esitykset kärsivät katsojapulasta. Viikon päästä ensi-iltaan tulevan Kaukasialaisen liitupiirin liput eivät ole menneet kaupaksi.

Kaksi suomalaista kisaa PN:n kirjallisuuspalkinnosta

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnosta kisaa tänä vuonna kaksi suomalaisteosta. Mukana ovat Jari Järvelä romaanillaan Romeo ja Julia sekä Robert Åsbacka romaanilla Urkujenrakentaja.

8 päivää ensi-iltaan kilpailee Shanghain filmijuhlilla

Perttu Lepän ohjaama romanttinen komedia 8 päivää ensi-iltaan on valittu Shanghain elokuvajuhlien kilpailusarjaan. Kesäkuun puolessa välissä järjestettävät filmijuhlat kuuluvat tärkeimpien elokuvafestivaalien A-kategoriaan, jossa ovat myös muun muassa Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle