Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtimolla voi tututustua metsäperheestä otettuihin valokuviin

Touko Hujasen palkituissa valokuvissa seurataan vuoden ajan omavaraistaloudessa elävän perheen elämää.

Japanilais-suomalainen perhe rakentaa unelmien ekoelämää lappilaiselle pikkukylälle – tuulivoimala ja villiruoka takaavat omavaraisuuden

Katsumi ja Antti-Jussi Yliharju eivät tienneet talon rakentamisesta mitään, ennen kuin päättivät pystyttää ekotalon keskelle kairaa.

Tulevaisuudentutkija: Teknologia muuttaa elämää radikaalisti 20 vuodessa ja pelisäännöt menevät uusiksi

Liikenne, ruoka, terveydenhuolto, kauppa, viihde ja moni muu ala kokee ennennäkemättömän mullistuksen.

Raportti: 20 suurta muutosta ja yli 200 tulevaisuuden työtä – Mikä on sinun uusi ammattisi?

Robottipoliisi, kaupunkilennonjohtaja, omavaraiskonsultti, virtuaaliravintoloitsija, tekoälylobbari, sijaismatkustaja ja onnellisuusoperaattori tekevät pian töitä joukossamme.

Kolme ihmistä muutti elämänsä luonnon ehdoilla elääkseen: yksi luopui lakimiesurasta, toinen muutti maalaiskylään metsän keskelle

Osma Naukkarinen vaihtoi oikeussalit erämaahan, Hanna Era tekee saippuansakin itse, Janika Tanni kaipaa kaupungista vain koirapuistoja.

Miksi hurahdamme heräteostoksiin? Pitääkö shoppailua paheksua? Neljä kysymystä kuluttamisesta

Tänään vietettävä Musta Perjantai houkuttelee isoilla alennuksilla ostoksille myös Suomessa.

Analyysi: Sähköttömän miehen elämä kiehtoo monia, mutta harvalla on pokkaa toimia kuin hän

Helsingissä ilman sähköä asuvan Heikki Mäntymaan elämästä kertovaa juttua luettiin vuorokaudessa yli 100 000 kertaa. Kiinnostus saattaa kertoa jotain olennaista ajastamme.

Video: Perusta oma matokompostori – alkuun tarvitaan vain 25 lieroa

Matokompostoria voi säilyttää vaikka työpöydän alla, eikä lieroja tarvitse ruokkia kuin kerran viikossa.

Kinkku valaisee joulun jälkeen pihaa – rasvasta voi tehdä tuoksuvan lyhdyn

Omavaraistaloudessa kaikki yritetään hyödyntää niin pitkälle kuin mahdollista. Kinkun rasvasta syntyy pitkään palava ulkoroihu.

Venäläisinvestoinnit Suomeen tyrehtyivät – nyt haetaan "uuden sukupolven yrittäjiä"

Venäjän valtionyhtiöt karttavat nyt investointeja länteen. Suomeen yritetään houkutella kansainvälistymään pyrkiviä yksityisiä kasvuyrityksiä.

Romahdusteoreetikko varoittaa: nykymaailman parasta ennen –päiväys on käsillä

Miika Vanhapiha uskoo, että teolliset yhteiskunnat romahtavat. Hän rakentaa omavaraista ja romahduksen kestävää elämäntapaa.

Tšernobylin babuškat

Mummot jatkavat elämää maailmanlopun vyöhykkeellä

Lapissa nuukaillen elävä 61-vuotias: "Hallituksen tehokkuusmittarilla olen ehkä laiska"

Matti Voipio vaivaa satavuotiasta ruistaikinajuurta Tornionjoen tulvatörmältä pelastetun hirsitalon pirtissä.

Pohjoisessa etsitään väylää energiaomavaraisuuteen – kokeilualueita Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan

Pohjois-Skandinavian alueelle kehitetään uudenlaisia energiaratkaisuja. Iin Micropolis vetää Arktinen energia -hanketta, jonka tavoitteena on auttaa Kalottialueen kuntia löytämään uudenlaisia ja pohjoisiin oloihin soveltuvia uusiutuvan energian ratkaisuja.

Kumpi on sinun tulevaisuutesi: työkalut itse tehden vai pilvestä poimien?

Muinaisia tapoja noudattava elää omavaraistaloudessa ja valmistaa kaikki tarvekalut omin käsin. Vai tuntuisiko helpommalta hankkia uusi tietokone, joka tuo verkon mahdollisuudet ulottuville jopa ilman nettiyhteyttä?

Itänaapurin kituva talous pakottaa suomalaisyrityksiä siirtämään tuotantoaan Venäjälle

Venäjän synkkä taloustilanne kurittaa maassa toimivia suomalaisyrityksiä. Tuotannon siirtäminen rajan taakse toisi apua markkinoilla pysymisessä. Vaikka kustannukset ovat laskeneet heikon ruplan myötä, harvalla riittää luottamusta suuren investointipäätökseen.

Kokenut teollisuusjohtaja: Omavaraisuus energiapolitiikan ykköstavoitteeksi

Suomen on syytä turvata energiaomavaraisuus. Raumalaisen BMH-Technologyn toimitusjohtaja Timo Suistio nimeää tämän Suomen energiapolitiikan keskeisimmäksi tavoitteeksi.

Asiantuntija: Kiertotalous suojaisi uusilta Kreikka-kriiseiltä

Kiertotalouden ideana on hyödyntää materiaalit mahdollisimman tehokkaasti. Sitran asiantuntijan Ernesto Hartikaisen mukaan myös vapaakauppasopimuksissa tulisi huomioida se, että sopimuksia tehdään vain kestävällä pohjalla toimivien tahojen kanssa.

Savitaipaleella malka ei mene silmään – vaan torpan kattoon

Luonnonriuku eli malka oli 1700-luvulla tyypillinen kattomateriaali. Savitaipaleen kotiseutumuseon ruotusotamiehen torppa saa uuden malkakaton loppukesällä.

Tosi tarina: Vaunullinen unelmia – Vilman ja Viktorin pihapiirinä on koko maailma

Vilma ja Viktor rakentavat unelmiensa kotia, pyörien päälle.

Somessa kiertävä vitsiksi luultu oravakeittoresepti onkin totta

Herttaista pörröhäntää on käytetty Suomessa entisaikana ruuaksi. Moni on luullut Facebookissa kiertänyttä reseptiä silkaksi huumoriksi.

Alpua on vuoden kylä Pohjois-Pohjanmaalla

Alpuan kylä Raahessa on valittu Vuoden kyläksi. Palkinto irtosi yhteistyöllä ja luovalla hulluudella.

Matti Virtanen: Hallitusohjelma 2015–2019 – Viisi liuskaa tulevaisuuteen

Uuden hallituksen ohjelmasta tulee lyhyt ja topakka. Bloginpitäjä tarjoaa auttavaa kättä.

Energiakylät palkittiin vuoden maaseututekona

Vaasan yliopiston Levon-instituutin Energiakylä-hanke on palkittu yhtenä vuoden parhaana maaseututekona. Kylien energiaomavaraisuutta kehittävässä hankkeessa oli mukana 14 pohjalaiskylää.

Kalmari ja Wallinheimo: Turvevero alas

Keskisuomalaiset kansanedustajat haluaisivat keventää turpeen verotusta. Keskustan Anne Kalmari ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ovat yhtä mieltä siitä, että turve ei ole tällä hetkellä riittävän kilpailukykyinen energiamuoto.

Lapin kansaedustajien Fennovoimakanta: kyllä, kyllä,  kyllä, kyllä, kyllä, ei, en sano

Yle Lapin lappilaisille kansanedustajille tekemä kysely kertoo että pohjoisen edustajilla on syksyn ydinvoimaäänestykseen mentäessä selvät sävelet.  Ainoastaan yksi ei kertonut kantaansa eli ei vastannut kyselyyn.

Teknologia energiaomavaraisuudelle on, nyt pitäisi löytää talorypäs sitä kokeilemaan

Lappeenrannan teknillisen yliopiston mukaan energiaomavaraisuuden lisääminen olisi eteläkarjalaiskylissä mahdollista. Hyötyjä löytyy niin taloudellisesti kuin ympäristön näkökulmasta.

Tutkija: Suomi ei ole kriittisesti riippuvainen Venäjän tuontienergiasta

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jarmo Partasen mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt ovat hyvin varautuneita siihen, että esimerkiksi maakaasun tuonti Venäjältä lakkaisi.

Oulun Eteläisen instituutin johtaja uskoo Lagunaan

Oulun Eteläisen instituutin tuore johtaja Ville Isoherranen on luottavainen maanalaisen Laguna-tutkimuskeskuksen saamisesta Pyhäjärvelle Pyhäsalmen kaivokseen. Hän uskoo, että Laguna-hanke etenee hyvin ja elokuun lopulla järjestettävässä konferenssissa kuullaan hyviä uutisia.

Raanujärven ekotaloa rakennetaan vanhan ajan taitoja kunnioittaen

Ylitornion Raanujärven kylään on nousemassa talo, jonka rakenteet ovat kierrätystavaraa ja rakennustavassa kunnioitetaan entisajan talonrakennustaitoja. Tontille on siirretty vanhan tervolalaisen kyläkoulun hirsikehikko, johon nyt tehdään vesikattoa. Talosta tehdään myös vesi- ja energiaomavarainen.

Jan valitsi materian sijasta permakulttuurin – "Jos on liikaa tavaraa, ei jää energiaa"

Pietarsaarelainen Jan Backman elää ekologista elämää. Hän liikkuu nojapyörämäisellä velomobiililla matkan työpaikaltaan puuveneveistämöltä kotiin, joksi pian muodostuu muutaman neliön itsetehty mökki. Backman kasvattaa ruuastaan itse osan, tulevaisuuden tavoitteena on omavaraistalous.

Taiteilijat tuottavat lämmön ja sähkön itse Kainuun syrjäkylällä – video

Taiteilijatalon vintillä rätisee sähkö. Kesänäyttelyn teoksista pursuaa silmille ja korville kulutusyhteiskunnan tapa käyttää energiaa.

Onko energiaomavaraisuus vain teoriaa - vai jo totista totta?

Vaihtoehtoisia energiamuotoja pohditaan eri puolilla Suomea. Aurinkoa, tuulta, biokaasua on kokeiltu ja hyviä kokemuksia on kertynyt. Jopa kokonaisia kyläyhteisöjä on rakennettu vaihtoehtoisen energian varaan. Millaisia oivalluksia, keksintöjä tai kokemuksia on syntynyt energiaomavaraisuutta tavoiteltaessa?

Energiaprofessori tekisi teollisuuden miljardien eurojen energiatuista vastikkeellisia

Energiaprofessori haluaa vastikkeettomat energiatuet pois teollisuudelta. Aalto-yliopiston professori Peter Lund laittaisi kaikki energiaan liittyvät valtion tuet ehdollisiksi, koska vastikkeeton raha passivoi yrityksiä.

Viljan hinta edelleen alamaissa

Viljan hinta pysyy edelleen alhaalla. Monella viljanviljelytilalla viljalaarit ovat täynnä odottamassa hinnannousua. Alhainen tuottajahinta laskee yleensä tulevan vuoden viljelyalaa.

Säästäväinen vaan ei nuuka – omavaraistalouden kuukausibudjetti 140 euroa

Pentti Heikura ei ole juonut kaupasta ostettua maitoa vuoden 2007 jälkeen. Omavaraistalouden maitotuotteet ja saippua tehdään omasta vuohenmaidosta. Heikura ei koe, että on joutunut luopumaan mistään elämäntapansa vuoksi. Suurinta yltäkylläisyyttä ovat itse tuotettu ruoka ja elämän tasapaino.

Energiaomavaraisuus alkaa auringosta ja tuulesta

Siinä missä toisille energian käyttö konkretisoituu vasta sähkölaskussa, toiset pohtivat mitä voisivat tehdä ollakseen pienelläkin mittakaavalla energiaomavaraisia. Suunnitelmista tekoihin pyrkii muun muassa kuhmolainen radioamatööri Teemu Salminen, joka kerää varavirtaa harrastustaan varten auringosta.

Tikkalassa ei ole pahoja salaisuuksia

Elävä ja virkeä vanhus. Sellaiseksi kuvaavat omaa kyläänsä ylpeinä Korpilahden tikkalalaiset, Vuoden Kylä 2013 -palkitut.

Pieni lappilainen kylä käänsi ennusteet nurin - Raanujärveltä loppuivat myytävät tontit

Ylitornion Raanujärven kylässä ponnistellaan lappilaisittain harvinaisen ongelman kanssa. Rovaniemeltä noin 50 kilometriä Pellon suuntaan sijaitsevaan kylään olisi enemmän muuttajia, kuin mitä pystytään vastaanottamaan. Taloja ja tontteja ei ole kaupan. Raanujärven houkuttimena ovat toimivat palvelut kuten koulu, päiväkoti ja kauppa. Kyläyhdistys tekee kaikkensa, jotta 200 hengen kylään saataisiin lisää asuntoja.

Väitös: Suomi voisi olla energiaomavarainen

Suomi voisi olla täysin energiaomavarainen maa, todetaan tiistaina tarkastettavassa, filosofian lisensiaatti Pekka Peuran väitöskirjassa. Peuran mukaan yksin bioenergia, eli esimerkiksi puu, olki ja erilaiset kotieläinten lannat riittäisivät isossa osassa Suomea energiantuotantoon.

Ekokylät yleistyvät Suomessa hitaasti

Kempeleessä toimii kymmenen talon ekokylä, joka ei kuulu edes normaaliin sähköverkkoon. Oulun Hiukkavaaraan aletaan rakentaa ainutlaatuisen isoa ekoaluetta.

Etelä-Pohjanmaalle energia- ja ilmastostrategia

Strategian valmistelun aikana selvitään mm. Etelä-Pohjanmaan kasvihuonekaasujen lähteet ja energian tuottaminen ja kuluttaminen. Valmista on tarkoitus tulla vuoden loppuun mennessä.

Hallitus lisäpäivityksin ilmastotavoitteen kimppuun

Suomi haluaa saavuttaa vuodelle 2020 asettamansa ilmastotavoitteet.

Lämpö ja sähkö omilla koneilla Korhosten tilalle

Korhosen maatilalla on siirrytty energiaomavaraisuuteen kun tilalla käynnistettiin oma CHP-laitos. Puunkaasutukseen perustuva laitos tuottaa parhaimmillaan 1 200 000 kwH energiaa vuodessa. Laitos on teholtaan 140 kw. Laitos käyttää haketta joka kuivataan prosessista saatavalla lämmöllä.

Naantalin voimalaitos ja Orikedon jätteenpolttolaitos myyty

Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto teki kymmenien miljoonien arvoiset laitoskaupat ja muuttui "oikeaksi tuotantoyhtiöksi".

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle