Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ranskalainen herkuttelukulttuuri on kriisissä – viinit ja juustot happanevat tuottajien käsiin

Arkea maailmalta: Koronakriisi on vähentänyt etenkin samppanjan ja kuuluisan camembert-juuston kysyntää, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

"He halusivat ostaa jopa 50 patonkia kerralla" – Ranskalaiset hamstraavat leipää, britit olutta ja muonaa lemmikeille

Italiassa välttämättömyysliikkeiksi lasketaan tupakkakaupat, Belgiassa ranskanperunakioskit.

Neulojen löytyminen hampurilaisateriasta jää mysteeriksi – poliisi keskeytti tutkinnan, koska tekijästä on epäselvyyttä

Poliisi pitää epätodennäköisenä, että neulat olisivat päätyneet ateriaan ennen myyntitapahtumaa.

Police asked to investigate reports of needles in French fries

Hamburger chain Hesburger has asked police to find out who, if anyone, put needles inside its French fries in Lahti.

Perhe kertoo Iltalehdelle, että ranskalaisissa oli neuloja – hampurilaisravintola teki tapauksesta tutkintapyynnön poliisille

Hesburgerin selvitysten perusteella näyttää, siltä että neulat olisivat päätyneet Lahdessa tuotteeseen vasta myyntitapahtuman jälkeen.

Want fries with that? New EU rules mean paler chips for diners in Finnish restaurants

Consumers will soon notice that their chips will have a lighter hue due to a new EU regulation that takes effect from 11 December.

Uusi EU:n asetus: Ranskanperunat eivät saa enää olla liian tummia – syynä huoli terveysvaikutuksista

Ravintoloiden ja nakkikioskien on vastedes pidettävä huoli, että ranskanperunat ovat kullankeltaisia. Taustalla on EU:n komission huoli ihmisten terveydestä. 

Linturiesa toreilla on ihmisen omaa syytä – ”Ahne lokki tuli ja nappasi ranskalaiset”

Lokit tottuvat pelottimiin ja käyvät aina vain rohkeammiksi. Roskaaja opettaa linnuille huonoja pöytätapoja.

Paistorasvasta jalostetaan biopolttoainetta Laukaassa

BioMpower Oy on aloittanut Laukaan Leppävedellä biodiesellaitoksen toiminnan testaukset. Laitos valmistaa biodieseliä jäterasvasta, esimerkiksi puhdistetusta käytetystä ravintolarasvasta ja teollisuuden rasvapohjaisista jätteistä.

Brittiviini voi nykyisin päihittää samppanjan

Etelä-Englannissa valmistetut viinit kahmivat nykyisin palkintoja ranskalaisten nenän edestä. Pidempi kasvukausi tekee viineistä vivahteikkaita ja kevyt sääntely tuo kilpailuetua. Ilmaston lämpenemisen myötä Etelä-Englannin sää on nyt samanlainen kuin Ranskan Champagnen alueella kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Puoli vuosisataa nakkikioskilla – Veijo isännöi rahtarien olohuonetta

Veijo Aho on ruokkinut grillikansaa yli 50 vuotta. Nakkikioskien kulta-aikana grillipohatta oli pienen paikkakunnan julkkis, jonka kaikki tunsivat. Aho ei ole päässyt rasvantuoksuisesta keittiöstä vielä seitsemänkymppisenäkään.

Jääkiekkoliigan paras ulkomaalaispelaaja: "Parasta Suomessa on hanavesi"

SaiPassa pelaavan kanadalaiskiekkoilijan David McIntyren kausi on alkanut loistavasti. Otimme selvää, mitä McIntyre kaipaa kotimaastaan ja miten hän saa aikansa kulumaan Suomessa.

Siisteys on parasta rottien torjuntaa – grilliruoka katukivellä on kuin kutsu

Kokkolan seudulla on runsaasti rottia, mutta valituksia niistä ei kevään jälkeen ole tehty. Pietarsaaressa taas rottaesiintymiltä on vältytty, kun niiden ruokahanat on saatu pidettyä kiinni. Terveystarkastaja muistuttaa, että kadulle viskattu yöpalan jämä on kuin kutsu.

Pikaruoan rasva voi heikentää nelikymppisten muistia

Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa.

Petteri Koposen upea tarina - hallisiivoojasta Euroopan huipulle

Vuoden 2001 alussa 12-vuotias Petteri Koponen siivosi Malmin Palloiluhallin lattioita. Koponen on tehnyt pitkän matkan Euroopan huipulle.

Saako hiihtolomaparatiiseista kunnon ruokaa?

Laskettelukeskusten ravintoloiden tarjonta vaihtelee ranskanperunoista hienoihin iltakattauksiin. Millaista ruokaa sinä kaipaat, kun vietät aikaa rinteessä tai ladulla? Kerro se kuvalla tai sanoilla, #rinneruoka.

Odottavien äitien ruokasuositukset uusiksi – monet syövät väärin: "Hampurilaisia, ranskanperunoita ja pitsaa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelee parhaillaan uusia ravitsemussuosituksia lapsiperheille ja odottaville äideille. Neuvoloista kerrotaan, että monilla odottavilla äideilllä on virheellisiä käsityksiä sopivasta ruokavaliosta.

Ranskanperunat loppuivat Venezuelassa – McDonald's myy uppopaistettua maniokkia

Monet ilman ranskanperunoita jääneet venezuelalaiset syyttävät maan sosialistihallitusta.

Belgialaiset haluavat ranskalaisille perunoilleen Unescon kulttuuriperintöaseman

Belgiassa toimii noin 5 000 ranskalaisia myyvää kioskia tai autoa. Asukaslukuun suhteutettuna niitä on kymmenen kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa McDonald's-ravintoloita.

Mihin katosi maksalaatikko päiväkotilasten lautasilta?

Ravintosuositukset ja makumieltymykset ovat pyyhkäisseet tarjottimelta muun muassa Aamos Kiviojan, 6, lempiruoan. Osa perheistä pakkaa lapselle päiväkotiin evästä mukaan, sillä välipaloja ja vihreää voi olla vähänlaisesti muutoin monipuolisessa kattauksessa.

Perunatehdas syö tuhat rekka-autollista perunaa vuodessa

Pohjolan perunan jalostuslaitos on toiminut Vihannissa vuodesta 1962 lähtien. Muusijauhetta ja perunajalosteita valmistava tehdas käy asemasotaa karppausta vastaan.

Brittituristikin pitää porosta – kunhan ei tiedä mitä syö

Poro ja muut Lapin herkut maistuvat turisteille entistä paremmin. Jopa nirsona pidetyt brititkin syövät nykyisin myös poroa. Englantilaisia varten poro on kuitenkin nimettävä riistaksi, sana reindeer – poro - tuo heille mieleen lutuisen Petteri Punakuonon ja syönti loppuu siihen.

Transrasvojen käyttö halutaan kuriin Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain terveysviranomaiset suunnittelevat tiukennuksia transrasvojen käytössä. Laskelmien mukaan tällaisten rasvojen käytön vähentäminen estäisi vuosittain tuhansia kuolemia.

Ihmisen elämä sen kun levenee

Karkkia ostetaan yhä useammin megapusseissa, limua kannetaan koteihin kahden litran jättipulloissa ja ranskanperunoita voi ostaa kotiinvietäväksi kaupan pakastealtaista supersäkeissä. Koot eivät ole kasvaneet vain elintarvikkeissa: king size -elämä on ujuttautunut nykyihmisillä kaikkialle muuallekin.

Yhä useampi syö perunan einesruokana

Keitettynä, muusattuna, lohkoina ja ranskalaisina. Suomalaisten ruokapöytien kestosuosikki taipuu moneksi. Valmiit perunatuotteet löytävät tiensä kuluttajien pöytään entistä useammin.

Transrasvahapot ongelma Euroopassa - Suomen tilanne hyvä

Suomalaiset saavat transrasvoja 1-1,5 grammaa päivittäin, mikä on kansainvälisesti vähän. Valtaosassa Euroopan maita transrasvat ovat vähentyneet ilman lainsäädäntöä elintarviketeollisuuden vapaaehtoisin muutoksin.

Yhdysvaltalaistutkimus: Kuolemaantuomitut haluavat viimeisellä ateriallaan lohturuokaa

Cornellin yliopiston tutkimuksen mukaan tuomitut toivovat ruuakseen paistettua kanaa, hampurilaisia, pihvejä, ranskanperunoita, jäätelöä ja piiraita. Tutkijat arvioivat ruokatoiveiden heijastelevan kuolemaantuomittujen sosioekonomista asemaa.

Olympiaisännät syövät nyt currya, mutta palanpainikkeena ovat yhä tee ja olut

Suomalaisten käsitykset englantilaisista ja englantilaisuudesta ovat tiukkaan juurtuneita, mutta osin vääriä. Pubissa nautitut lounaat ovat historiaa, samoin "fish and chips". Teetä ja olutta britit toki juovat edelleen - ja nauravat itselleen.

Pohjois-Korean uusi johtaja sallii pizzan, korvakorut ja naistenhousut

Kim Jong-un yrittää parantaa imagoaan kansan silmissä sallimalla aiemmin ankarasti kiellettyjä asioita. Perusoikeuksia pohjoiskorealaisille ei silti ole edelleenkään luvassa.

Tapakulttuuria

Alright? Alright! -sarja, osa 2. Tapakulttuuria.

Video puts flavour of Oulu in spotlight

A tongue-in-cheek viral video has become a hit by poking fun at a northern Finnish city's fast food culture.

Lemposet toivat hampurilaiset Kokkolaan

Lemposet ja hampurilaiset ovat olleet Kokkolassa kiinteä parivaljakko jo puolen vuosisadan ajan. Pienet nakkikopit ovat vaihtuneet autogrilleiksi ja sisäruokaloiksi, ja hampurilaisetkin ovat saaneet lisää täytteitä. Lemposet paistavat hiukopalaa jo kolmannessa polvessa.

McDonald's muuttaa lastenateriaa – omenapakko

McDonald's-pikaruokaketju vastaa Yhdysvalloissa kuluttajajärjestöjen toiveisiin terveellisemmästä lastenateriasta. Syyskuusta alkaen lastenaterioihin kuuluu aina omenapaloja. Ranskalaisiakin saa, mutta puolet totutusta annoskoosta.

Sarkozy hankki uskottavuutta Libyalla

Ranska vei, muut vikisivät. Niin näytti kulkevan Muammar Gaddafin vastainen valssi viimeiset viikot ennen sotatoimien alkamista. Pommituksiin johtanut lauantain huippukokous Pariisissa oli kaiken huipentuma.

Puolet Helsingin pikaruokapaikoista käyttää kehnoa uppopaistorasvaa

Lähes puolet helsinkiläisissä pikaruokaravintoloissa käytetyistä uppopaistorasvoista on huonolaatuista. 71 prosenttia rasvanäytteistä oli laadultaan kelpaavia ja 29 prosenttia kelpaamattomia.

Ranskalaiset eivät lyhene Suomessa

Keski-Euroopan pula suurista perunoista ei vaikuta Suomessa toistaiseksi ranskanperunoiden pituuteen. Ranskalaisten lyhyys on lähinnä kosmeettinen haitta, sillä suuria makueroja pitempiin ei ole.

Kuivatut kasvikset rynnistävät kauppoihin

Suomen suurin kasvisten kuivausuuni löytyy Himangalta. Veljekset Tomi Karhula ja Marko Lauri aloittivat isänsä jäljillä kasvisten kuivauksen pari vuotta sitten. Himangan Kasviskuivaus kuivaa pääasiassa perunaa, mutta muutakin on kokeiltu.

Lapsille tarjottava ravintolaruoka on yksipuolista

Lapsille ravintoloissa tarjottava ruoka on usein yksipuolista ja epäterveellistäkin. Monet vanhemmat toivoisivatkin lastenlistoille enemmän vaihtoehtoja. Lasten olisi hyvä oppia syömään uusia makuja ja vähäsuolaisempaa ruokaa.

Hitaasti, ei kilauttamalla

Kotona puuhailu ja joutilaisuus ovat aina hyvästä, ja nyt suorastaan muodissa. Trendikkäimmät harrastavat homingia ja elävät slow-periaatteen mukaan. Satu Aaltonen jätti hyvästit mikroaterioille ja mellastaa nyt kokeilukeittiössään perheensä riemuksi ja kauhistukseksi.

Sikiökin altistuu syöpää aiheuttaville aineille

Lapsi voi altistua ruuan syöpää aiheuttaville aineille jo ennen syntymäänsä. Tämä käy ilmi lauantaina Kuopion yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Eksoottista työharjoittelua - Kaisa ja Mikko Laosissa

Tässä jutussa matkustamme kauas itään. Määränpää on Laos, mutta vauhtia otetaan Punkaharjun Vuoriniemeltä. Idän eksotiikkaa kävivät kokemassa työhajoittelijat Kaisa Pulkkinen ja Mikko Kasanen.

Ranskanperunallakin voi narrata kaloja

Kastemato on varmasti käytetyin syötti, kun onkimaan lähdetään. Madon sijaan kalamiehet käyttävät myös leipää, pullataikinaa ja vaniljan tuoksua. Kalamies Pekka Turunen vinkkaa kokeilemisen arvoisista syöteistä.

Paistolämpötilan alentaminen vähentää myrkkyä ranskanperunoissa

Teollisuus ja kuluttajat voivat vähentää ruuan sisältämiä akryyliamideja alentamalla paistolämpötiloja, kertoo pohjoismainen tutkimus. Myös varastointilämpötilalla ja -kosteudella on merkitystä akryyliamidin muodostumisessa etenkin perunoihin. Lisäksi raaka-aineina käytettävillä perunalajikkeilla on vaikutusta.

Terrorismisanasto pääsi modernin kielen sanakirjaan

Vakiintuneet poliittiset ilmaisut kuten "terrorismin vastainen sota" ja "pahan akseli" ovat päässeet englannin kielen modernien ilmausten sanakirjaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle