Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kappalainen Marketta Antola lukee jouluhartautta Vuosaaren kirkossa.

Nuoret eivät noudata jouluperinteitä yhtä automaattisesti kuin vanhemmat sukupolvet – "Nuoret valitsevat hyvin omaehtoisesti omat traditionsa"

Perheiden tapa osallistua yhdessä joulukirkkoon on vähentynyt. Valtaosa kolmekymppisistä ei ole käynyt lapsena joulukirkossa.

Kastemalja ja pyyhe.

Jouluaatto vetää eniten väkeä kirkkoihin, kasteiden määrissä suuret maakuntaerot

Toiseksi suosituin kirkkopäivä oli kiirastorstai, jolloin kirkossa kävi 129 300 ihmistä.

Poliisiauto katusulkuna.

Panttivankitilanne ranskalaiskirkossa päättyi nopeasti – yksi panttivanki kuoli

Kaksi miestä piti hetken aikaa useita ihmisiä panttivankeinaan pohjoisranskalaisessa kirkossa.

tikkurilan kirkko, sali

Support for mosque causes spike in Lutheran church-leavers

The Church Council of Helsinki’s decision to support a group helping with plans for a grand mosque has given rise to heated emotions amongst Christian followers.

Kirkko Fosnavaagissa, Länsi-Norjassa.

Norjan kirkko aikoo ottaa käyttöön "tekstarikolehdin"

Kirkko toivoo keräävänsä enemmän lahjoituksia, kun kolehtirahan ei tarvitse olla käteistä.

Kaksi kuoli kirkkoon tehdyssä iskussa Venäjällä

Aseistautunut mies tappoi nunnan ja kirkossakävijän.

Saarnastuoli

Pappi saa panna saarnastuolin viralta

Varsinkin satunnaisempi kirkossakävijä saattaa mieltää saarnastuolin ainoaksi paikaksi, josta ikiaikainen säätämys sallii papin saarnata. Esimerkiksi Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere kuitenkin jätti saarnastuolin jo parikymmentä vuotta sitten.

Teksti tule sellaisena kuin olet ja kuva punavalkoraidallisesta t-paidasta

Kolehdinkerääjän asulle ymmärrystä: "Ihminen on tärkeä, eivät vaatteet"

Nokialla on käyty vilkasta keskustelua siitä, millaisessa asussa voi kirkossa kerätä kolehtia. Myös Ylen nettisivuilla aihe puhutti.

Yleiskuva joulukirkosta.

Millaisissa vaatteissa kirkossa voi esiintyä?

Millaisessa asussa kolehtia saa kerätä? Sopiiko punavalkoinen t-paita joulukirkkoon? Onko vaatteilla väliä kirkossa?

Kolehtihaavi kiertää kirkossa

Collection proceeds remain constant despite dwindling numbers of churchgoers

The Christmas holidays are high season for the Evangelical Lutheran Church of Finland, which has scheduled a variety of events throughout the month. Alms continue to pour in even though membership is down.

Pälkäneen kirkko sisältä

Taivaallinen taukopaikka on jokaisen tielläkulkijan ulottuvilla

- Haluamme palvella matkailijoita ja satunnaisia kirkossakävijöitä, jotta he pääsisivät kirkkoon hiljentymään tai katsomaan paikkakunnan nähtävyyttä eli kirkkoa, sanoo Pälkäneen seurakunnan kirkkoherra Jari Kemppainen. Pälkäneen kirkko on yksi Suomen 279 Tiekirkosta.

Alttari, risti ja ehtoollispikareita.

Kirkot täyttyvät kiirastorstaina

Pääsiäinen on pitänyt pintansa yhtenä kirkkovuoden suosituimmista juhlapyhistä. Kiirastorstai on neljänneksi suosituin päivä käydä kirkossa heti joulunajan jälkeen.

Kiirastorstai aloittaa pääsiäisen

Menoliikenne on tänään vilkkaimmillaan maanteillä ja joukkoliikenteessä.

Ikkunamaalaus, jossa kyyhky keskellä.

Bränditutkija: Kirkosta on tullut noutopöytä

Hengellisyys saa bränditutkijan mukaan antaa kirkon toiminnassa tilaa yhteiskunnallisuudelle. Tuote sinänsä on tomuttamista vaille kunnossa; arjessa se vain käy huonosti kaupaksi.

Kirkko, risti

Seurakuntien suurin haaste perheiden sitouttamisessa toimintaan

Seurakunnissa on totuttu siihen, että iän karttuessa suomalaiset hakeutuvat mukaan seurakuntatoimintaan. Ilmajoen kirkkoherra Kari Mantere pelkää, että ellei kirkon tarjonta kiinnosta perheitä, ei ihmisille synny kirkossakäymisen tapaa, joka kantaa vanhuuteen.

Anna Perho

Anna Perho: Nillitysyhteiskunta

Suomalaisia turisteja kuljettanut lentokone joutui edellisviikonloppuna tekemään pakkolaskun Venäjän Samaraan, kun laskeutuneen koneen moottori oli rikkoutunut. En tiedä miten vaarallisesta tilanteesta oikeasti oli kysymys, mutta jos itse istuisin koneessa joka valmistautuu pakkolaskuun, itku ja katumus vähäisten kirkossakäyntien suhteen nousisivat voimakkaasti pintaan.

Kynttilä

Adventti houkuttelee suomalaisia kirkkoon

Sadat tuhannet suomalaiset laulavat tänään joulunajan aloittavaa Hoosianna-virttä. Monelle se tarjoaa nostalgisen matkan lapsuuteen. Yle lähettää adventtijumalanpalvelukset Pirkanmaalta.

Kolehtia kerätään kirkossa.

Lutheran churchgoers give generously at Sunday services

Finns placed a total of 8.5 million euros in Sunday service collections at Evangelical Lutheran churches in 2010. The amount of cash given on Sundays to the church has risen over the past decade.

Jouko Pirkkanen korjaa Haukiputaan kirkon urkuja.

Haukiputaan kirkon urut saavat uuden soinnin

Vanhan kirkon vuonna 1968 rakennetut urut remontoidaan ja urkujen sointi syvenee. Korjausurakan valmistuminen lykkääntyy yllätysten vuoksi.

Ulrika Eleonoran kirkko Kristiinankaupungissa.

Rannikon seurakunnissa kovat säästöpaineet

Seurakunnat kautta Suomen venyttävät penniä. Erityisen hankala tilanne on rannikon pienissä kunnissa jossa pyöritettävänä on niin suomen- kuin ruotsinkielistenkin seurakuntien talous. Esimerkiksi Kristiinankaupungin seurakuntayhtymässä harkitaan kiinteistöjen myyntiä. Puheissa on vilahdellut jopa historiallisen, 1700-luvulla rakennetun Ulrika Eleonoran kirkon myyminen.

Hattulan Pyhän Ristin kirkon itäseinästä löytyy merkkejä satamäärin

Pyhiinvaeltajat jättivät Hattulaan puumerkkinsä

Sadat eri aikakausien matkaajat ja kirkossakävijät ovat jättäneet puumerkkinsä Hämeen kirkoista vanhimpaan, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon. Varsinainen raaputettujen puumerkkien ja erilaisten ristien rykelmä on kirkon itäseinällä, suunnilleen keskellä seinää alttarin kohdalla hieman harmaakivisen pohjakerroksen yläpuolella. Kirkkoa tutkineella Tanja Ratilaisella on tähän oikein hyvä selitys, joka liittyy kirkon maineeseen pyhiinvaelluskirkkona.

Virpojia ovella.

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon

Tänään vietetään palmusunnuntaita. Päivä aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon. Päivän perinteisiin kuuluvat etenkin pienet virpojat.

Barokkiorkesteri esiintyy kirkossa

Barokkimusiikki on muotia Espanjassa

Espanjasta on tullut vuosisatojen jälkeen taas yksi Euroopan tärkeistä barokkimusiikkimaista. Myös keskiaikaisen musiikin elvytys ja tutkimus ovat Espanjassa nykyisin korkealla tasolla.

Porvoon vanha tuomiokirkko kohoaa juhlavalaistuksessa alempana olevien puutalokortteleiden yläpuolelle.

Joulua vietetty perinteisissä merkeissä

Joulua on vietetty ympäri Suomea rauhallisesti. Jouluyön ja joulupäivän aikana ei ole sattunut merkittäviä turmia. Julkinen liikenne on alkanut taas kulkea.

Adventtiaika tuo väkeä kirkkoon

Erobuumin värittämä kirkkokansa kääntää katseitaan uuteen alkavaan kirkkovuoteen huomisesta alkaen. Adventtiaikaan kirkkoihin odotetaan eroamisista huolimatta suurta väkimäärää.

Nina Mustonen

Church Attendance Falls; Religion Seen as Private

The holiday weekend filled pews in some churches, but regular church attendance at Finland's Lutheran services continues to fall. Just 1.8 percent of parishioners go to church weekly. Religion remains a very private affair for Finns—even for those who are active churchgoers.

Kolehtia kerätään kirkossa.

Finns Giving Generously to Help Haiti

People in Finland have been more active than normal in donating money to various organisations collecting money for disaster relief in Haiti. The public's concern is also evident in church collection plates.

Joulupukki soittaa haitaria perheelle jouluaattona.

Jouluperinteet muuttuneet vain vähän

Suomalaisten joulutavat ovat muuttuneet vain vähän kahden viime vuosikymmenen aikana. Myös ikä- ja ammattiryhmien väliset erot joulunvietossa ovat pieniä, ilmenee Suomen Gallupin Kirkon tutkimuskeskukselle tekemästä kyselystä. Joulu on suomalaisille edelleen ylivoimaisesti mieluisin vuotuisjuhla, mutta lähes puolet kuvaa joulunaikaa liian kiireiseksi.

Kokeilu siirtää jumalanpalveluksen alkamisaikaa

Lakeuden Ristin sunnuntaijumalanpalvelukset alkavat loppuvuoden ajan vasta kello 11. Tavoite on saada kirkkoon lisää ihmisiä sanankuuloon.

Kirkkoherra Jari Kemppainen valmistautuu Pälkäneen seurakunnan 600-vuotisjuhliin.

Pälkäneen seurakunta juhlii 600-vuotispäiväänsä

1300-luvun lopulle saakka pälkäneläiset kuuluivat Sääksmäen seurakuntaan, minkä jälkeen heidät liitettiin Kangasalan seurakuntaan kappeliseurakunnaksi. Pälkäneen seurakunnan itsenäistymisvuotena pidetään yleisesti vuotta 1409.

Kolehtihaavi.

Kolehtia aletaan kerätä kännykällä Oulussa

Oulun evankelisluterilainen seurakunta alkaa kerätä kolehtia kännykällä. Näin radiojumalanpalveluksissakin voisi kerätä kolehdin ja rahaton kirkossakävijäkin voisi antaa kolehdin.

Aatto joulupäivääkin suositumpi kirkkopäivä

Jouluaatto on monissa seurakunnissa joulupäivääkin suositumpi kirkossakäyntipäivä. Kuopiossa eniten kävijöitä odotetaan Tuomiokirkon jouluaaton iltajumalanpalvelukseen.

Venäjä kiristää otettaan kirkoista

Venäjällä uskonnolliset yhteisöt ovat huolissaan valtion valvonnan tiukentumisesta, kertoo YLEn tv-uutiset. Huhtikuusta alkaen kirkot joutuvat luovuttamaan viranomaisille muun muassa kaikkien kirkossakävijöiden henkilötiedot.

Venäjä vaatii kirkossakävijöiden rekisteröintiä

Venäläisten kirkkojen ja uskontokuntien on huhtikuusta alkaen ilmoitettava viranomaisille kirkossakävijöiden nimet ja saarnojen aiheet, kertoo Kotimaa-lehti.

Peaceful Christmas Celebrated in Finland

Christmas has been celebrated peacefully across Finland. The tradition of placing candles on graves of loved ones is an enduring Finnish Christmas tradition, as are early morning church services.

Christmas Celebrated Peacefully

Finland is enjoying a peaceful Christmas holiday.

Joulua vietetty rauhallisesti

Joulunvietto on sujunut suurimmassa osassa Suomea hyvin rauhallisesti.