Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Teerijärven limonaaditehdas, Mats Granhom pullottaa mansikkalimonadia.

Moni on vaihtanut kaljan virvoitusjuomiin – muutos kulutuksessa avaa bisneksen myös pienille limsavalmistajille, mutta tie kaupan hyllylle voi olla pitkä

Marjoista limsaa valmistavan Mats Granholmin yritys pyrkii saamaan pysyää jalansijaa Suomen virvoitusjuomamarkkinoilta. Edellytyksiä virvoitusjuomateollisuuden kasvulle on, sillä yhä useampi suomalainen on vaihtanut keskioluen ja siiderin alkoholittomaan.

Näkymässä Kulttuuritila Nuijamiehen ikkunasta, autoja parkissa ja ihmisiä kävelee kadulla.

Kalman- ja kaljanhajuista etikettitaidetta Nuijamiehen aulassa

Lappeenrantalaisen pienpanimo Tujun etiketeissä seikkailee arvoituksellisia hahmoja.

Katja Peitsaho henkilökuvassa.

Panimo on nousemassa sotkamolaisen Haapalan tilan tärkeimmäksi tulonlähteeksi – kainuulaisen lähioluen suosio on yllättänyt

Haapalan panimo on toiminut Vuokatissa kolmisen vuotta. Panimo perustettiin alunperin, jotta Haapalan ravintolan ruuille olisi sopivia oluita kaveriksi. Nyt olutta menisi enemmän kuin sitä ehditään panna.

Olafin tuotteita tuotantolinjalla Jaragua Do Sulissa sijaisevan Cherokee Brewingin tuotantolinjalla Brasiliassa.

Savonlinnalainen pienpanimo raivaa nimeään ulkomailla – Olaf Brewingin oluita aletaan valmistaa Brasiliassa

Toimitusjohtaja kertoo, että paikallista pienpanimoa pyritään tekemään nyt globaalisti tunnetuksi brändiksi.

Varastopanimon johtaja Visa-Matti Kuitumäki

Joutsalaispanimo haluaa sahdista salonkelpoisen nautiskelujuoman – pienpanimo-oluen suosio siivitti sahdin uuteen nousuun

Sahtia on perinteisesti pantu kotioloissa. Nyt perinnejuomaa valmistetaan enenevissä määrin myös teollisesti. Reippaasti yli puolet myyntiluvallisista sahtituotteista on tullut markkinoille viimeisen viiden vuoden sisällä.

Tornion Panimo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Pitkänen..

Pienpanimot tekevät nyt myös vishyä ja jääteetä – Oluen rinnalle kehitetään alkoholittomia tuotteita vastaamaan kasvavaan kysyntään

Panimoliiton mukaan oluen kulutus on Euroopassa vähentynyt. Kuluttajat suosivat entistä useammin alkoholittomia tai matala-alkoholisia tuotteita.

Olvin panimon siivilöintiastia

Olvi ostaa pienpanimon Latviasta

Kaupalla Olvi pyrkii entistä enemmän premium-tuotteiden valmistajaksi.

Olutpulloja heinällä vuoratuissa puulaatikoissa.

Pienpanimot kiinnostavat sijoittajia – osakeanti voi olla osoitus myös fanikulttuurista

Euroopan nopeimmin kasvava panimo löytyy Tampereelta. Pyynikin Brewing Company on aloittanut tuotannon Viron tehtaalla.

Panimo Honkavuoren työntekijät tekevät videota panimosta.

Panimo Honkavuori panee Suomen parasta olutta

Valo-vehnäolut voitti Suomen Paras Olut 2020 -kilpailun.

Kristiina Kulma

Tampere on koronan kummajainen – useilla erityisjärjestelyillä yritetään nyt estää, etteivät isot tapahtumat muuta tilannetta

Tampereella on tällä viikolla useita isoja tapahtumia, joilta vaaditaan tiukkoja erityisjärjestelyitä.

Veli-Matti Mathlin ja Janne Salmela humalapellon laidassa.

Ennen humalaa piti viljellä sakon uhalla, sitten se unohtui pihojen koristekasviksi – nyt sitä halutaan maustamaan suomalaisia oluita

Puutarhoista ympäri Suomea kerätyistä humalakannoista on valikoitu parhaat ehdokkaat koeviljelyyn. Tähtäimessä on suomalaisen oluthumalatuotannon aloittaminen.

Tyhjiä olutpulloja juomakojun tiskillä Thaimaan Phuketissa.

Tänään on kansainvälinen olutpäivä, mutta juhlimiseen ei ole aihetta – miljoonia litroja olutta kaadetaan viemäriin ympäri maailmaa

Thaimaassa pienpanimoiden tuotanto kärsii, Britanniassa haetaan lupia kymmenien miljoonien olutlitrojen hävittämiseen.

Ottavatko suomalaiset jo liian rennosti koronan suhteen?

Ylen aamu tänään: Koronarajoitukset eivät enää juuri näy arjessa – tuleeko syksyllä toinen aalto? Katso lähetys tästä

Ranskalainen Le Bureau on koukuttanut vakoojatarinoiden ystäviä. Päihde- ja asunnottomuuskierteestä selvinnyt Ari Huldén toimii vertaistukiohjaajana.

Ulkomaalaisilla oluilla on ollut vaikutusta suomalaisten juomatottumuksiin - Lammin Sahti vastasi kysyntään Maistelupakilla

Suomalaiset pienpanimot kehittelivät kotisohvalle maistelupakin – apat ja ipat ovat muuttaneet juomatottumuksia

Pienpanimoiden tuotteista erityisen suosittuja ovat happamat sekä makuoluet. Oluet esittäytyvät viikolla eri paikkakunnilla..

Pienpanimoiden oluita

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena hylättiin lopullisesti

Hallituslähde: Viinien ulosmyyntiä ravintoloista ei harkittu hallituksessa.

Kuvassa on näkymä Helsingin Senaatintorilta 3. kesäkuuta 2020.

Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita

Helsingin Senaatintorille tuodaan laaja valikoima erilaisia ravintola- ja baarialan toimijoita. Avajaisia vietetään viimeistään 1. heinäkuuta.

Pienpanimoiden oluita

After a difficult spring, craft brewers press for home deliveries

Microbreweries are hoping home deliveries can be a temporary fix to make up for lost sales.

Pienpanimoiden oluita

Pienpanimoilla vaikea kevät – omat myymälät nostivat suosiotaan ja pitivät hengissä

Nyt pienpanimot odottavat lupaa etämyynnille. Sellainen voi olla tulossa vuoden loppuun saakka.

Saimaa Brewing Companyn oluenvalmistusta.

Olutta jo 25 vuotta – pienpanimo selviää kilpailusta seuraamalla mitä maailmalla tapahtuu

Saimaa Brewing company on selvinnyt koronakeväästä melko pienellä myynnin menetyksellä.

Mies katselee täyteen kaadettua olutlasia. Taustalla on isoja oluen panemiseen käytettäviä metallisia tankkeja.

Ravintoloiden aukeaminen ei auttanutkaan pienpanimoita – alalla toivotaan nyt alkoholin etämyyntiluvalle nopeaa käsittelyä

Koronakevät oli pienpanimoille kova ja väliaikaisesta etämyyntiluvasta toivottaisiin helpotusta. EHYT ry:ssä pelätään, että lupa olisi askel kohti alkoholipolitiikan laajempaa muuttamista.

Akrobaatti kävelee maailmanpyörän päällä.

Tivoli, panimo, psykoterapiakeskus ja pakettiautojen vuokrafirma saivat 100 000 euroa koronatukea – Kysyimme, mihin rahat aiotaan käyttää

Business Finlandilta saatua koronatukea käytetään muun muassa tivolikauden pidentämiseen ja alkoholittomien oluiden kehittämiseen.

Mustan Virran Panimon toimitusjohtaja Petteri Vänttinen

Lisärahoitus pelasti pienpanimon toiminnan – "Pystyttiin muuntautumaan käsihuuhteen valmistajaksi"

Pienpanimon myynti laski kymmeniä prosentteja maalis-huhtikuussa.

Asiakas ostamassa tuotteita.

Poikkeusolot ovat ajaneet pienpanimot ahdinkoon – kaikki niiden myynnin kannalta tärkeät asiat ovat loppuneet kuin seinään

Pelastusta haetaan ravintoloiden ulosmyynnistä, eriasteisesta verkkomyynnistä ja tarvittaessa myös lain kiertämisestä.

Jari Myllykoski.

Kansanedustaja Myllykoski kaipaa apua pienpanimoille

Suomen satakunta pienpanimoa ovat vaikeuksissa koronan aiheuttaman poikkeustilan ja ravintoloiden sulkemisen takia.

Hallitus julkisti 15 miljardin pelastuspaketin Suomen taloudelle - Mihin rahat riittävät?

Ylen aamu tänään: Miten 15 miljardin tukipaketti jaetaan? Studiossa valtiovarainministeri Katri Kulmuni. Katso lähetys tästä

Mikä on Suomen koronatilanne juuri nyt? Suuret kaupungit ovat avainasemassa koronaviruksen torjunnassa.

Käsidesihyllyt ovat kaupassa tyhjinä.

Mikkelissä käsidesi loppu kaupoista ja apteekeista – Savonlinnassa pienpanimo havahtui samaan tilanteeseen, ja alkaa valmistaa omaa käsidesiä

Käsidesi mennyt asiakkaille kuin kuumille kiville, ja myös tukkukaupassa käsidesivarastot käyvät tyhjiin.

Kuvassa Allu Koskinen vasemmalla, Janne Seppälä oikealla.

Kuopiolaispanimo RPS Brewing laajentaa omistuspohjaa

Yksi uusista omistajista on tapahtumajärjestäjä Real Albert Promotion, jonka toimitusjohtaja on Allu Koskinen.

Kollaasikuva

Hallitus pui myös näitä leikkauksia yritystukiin: apteekkarit, pienpanimot, matkailuautot, viihdemerenkulku...

Hallitus harkitsee parafiinidieselin lisäksi muidenkin ympäristölle haitallisten yritystukien leikkausta.

Juha korhone sekoittaa mallasta pitkällä kepillä.

Kainuun ainoa pienpanimo tuottaa vuodessa 50 000 litraa olutta, eikä se riitä – "Kaikki menee mitä tulee"

Pienpanimoilla on ollut oikeus myydä tuotteitaan valmistustilojen yhteydestä runsaan vuoden ajan.

Ohra

Ouluun suunnitellaan maailman pohjoisinta ohramallastamoa

Pienpanimot kaipaisivat paikallisten viljantuottajien tuottamia erikoismaltaita, ja mahdollisesti tulevaisuudessa gluteenitonta ohramallasta.

Harjun veljekset tekivät ensimmäiset omat oluensa nelisen vuotta sitten, nyt harrastuksesta on tullut ammatti.

Pienpanimot tyytyväisiä ulosmyyntioikeudesta

Oulun seudulla ja Taivalkoskella toimii viisi pienpanimoa.

Asiakas pienpanimon myymälässä.

Alkoholilain uudistus avasi hanat – nyt yli puolella pienpanimoista on oma kauppa: "Oma myymälä voi olla tärkein tulonlähde"

Panimomyymälöiden perustaminen tuli mahdolliseksi alkoholilain uudistuksessa 2018. Nyt yli puolella pienpanimoista on oma kauppa.

Mallasasiamies Juho Virtanen kuvaa olutmestari Teija Tuovinen-Laihoa työnsä ääressä turkulaisessa Panimoravintola Koulussa.

Opiskelijasta tuli maata kiertävä mallasasiamies – Juho Virtanen testaa kesän aikana kymmenen pienpanimon oluet

Pienpanimoala on voimakkaassa kasvussa. Silti vain murto-osa suomalaisten juomasta oluesta on tuotettu ulkomaalaisomisteisten panimojättien ulkopuolella.

Olutpulloja rivissä

Ammattiopisto Tredu alkaa myydä olutta – pienpanimo aloitti jo vuonna 2014

Aiemmin opiskeluiden yhteydessä pantu olut on mennyt pääosin viemäriin.

Olutpulloja

Päijäthämäläisten pienpanimoiden suoramyynti vielä verkkaista

Alkoholilaki on sallinut vuoden 2018 alusta suoramyynnin panimotuotteiden valmistuspaikalta.

Sugar Daddies, mainoskuva

Paikkaseksikkyys on nouseva trendi – y-sukupolven yrittäjät kertovat maaseudun tarinaa uudella tavalla

Yritykset ovat alkaneet hyödyntää taitavasti maaseutuun liittyviä mielikuvia, ilmenee Vaasan yliopiston tutkimuksesta.

Rauli Alaruikka juo olutta

Oluet eivät testaamalla lopu – Rauli Alaruikka on maistanut kolmessa vuodessa lähes 3900 eri olutta

Nuoret aikuiset muuttavat olutkulttuuria, sillä heitä kiinnostavat uudet kokemukset ja maku. Tärkeää on myös oluiden jakaminen ja arvosteleminen.

Lammin sahdin Pekka Kääriäinen nostaa lasillisen olutta kilpailun voiton kunniaksi yhdessä Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilän kanssa.

Suomen paras olut -kilpailu: Paras kotimainen olut valmistetaan Lammilla

Suomen Paras Olut -kilpailu on ainoa pelkästään suomalaisiin oluisiin keskittyvä olutkilpailu.

Kaksi naista ja yksi mies Salhojankadun pubissa olutlasit kädessään.

Oluen maistelu on harrastus, jossa tutustuu jälkimaun ja vaahdon lisäksi uusiin ihmisiin – "Joskus uutuuden maistaminen jää yhteen kertaan"

Viiniharrastus on saanut rinnalleen helposti lähestyttävän oluen, jota ei maistellessa tarvitse sylkeä pois. Video kertoo, miten riehakkaat opiskelijatkin pysähtyvät hyvän maun äärellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle