Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Simo Natunen, 28, joutuu suunnittelemaan reittinsä käytössä olevien vessojen mukaan – elämää helpottaa vessapassi, joka on käytössä noin 20 000 suomalaisella

Vuosittain 1. – 7. joulukuuta vietetään IBD-viikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista.

Sanna Lönnfors joutui hylkäämään unelmansa poliisin ammatista – kaksi IBD-potilasta kertoo, miten suolistosairaus vaikutti ammatinvalintaan

Pitkäaikaissairaus ohjaa monen ammatinvalintaa. Sairauden kanssa elävä toivoo usein työltään joustavuutta, jotta levätä voi tarpeen vaatiessa.

NBA-pelaaja kammoaa sarjan käynnistymistä koronaviruksen aikakaudella: "Olen yhä peloissani, enkä haluaisi antaa sille valtaa" – tauko venynee kesäkuulle

Kaikki koripallosarja NBA:n pelaajat eivät pidä kauden mahdollista jatkumista koronaviruspandemian aikana mielekkäänä.

Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea: "Olen päättänyt elää niin normaalia elämää kuin mahdollista"

Jotkut lääkärit ovat kehottaneet Michaela Lindströmiä jättämään ultrajuoksun. Hän näkee sen kuitenkin työkaluna Suomen nuorten aikuisten uutta kansantautia IBD:tä vastaan

Toilet pass gives priority access to public washrooms

Nearly 48,000 people in Finland had Inflammatory Bowel Disease in 2017, up from 30,000 in 2007.

Nokia ostaa asukkailleen kaihileikkauksia myös yksityiseltä

Pakettiin kuuluu myös niveltähystyksiä ja muuta perustasoista hoitoa. Vaativimmat tapaukset menevät edelleen sairaanhoitopiirille.

Kangasala ottaa käyttöön Vessapassin – esimerkiksi Crohnin tautia sairastavat pääsevät vessaan helpommin

Vessapassi tulee Kangasalan virastoihin, terveyskeskuksiin ja kirjastoihin. Sitä myös suositellaan tytäryhtiöille.

Suolistotulehdukset saattavat altistaa Parkinsonin taudille

Tutkijat eivät osaa selittää, mistä yhteys johtuu.

Crohnin tautia sairastava Ida Larsson: "Ajattelin, että avanneleikkaukseen loppuu naiseuteni ja sen jälkeen en ole enää ikinä mitään muuta kuin äiti"

Koko aikuisikänsä aggressiivisen suolistosairauden kanssa kamppaillut Ida Larsson, 37, päätti unohtaa häpeän ja puhua siitä, mistä moni ei kehtaa. Esimerkiksi kroonisesti sairaan seksuaalisuudesta.

Tuesday’s papers: HPV vaccine safety, quick loan hunger and toilet passports

A nationwide study says the HPV vaccine is safe, Finns’ appetites for quick loans grow, and restroom request cards offer relief for IBD sufferers.

Suolistosairaudet jo kansantauti Kainuussa – suurin riski alle 35-vuotiailla

Kainuussa sairastuneita on jo yli prosentti maakunnan asukkaista.

Bowel disease becoming new 'national illness'

Some 2,000 new cases of inflammatory bowel disease (IBD) are diagnosed in Finland every year, but nobody knows why.

Suolistosairauksista tulossa uusi kansantauti – uhkaa erityisesti alle 35-vuotiaita

Suomessa diagnosoidaan vuosittain lähes 2 000 uutta haavaista paksusuolentulehdusta ja Crohnin tautia. Taudin syy on tuntematon.

Vaikeat intiimialueen leikkaukset saivat Fanny Riekin tuntemaan itsensä epänormaaliksi naiseksi – itsetunto palautui alastomana näyttämöllä

Fanny Riekki kärsi kivuliaista vatsaoireista kaksi vuotta, eivätkä lääkärit ottaneet oireita tosissaan. Kun koulumatkoista ei jäänyt enää mitään mieleen ja sääriin ilmestyi kyhmyruusuja, pääsi nainen vihdoin tutkimuksiin. Hänelle diagnosoitiin Crohnin tauti.

Ilkeän mahabakteerin saa yhä useammin ulkomailta tuodusta ruoasta

Useille antibiooteille vastustuskykyiset mahabakteerit ovat lisääntyneet Etelä-Karjalassa

Virus- ja bakteerikirjo laajenee Nousiaisissa

Sairastuneiden näytteistä on löydetty merkkejä kolmesta eri viruksesta ja kolmesta eri bakteerista.

Yllättävä diagnoosi vapautti Mirjan vessavankeudesta – tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyneet voimakkaasti

Kelan tilaston mukaan tulehduksellisia suolistosairauksia on diagnosoitu jo kymmeniätuhansia. Ylilääkärin mukaan syynä ovat elintapa- ja ruokavaliomuutokset.

Fani tatuoi HIFK-tähdelle kunnianosoituksen ihoonsa – "Isoja juttuja"

Teemu Ramstedt sai melkoisen kunnianosoituksen Ida Jalolta, joka tatuoi HIFK-tähden pelinumeron ja IDB-tietoisuusnauhan ihoonsa. Intohimoisten fanien tuella Ramstedt jahtaa finaalisarjassa vielä jopa SM-liigan yhden kevään piste-ennätystä.

Voiko Crohnin tauti periytyä? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Vaikuttaako perinnöllinen alttius sairastumiseen?

Vatsavaivaisen pompottelu kahdella klinikalla päättyy Joensuussa

Uudessa vatsakeskuksessa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa sisätautilääkäri ja vatsakirurgi toimivat tiiviissä yhteistyössä, oli sitten hoitomuotona lääkkeet tai leikkaus.

Inhimillinen tekijä: Paska juttu

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt sairastui suolistosairauteen.

Tulehduksellinen suolistosairaus lisää paksusuolisyöpää – riskiryhmässä erityisesti nuorena sairastuneet

20 vuoden seurantatutkimuksessa selvisi, että paksusuolisyövän riski kasvaa erityisesti niillä potilailla, joilla on laaja-alainen tauti ja jotka ovat sairastuneet nuorella iällä.

Toilet pass to aid bowel disease sufferers

A long bathroom queue can be a nightmare for those afflicted with gastrointestinal diseases. New toilet passes are being introduced to aid sufferers in urgent need of a toilet.

Passi auttaa hädässä olevaa vessajonossa

Pitkät wc-jonot ovat suolistosairaudesta kärsivien painajaisia. Helpotusta tilanteeseen haetaan nyt uusilla vessapasseilla, joita näyttämällä vessaan pääsy helpottuisi kiireellisissä tapauksissa.

Kaksinkertainen MM-finalisti taistelee syöpää vastaan

Ali Carter kärsii kivessyövästä. Snookerin maailmanlistan 15. pelaaja sairastaa myös Crohnin tautia.

Yleinen wc on usein monen mutkan takana

Kun hätä on suurin, on apukin lähellä. Vai onko? Esimerkiksi kroonisesta suolistosairaudesta kärsivälle julkisen käymälän etsiminen voi olla painajainen.

Salmonella ja loiset piinaavat pieniä siilejä

Salmonella, pseudotuberkuloosi ja jänisrutto voivat tarttua myös ihmisiin.

Suolistotulehduksista kärsiville tarjolla vessapassi

Kroonisista suolistotulehduksista on tullut miltei kansantauti. Joskus äkkiarvaamatta oireileva sairaus vaatii pikaista wc:hen pääsyä.

Antibioottikuurit yhteydessä lasten Crohnin tautiin

Crohnin taudin havaittiin lisääntyvän antibioottikuurien lisääntyessä. Yksittäisistä antibiooteista etenkin kefalosporiinit liittyivät riskiin sairastua Crohnin tautiin.

ManU-pelaajan mystinen sairastelu selvisi

Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja Darren Fletcher ottaa etäisyyttä jalkapalloon. 27-vuotias skotti kärsii tuoreen tiedon mukaan kroonisesta, tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Venäjällä 130 opiskelijaa sairaalaan ruokamyrkytyksestä

Venäjällä jopa 130 palomiesopiston opiskelijaa on joutunut sairaalahoitoon ruokamyrkytyksen takia Jekaterinburgissa. Kaksi opiskelijoista on kriittisessä tilassa, kertoo Venäjän tutkintakomitean Sverdlovskin alueen osasto.

D-vitamiini vaikuttaa satoihin geeneihin

D-vitamiinin vaikutukset ihmisen terveyteen saattavat olla huomattavan laajat, Oxfordin yliopiston geenitutkimus vihjaa. Sen mukaan D-vitamiini vaikuttaa muun muassa MS-tautiin, nuoruustyypin diabetekseen ja Crohnin tautiin liittyviin geeneihin sekä yli 200 muuhun geeniin.

Antibioottiripulia aiheuttava bakteeri leviää sairaaloissa

Ripulia ja vakavaa suolitulehdusta aiheuttava Clostridium difficile -bakteeri on levinnyt sairaaloissa nopeasti, sillä se tarttuu kosketuksessa muun muassa ovenkahvoista ja pöytien pinnoista.

Clostridium difficilea ei Etelä-Savossa

Etelä-Savo on välttynyt ripulia ja vakavaa suolitulehdusta aiheuttavalta Clostridium difficile -bakteerilta, joka on levinnyt sairaaloissa nopeasti.

Bakteeritauti jyllää sairaaloissa

Sitkeä bakteeritauti on osoittautunut vakavaksi ongelmaksi sairaaloissa. Bakteeria on löydetty myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Ärhäkkä ripulitauti taantumassa

Sitkeä bakteeritauti on osoittaunut vakavaksi ongelmaksi erityisesti suurissa sairaaloissa. Kokkolassa ilmoituksia on tehty tänä vuonna aiempaa vähemmän.

Bakteeritauti jyllää Pirkanmaalla

Sitkeä bakteeritauti leviää Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaaloissa leviävään suolitulehdusta aiheuttavaan bakteeriin on Pirkanmaalla sairastunut 200 ihmistä. Ripulia aiheuttava Clostridium difficile bakteeri leviää nopeasti, sillä se tarttuu muun muassa ovenkahvoista ja pöytien pinnoista.

Sitkeä bakteeritauti vaivaa Kanta-Hämeessäkin

Clostridium difficile -bakteeri vaivaa myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä.

Satakunnassa sairaalahygienia taltuttanut sitkeän bakteeritaudin

Sitkeä bakteeritauti on osoittaunut vakavaksi ongelmaksi sairaaloissa. Ripulia ja vakavaa suolitulehdusta aiheuttava Clostridium difficile -bakteeria on löydetty kahdeksasta sairaanhoitopiiristä, mm. Satakunnassa.

Vaikea bakteeritauti leviää sairaaloissa

Ripulia ja vaikeaa suolitulehdusta aiheuttava sitkeä bakteeritauti on osoittautunut vakavaksi ongelmaksi sairaaloissa. Tavalliset antibiootit eivät tehoa siihen.

Depeche Mode peruu keikkoja

Brittibändi Depeche Mode on joutunut perumaan konserttejaan laulaja David Gahanin huonon terveydentilan vuoksi. Tällä viikolla Ateenassa sairaalaan kiidätetty Gahan toipuu vakavasta maha-suolitulehduksesta.

Kuubalaislaulaja Ibrahim Ferrer on kuollut

Kuubalainen laulaja Ibrahim Ferrer on kuollut. Hän kuoli lauantaina 78 vuoden iässä havannalaisessa sairaalassa, jonne hän oli hakeutunut pari päivää aiemmin suolitulehduksen vuoksi. Ferrer tuli kuuluisaksi työstään Buena Vista Social Club -projektissa. Hän esiintyi useasti myös Suomessa.