Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvakooste elokuvista Laputa – Linna taivaalla, Kikin lähettipalvelu ja Naapurini Totoro.

Hayao Miyazaki vaatii lapselta enemmän kuin Disney tai Pixar, mutta palkitsee – ja aikuinenkin saa elokuvista jotain, mitä Hollywood ei anna

Miyazakin teokset uhkuvat rakkautta niin lentämiseen ja sotakoneisiin kuin luonnonsuojeluun ja kaiken pyhyyteenkin.

Mika Siltala

Cannesin suihkuseurapiireistä Hongkongin rotankoloihin – tämä mies on tuonut Suomeen Henkien kätkemän ja Amélien ja tuntee elokuva-alan metkut

Kulttuurivieras Mika Siltala on tuonut Suomeen elokuvia, joita ilman elokuvatarjontamme olisi huomattavasti köyhempää ja tylsempää. 

The Red Turtle

Punainen kilpikonna ei puhu eikä pukahda – huippuanimaatiossa näkyvät Japani ja sarjakuva

Espoo Ciné-elokuvafestivaalien päävieraana on tänä vuonna Oscar-palkittu hollantilaisohjaaja Michael Dudok de Wit, jonka uudessa animaatioelokuvassa ei ole lainkaan dialogia.

Kuva elokuvasta Tuuli nousee

Tuuli nousee

Miyazakin elokuvassa lentokoneet katoavat taivaan sineen.

Aikuisia ja lapsia kävelyllä illan saavuttua.

Tuottaja paljasti Ylelle: Studio Ghiblin taru on lopussa

Japanin menestyneimmän elokuvantekijän Hayao Miyazakin töistä tunnetun Studio Ghiblin uusi Marnie – tyttö ikkunassa -elokuva jää todennäköisesti studion viimeiseksi. Ghibli on luopunut pitkien elokuvien tekemisestä Miyazakin jäätyä eläkkeelle. Nuori tekijäpolvi on jo perustanut uuden tuotantoyhtiön.

Hyppää kissabussiin: Yle Teema esittää Miyazakin anime-elokuvia pääsiäislauantaina

Pääsiäisen iki-ihana, erikoispitkä Teemalauantai on omistettu animaatioelokuvan mestarille Hayao Miyazakille ja Ghibli-studiolle.

Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki.

Filmiryhmä Miyazakin valtakunnassa

Filmiryhmässä keskustellaan Miyazakista ja Totorosta.

Naapurini Totoro.

Miyazakin iki-ihana maailma

Lahjapaketti 1.1. klo 10: Totoro, Laputa & Ghibli-dokumentti

Oscar patsas.

Yle esittää Oscar-gaalan suorana

Gaala lähetetään suorana Yle Teemalla varhain maanantaiaamuna 23. helmikuuta.

Stradan Ivan Puopolo, taustalla Totoro

Filminurkassa Hayao Miyazaki

Stradan Filminurkassa luotiin katsaus animaatiomaestro Hayao Miyazakin uraan Totorosta Henkien kätkemään ja Prinsessa Mononokeen. Marraskuu 2013.

Hayao Miyazaki eläkkeelle jäämisestään: En vain enää jaksanut

Viime vuoden syyskuussa japanilainen animaation mestari ja muun muassa Totoron luonut Hayao Miyazaki ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Nyt mies kertoo, miten hän viimeinkin malttoi jäädä eläkkeelle.

Ronja Ryövärintyttärestä Studio Ghibli -animaatio

Maineikas tuotantoyhtiö Ghibli työstää piirrettyä Astrid Lindgrenin hahmosta.

Gravity ja American Hustle hallitsevat Oscar-ehdokkuuksia

Oscar-ehdokkuudet jaettiin Yhdysvalloissa. Parhaan elokuvan palkintoa tavoittelee tänä vuonna yhdeksän ehdokasta.

Janne Sundqvist

Näkökulma: Jäähyväiset Totorolle?

Ei ole kyse vain siitä, että Japanin menestynein elokuvaohjaaja lopettaa uransa. Myös Studio Ghiblin tulevaisuus on vaakalaudalla, toteaa Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist.

Lehdistökuvaa elokuvasta Naapurini Totoro.

Hayao Miyazakin elokuvat

Moni tämän listan animaatioista on klassikko.

Studio Ghiblin logo

Miten käy Studio Ghiblin?

Animaatio-ohjaaja Hayao Miyazakin uran loppuminen tietää kovia aikoja myös Japanin johtavalle animaatiostudiolle. Miyazaki ja ohjaaja Isao Takahata perustivat studion vuonna 1985 tuottamaan heidän omia projektejaan.

Animaatio-ohjaaja Hayao Miyazaki.

Hayao Miyazaki jäähyväishaastattelussa: Halusin Muumeihin tankin

Japanin menestynein elokuvaohjaaja antoi Yle Uutisille harvinaisen haastattelun.

Totoron luoja jää eläkkeelle

Miyazakin tuotantoyhtiön Studio Ghiblin johtaja Koji Hoshino kertoi että Kaze Tachinu -animaatio jää japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi.

Animaatio-ohjaaja Hayao Miyazaki.

Totoron luoja Miyazaki eläkkeelle

Miyazakin tuotantoyhtiön Studio Ghiblin johtaja Koji Hoshino sanoi, että Kaze Tachinu -animaatio jää animen mestarin Hayao Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi.

Iisan ensimmäinen soolosinkku on erakon perjantaibiisi

Reginasta tuttu Iisa Pykäri tekee nyt musiikkia soolona! Kuuntele näyte ja kommentoi Venlan tehoa: [node:118113]

Abiturientit heittävät karkkeja rekan lavalta

Karkkisade johdatti abit lukuloman viettoon

Penkkariajeluja vietettiin torstaina Oulussa perinteisin menoin. Lauha keli ja hento lumisade suosivat abiturienttien riehaa.

Kukkulan tyttö, sataman poika on tarinaltaan hyvin realistinen

Nuoren Umi-tytön merimies isän laiva ajoi miinaan Korean sodan aikoihin ja isä katosi. Umi on joka päivä sen jälkeen nostanut kotitalonsa lipputankoon merkkilippuja, toivottaakseen isälleen turvallista matkaa kotiin.

Goro Miyazaki: Kukkulan tyttö, sataman poika

Muumeista Totoroon – Miten anime hivuttautui Suomeen?

Japanilaiset animaatioelokuvat ja piirrossarjat villitsevät suomalaisnuoria. Animetapahtumat vetävät vuosi toisensa perään tuhansia kävijöitä pienissäkin kaupungeissa. Mutta vielä 20 vuotta sitten sanaa anime ei tuntenut kukaan.

Filmi pyörii elokuvaprojektorissa.

Elokuvakerhot nostavat uudelleen päätään

Pienet elokuvateatterit katoavat, elokuvia ladataan netistä ja maksu-tv-kanavat suoltavat leffoja yötä päivää. Vanhanaikainen tapa katsoa elokuvia ja jopa keskustella niistä ei kuitenkaan ole kuollut. Esimerkiksi Helsingin Arabiassa aloittaa uusi elokuvakerho, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on esittää kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä elokuvia ja oppia niistä.

Summer Wars yhdistää tieteiselokuvan ja perhedraaman

Mamory Hosodan ohjaama Summer Wars tuo vaihtelua meillä teattereissa yleensä nähtäviin japanianimaatioihin.

Nuoren pojan piirroshahmo katsoo kohti valoa.

Tähtihetki perjantaina 26.2.

Tällä viikolla esittelyssä olivat elokuvat I Love You Phillip Morris, Prinsessa Mononoke ja Sukunsa viimeinen. Tähtihetken juontajina toimivat Satu Linnapuomi ja Tarmo Poussu. He jakoivat tähtiä tämän viikon elokuville varsin samanmielisinä.

Ponyo

Tähtihetki: Ponyo rantakalliolla

Hayao Miyazakin animaatiot saattavat aikuisten silmissä näyttää liian synkiltä lapsille. Kriitikko Anu Silfverberg kuitenkin uskoo, että lapset ymmärtävä Miyazakin haastavuutta ja jopa anarkiaa.

Hayao Miyazakin suositun Henkien kätkemä-elokuvan DVD myynnissä tokiolaisessa myymälässä.

Animaatio on alamäessä Japanissa

Japanissa animaatioelokuvien ja -tv-sarjojen myynti on ollut laskussa jo kaksi vuotta. Myynti on pudonnut kolmen vuoden takaisista ennätysluvuista yli kymmenen prosenttia, kirjoittaa Variety.

Tähtihetki: Sydämen kuiskaus

Studio Ghibliltä on saatu teattereihin vaihteeksi animaatio, joka ei ole Hayao Miyazakin ohjaama. Sydämen kuiskaus loistaa kriitikoiden mielestä tunnelmakuvauksessaan, mutta kokonaisuudesta jää puuttumaan jotain.

Tähtihetki: Desperon taru

Tarmo Poussun mukaan Desperon taru kutistuu omaan mitättömyyteensä. Satu Linnapuomi pitää elokuvan maailmankuvaa jopa vastenmielisenä.

Kuva elokuvasta Laputa.

Tähtihetki: Laputa - linna taivaalla

Suositun japanilaisen animaatio-ohjaajan Hayao Miyazakin Laputa - linna taivaalla kerää kiitosta molemmilta Tähtihetken arvioijilta. Lasten maailmaan sijoittuva, mutta kaikenikäisille sopiva elokuva valmistui jo vuonna 1986.

Miyazaki teki Pienestä merenneidosta manga-elokuvan

Supersuositun animaatio-ohjaajan Hayao Miyazakin uusin elokuva saa ensi-iltansa lauantaina Japanissa. Miyazakin kirjoittama ja ohjaama Ponyo on the Cliff by the Sea (suom. Ponyo rantakalliolla) kertoo kalatytöstä, joka kaipaa kuivalle maalle ihmispojan seuraan. Elokuva pohjaa löyhästi H.C. Andersenin satuun Pieni merenneito.

Porco Rosso palauttaa maun lastenelokuvaan

Japanilaisen piirroselokuvan klassikko Porco Rosso nähdään ensimmäistä kertaa suomaisilla valkokankailla. Nimellä Punainen sika televisiossakin nähty elokuva todistaa taas kerran, että animaatiomestari Hayao Miyazaki on piirrettyjen puuhamiehenä aivan omaa luokkaansa.

Arvio: Porco Rosso palauttaa maun lastenelokuvaan

Japanilaisen piirroselokuvan klassikko Porco Rosso nähdään ensimmäistä kertaa suomaisilla valkokankailla. Nimellä Punainen sika televisiossakin nähty elokuva todistaa taas kerran, että animaatiomestari Hayao Miyazaki on piirrettyjen puuhamiehenä aivan omaa luokkaansa.

Lohikäärmeitä ja laittomia abortteja

20. kertaa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali täyttää Helsingin elokuvateatterit laadulla, riemulla ja shokeilla. Elokuvan ystävien aika ei käy pitkäksi 20. - 30. syyskuuta kestävillä festivaaleilla, jotka tarjoavat uusia kokemuksia jokaisen makuun.