Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

nainen syö suklaata

Sokeririippuvuus ei välttämättä näy liikakiloina

Ylipaino ja lihavuus eivät aina kulje käsi kädessä ruoka-ainekoukun kanssa. Makealla voidaan esimerkiksi korvata muuta syömistä tai mässäilyn jälkeen liikkua todella paljon.

infografiikka

Lääketiede ei tunne arkikielen addiktioita

Shoppailu, bodaus, rahapelit, sokeri... Himo voi syntyä mihin vain, mutta varsinaisen addiktion tunnusmerkit täyttää vain muutama koukuttaja.

Pääsiäisrakeita maljassa.

Sokerinsyöminen mietityttää – osalle makea on iso ongelma

Moni Ylen nettikeskusteluun osallistunut kokee olevansa täydellisessä sokerikoukussa. Sokerinkäyttö mietityttää silti myös heitä, joille sokeri ei ole niin suuri ongelma.

Nainen syö sokeripaloja.

Tutkija: Päivähoidon syntymäpäiväkestit kaikkine makeistarjoiluineen kannattaisi unohtaa

THL:n ravitsemusyksikön erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen rajoittaisi päivähoidon sokeriannoksen yhteen kiisseliin päivässä.

Suklaakonvehtirasia.

Salakäyttöä, häpeää ja voimattomuutta – sokeririippuvuuteen pätevät päihdeaddiktion merkit

Ensin menee suklaalevy, sitten paketti jäätelöä. Aamulla hävettää, mutta häpeä ei auta pitämään lusikkaa poissa kiposta sinäkään päivänä. Sokeririippuvuden sosiaaliset seuraukset ovat kevyemmät kuin päihderiippuvaisen, mutta mekanismi on sama. Eron normikäytön ja addiktion välillä on se, että elämänlaatu alkaa kärsiä, kuvaa Avominne-kouluttaja Marja Kanu.

Sokeripaloja

Auttaako "sokeriton syyskuu" luopumaan sokerista?

Hyvinvointihaasteet leviävät sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Facebook-ryhmät Sata sokeritonta päivää ja Sokeriton syyskuu houkuttelevat ihmisiä katkaiseman sokerikierteen. Osallistutko, jos kutsu käy?

Sokeria.

Testaa, oletko sokeriaddikti

Joka kolmas kärsii sokeririippuvuudesta, väittää ruotsalainen sairaanhoitaja ja riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson. Testaa, kuulutko riskiryhmään.

Irtokarkkeja lähikuvassa

Lukijat neuvovat: Näillä 10 ohjeella pääset eroon sokerista

Ylen verkkokeskustelu sokerin vähentämisen hyödyistä oli poikkeuksellisen yksimielistä. Maailman terveysjärjestö WHO ehdottaa saantisuosituksen puolittamista nykyisestä. Kokosimme lukijoiden parhaat vinkit siihen, miten vähentäminen tai käytön lopettaminen onnistuu.