Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä venäläisen valuutanvaihtopisteen edustalla. Valotaululla iso eurosymboli.

Mediat: Venäjä ei pystynyt maksamaan velkaansa – maksukyvyttömyys voi tuoda vuosikymmenten takaisen kriisin venäläisten mieleen

Suomen Pankin mukaan velkojen maksamatta jättäminen on tässä vaiheessa lähinnä arvovaltatappio Venäjälle.

Zaharova: Venäjän vastaus Liettualle käytännöllinen diplomatian lisäksi

Liettua rajoittaa junakuljetuksia yhdelle Venäjän tärkeimmistä sotilasalueista – lue, mitä Kaliningradin kiistasta voi seurata

Venäjän ja Liettuan huononevat välit toivat Eurooppaan jälleen uuden räjähdysherkän kiistan tilanteessa, jossa EU yrittää pitää rivinsä suorina Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tiina Hangas ja Venäjälle myyty, vientilupaa odottava matkavene.

Savolaisperheen epäonninen venekauppa tyssäsi sotaan – rahat ovat jo tilillä, mutta vene töröttää edelleen pihalla

Viikko ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tehty venekauppa on yhä jumissa. Tulli on pidättänyt veneen, eikä sitä saa luovuttaa. Taustalla on vesialusten totaalinen vientikielto EU-alueelta Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Ihmiset työntävät autoa huoltoasemalle Jemenissä.

Maailman öljymarkkinoiden umpisolmu: hinnat ovat taivaissa, mutta lisäöljyn saaminen vaatisi länsimailta sarjan ulkopoliittisia nöyryytyksiä

Öljyntuotannon kasvattaminen nopeasti on teknisesti hankalaa. Tuottajat ovat myös varovaisia, ettei öljyssä siirryttäisi taas ylituotannon puolelle.

Vladimir Putin ja Arkady Volozh.

EU:n pakotelistalle on lisätty Yandexin toimitusjohtaja ja Butšan julmuuksista epäiltyjä sotilaita

EU:n henkilöpakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja. Yandexin toimitusjohtaja on eronnut tehtävästään pakotteiden vuoksi.

EU-komission puheenjohtajan, Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston presidentin, Charles Michelin lämmin tervehdys toisena huippukokouspäivänä.

Analyysi: EU-johtajien kokous Brysselissä päättyi työvoittoon – mutta öljyn tuontikiellon kiemuroihin tullaan varmuudella vielä palaamaan

Viikkojen vääntö venäläiseen öljyyn kohdistuvista pakotteista saatiin ratkaistua EU-johtajien kesken. Tuontikiellon seurauksista tullaan kuitenkin vielä keskustelemaan kirjoittavat Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu ja EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Öljyn vientikielto on kova isku Venäjälle

EU-johtajat sopuun öljyn osittaisesta tuontikiellosta – pääministeri Marin: "Merkittävä askel eteenpäin sanktioissa"

EU-maiden johtajat keskustelivat uusista Venäjän vastaisista pakotteista Brysselissä. Poliittinen sopu öljyn tuontikiellosta syntyi aamuyölllä.

 Tutkija: Muutkin maat hyötyvät Unkarin öljyputkesta

Unkari haastaa EU:n yhtenäisyyden Venäjää vastaan – tutkijan mukaan myös muita maita piiloutuu Viktor Orbánin selän taakse

Aleksanteri-instituutin tutkija Katalin Miklóssy uskoo, että Unkari voittaa EU:n öljypakoteasiassa.

Ursula von der Leyen.

EU-johtajien kokous Ukrainasta ja öljypakotteista jatkuu ilman sopua – Orbán vaatii taas uusia takuita, Marin kovempia sanktioita

EU-johtajat neuvottelevat pakotteista Brysselissä. Kiistaan venäläisen öljyn tuontikiellosta ei ole toistaiseksi tullut ratkaisua.

Reetta Härönoja.

Tämä nainen tietää, mitä EU-kulisseissa tapahtuu – hän on tänäänkin seinän takana, kun Marin, Orbán ja Macron hierovat sopua

Reetta Härönoja on kartalla melkein kaikesta, mitä EU tekee. Ukrainan sota on ollut hänelle uran kovinta aikaa.

Vanhoja arvokkaita kivirakennuksia ja paljon ihmisiä kävelemässä aurinkoisella kadulla. Taustalla näkyy moderneja pilvenpiirtäjiä.

EU selvittää, voiko venäläisiltä takavarikoidut varat käyttää Ukrainan jälleenrakennukseen – Saarikko: "Juridisesti vaikeaa, mutta kannatettavaa"

Komissio tutkii, miten venäläisen omaisuuden muuttaminen rahaksi onnistuisi juridisesti. Ministeri Saarikon mukaan oikeusperusta pitää käydä läpi myös Suomessa.

Isoja ja pieniä huviveneitä talvisäilytyksessä suuressa hallissa.

Kuuden Suomessa olevan huvijahdin epäillään kuuluvan pakotteiden piiriin – selvityksistä vapautettu ökyalus Fotinia lähdössä vesille

Tulli kertoi huvialusten omistussuhteiden selvityksen etenemisestä perjantaina. Sen mukaan joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa.

Ihmiset kannattelevat suurta EU:n lippua.

Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan Kyberturvallisuuskeskuksen pitäisi tehdä selvitys yhtiön toiminnasta. Mepit aikovat edistää Yandexin joutumista EU:n pakotelistalle.

Punainen 1980-luvun Moskvitš-auto metsämaisemassa.

Venäjä kansallistaa Renault'n tehtaan ja aikoo valmistaa taas Moskvitšeja – uusissa venäläisautoissa ei ole turvatyynyjä tai päästörajoituksia

Pakotteiden ja tuotantoketjujen ongelmien takia vain neljä Venäjän reilusta paristakymmenestä autotehtaasta toimii yhä.

Pavel Gusev

Putinin ”kätyrin” ralliautot Jyväskylässä ja propagandistin kesäpaikka Janakkalassa takavarikkoon – pakotteet iskivät uusiin venäläisiin

Pavel Gusev on Venäjän tärkeimmän iltapäivälehden päätoimittaja ja Grigori Berezkin vaiensi Putinin lähipiiriä tutkineen mediatalon. Heidän omistuksistaan Suomessa ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Kuvakollaasi, jossa Alexander Kozlovin passikuva, Arkadi Rotenberg ja Rahil-niminen jahti.

MOT selvitti: Rotenbergien käyttämän luksusjahdin omistaa virallisesti ”talonmies”, joka on toiminut myös oligarkkiperheen henkivartijana

Aleksandr Kozlov omistaa Suomessa osuuden yhtiöstä, joka on keskittynyt palvelemaan Rotenbergin perhettä. Salaperäinen venäläismies paljastuu myös Arkadi Rotenbergin huvijahdin omistajaksi.

Ursula von der Leyen.

Keskiviikko 4.5.2022 (radio)

EU valmistelee uusia pakotteita Venäjälle. Britannia lupaa apua Suomelle ja Ruotsille. Suomalaisten maanpuolustustahto on korkealla. 30 äitiä saa kunniamerkin äitienpäivänä. Säätiedot.

Gennadi Timtšenko.

IL: Supo-taustainen henkilö järjesti venäläisoligarkki Gennadi Timtšenkon Suomen kansalaisuuden

Matti Saarelainen on aiemmin sanonut Iltalehdelle, ettei osallistunut Timtšenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn mitenkään. Suposta kerrotaan STT:lle, että esille tulleisiin tietoihin suhtaudutaan "erittäin vakavasti".

Mika Lintilä.

Öljyn tuontikielto sulkee ison osan Venäjän rahahanoista ja siksi se on tehokas toimi hyökkäyssotaa vastaan, sanoo ministeri Lintilä

Suomi on suurimmaksi osaksi sulkenut venäläiset öljyhanat ja valmistautunut siihen, että tuontikielto tulee, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Tankkauspisteen näyttö jossa näkyy että 60,80 litraa dieseliä maksoi 144,64 euroa.

EU:n kaavailema öljypakote voi näkyä hinnoissa bensapumpulla – öljyn tuontikiellon vaikutus olisi Suomelle kuitenkin pieni

Venäläistä raakaöljyä on tullut Suomeen energiayhtiö Nesteen käytettäväksi. Yhtiön mukaan sen viimeinen lasti venäläistä raakaöljyä tulee Porvoon jalostamolle heinäkuun loppuun menessä.

Ursula von der Leyen esittää uusia pakotteita Venäjää vastaan

EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan – tuontikielto astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä

EU-komissio esittää kuudennessa Venäjän vastaisessa pakotepaketissaan täyttä tuontikieltoa Venäjän öljylle. Öljyn lisäksi pakotteet kohdistuvat venäläisiin pankkeihin, henkilöihin ja mediaan.

Oleg Tinkov.

Venäläinen pohatta Oleg Tinkov kritisoi sotaa Instagramissa, Putin iski seuraavana päivänä – “Venäjää maana ei ole enää olemassa“

Liikemies Oleg Tinkov paljastaa New York Timesin haastattelussa, että Kreml pakotti hänet myymään pankkiomistuksensa “kopeekoiden hinnalla“.

Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen kritisoi kovin sanoin Harry Harkimoa

Helsingin areenan myyjien olisi pitänyt tajuta venäläisen rahan riskit, sanovat toimittajat

Suomessa takavarikoidaan nyt venäläisten oligarkkien omaisuutta. Omaisuuden myyminen oligarkeille herättää kysymyksen, olisiko myyntiin liittyvät riskit pitänyt tajuta aikoja sitten.

Kuvayhdistelmä, jossa Boris Rotenberg, punainen Ferrari 599 GTB ja ote Traficomin liikenneasioiden rekisteristä.

Oligarkin kaksi Ferraria ja kaksi venettä takavarikkoon Suomessa – ulosottolaitos iski Boris Rotenbergin omaisuuteen

Italialaisten arvoautojen käyttäjäksi on merkitty Suomessa Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autot ovat katsastamattomia ja toisesta on jätetty vakuutus maksamatta.

Gennadi Timtšenko, Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa. Myös venäläis-suomalainen Timtšenko on Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla.

Ulosottolaitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa – syynä pakotteet

Venäläisten oligarkkien hallinnoima areenayhtiö sai 1,6 miljoonan euron koronatuet veronmaksajilta.

Vladimir Putin keskustelemassa Arkadi Rotenbergin kanssa avajaisissa, joissa vihittiin käyttöön Krimin ja Venäjän välinen silta.

Analyysi: Suomen viranomaiset yrittivät iskeä oligarkki Rotenbergin rahoihin – lopputulos osoittaa, ettei viranomaisten pakotevalvonta toimi

Viranomaisilla ei ole resursseja ja osaamista selvittää venäläisten monimutkaisia omistusjärjestelyitä. Jos tilanteelle ei tehdä mitään, oligarkit voivat huokaista helpotuksesta, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kävelevät alas portaita ja keskustelevat.

EU-johtaja saksalaislehdelle: Seuraavaksi pakotteita myös Venäjän öljylle

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Bild am Sonntagin haastattelussa, että EU etsii keinoja estää Venäjää kiertämästä mahdollisten öljypakotteiden vaikutuksia.

Nokia yhtiön logo Espoon pääkonttorissa.

Nokia vetäytyy Venäjältä, päätöksellä ei vaikutusta taloudellisiin näkymiin

Yhtiö haluaa jatkaa tietoliikenneverkkojen ylläpitoa Venäjällä, koska se haluaa auttaa venäläisiä pääsemään käsiksi maan ulkopuolisiin tietolähteisiin.

Pekka Haavisto.

EU-maat keskustelivat uusista Venäjän vastaisista pakotteista – ulkoministeri Pekka Haavisto: "Oma veikkaukseni on, että öljy tähän joukkoon saadaan"

Paine uusista Venäjän vastaisista sanktioista kasvaa. Ulkoministeri Pekka Haaviston uskoo, että pakotteita tullaan kohdistamaan myös Venäjältä tuotavaan öljyyn.

Grafiikka näyttää EU:n energiamaksut Venäjälle sodan alusta lähtien 8.4. kello 13 mennessä: Kaasu 17,4 miljardia, öljy 9,63 miljardia ja hiili 0,76 miljardia euroa.

Venäjän julkinen talous porskuttaa lännen pakotteista huolimatta – Bloomberg: Energiatuloista ennätykselliset tänä vuonna

Venäjän budjettitulot kasvavat energiakaupan ansiosta, vaikka maan bruttokansantuote heikkenee. EU-maat ovat maksaneet Venäjälle 28 miljardia euroa energiasta sodan alusta alkaen. Grafiikat kertovat tilanteen energiakaupassa.

/// Medialle toimitettavaa kuvamateriaalia /// Tulli on pysäyttänyt viikonloppuna 1.-2.4.2022 kolme kuormaa EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla. Tulli on aloittanut tapauksista esitutkinnan, rikosnimikkeenä on epäilty törkeä säännöstelyrikos.

Venäjä närkästyi Suomen taidetakavarikosta – selvitimme, miksi kuljetukset pysäytettiin, vaikka kyse lienee kulttuuriperinnöstä eikä ylellisyystuotteista

Tulli pysäytti Venäjälle matkaavan taidekuljetuksen viikonloppuna. Lasti sisältää Venäjän kansallisaarteita, mutta sen kauttakulku ei pakotteiden aikana ole aivan yksinkertaista.

Kuvassa on harmaa elektroniikkaesine.

Tulli tutkii kahtakymmentä pakotteiden alaista kuljetusta – haaviin jäänyt elektroniikkaa, puhelimia ja veneitä

Tulli on pysäyttänyt kuljetuksia etenkin sellaisista tavaroista, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Ukrainan presidentti puhuu videoyhteyden välityksellä Saksan parlamentille.

Analyysi: Saksa myöntää virheet Venäjä-politiikassa, mutta Ukrainan mukaan Saksa on tekemässä uuden historiallisen virhearvion

Saksa ei ole valmis katkaisemaan kaasutoimituksia Venäjältä, sillä tuontikielto laittaisi Euroopan teollisuusjätin polvilleen. Sisäinen vakaus on Saksalle etusijalla, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Lloyd Austin.

EU-maat keskustelevat uusista pakotteista, Intel vetäytyy Venäjältä – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

EU-maiden käsittelyssä on tänään uusia pakotteita Venäjää vastaan. Teknologiayhtiö Intel vetäytyy maasta "välittömästi".

 Ursula von der Leyen.

EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle

Pakotteista päättäminen kuuluu jäsenmaiden vastuulle. EU-maiden suurlähettiläät kokoontuvat keskustelemaan asiasta huomenna.

Henkilö kävelee tuhoutuneiden kerrostalojen keskellä.

"Ollaan siirrytty totaalisen sodan vaiheeseen" – Tuomas Forsbergin mielestä Butšan paljastukset tekevät rauhan hieronnasta nyt vaikeaa

Vielä viikko sitten tulitauko tai aselepo Ukrainassa vaikutti mahdolliselta, arvioi tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Helsingin yliopistosta. Butšan julmuuksien paljastuminen tekee hankalasti neuvotteluista vielä vaikeampia.

Joukkohauta asuinalueella.

Näin maailma reagoi Butšan kauheuksiin – Ukrainalle tarjotaan apua rikosten tutkintaan, Venäjä halutaan ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi maanantaina, että Ukrainan ja Venäjän on jatkossa vaikeampi neuvotella, kun venäläisjoukkojen raakuuksien mittakaava on selvinnyt.

Kiinan presidentti Xi Jinping.

EU:n ja Kiinan johtajat kohtaavat huippukokouksessa – Kiinassa eurooppalaiset yritykset pelkäävät jäävänsä pakotteiden maksajiksi

Koronaviruskaranteenien ja kiinteistöalan ahdingon kanssa kamppaileva Kiina ei halua vaarantaa talouskasvuaan heikentämällä suhteitaan länteen, arvioi Ylen haastattelema asiantuntija.

Kuvassa lentoemäntä työskentelee Finnairin lennolla AY 435 Helsingistä Ouluun syyskuussa 2020.

Venäjän ylilentokielto voi kestää vuosia – analyytikko: "Finnairin harkittava pian Aasian-strategia uudelleen"

Finnairin muutosneuvotteluissa on Venäjän ylilentokiellon aiheuttamaksi lisälomautustarpeeksi arvioitu huhtikuusta alkaen jopa satoja lentäjiä ja matkustamohenkilökunnan jäsentä.

Intian pääministeri Narendra Modi kättelee Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia 6. joulukuuta 2021 New Delhissä, Intiassa.

Intia hyötyy Venäjän ahdingosta, eikä tuomitse sotaa: öljyä alehintaan ja kenties oma maksujärjestelmä pakotteiden kiertämiseen

Venäjän ulkoministeri vierailee New Delhissä hakemassa tukea vähiin käyneiden kumppanimaidensa joukosta.

Vladimir Putin istuu vakavana tummassa puvussa ja pilkullisessa kravatissa pöydän ääressä pidellen papereita käsissään.

Venäjä vaatii maksuja kaasutoimituksista ruplissa perjantaista alkaen – Saksa ja Ranska varautuvat katkokseen kaasuntoimituksissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa, että Venäjä keskeyttää kaasuntoimitukset ostajille, jotka eivät maksa ruplissa.

32 metriä pitkä, sinivalkoinen huvivene talvisäilössä hallissa, jossa on paljon muitakin veneitä.

HS: Luksusjahtifirma Yacht Storella kytkös presidentti Putinin lähipiiriin – venehallissa Kotkassa on ainakin kaksi jahtia, jotka yhdistyvät Kremliin

Helsingin Sanomien mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin yhdistyvä venäläinen oligarkki Dmitri Gorelov on ollut aikoinaan osakkaana Kotkaan perustetussa Kotka Yacht Storessa.

Kiinasta saapunutta konttijunaa puretaan Vuosaaren satamassa 15.4.2020.

VR muutti yllättäen kantaansa: Pakotteet eivät koskekaan itärahtia – suomalaisfirman pörssikurssi lähti hurjaan nousuun

Venäjä-sanktiot synnyttävät epävarmuutta ja kurssit heiluvat sen mukaisesti. Aasiasta konttikuljetuksia tuovan Nurmisen osake syöksyi maanantaina ja kiitää keskiviikkona, kun VR muutti kantaansa.

Ihmisiä kadulla kulkemassa.

Ukrainan sota heikentää liiketoimintaa, uskoo kolme viidestä yrityksestä

Suomalaisyritykset uskovat Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden heikentävän liiketoimintaa. Erityisesti raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu haittaa toimintaa.

Iäkäs nainen kävelemässä sisään kauppakeskukseen Moskovassa.

Venäjällä toimivien suomalaisyritysten ahdinko syvenee – johtajia painostetaan ja pelotellaan

Yritysten johtajia on käynyt jo syyttäjän haastatteluissa ja kuulusteluissa. Venäjän viranomaiset myös soittavat johtajille ja painostavat.

Olli Pohjanvirta, vt. toimitusjohtaja Nurminen Logistics Oyj

Suomalaisyhtiön osake syöksyy, koska VR keskeytti itäliikenteen – toimitusjohtajan mukaan raja ei suinkaan ole kiinni

Nurminen Logisticsin toimitusjohtaja Olli Pohjanvirta vakuuttaa, että konttijunat matkaavat jatkossakin Aasiaan.

Joe Biden ja Emmanuel Macron.

Presidentti Biden korosti yhtenäisen Euroopan merkitystä Brysselin kokouksessa – pääministeri Marin: "Hän mainitsi, että Suomella on vaikuttavat puolustusvoimat"

Eurooppa-neuvoston kokouksessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti korosti yhtenäisen Euroopan merkitystä. Pääministeri Sanna Marin keskusteli Bidenin kanssa Suomen puolustuksesta.

32 metriä pitkä, sinivalkoinen huvivene talvisäilössä hallissa, jossa on paljon muitakin veneitä.

Venäjän ex-presidentti Medvedeviin yhdistetty luksusjahti erityissyyniin Suomessa – Yacht Storen mukaan Tullin listaamista veneistä 13 on samassa hallissa

Kotkassa sijaitsevassa venehallissa säilytetään Fotinia-alusta, joka on yhdistetty EU:n pakotelistalla olevaan Dmitri Medvedeviin. Kotka Yacht Storen asianhoitajan Heikki Kuokan mukaan alus on joutunut ulosottolaitoksen jäädytystoimien kohteeksi.

Pääministeri Sanna Marin Brysselin huippukokouksessa.

EU:n ja Naton johtajat pohtivat tänään Venäjän hyökkäystä ja lisäapua Ukrainalle – pääministeri Marin: "Suomi on valmis lisätoimiin"

Venäjältä tuotava energia nousee keskeiseksi kysymykseksi EU:n kaksipäiväisen huippukokouksen yhteydessä. Lisäksi Natolta on odotettavissa uusia toimia Ukrainan tukemiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle