Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Srebrenican joukkomurhasta 25 vuotta – Bosnian serbijoukot surmasivat tuhansia muslimeja, uhreja löytyy edelleen joukkohaudoista

Srebrenican joukkomurhaa pidetään Euroopan pahimpana väkivallantekona toisen maailmansodan jälkeen.

Serbijohtaja Radovan Karadžićin kansanmurhatuomio kovennettiin elinkautiseksi

Aiemmin Karadžić oli tuomittu Haagissa 40 vuoden vankeuteen Srebrenican kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

Lääkäreitä, opettajia, lakimiehiä... Millä koulutuksella ihmisestä voi tulla maanmiehiään tappava hirmuhallitsija?

Sivistys tai edes ihmisten auttamiseen tähtäävä koulutus ei estä ihmistä tarttumasta pahuuden keinoihin. Syyrian kaasuiskuista syytetty Bashar al-Assad on koulutukseltaan silmälääkäri. Kansanmurhasta tuomittu Bosnian serbijohtaja Radovan Karadžić on psykiatri.

Ratko Mladicille vaaditaan elinkautista kansanmurhasta

Syyttäjän mukaan kaikki elinkautista lievemmät tuomiot häpäisisivät Jugoslavian sisällissodan uhreja ja oikeutta.

Karadžićille 40 vuoden tuomio Srebrenican kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan

Serbijohtaja Radovan Karadžić pakoili oikeutta 13 vuotta, kunnes hänet pidätettiin vuonna 2008.

Bosnian serbien entinen johtaja Radovan Karadzic saa viimein tuomionsa

Entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin antaa Haagissa tänään tuomion Bosnian serbien johtajalle, Radovan Karadzicille. Häntä syytetään kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodan aikana vuosina 1992-1995.

Sotarikoksista syytetyn Karadzicin tytär sai poliittisen huippuviran

Sotarikoksista syytetyn Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzicin tytär on valittu korkeaan poliittiseen virkaan.

Karadžić syyttää Jugoslavia-tuomioistuimen syyttäjiä valehtelusta

Karadžićin mukaan häntä vastaan ei ole todisteita. Hän sanoi kuitenkin kantavansa moraalisen vastuun sotavuosista ja pyysi anteeksi uhrien omaisilta.

Ratko Mladic kieltäytyi todistamasta Srebrenican tapahtumista – "YK-tuomioistuin on saatanasta"

Bosnian kansanmurhasta syytetty kenraali ei suostunut vastaamaan kysymyksiin toisen pääsyytetyn oikeudenkäynnissä. Myös Radovan Karadzicia syytetään veritöistä, joilla serbit pyrkivät tekemään Bosniasta täysin serbialaisen.

Ratko Mladićin ja Radovan Karadžićin turvallisuudesta vastaa suomalainen

Vankilanjohtaja Mikko Sarvelan tärkein tehtävä on turvata entisen Jugoslavian alueen sotarikoksista epäiltyjen oikeudenkäynti. Sarvela muistuttaa, että myös Ratko Mladić ja Radovan Karadžić ovat syyttömiä, kunnes Haagin sotarikostuomioistuin mahdollisesti muuta päättää.   

YK-tuomioistuin piti voimassa Radovan Karadzicin kansanmurhasyytteet

Bosnian entistä serbijohtajaa vastaan löydettiin tarpeeksi todisteita, jotta syytteet muslimien ja kroaattien kansanmurhasta eri puolilla Bosniaa sodan aikana voitiin nostaa uudelleen.

Suomalainen johtamaan vankilaa, jossa istuvat Ratko Mladic ja Radovan Karadzic

Tutkintavankila sijaitsee Haagissa omassa rakennuksessaan Scheveningenin vankilan yhteydessä.

Serbikenraalille elinkautinen Srebrenican joukkomurhasta

YK-tuomioistuimen mukaan elinkautistuomion saanut Zdravko Tolimir oli Bosnian serbien sotilasjohtajan Ratko Mladicin oikea käsi Bosnian sodan aikana.

Sadat protestoivat kenraalien vapauttamista vastaan Serbiassa

Tuomioistuin vapautti perjantaina kaksi krotialaista kenraalia, jotka saivat kotimaassaan kansallissankarin vastaanoton.

Kymmenettuhannet juhlivat kenraalien vapauttamista Zagrebissa

Kroatian pääkaupungissa jopa 50 000 ihmistä kokoontui kuulemaan tuomioistuimen vapauttamia kenraaleja. Kansallissankarin vastaanoton saaneita miehiä vastassa oli myös pääministeri Zoran Milanovac.

Radovan Karadzic aloitti puolustuspuheenvuoronsa Haagissa

Bosnian entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia vastaan käytävä oikeudenkäynti on jatkunut puolustuksen puheenvuorolla Hollannin Haagissa. Karadzicia syytetään muun muassa kansanmurhasta.

Bosniassa Srebrenican joukkomurhan vuosipäivä

Srebrenican vuonna 1995 tapahtunut verilöyly ei unohdu ihmisten mielistä. Joukkomurhan uhreja löytyy vieläkin. Samaan aikaan murhan tehneiden serbijoukkojen komentajat ovat oikeuden edessä.

Ratko Mladic astui oikeuden eteen Haagissa

Mladic on kiistänyt häntä vastaan nostetut syytteet ja kiistää tehneensä vääryyksiä. Mladicia syytetään hirmutöistä Euroopan pahimmassa verilöylyssä toisen maailmansodan jälkeen.

Mladicin puolustus vaatii tuomarin vaihtamista

Sotarikoksista syytetyn Bosnian entisen serbikenraalin Ratko Mladicin puolustus epäilee oikeuskäsittelyn puheenjohtajan puolueettomuutta. Käsittelyn on määrä alkaa keskiviikkona.

Ratko Mladic oikeuteen perjantaina

Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen luovutettu, entinen serbikenraali Ratko Mladic joutuu oikeuden eteen perjantaina. Mladicia syytetään YK:n alaisessa, entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa (ICTY) muun muassa kansanmurhasta.

"Uhreille tärkeää, että Mladic selviää elossa tuomion lukuun asti"

Suomessa pitkään asunut serbitutkija toivoo, että serbikomentaja Ratko Mladic selviäisi elossa tuomion lukuun asti. Tutkija Dragana Cvetanovicin mukaan monelle sodan uhrille ja heidän omaisilleen olisi tärkeää, että Mladic olisi elossa, kun tuomio luetaan.

Karadzicin oikeudenkäynti uhkaa venyä

Bosnian entisen serbijohtajan Radovan Karadzicin oikeudenkäynti saattaa kestää jopa pari vuotta odotettua pidempään, tuomarit varoittavat. Oikeudenkäyntiä venyttää tuomarien mukaan etenkin se, että Karadzic ristikuulustelee todistajia niin pitkään.

Neljälle syytteet Srebrenican kansanmurhasta

Bosnialainen oikeusistuin on nostanut syytteet neljälle miehelle. Heidän katsotaan osallistuneen omakätisesti vuonna 1995 tapahtuneeseen Srebrenican joukkomurhaan.

Srebrenican kansanmurhasta on 15 vuotta

Bosniassa muistetaan sunnuntaina tasan 15 vuotta sitten tapahtuneen Srebrenican kansanmurhan uhreja. Serbian ja Kroatian presidenttien on määrä osallistua muistojuhlaan ensimmäistä kertaa Bosnian muslimien rinnalla.

Todistajien kuuleminen alkoi Karadzicin oikeudenkäynnissä

Bosnian entisen serbijohtajan Radovan Karadzicin oikeudenkäynnissä on alkanut syyttäjän todistajien kuuleminen. Ensimmäisen todistajan kertomus kuullaan tänään tiistaina entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa Haagissa.

Karadzic: Bosnian sotarikokset lavastettuja

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadzic on jatkanut puolustuspuhettaan entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa Haagissa. Karadzic sanoi, että serbit yrittivät estää Bosnian sodan, jossa kuoli 100 000 ihmistä. Hän väitti, että kahden Sarajevon pommituksen tuhot olivat lavastettuja ja luonnehti 7000 ihmisen verilöylyä Srebrenicassa "myytiksi."

Karadzic kiistää kaikki syytteet Haagissa

Oikeudenkäynti Bosnian entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia vastaan on jatkunut kuukausien tauon jälkeen entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa Haagissa. Sotarikoksista ja kansanmurhasta syytetty Karadzic sanoi puolustuspuheessaan, että serbien asian ajaminen Bosnian sodassa oli "pyhää ja oikeutettua."

Karadzic haluaa todisteita seitsemästä maasta

YK:n sotarikostuomioistuin on pyytänyt seitsemän maan edustajia saapumaan kuultavaksi Haagiin. Helmikuun 15. päivänä järjestettävässä istunnossa kysellään syytetyn, Bosnian sodanaikaisen serbijohtajan Radovan Karadzicia vaatimia tietoja.

Karadzic vaatii jälleen lykkäystä

Radovan Karadzic aikoo vaatia jälleen lykkäystä oikeudenkäyntiinsä entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevässä tuomioistuimessa. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua maaliskuun ensimmäisenä päivänä.

Karadzic ei ole valmis jatkamaan oikeudenkäyntiä

Bosnian sodanaikaisen serbijohtajan Radovan Karadzicin edustajan mukaan tämä ei todennäköisesti ole valmis jatkamaan oikeudenkäyntiään maaliskuussa. Lisäksi Karadzic on hylännyt oikeuden hänelle määräämän asianajajan.

Karadzic kiistää YK-tuomioistuimen laillisuuden

Bosnian sodanaikainen serbijohtaja Radovan Karadzic kiistää entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen oikeuden syyttää häntä Bosnian sotarikoksista. Karadzic sanoo oikeudelle jättämässään kirjelmässä, että YK:n turvallisuusneuvosto ylitti toimivaltansa perustaessaan tuomioistuimen vuonna 1993.

Oikeus nimitti Karadzicille asianajajan

Entisen Jugoslavian sotarikoksia käsittelevä YK-tuomioistuin on nimennyt Radovan Karadzicin asianajajaksi englantilaisen Richard Harveyn. Harvey on aiemmin puolustanut sotarikosoikeudenkäynneissä kahta Kosovon vapautusarmeijan jäsentä.

Karadzicille määrättiin asianajaja - oikeudenkäynti jatkuu maaliskuussa

Entisen Jugoslavian sotarikoksia puiva YK-tuomioistuin on määrännyt asianajajan Bosnian sodanaikaiselle serbijohtajalle Radovan Karadzicille. Tuomioistuin myös lykkäsi sotarikoksista syytetyn Karadzicin oikeudenkäyntiä maaliskuuhun.

Karadzic näyttäytyi oikeudessa

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadzic on esiintynyt ensi kertaa oikeudenkäynnissään entisen Jugoslavian rikostuomioistuimessa Haagissa. Karadzic ilmoitti istunnossa iltapäivällä tarvitsevansa lisää aikaa puolustuksensa järjestämiseen.

Karadzic saapumassa oikeuteen tiistaina

Entisen Bosnian serbijohtajan Radovan Karadzicin oikeudenkäynti jatkuu Haagissa entisen Jugoslavian rikostuomioistuimessa. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien lainopilliseten avustajien mukaan Karadzic aikoo osallistua istuntoon tiistaina.

Srebrenican verilöylystä epäiltyjä pidätetty

Bosnian poliisi on pidättänyt kolme entistä serbipoliisia, joiden epäillään osallistuneen Srebrenicassa vuonna 1995 tapahtuneeseen verilöylyyn. Miehet saatiin kiinni keskiviikkona Srebrenican ja Bijeljinan alueilla Bosnian koillisosassa.

Karadzicin oikeudenkäynti jatkui - syytetty yhä poissa

Entisen Bosnian serbijohtajan Radovan Karadzicin oikeudenkäyntiä on jatkettu Haagissa entisen Jugoslavian rikostuomioistuimessa. Karadzic jätti saapumatta oikeussaliin myös käsittelyn toisena päivänä.

Karadzic boikotoi omaa oikeudenkäyntiään

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic jätti ilmestymättä oikeussaliin, kun oikeudenkäynti häntä vastaan alkoi maanantaina entisen Jugoslavian rikostuomioistuimessa Haagissa. Karadzicia odottaa 11 syytettä sotarikoksista vuosina 1992-1995 käydyn Bosnian sodan aikana. Häntä syytetään mm. Srebrenican kansanmurhan ohjailusta.

Serbijohtajan oikeudenkäynti alkaa Haagissa

Oikeudenkäynti kansanmurhasta syytettyä Radovan Karadzicia, Bosnian entistä serbijohtajaa, vastaan alkaa maanantaina Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Hän on ilmoittanut boikotoivansa oikeudenkäyntiä.

Karadzic aikoo boikotoida oikeudenkäyntiään

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadzic aikoo boikotoida ensi viikolla alkavaa sotarikosoikeudenkäyntiään. Karadzicin mukaan hänellä ei ole ollut riittävästi aikaa valmistautua.

Karadzicin oikeudenkäynti alkaa vasta lokakuun lopussa

Oikeudenkäynti Bosnian entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia vastaan alkaa maanantaina 26. lokakuuta. Alkamispäivää muutettiin jo toisen kerran viikona aikana. Oikeudenkäynnin oli alunperin määrä alkaa 19. lokakuuta ja sitten 21. lokakuuta.

Karadzicin vetoomus hylättiin Haagissa

Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen vetoomuselin on hylännyt Bosnian serbijohtajan vaatimukset syytesuojasta. Radovan Karadzic vaati koskemattomuutta tulevassa oikeudenkäynnissään. Sen on määrä alkaa ensi viikolla.

Serbia etsii sotarikossyytettyä yötä päivää

Serbian sotarikossyyttäjä Vladimir Vukcevic uskoo, että Bosnian serbien komentaja Ratko Mladic pidätetään vuoden loppuun mennessä. Mladicia syytetään sotarikoksista vuosina 1992 - 1995 Bosnian sodan aikana.

Radovan Karadzic pyytää oikeudenkäyntinsä lykkäämistä

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic on pyytänyt oikeudenkäyntinsä lykkäämistä kymmenellä kuukaudella. Hän pyysi käsittelyn siirtämistä, jotta hänellä olisi aikaa perehtyä syyttäjän yli puolimiljoonaa liuskaa käsittävään todistusaineistoon.

Yli 500 haudataan Srebrenican muistopäivänä

Bosniassa on tänään vietetty Srebrenican verilöylyn 14. vuosipäivää. Muistopäivänä haudattiin 534 miestä ja poikaa, jotka on hiljattain löydetty paljastuneista joukkohaudoista ja tunnistettu Euroopan suurimman joukkosurman uhreiksi sitten maailmansotien.

Karadzic pyytää YK:lta oikeusapua

Entinen Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic perää YK:lta asiakirjoja, joiden avulla hän saisi Jugoslavian sotarikoksia puivan tuomioistuimen luopumaan kaikista vastaansa nostetuista syytteistä. Haagin tuomioistuin julkisti Karadzicin vetoomuksen YK:lle perjantaina.

Haririn murhaa selvittävä tuomioistuin aloitti toimintansa

Libanonin pääministerin Rafik Haririn murhaa käsittelevä kansainvälinen tuomioistuin on aloittanut toimintansa Haagissa. Avajaisseremoniassa vietettiin hiljainen hetki Haririn ja muiden pommi-iskussa surmansa saaneiden muistolle. Itse oikeudenkäynnin aloituspäivämäärää ei ole vielä julkistettu.

Syytesuoja ei pelasta Karadzicia

Bosnian entiselle serbijohtajalle Radovan Karadzicille mahdollisesti annettu syytesuoja on mitätön. Näin päätti entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkiva tuomioistuin.

Bosniassa löytyi lisää Srebrenican uhreja

Bosniassa on avattu joukkohauta, jossa uskotaan olevan kymmeniä Srebrenican joukkomurhan uhreja.

Karadzic todistajaksi liittolaisensa oikeudenkäyntiin

Bosnian entinen serbijohtaja Radovan Karadzic on saanut luvan toimia todistajana. Tällä hetkellä YK:n sotarikostuomioistuimessa Haagissa oikeudenkäyntiään odottava Karadzic saattaa todistaa marraskuun alussa läheisen liittolaisensa Momcilo Krajisnikin oikeudenkäynnissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle