Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Miia Lyyra poseeraa pelihuoneessaan.

”Vähän äkäinen, eikä taivu yleiseen maailman muottiin”, sanoo peliarvostelija suosikkihahmostaan – hahmovalinta voi paljastaa arvosi

Tarvitseeko pelien muuttua maailman mukana? Herättävätkö naissankarit ja homoseksuaali sotilashahmo vieläkin vastarintaa? Tutkija ja pelikriitikko pitävät tärkeänä monimuotoisuutta peleissä.

Puolalaista Floodland-peliä.

Puolaan on syntynyt vaivihkaa yksi Euroopan johtavista peliteollisuuden keskittymistä

Witcherin ja Cyberpunk 2077:n vanavedessä Puolasta tulee monimuotoisia pelejä, joissa pyritään taiteellisuuteen ja vakavampien teemojen käsittelyyn.

Link pelissä  The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Zelda-pelit ovat mullistaneet pelaamisen kerta toisensa jälkeen – tekeekö Nintendo sen taas?

Perjantaina ilmestynyt The Legend of Zelda -sarjan uusin peli Tears of the Kingdom vapauttaa pelaajan kokeilemaan, keksimään ja tekemään itse.

Kajaanin ammattikorkeakoulun pelihankkeen projektipäällikkö Joonas Pylvinen ja Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen istumassa.

#GameCity Kajaani hakee pelialalle lisää kasvua – menestystarinoita on jo, nyt niitä halutaan lisää

Kajaani tunnetaan pelikaupunkina niin Suomessa kuin maailmalla. Nyt Kajaanissa halutaan luoda perusteet sille, että kaupungissa syntyy jatkossakin menestyviä pelialan yrityksiä.

Kaksi kuvaa, joista tosiessa näkyy Angry Birdsin punainen lintupelihahmo ja toisessa Sonic the Hedgehogin violetti pelihahmo merimieshattu ja -pusero päällään.

Sega tarjoaa Roviosta noin 706 miljoonaa euroa – kaupan odotetaan toteutuvan

Sonic-siili ei ole menestynyt kännyköissä Angry Birdsien tavoin. Japanilaiset saattavat siksi arvostaa suomalaisosaamista.

Olkiluodon ydivoimala-alue talvella.

Lauantai 15.4.2023 (radio)

Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon. Kansanedustajien vaalikampanjat maksoivat keskimäärin melkein 33 000 euroa. Eläkeikä nousee Ranskassa. Sega aikoo ostaa Rovion. Sää on poutainen.

Bill (Nick Offerman) ja Frank (Murray Bartlett) The Last of Us -tv-sarjassa.

Analyysi: Menetyksiä, zombeja ja miesrakkautta – The Last of Us vetoaa yleisöön hämmentävällä tavalla

Tarinat kiintymyksestä maailmanlopun tunnelmissa osuvat herkkään paikkaan nyky-yleisössä, joka janoaa selviytymistarinoita, kirjoittaa toimittaja Veikko Eromäki.

Toimitusjohtaja Ilkka Paananen peliyhtiö Supercellin tuloksen julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Supercell muuttaa rekrytointiaan nuorempaan suuntaan ja panostaa uuteen teknologia-alustaan

Vanhat megahitit vetävät yhä, mutta Supercellin tulos ja koko peliala olivat viime vuonna alavireessä. Clash of Clans on ylittänyt 10 vuoden ja 10 miljardin euron rajapyykin.

Pelihiiri pöydällä hiirimaton päällä. Keltavihreä ledivalo hohtaa sen reunoilta.

Pelaajat laittavat skineihin yhtä paljon rahaa kuin moni design-tuotteisiin reaalimaailmassa – riitoja on ratkottu käräjillä

Osa digipelaajista investoi harrastukseensa merkittäviä summia. Pelaajan pelitilillä voi muhia jopa useiden tuhansien virtuaalinen omaisuus. Esineiden arvoa seurataan ja niillä käydään kauppaa.

Lapsi pitää puhelinta kädessään, jossa auki Angry Birds -peli.

Rovio aloittaa keskustelut mahdollisesta ostotarjouksesta – osake 13 prosentin nousussa

Asiantuntijat mainitsevat Disneyn ja Netflixin mahdollisina ostajaehdokkaina Angry Birdsistä tunnetulle Roviolle.

Kuvakooste The last of us -pelistä ja siitä tehdystä tv-sarjasta. Nuori nainen ja parrakas mies molemmissa kuvissa.

Pelikriitikoiden taivaisiin kehuma The Last of Us kääntyi alkuvuoden odotetuimmaksi sarjaksi – tällainen se on

The Last of Us -tv-sarja seuraa kaksikon matkaa halki tuhoutuneen Yhdysvaltojen. Kehuttuihin videopeleihin perustuvaa sarjaa varjostaa pelisovitusten surkuhupaisa historia.

Kuvakollaasi, jossa on haarniskaan pukeutunut mies vihreän peikkolapsen kanssa, kalju soturimies nuoren pojan kanssa ja parrakas mies nuoren tytön kanssa.

Analyysi: Downshiftaava isä on 2000-luvun uusi toimintasankari

Kyyniset sankarit saavat lapsista uskoa tulevaisuuteen.

Tietokonepelissä traktori hinaa panssarivaunua keskellä lumista ja sohjoista maalaismaisemaa.

Näiden pelien ei kuulu olla vain hauskoja – sota vaikuttaa kaikkeen, ja siksi netissä voi jo pölliä tankkeja ukrainalaisilta pelloilta

Tosielämän tilanteista, traumoista ja haaveista syntyy pelejä, joita voi kutsua jo taiteeksi. Silloin kyse ei ole enää vain viihdyttävyydestä vaan myös siitä, mitä omille ajatuksille tapahtuu.

Kahden kuvan yhdistelmä, jossa toisessa näkyy kuvakaappaukset peleistä, joista toisessa näkyy siisti kylpyhuone ja toisessa vihreä otus vehreässä maisemassa allaan läpileikkaus maan alle, jossa näkyy kasvisymboleita.

Israelilainen pelijätti ostoksilla Suomessa – Reworksin yrittäjät nousivat nyt tulokärkeen, aiemmin ostettua Seriouslya ajetaan jo alas

Pari vuotta sitten Seriouslykin komeili verolistoilla. Nyt toiminta siirretään Israeliin.

Netflixin logo yhtiön rakennuksessa Los Angelesissa.

Netflix laajentaa pelituotantoaan – nyt puolet yhtiön pelistudioista sijaitsee Helsingissä

Yhdysvaltalainen suoratoistopalvelu osti aiemmin keväällä suomalaisen Next Gamesin.

Ihminen pelaa The Legend of Zelda -peliä.

Pelialan myynti laskee ensimmäistä kertaa vuosiin – näistä peleistä ala toivoo pelastusta loppuvuodelle

Peliala kärsii resurssipulasta, ja useampi iso pelihanke on viivästynyt. Loppuvuodesta on kuitenkin luvassa vielä muutama iso julkaisu.

This war of mine

Videopeli voi opettaa sodasta paljon asettamalla pelaajan hyökkääjän tai uhrin asemaan – pelinkehittäjä uskoo alan viimein kypsyneen

Puolalainen Paweł Miechowski sanoo, että videopelit ovat aikuistuneet. Sodanvastainen This War of Mine herättää surua, ahdistusta ja syyllisyyttä. Ukrainaa tukenut kampanja nosti pelin myyntejä.

Next Games -logo puhelimen pidikkeessä.

Netflixin ostotarjous suomalaisesta mobiilipeliyhtiö Next Gamesista läpi

Netflix saa Next Gamesin osakekannasta yli 90 prosentin osuuden, ja se voi nyt lunastaa loput osakkeet. Next Games poistuu kaupan myötä Helsingin pörssin First North -markkinalta.

kännykkä kädessä, mobiilipeliä pelataan, mobiilipeli, pelifirma, peliteollisuus, Nitro Games, peliala

LAB-ammattikorkeakoulu mukana kansainvälisessä peliyritysten vientihankkeessa

Itämeren maiden peliyritysten yhteishanke suuntaa seuraavaksi pelialan ammattilaisten suurimpaan tapahtumaan Yhdysvaltoihin.

Grafiikka näyttää, kuinka Supercellin liikevaihto nousi vuonna 2021 1,89 miljardiin euroon vuoden 2020 1,3 miljardista eurosta.

Supercell kääntyi viimein kasvuun – Paananen onnellinen työntekijöiden puolesta: "Kova työ näkyy pitkästä aikaa myös luvuissa"

Neljännesmiljardi ihmistä pelaa Supercellin pelejä joka kuukausi. Tuloksen jälkeen työntekijöiden ja kiinalaisen omistajankin on varmasti helpompi uskoa, että yhtiön "parhaat päivät ovat vasta edessä".

Sulka Haro.

Kun konsolit ovat komponenttipulan vuoksi kortilla, pilvipelejä kehittävällä suomalaisyhtiöllä on hyvät mahdollisuudet menestyä

Mainframe Industries on suomalais-islantilaisella yhteistyöllä syntynyt pelitalo, joka haluaa tehdä maailman ensimmäisen pilvipelien superhitin.

Mikko Kodisoja, Ilkka Paananen and Heikki Herlin

Tax data: Former game company exec is Finland's top earner for 2020

Mikko Kodisoja, co-founder of gaming firm Supercell, made over 93 million euros last year.

Rovion logo puhelimen näytöllä.

Angry Birds developer Rovio's Q2 profits fall by 50%, year-on-year

The company also announced plans to acquire 'hyper casual' game studio, Turkish firm Ruby Games.

Peliä pelataan mobiililaitteella.

World of Warcraft -pelin kehittäneen yhtiön johto sulki silmät työntekijöiden raiskausvitseiltä – miksi pelialalla kytee seksismiä?

World of Warcraft -pelin kehittäjää Activision Blizzardia syytetään työsyrjinnästä ja seksuaalisesta ahdistelusta. Syytösten takia jotkut pelaajat ovat peruneet tilauksen. Toiset järjestivät satojen hahmojen protestin pelin sisällä.

Ilari Kuittinen, Mikael Haveri, Housemarque

Nyt Housemarque kertoo kesän kohutuimmasta pelikaupasta: “Sony osti meidät, koska teemme jotakin sellaista, mitä muut eivät tee”

Yle haastatteli Housemarquen Ilari Kuittista ja Mikael Haveria tuoreen yrityskaupan tiimoilta. Kauppa kuuluu Suomen pelialan historian suurimpiin.

Returnal, Housemarque

Finland's oldest video game firm acquired by PlayStation Studios

Housemarque's origins date back more than a quarter of a century. 

Returnal, Housemarque

Japanilainen Sony ostaa Suomen pelialan kantaäidin – Housemarquen kauhupeli Returnal antoi todennäköisesti vauhtia kaupanhierontaan

Housemarque perustettiin jo vuonna 1995. Yhtiön johto uskoo, että pitkäaikainen yhteistyökumppani antaa suomalaisille jatkossakin vapauden luovuuteen.

Teemu Jyrkinen istuu tietokoneen näyttöjen ääressä. Näytöillä tietokonepeli.

Joensuusta piti tulla pelialan uusi kehto, mutta nyt skene on hiljainen – hiipumisen syistä eri näkemyksiä

Kuutisen vuotta sitten Joensuuhun odotettiin pelialan yritysrypästä. Sitä ei syntynyt, vaan ala hiipui. Pelialan konkari ja kansallinen kattojärjestö pitävät syynä tukitoimien loppua, elinkeinoyhtiö on toista mieltä.

Returnal, Housemarque

Suomen kalleimpiin kuuluva peli ammentaa antiikin mytologiasta – kriitikoiden suitsuttama Returnal tappaa päähenkilönsä toistuvasti ja perustelee, miksi

Vuoden odotetuimpiin peleihin kuuluvassa Returnalissa scifi-tarina yhdistyy räjähtävään actioniin.

Boom Karts -mobiilipeli

Suomalainen mobiilipeli pomppasi Googlen suosituslistan kärkeen, mutta se ei ole oikotie onneen – nykypelin pitää päivittyä vauhdilla

Kilpailu mobiilipelien markkinoilla on kovaa, joten suuri osa laadukkaistakin peleistä jää isoilta pelaajamassoilta huomaamatta. Siksi sovelluskauppojen listaukset ovat tärkeitä. Ne eivät kuitenkaan yksinään tuo menestystä.

Henkilö pelaa Fortnite-peliä puhelimella

Analyysi: Oikeudessa alkaa tänään kamppailu hittipeli Fortnitesta ja samalla kaikkien sovelluskauppojen tulevaisuudesta

Apple astui pelikehittäjän ansaan. Nyt käydään oikeutta siitä, onko yhtiöllä oikeus periä 30 prosentin palkkio sovelluskaupan myynnistä, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Remedy, Control

Suomesta on tullut pelitalojen maa, mutta suomalaisuus näkyy peleissä harvoin – poikkeuksena ammuskelevat saimaannorpat ja steampunk-Kalevala

Juho Kuorikosken Pelien Suomi -kirja katsastaa kotimaista pelimaailma viiden vuoden ajalta. Peliala on hänen mukaansa ammattimaistunut, ja kokeellisimmat ja hulluimmat ideat tulevat indie-puolelta.

Elias "Jamppi" Olkkonen,

Pelijätti pyörsi päätöksensä – Elias "Jamppi" Olkkonen vapautui yllättäen elinikäisestä pelikiellostaan

Olkkonen kertoi striimissään pelikiellon purkamisen tulleen täytenä yllätyksenä. Toistaiseksi suomalaistähti pysyttelee Valorant-pelin parissa.

Kuvat Next Gamesin tulevasta Netflixin Stranger Things -sarjaan perustuvasta pelistä, Rovion Angry Birds 2 -pelistä ja Remedyn Control-pelistä.

Applen uudet säännöt säikyttivät kännykkäpelialan – Roviokin suuntaa entistä tiukemmin Angry Birdsien ytimeen

Suomessa on kolme pörssilistattua peliyhtiötä. Vain yhden kurssi on antihinnan yläpuolella.

Henkilökuva

Pelialalla kilpailu on raakaa, mutta Google ja Apple voittavat aina – Supercellin Paananen: "Onko 30 prosenttia oikeudenmukainen osuus?"

Koronan aikana entistä useampi pelaa ja käyttää entistä enemmän rahaa – ja silti Supercellin tulos romahti.

Peliyritys Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 11. helmikuuta 2020.

Supercellin kannattavuus ja liikevaihto laskivat – mobiilipelit kasvattivat kuukausittaisia käyttäjämääriään

Kiinalaisomistuksessa olevan yhtiön toiminta on yhä hyvin kannattavaa.

Elias "Jamppi" Olkkonen Assembly 2020 -tapahtumassa.

Pelikiellon kurittama ENCE-tähti Elias "Jamppi" Olkkonen hylkää CS:GO-kentät, vaihtaa Valorantiin

Pelinkehittäjä Valven antama pelikielto esti suomalaistähden osallistumisen CS:GO-pelin major-turnauskiertueelle.

Nuoret peliltekijät saivat pelinsä myyntiin Steamin sivustolle

16-vuotiaat kaverukset koodasivat pelin, jonka jenkkijätti otti yllättäen myyntiin – “Hittipelin tekoon tarvitaan vain aivot ja tietokone”, sanoo menestysyhtiön johtaja

Moni pelejä harrastava nuori haaveilee hittipelin teosta. Itseoppineet kaverukset pääsevät kokeilemaan onneaan tehtyään tasoloikkapelin.

Elias "Jamppi" Olkkonen Assembly 2020 -tapahtumassa.

Elias "Jamppi" Olkkonen valitti pelikieltopäätöksestä hovioikeuteen – vaatii käräjäoikeuden päätöksen kumoamista

Hovioikeudelta odotetaan kannanottoa siihen, voiko Olkkonen nostaa Suomessa kanteen kansainvälistä pelijättiä vastaan.

Elias "Jamppi" Olkkonen ENCE-paidassa.

Käräjäoikeus hylkäsi Elias "Jamppi" Olkkosen kanteen – CS:GO-tähden pelikielto pysyy voimassa toistaiseksi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus totesi ratkaisussaan, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä Olkkosen pelijättiä vastaan nostamaa kannetta.

MeKiwin virtuaalitodellisuus peli Cave Digger

Toimittaja laskeutui olemattomaan kaivokseen, löysi timantteja ja uppoutui sinne – joko nyt virtuaalitodellisuus tekee läpimurron pelimaailmaan?

Vr-peleihin tarvittavia laitteita saa entistä halvemmalla, ja nyt myös rahoittajia alkaa kiinnostaa pelien kehittäminen.

Jesse Vainikka The International -turnauksessa.

Valve haluaa pelastaa Dota 2:n e-urheiluskenen – rahallista tukea turnausjärjestäjille, seuraava The International vasta vuoden päästä

Tälle syksylle suunniteltua Tukholman The International -turnausta kaavaillaan nyt elokuulle 2021.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle