Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

180 senttiä ja 171 kiloa – tuskainen arki ja kavereiden törkeät kommentit sysäsivät Marko Palinin lihavuusleikkaukseen: "En päässyt kulkemaan"

Suomessa tehdään vuosittain noin 1 300 lihavuusleikkausta. Kokeneen kirurgin mielestä luku voisi olla kolminkertainen.

Prisma: Totuus ylipainosta – yksinkertaisella narutestillä vatsarasvan kimppuun

Uusi tutkimus ravistelee käsityksiä ylipainosta.

Eija Herttuainen pudotti 35 kiloa lihavuusleikkauksen ansiosta – Potilasyhdistys: kaikkialla Suomessa päästävä leikkaukseen yhtä helposti

Potilasyhdistys vetoaa sairaanhoitopiireihin, jotta lihavuusleikkaukseen pääsy olisi tasavertaista ja nopeaa. Leikkauksia tehdään vuosittain noin tuhat.

Lihavuusleikkauksen jälkeen Sari pudotti yli 50 kiloa – ylipainoiselle leikkaus voi olla viimeinen mahdollisuus

Monelle vakavasti ylipainoiselle leikkaus on viimeinen mahdollisuus torjua lihavuudesta aiheutuvia sairauksia.

Lihavuusleikkauksiin olisi tarvetta nykyistä enemmän: "Voidaan jopa parantaa alkanut sokeritauti"

Satasairaalassa olisi tarvetta tehdä 80 lihavuusleikkausta vuosittain.

Lihavuusleikkaukset toimivat myös teini-ikäisillä

Lihavuusleikkauksen ansiosta potilaat laihtuivat noin kolmanneksen riippumatta heidän iästään.

Aivojen naksahtaminen väärään tilaan aiheuttaa ylensyömistä – Eija Herttuainen menee lihavuusleikkaukseen ja antaa samalla tutkia aivojaan

Turun yliopisto ja Tyks ovat tutkineet tunteita ja aivojen toimintaa PET-keskuksessa yli kymmenen vuoden ajan.

Mahamonologeja - pikkusiivuina, kiitos!

Eräs matka kohti laihdutusleikkausta ja sen yli.

Herätys: Lasten psykiatrisen hoidon tarve kasvanut rajusti, Finlandia-palkinnot jaetaan tänään, Trump voi perua Putin-tapaamisen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tutkimus vahvistaa: Lihavuusleikkaus ehkäisee diabeetikoiden sydänsairauksia

Leikkauksen läpikäyneillä sydän- ja verisuonitautien riski puolittui.

Tie leikkauspyödälle aukesi Satu Alatalo-Rautiolle vasta kun ylipaino oli viedä hengen – lihavuusleikkaukseen pääsy on kiven takana Suomessa

Lihavuusleikkauksiin on vertaistukiaktiivin mukaan vaikea päästä muun muassa sen takia, että terveyskeskuslääkäreiltä puuttuu kokemusta tai tietoa lihavuuden hoidosta.

Kun koko perhe sairastaa

Vastasyntynyt Mikael ja Marin laihdutusleikkaus.

Kirurgi: Lihavuusleikkaukseen pääsyä venytetään Suomessa liian pitkään

Joskus vaikean lihavuuden hoito vaatii valistuksen lisäksi veistä. Tamperelaiskirurgin mukaan moni saa kuitenkin leikkauslähetteen liian myöhään.

Katso suorana klo 21.05 alkaen – 10 asiantuntijaa pohtii suomalaisten lihavuutta: "Laihduttaminen lihottaa"

Olemme edelleen Pohjoismaiden lihavin kansa. Kuinka suorasukaisesti lääkäri voi puuttua potilaan ylipainoon? Lihavuudesta keskustellaan tänään. Katso suoraa lähetystä klikkaamalla kuvaa.

Sitkeys auttoi Sirpaa laihdutuksen suossa – Ylilääkäri: "Eniten harmittaa, että potilaat jäävät heitteille"

Lihavuusleikkaus, vertaistuki vai nettivalmennus – miksei ylipainoinen saa haluamaansa hoitoa, kysyy helsinkiläinen Sirpa Luukkonen.

Lihavuusleikkaus mullisti Hanna Vänttisen elämän: laihtui 50 kiloa ja pystyy taas liikkumaan

Kirurgin mielestä Suomessa pitäisi tehdä ainakin tuplasti nykyistä enemmän lihavuusleikkauksia.

Lihavuusleikkaus voi vähentää työpoissaoloja

Lihavuusleikkauksessa olleiden toimintakyky ja mieliala paranevat selvästi leikkauksen jälkeen.

Lihavuusleikkaus auttaa myös uniapneaan – parani tai helpottui 90 prosentilla

Suuri osa uniapneasta kärsineistä ei tiennyt sairaudestaan etukäteen. Uniapnea parani tai helpottui yhdeksällä kymmenestä.

Monday's papers: Immigration attitudes, curriculum revamp, mystery skull

The Metro freesheet headlines a recent YouGov survey indicating that half of all adults in Finland hold anti-immigrant, nationalist, and authoritarian attitudes. Among other items in the morning newspapers are a look at changes in elementary school teaching, and reports of a skull in a plastic bag found on a Helsinki beach.

Lihavuusleikkaukset erityisen hyviä alle 40-vuotiaana sairastuneille diabeetikoille

Taiwanilaistutkimuksen perusteella alle 40-vuotiaana sairastuneista 60 prosenttia oli edelleen täysin parantuneita diabeteksesta viisi vuotta lihavuusleikkauksesta.

Maailman ylipainoisin mies liikuttui kyyneliin Ronaldon lahjasta

Cristiano Ronaldo lähetti elämäntaparemontin tehneelle 435 kiloa painaneelle Andres Morenolle pelipaitansa omistuskirjoituksella.

Väitös: Lihavuusleikkaus parantaa aivojen terveyttä

Lihavuus muuttaa aivojen rakennetta ja aineenvaihduntaa. Tuore tutkimus osoittaa, että lihavuusleikkauksen jälkeen aivot palautuvat normaaliin suuntaan.

Tutkimus: Lihavuusleikkaus muokkaa suolistobakteereja suotuisaan suuntaan – Helpottaa hoikkana pysymistä

Lihavuusleikkaus pudottaa kiloja ja vaikuttaa ruokahaluun, mutta uuden tutkimuksen mukaan näyttäisi vaikuttavan myös suoliston bakteerikantaan.

Kantahämäläiset potilaat karkaavat muualle sairaalahoitoon

Moni kantahämäläinen hakee erikoissairaanhoitoa kotimaakuntansa ulkopuolelta. Tämän vuoden tammi- ja maaliskuun välisenä aikana yli 1600 kantahämäläistä on hakeutunut hoitoon muualle.

Lihavuusleikkaus toi sallalaiselle Heidille terveen ja virkeän elämän

Suomessa tehdään vuosittain noin tuhat lihavuusleikkausta ihmisille, jotka ovat sairaalloisen ylipainoisia. Sallalainen Heidi Nyman teetätti lihavuusleikkauksen neljä vuotta sitten, kun lääkärikin häntä siihen patisteli. Heidi kärsi reilusta ylipainosta ja sen aiheuttamista sairauksista. Nyt sairaudet ovat poissa ja Heidi elää uutta elämää. Hän suosittelee leikkausta muillekin vakavasta ylipainosta kärsiville.

Lihavuusleikkauksiin ei ole jonoja Lapissa – syynä on tietämättömyys ja tiukka seula

Hieman yli kaksikymmentä laihtuu leikkauksen avulla vuosittain Lapissa. Vuonna 2014 lihavuusleikkauksia tehtiin Lapin keskussairaalassa 24. Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärin Antti Rahkon mukaan lihavuusleikkauksia olisi syytä kuitenkin hyödyntää enemmän.

Kirjeitä lihavuusleikatuilta: Yhteinen haaveemme oli olla kauniimpia hääkuvassa

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa vuosittain noin tuhannelle ihmiselle. Miksi niihin hakeudutaan: terveydellisistä vai ulkonäkösyistä? Ja mitä niistä seuraa? Yle etsi vastauksia näihin kysymyksiin internetin vertaistukipalstoilta. Vastauksia saatiin kymmeniä, tässä niistä muutamia. Kiitos kaikille yhteyttä ottaneille.

Kirurgi: Lihavuusleikkausten määrä pitäisi tuplata

Oululaisen lihavuuskirurgin Vesa Koivukankaan mielestä Suomessa on asenneongelma: lihavuutta pidetään itse aiheutettuna sairautena ja lihavuusleikkauksia verrataan kauneuskirurgiaan. Hänen mukaansa lihavuusleikkausten määrä pitäisi kaksinkertaistaa. Lihavuusleikkaus ei kuitenkaan ole riskitön, siihen kuolee 1–2 ihmistä vuodessa. 

Voiko kauneusleikkauksen takia saada sairaslomaa?

Rintojen suurennus tai nenäleikkaus on tehtävä omalla ajalla. Työnantaja voi myöntää toipumiseen palkatonta vapaata.

Lihavuusleikkaus tehoaa, mutta ei takaa onnellisuutta

Suomessa tehdään noin tuhat lihavuusleikkausta vuosittain eikä määrä ainakaan vähene tulevaisuudessa, sillä lihominen alkaa olla pandemian kaltainen. Merkittävän ylipainon hoitona käytettävää leikkausta ei tehdä sen vuoksi, ettei potilalla olisi tahdon lujuutta laihduttaa tai itsekuria.

Lihavuusleikkaus antaa merkittävästi lisää elinvuosia

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden riski menehtyä seuraavien 10 vuoden aikana oli noin puolet pienempi kuin verrokkien, joita ei leikattu.

Suuri osa lihavuusleikatuista kärsii ihopoimuista

Kaksi kolmasosaa lihavuusleikkauksessa olleista haluaa myös vatsan seudulle syntyneet ihopoimut pois. Turun yliopistossa tehdyn tuoreen väitöksen mukaan leikkauksen kautta saavutettavalla painonpudotuksella on suuri merkitys haluun poistattaa myös ihopoimut.

Lihavuusleikkaukset vähenevät, vaikka tavoite oli päinvastainen

Lihavuusleikkausten määrä on kääntynyt monessa sairaalassa jyrkkään laskuun. Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa määrä on pudonnut kahdessa vuodessa peräti kolmasosaan. Osa lääkäreistä pelkää, että lihavuusleikkauksista on tulossa pienen erikoisryhmän hoitomuoto.

Tutkimus: Laihdutus viisastuttaa

Laihdutusleikkauksen läpikäyneet suoriutuivat aiempaa paremmin kognitiivisia toimintoja mittaavasta testistä, paljastaa tuore tutkimus.

Lihavuusleikkaus parantaa diabeteksen – moni sairastuu kuitenkin uudelleen

Ruotsissa tehtyyn tutkimukseen osallistuneet säästyivät myös muita todennäköisemmin diabeteksen liitännäissairauksilta.

Sari Järn - entinen laiha, entinen lihava

Lihavuusleikkaus vapautti Sarin ajattelemasta ruokaa kaiken aikaa. "Katselin vanhoja valokuvia. En mä ollut nähnyt tollaista naista peiliin katsoessani."

Tutkija: Suomalaiset ruotsalaisia lihavampia monesta syystä

Tuoreen maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ylipainoisempia kuin ruotsalaiset. Lääketieteen tohtori Tommi Vasankarin mukaan lihavuuteen puuttuminen vaatii rohkeutta suomalaiselta yhteiskunnalta.

Lihavuusleikattu Johanna vapautui kodin vankilasta

Pikkutytöstä saakka erilaisiin laihduttamisen vippaskonsteihin turvautunut Johanna Vuorinen tarttui viimeiseen oljenkorteensa ja hakeutui kirurgin veitsen alle. Leikkaus muutti kaiken. Kävelystä tuli mukavaa, mieliala koheni ja painokin lähti laskuun.

Painonpudotuksen arvoitus ratkaistu? Sappihapot laihtumisen taustalla

Ruotsalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan lihavuusleikkaus nostaa sappihappojen määrää veressä reippaasti. Sappihapot helpottavat rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä ohutsuolessa

Suomessa tehdään vain vähän lihavuusleikkauksia – voisitko kuvitella meneväsi leikkaukseen?

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa tehdään hyvin vähän lihavuusleikkauksia ja kriteerit leikkaukseen pääsyyn ovat tiukemmat. Miten suhtaudut lihavuusleikkauksiin? Voisitko kuvitella meneväsi lihavuusleikkaukseen?

Lihavuusleikkaus on Suomessa tiukassa

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen leikkausluvut laahaavat jälkijunassa. Esimerkiksi Ruotsissa tehdään vuodessa vajaa 10 000 lihavuuseikkausta, Suomessa leikattiin viime vuonna runsaat 800 potilasta

Lääkäri: Nuorille pitäisi tehdä enemmän lihavuusleikkauksia

Lihavuusleikkauksiin tulevista vain joka kymmenes on alle 30-vuotias. Oulun yliopistosairaalan kirurgian apulaisylilääkäri Vesa Koivukangas sanoo, että nuorten leikkauksia kannattaisi tehdä enemmän, jotta lihavuuteen liittyviä sairauksia pysyttäisiin ehkäisemään.

Missä vaiheessa lihavuusleikkaus on aiheellinen?

Oulun yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri, kirurgi Vesa Koivukangas sanoo, että nuoria kannattaisi leikata enemmän ennaltaehkäisevästi. Näin ihminen saisi vaivaansa avun jo ennen kuin sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat kasvavat elämää rajoittaviksi.

Lihavuusleikkauksia tehdään nuorille vain harvoin

Lihavuusleikkauksia tekevä kirurgi kyseenalaistaa vanhempia potilaita suosivat leikkauskriteerit. Alaikäisen lihavuusleikkaus on vielä poikkeus.

Lihavuusleikkaukset voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Tutkijat pitävät tuloksiaan riittävinä, jotta lihavuusleikkauksen läpikäyneiden raskauksia olisi syytä pitää riskiraskauksina ja seurata tavallista tarkemmin.

Lihavuusleikattujen vartalonmuotoilu yleistyy nopeasti – ei pelkästään kauneuden vuoksi

Vartalonmuotoilu on nykyisin nopeimmin kasvava plastiikkakirurgian ala, mikä selittynee osittain lihavuusleikkausten yleistymisellä. Esimerkiksi roikkuva vatsapoimu aiheuttaa ongelmia hygienian ja vaatetuksen suhteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle