Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suuri kiinalainen kalastuslaivue liikkuu Galápagossaarten tuntumassa – Ecuador varoittanut lähestymästä ekologisesti herkkää saariryhmää

Ecuadorin mukaan liikkeellä on noin 260 aluksen laivue. Toistaiseksi se on pysytellyt kansainvälisillä vesillä.

Suomalaisia jumissa ympäri maailman – Galápagossaarille juuttunut Matti Patrakka: "Tilanne hankaloitui aivan täysin yllättäen"

Ulkoministeriö auttaa kaupallisten paluuyhteyksien löytämisessä. Osa suomalaisista on kuitenkin kohteissa, joista ei pääse pois.

Merimiehet söivät kilpikonnat ja rotat söivät munat – nyt sukupuuttoon kuollutta lajia korvataan vastaavilla jättiläiskilpikonnilla

1800-luvulla kilpikonnakanta koki valtavan kadon, kun merimiehet saalistivat niitä hyvin säilyvän lihan vuoksi ja merimiesten mukana tulleet rotat, kissat ja muurahaiset söivät konnien munat.

Galápagossaarilta löydettiin kilpikonnalaji, jonka luultiin kuolleen yli 100 vuotta sitten sukupuuttoon

Ecuadorin ympäristöministeriön mukaan edellisen kerran Chelonoidis phantasticus -lajin yksilö tavattiin vuonna 1906.

Galapagossaarilla ei räiskitä, kaikki ilotulitteet kiellettiin

Ilotulitteet ovat muuttaneet eläinten luontaista käyttäytymistä. 

Galapagossaarilla syntyi uusi lintulaji – ensi kertaa tutkijat seurasivat evoluution kehitystä lajin synnystä lähtien

Pikkulinnun pitkä lentomatka käynnisti tapahtuman, josta alkoi uusi luku tieteen historiassa.

Meksiko luo merensuojelualueen – "Pohjois-Amerikan Galapagos"

Meksikon hallitus on perustanut saariryhmälleen Pohjois-Amerikan suurimman merensuojelualueen, jossa hotellien rakentaminen ja kalastaminen on kiellettyä.

Törkeät salakuljettajat yrittivät viedä kilpikonnavauvat Galápagokselta Eurooppaan

Perun poliisi pelasti 29 pientä galápagoksenjättiläiskilpikonnaa salakuljettajien pahvilaatikosta.

Yksinäiselle Yrjölle viimeinen leposija kotimaisemissa Galápagossaarilla

Lajinsa viimeisenä pidetyn jättiläiskilpikonnan Lonesome Georgen eli Yksinäisen Yrjön jääneet on palautettu takaisin kotiin, Galápagossaarille.

Maailman vanhimmat eläimet elävät pohjoisissa vesissä

Kylmien vesien kaloja ja pitkäikäisiä kilpikonnia yhdistää hyvin hidas aineenvaihdunta. Kaikkein vanhin on kuitenkin islantilainen simpukka, joka kuoli tutkijoiden käsissä. Tässä lista maailman vanhimmista eläimistä AnAge-tietokannan mukaan.

Ilmaston lämpeneminen rokottaa Tanganjikajärven kalakantoja

Tanganjika on yksi maailman tärkeimmistä kalastusalueista.

Uusi jättiläiskilpikonnalaji tunnistettu Galápagossaarilla

Galápagossaarilla on nyt tunnistettu yhteensä 15 eri jättiläiskilpikonnalajia.

Avara luonto: Galapagos

David Attenborough tutustuu Galapagossaarten luontoon.

Tulivuori purkautui Galápagossaarilla – vaaleanpunaiset iguaanit toistaiseksi turvassa

Isabelan saari on erittäin uhanalaisten vaaleanpunaisten iguaanien koti.

Ecuador julisti hätätilan Galapagos-saarille

Ecuador on julistanut hätätilan Galapagos-saarille viikko laivaturman jälkeen. Vaarallisia aineita kuljettanut rahtialus ajoi karille Galapagos-saarten lähellä.

Tutkimus: Jättikilpikonnat pelastettu sukupuuton partaalta

Tutkijoiden mukaan Galapagossaarten kuuluisa jättiläiskilpikonnakanta on noin tuhat yksilöä. Tuoreen tutkimuksen mukaan elvytetty kilpikonnakanta selviää nyt omillaan ilman apua.

Avara luonto: Saaret meren sylissä

Sarja esittelee merkittäviä saaristoja maailmalta.

Galapagossaarille hätätila – ympäristöonnettomuus uhkaa

Sataman edustalla karille ajaneessa aluksessa on lastina moottoriöljyä ja puhdistusaineita, joiden pelätään päätyvän mereen ja saastuttavan saaren ainutlaatuisen luonnon.

Street View ei Googlelle riitä - nyt kuvataan myös vedenalaista maailmaa

Vuonna 2007 käyntiin polkaistu Street view -kuvausprojekti on laajentunut jo 54 maahan ja myös vedenalaiseen maailmaan. Vedenpitävän kuvauskaluston lisäksi Google on kehittänyt kuvauskalustoa, jolla se voisi päästä kuvaamaan mahdottomiinkin paikkoihin ja valloittaa koko maailman.

Saksalaisturisti yritti varastaa neljä liskoa Galápagossaarilta

Mies jäi kiinni lentoasemalla neljä uhanalaista laavaleguaania matkatavaroissaan. Turisti saattaa saada pisimmillään neljän vuoden vankilatuomion.

Galapagossaarten kilpikonnat yritetään pelastaa rottia myrkyttämällä

Kilpikonnakanta alkoi pienentyä ihmisten metsästettyä niitä ruoaksi. Myöhemmin myös ihmisen mukanaan tuomat rotat ovat tuhonneet populaatiota entisestään.

Yksinäinen Yrjö ei ehkä ollutkaan aivan yksin

Lajinsa viimeisenä pidetyllä Lonesome Georgella olikin ehkä lajitovereja. Galapagos-saarilta löytyy parikymmentä sen kaltaista jättiläiskilpikonnaa.

Tutkimus: Ihmisen navassa on bakteereja kuin sademetsässä

Yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että jokaisen ihmisen navassa on omanlaistaan elämää. Napabakteereista oudoimpien luultiin elävän vain rikkilähteiden kaltaisissa ääriolosuhteissa.

Saksalaisturisti yritti salakuljettaa liskoja Galapagossaarilta

Saksalaisen hallusta löydettiin neljä uhanalaista keltaista iguaania. Miestä uhkaa enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio.

Yksinäinen Yrjö palsamoidaan

Jättikonnan kuolinsyyksi on varmistunut korkea ikä. Lajinsa viimeinen edustaja oli kuollessaan noin sadan vuoden ikäinen.

Lajinsa viimeinen edustaja Yksinäinen Yrjö kuoli

Galápagossaarten jättiläiskilpikonnan La Pintan alalajin ainoa jäljellä ollut edustaja ehti noin sadan vuoden ikään.

Isän ja pojan tutustumismatka vei "Jukolan piilopirttiin"

Mitä tapahtuu, kun pietarsaarelainen isä lähtee 19-vuotiaaan poikansa kanssa kahdestaan viideksi viikoksi Etelä-Amerikkaan? Kun taskussa on espanjan kielen taito, lentoliput, rinkka täynnä vanhoja vaatteita ja majoitus kolmeksi vuorokaudeksi. Paljon.

Lumpeenkukat kalan silmin palkittiin vuoden luontokuvana

Espoolaisen Pekka Tuurin lummekuva Kohti valoa on valittu vuoden luontokuvaksi. Kasvi on kuvattu sukelluksista lumpeen alapuolelta. Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui lähes 10 000 valokuvaa. Tänä vuonna palkitut kuvat ovat perinteisiä eläin- ja kasvikuvia.

Työttömät nuoret lähtevät ulkomaille

Suomen korkea nuorisotyöttömyys on lisännyt nuorten kiinnostusta viettää välivuosi ulkomailla. Esimerkiksi nuorisojärjestö Allianssin kautta lähtijöitä on tänä vuonna noin kolmannes enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Ulkomaille mennään paitsi palkkatöihin, entistä useammin myös erilaisiin vapaaehtoisprojekteihin.

Jorma Yrjölä toteutti lapsuuden haaveensa

Galapagossaarten luonto ja elämys tarjoavat paratiisin luontokuvaajalle. Jorma Yrjölä kohtasi monta legendaa.

Meriveden lämpeneminen uhkaa Galapagos-saaria

Tutkijat pitävät herkkiä Galapagos-saaria luonnollisen kokoisena laboratoriona, jossa mitataan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Pienikin meriveden lämpeneminen voi olla kohtalokas suurelle joukolle harvinaisia lajeja.

Hyttyset uhkaavat Galapagossaarten luontoa

Turisteja kuljettavien lentokoneiden ja laivojen mukana kulkeutuvat hyttyset ovat vaaraksi Galapagossaarten luonnolle. Vieraslaji levittää tappavia tauteja saarilla asuviin eläimiin.

Saimaa ei päässyt jatkoon luonnonihme-äänestyksessä

Saimaa ei selvinnyt finaaliin internetäänestyksessä maailman seitsemästä luonnonihmeestä. Finaaliin pääsi 28 kohdetta.

Maailman 7 luonnonihmeen finalistit valittu - Saimaa putosi jatkosta

Internet-äänestyksessä maailman seitsemästä luonnonihmeestä on julkistettu finaaliin päässeet 28 kohdetta. Jatkoon päässeiden kohteiden listalla ovat mm. Amazonin sademetsä Etelä-Amerikassa, Tansanian Kilimanjaro-vuori ja Ecuadorille kuuluvat Galapagos-saaret. Äänestyksessä hyvin menestynyt Saimaa ei selvinnyt finaaliin.

Maailman kuudes luonnonihme?

Saimaa on maailman luonnonihmeiden äänestyksessä kuudennella sijalla omassa sarjassaan. Taakseen järvi on jättänyt muun muassa Ganges-joen ja Loch Nessin hirviöjärven.

Saimaa Ranks High in Vote on Natural Wonders

The Saimaa waterway has risen to sixth place in an international vote on natural wonders of the world. The system of lakes in the east of Finland came ahead of places such as the River Ganges in India and Loch Ness in Scotland.

Saimaa menestyy äänestyksessä luonnonihmeistä

Saimaa on maailman luonnonihmeiden äänestyksessä kuudennella sijalla omassa sarjassaan. Taakseen Saimaa on jättänyt muun muassa Ganges-joen ja Loch Nessin hirviöjärven.

Tulivuorenpurkaus uhkaa Galapagos-saarten eläimistöä

Galapagos-saarilla purkautuva tulivuori uhkaa vahingoittaa asumattoman Fernandina-saaren ainutlaatuista eläimistöä. Ecuadorilaisten viranomaisten mukaan tulivuoresta mereen purkautuva laava voi tehdä vahinkoa saarella eläville iguanoille ja muille eläimille.

Kölnin merileijonapienokainen esittäytyi yleisölle (katso video)

Kuukauden ikäinen merileijonanpentu on esiintynyt ensi kertaa ihailijoilleen Kölnin eläintarhassa Saksassa.

Galapagossaarten kilpikonnat turvassa tulivuorenpurkaukselta

Galapagossaarilla sattunut tulivuorenpurkaus ei paikallisten viranomaisten mukaan uhkaa tulivuoren kraatterin ympäristössä asuvia harvinaisia jättiläiskilpikonnia.

Tulivuorenpurkaus uhkaa Galapagossaarten kilpikonnia

Galapagossaarten suurimmalla saarella purkautunut tulivuori uhkaa harvinaisia jättiläiskilpikonnia. Ecuadorin viranomaisten mukaan Cerro Azulin tulivuori alkoi purkautua torstaina.

Merileijonien outo joukkosurma Galapagoksessa

Ecuadorin viranomaiset selvittävät Galapagossaarilla paljastunutta merileijonien outoa joukkosurmaa. Pintan saarelta kilometrin pituiselta rantakaistaleelta löytyi 53 merileijonaa, jotka oli tapettu nuijimalla. Eläimet olivat ilmeisesti olleet kuolleina jo jonkin aikaa.

Galapagossaaret vaarassa turismin ja maahanmuuton vuoksi

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on laittanut Galapagossaaret vaarassa olevien maailmanperintökohteiden listalle.

Dresden pysyy maailmanperintölistalla

Saksalainen Dresdenin kaupunki ei siltahankkeestaan huolimatta menetä paikkaansa YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintölistalla ainakaan toistaiseksi.

Galápagossaaret saatetaan sulkea turisteilta

Ecuador saattaa sulkea Galápagossaaret tilapäisesti turisteilta ympäristötuhojen hillitsemiseksi. Turismin rajoittamisen lisäksi asetetaan tiukat rajat asutukselle, yritetään estää vieraiden kasvien tulo saarille ja puututaan salakalastukseen, kertoo presidentti Rafael Correa.

Baltic Sea Granted Special Status

The International Maritime Organisation has granted the Baltic Sea the status of an especially sensitive sea area. The classification applies to the whole Baltic Sea with the exception of Russian territorial waters.

Itämeri sai erityisaseman

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on hyväksynyt Itämerelle erityisen herkän merialueen aseman.

Itämeri sai erityisaseman

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on hyväksynyt Itämerelle erityisen herkän merialueen aseman.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle