Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjalaisnoitien kokkomakkarat peruttu – Pahat voimat ovat vaarassa päästä valloilleen

Pohjanmaalla voimissaan oleva pääsiäiskokkoperinne katkeaa tänään kokoontumisrajoitusten takia. Tulille on kokoonnuttu yhteen syömään makkaroita.

Korona perui lasten virpomiskierrokset – kirkot kehittivät uudet keinot: "Voi postittaa jotain litteämpää"

Naapurustoa ja sukulaisia ei voi nyt mennä virpomaan. Perheille on kuitenkin tarjolla yksinkertaiset keinot, joilla homma onnistuu.

Brush fire warnings could douse Easter bonfire plans in many parts of Finland

Fire officials in parts of Ostrobothnia have ruled out traditional Easter bonfires due to the tinder box conditions.

Nyt varovasti sen grillauksen kanssa! Maasto on rutikuivaa monin paikoin – Tarkista oman paikkakuntasi tilanne

Ruohikkopalovaroitus voi estää myös pääsiäiskokkojen polton Pohjanmaalla.

Rääkkylässä poltetaan pääsiäiskokkoa, mutta rannikolla kokot voivat jäädä sytyttämättä

Viime vuosina Rääkkylässä pääsiäiskokon ääreen on kerääntynyt satakunta ihmistä.

Kuivuus saattaa estää kokkojen polttamisen pääsiäisenä

Pohjanmaan maakunnassa on jo ruohikkopalovaroitus, mutta se saattaa laajentua myös Etelä-Pohjanmaalle.

Risujen ja kokkojen polttamisessa saa olla nyt tarkkana – kulotus karannut maastopaloksi jo parissa kunnassa

Jos ruohikkopalovaara astuu loppuviikosta voimaan Keski-Pohjanmaalla, jäävät kokot alueella polttamatta.

Pääsiäiskokot syttyvät Pohjanmaalla

Kokon kitkerä savu karkottaa vanhan uskomuksen mukaan pääsiäisenä liikkuvia noitia.

Pääsiäiskokko kokoaa kylänväen ja turistit yhteen – Pelastuslaitos toivoo ilmoituksia kokoista

Lankalauantaina sytytetään jälleen kokot karkoittamaan noitia. Pelastuslaitos toivoo, että kokon polttamisesta tehtäisiin ilmoitus.

Seurasaaren pääsiäiskokko roihusi komeasti Helsingissä – video

Pohjalaisessa perinteessä pääsiäiskokon polttamisen tarkoituksena oli pitää trullit erossa karjasta.

Kokko tarvitsee luvan, jos sitä ihastelee yli 200 henkilöä

Lankalauantaina sytytetyn elävän tulen ja kitkerän savun on uskottu karkottavan noitia ja trulleja. Pääsiäiskokkoperinne elää erityisesti pohjalaismaakunnissa. Perinnekokoista ei tarvitse tehdä ilmoitusta pelastusviranomaisille, ellei tilaisuus paisu suureksi.

"Kasvot savussa" – pääsiäiskokosta nouseva savu antaa mielikuvitukselle siivet

Pääsiäiskokkojen polttamisella on aikanaan häädetty noitia. Katsojamme lähettämässä kuvassa savuava kokko antaa mielikuvitukselle kyytiä – noitako se sieltä kurkkaa?

”Se oli paree, mitä mustee savu tuli pääsiääsvalakiasta”

Pohjalaiset kilpailevat lankalauantaina siitä, missä kylässä roihuaa komein ja korkein pääsiäiskokko eli pohjalainen "pääsiääsvalakia". Kokoissa poltetaan pihapiireistä kootut risut ja oksat, mutta aina joku ehtii piilottaa risujen sekaan vaikka käytöstä poistetun sohvan. Autonrengasrovioista kuulee onneksi enää vain legendaarisia tarinoita.

Witches and bonfires: Ostrobothnia celebrates Easter

Easter traditions in the western Finland region of Ostrobothnia are a grab bag of old superstitions and new rites of spring from both the east and west. On Easter Saturday, children dress as witches and go door-to-door in search of chocolate in the morning, and in the evening locals burn impressive Easter bonfires to repel bad spirits and usher in a good harvest.

Trulleja ja valakioita – pääsiäisperinteet sekoittuvat Etelä-Pohjanmaalla

Perinteet siivittävät eteläpohjalaisten pääsiäislauantain viettoa. Trullit eli pikkunoidat lähtevät aamulla suklaan toivossa virpomaan. Illalla noitia taas karkotetaan polttamalla toinen toistaan isompia pääsiäiskokkoja eli ”valakioota”. Aikojen saatossa pahimmista perinteistä, kuten lasten piiskaamisesta, on päästy eroon. Nykyperinteet ovat sekoitus läntisiä ja itäisiä tapoja ja uskomuksia.

Pääsiäiskokkojen tulet ja savut karkottavat jälleen trulleja

Vanhan uskomuksen mukaan pahat voimat ovat liikkeellä tänään lankalauantaina.

Verinen kuu ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla hoidettiin haavoittunutta orankia, poltettiin pääsiäiskokkoja ja ihmeteltiin täydellisen kuunpimennyksen aikaansaamaa ns. verikuuta. Yle Uutiset kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Pääsiäiskokot sytyttäneet rakennuspaloja Pohjanmaalla

Kuivan maan pinnan ja voimakkaan tuulen vuoksi kokkojen poltto vaatii nyt erityistä varovaisuutta. Pelastuslaitokset eri puolilla Suomea ovat saaneet iltapäivän ja illan aikana yli 40 hälytystä maastopaloista.

Pääsiäisen sää jatkuu aurinkoisena – Pohjanmaalla kokkojen poltossa syytä olla varovainen

Korkeapaine vahvistuu ja sateet väistyvät aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lauantainen pääsiäiskokkojen poltto Pohjanmaalla onnistuu näillä näkymin, tuulen vuoksi kannattaa olla tarkkana.

Finnish Easter holiday traditions live on

Via Crucis (Stations of the Cross), a symbolic re-enactment of Christ’s carrying of the cross will be held in Helsinki on Good Friday. On Saturday, many homes in Ostrobothnia will light a traditional Easter bonfire. On Sunday, all of the world’s adherents of the Eastern Orthodox religion will celebrate the feast of the Resurrection of Jesus Christ.

Tutut perinteet valtaavat Suomen pääsiäispyhinä

Via Crucis -pääsiäisvaellus järjestetään Helsingissä pitkäperjantaina. Lauantaina erityisesti Pohjanmaalla perinteisiin kuuluvat pääsiäiskokot. Sunnuntaina kaikki maailman ortodoksit viettävät pääsiäistä eli Kristuksen ylösnousemisen juhlaa samaan aikaan.

Pääsiäiskokon polttajalla monta muistettavaa

Pelastuslaitos muistuttaa pääsiäiskokon polttajaa varovaisuudesta avotulen kanssa. Kokon polttaminen yksityisesti ei varsinaisesti vaadi pelastusviranomaisen lupaa, mutta tulta on käsiteltävä varoen. Jos lankalauantaina on voimassa ruohikkopalovaroitus, muuttuu tilanne.

Pääsiäiskokot jäävät polttamatta?

Lumeton ja kuiva kevät saattaa estää perinteisten pääsiäiskokkojen polttamisen Keski-Pohjanmaalla. Tilanne on poikkeuksellinen. Pääsiäiskokkoperinne elää erityisesti Pohjanmaan maakunnissa.

If you see a hedgehog, don’t feed it quite yet!

Finland’s unseasonably warm weather has encouraged the country’s hedgehogs to crawl out of their winter dens early this year. If you should happen to see one of these cute spiny critters out and about, don’t be too eager to feed it! They are likely just out for a breath of fresh air, testing to see if spring really has sprung.  

Video: Easter bonfires burn bright on Holy Saturday

According to Finnish tradition, Holy Saturday is a night of mischief and mayhem caused by trolls and witches. Bonfires are the traditional way to hold them at bay.

Pääsiäiskokot räiskyvät lankalauantaina

Vanhan kansan uskomuksen mukaan noidat ja trullit olivat liikkeellä lankalauantaina.

Koko kylä kokoontuu pääsiäiskokon ääreen

Siikalatvan Laakkolan kylän kokko on aina komea monimetrinen roihu.  Pääsiäislauantaina sytytettävä kokko kerää kyläläiset yhteen

Pääsiäiskokko on perinnettä Oulussakin

Lions Club Oulu on pääsiäisestä 1980 alkaen juurruttanut kokkoperinnettä kotikaupunkiinsa, joten kyseessä on yli 30 vuotta jatkunut perinne. Lammassaaressa pitkässä ja valoisassa kevätillassa on voinut nauttia pääsiäiskokon tunnelmasta. Kokko sytytetään lauantaina kello 18.

Easter Bonfires Light up Gloria Saturday

Traditional Easter bonfires lit up the skies across Finland on Gloria Saturday, the last day of the Holy Week, before Easter Sunday.

Pääsiäiskokot karkottivat jälleen noitia

Perinteiset pääsiäiskokot syttyivät jälleen lankalauantaina. Noitien torjumiseksi poltetuilla pääsiäiskokoilla on pitkät perinteet Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tulen uskottiin karkottavan noitia, ja suurten olkimäärien polttamisen tuovan hyvän sadon.

Valokuvavieras: Kevään odotus ja tuoksut kuuluvat pääsiäiseen

Lopen apteekkarina 12 vuotta toiminut Hanna-Maija Heikinheimo jäi eläkkeelle huhtikuussa. Apteekkiala on kokenut täysmuutoksen hänen työaikanaan. Eniten hän jää kaipaamaan ihmiskontakteja ja mukavia työkavereita.

Hyvä henki pitää kylän vireänä

Palveluita ei juuri ole, mutta henki on hyvä. Nuoret perheet tekevät paluuta pieneen kylään, joka sai perustettua poikkeuksellisen nuoren kyläyhdistyksen toimintaa elävöittämään. Iäkkäämmätkin ovat silti toiminnassa vakaasti mukana. Tapahtumat ovat olleet menestyksiä. Karhissa menee siis lujaa.

Pääsiäinen on tärkeä uskonnollinen juhla Puolassa

Pääsiäinen on Puolassa katolisille erittäin tärkeä uskonnollinen juhla johon valmistudutaan myös asianmukaisella hartaudella.

Kokkoperinne elää yhdistysten voimin

Pääsiäiskokkoperinnettä Keski-Pohjanmaan alueella ylläpitävät nykyään suurelta osin yhdistykset ja kyläyhteisöt. Pääsiäislauantaina eri puolilla maakuntaa poltetaan useita suuria kokkoja.

Pääsiäiskokon polttaminen vaatii maanomistajan luvan

Pohjanmaan pelastuslaitokselta muistutetaan, että avotulen sytyttämiseen täytyy aina kysyä maanomistajan lupa. Pääsiäiskokon polttaminen ei kuitenkaan vaadi pelastusviranomaisten lupaa.

Trulliakatemian kehittely siirtyy eteenpäin

Etelä-Pohjanmaalla virinnyt ajatus trulliperinteen esilletuomisesta ja matkailullisesta hyödyntämisestä ei ole vielä nytkähtänyt eteenpäin. Aiheeseen on tarttunut Seinäjoen kaupungin museotoimi.

Easter Trolls Seen in Ostrobothnia

Trolls and witches were out and about in traditional style throughout Ostrobothnia and other Swedish-speaking areas on Holy Saturday.

Trulleja taas liikkeellä Pohjanmaalla

Pohjanmaalla trullit ovat jälleen olleet liikeellä perinteiseen tapaan lankalauantaina.

Finns Observe Easter Holiday

Religious observances for Easter were held around Finland on Saturday and Sunday. The tenth Via Crucis, or "way of the cross" procession was held in central Helsinki on Saturday night, with hundreds of people watching. About 200 actors and singers took part in the production, which concluded on the steps of Helsinki's Lutheran Cathedral.