Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Supertietokone LUMI Kajaanissa.

Supertietokone Lumi on edelleen Euroopan tehokkain – mahdollistanut jo uraauurtavia tutkimustuloksia

Kajaanissa sijaitseva supertietokone Lumi sijoittui viidennelle sijalle uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla.

Googlen datakeskus Haminassa.

Googlen palvelinkeskukset poikivat suurimmat yhteisöverot Kymenlaaksossa

Kokosimme kolme suurinta yhteisöveron maksajaa Kymenlaaksossa. Kaikkien kotipaikka on Haminassa.

Kuvassa vasta käyttöön otettu Tornion LNG-terminaali vuonna 2019.

Kanadalaisyhtiö suunnittelee isoa datakeskusta Tornioon, valmista olisi suunnitelman mukaan vuoden 2025 loppuun mennessä

Uusi datakeskus toimisi nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä ja olisi laatuaan ensimmäinen Suomessa. Investointi olisi melkein 350 miljoonaa euroa.

Datakeskuksen konesalissa pelkistä serverikaapeista muodostunut käytävä.

Datakeskuksen hukkalämpö ei aluksi kelvannut Helsingin kaukolämpöyhtiölle – sitten maailma muuttui ja nyt lämpö virtaa Pitäjänmäessä

Palvelinkoneet lämmittävät nyt ulkoilman sijaan taloja ja käyttövettä. Kahden miljoonan euron investointi lämpöpumppuihin ei ollut itsestäänselvyys.

Suuri halli, jonka keskellä on kaappimaisia rakennelmia, joiden toisella sivulla lukee LUMI, ja toisella sivulla on kuva sudesta.

Supertietokone LUMI on palkittu maailman vihreimpänä, perusteluissa korostettiin ansiokasta työtä päästöjen vähentämiseksi

LUMIn hukkalämpö kattaa noin viidenneksen Kajaanin kaukolämmöstä. Vesivoiman ja hukkalämmön uudelleenkäytön yhdistäminen onkin osoittautunut tehokkaaksi tavaksi pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Microsoft keilalahti

Microsoftin datakeskuksen tulo Espooseen nytkähti eteenpäin – oikeus hylkäsi asemakaavasta tehdyn valituksen

Espoon kaupunki kertoi viime vuoden syyskuussa aikovansa myydä noin 21,6 hehtaaria maata Hepokorvenkalliosta Högnäsistä Microsoftille.

Etualalla nurmikkoa, taustalla Technobotnian tiiliseinä ja kyltti.

Vaasassa kehitetään tulevaisuuden datakeskuksia – WSTAR-hankkeessa tavoitteena nollapäästöisyys

Vaasan rakentuva datakeskuslaboratorio on saanut lähes 1,9 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemialta. Yhteishankkeessa mukana ovat alueen yliopistot ja korkeakoulut.

Supertietokone LUMI Kajaanissa.

Kajaanin supertietokone Lumi on korotetussa valmiudessa kyberuhkien varalta

Supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen kertoo, ettei datakeskuksen sijainti itsessään ole riskialtis, eikä Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa.

Internet-merikaapelin asennusta. Hiekkaranta, kaapelia pitelee työmies, taustalla meri ja horisontissa laiva.

Merenalainen internet sisältää haavoittuvuuksia myös Suomen osalta – näin Venäjä voisi halutessaan eristää Yhdysvallat

Suomessa on ollut sinisilmäisyyttä kriittisten tietojen tallettamisessa, sanoo asiantuntija Ylelle. Useat suomalaiset tahot ovat riippuvaisia ulkomailla sijaitsevista palvelimista.

Microsoft keilalahti

Espoo aikoo myydä Microsoftille Hepokorvesta maata datakeskusta varten

Fortum hyödyntää tulevan datakeskuksen hykkalämmön ja rakentaa datakeskuksen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen.

Valtava sininen monikulmainen rakennelma, joka on täynnä pieniä reikäkorttimaisia valopisteitä, ja jossa on suurempia valoisia aukkoja, joissa näkyy tietoteknisiä laitteita.

Lumi on maailman ekologisin supertietokone, eikä kallis sähkö ole uhka – Kajaani voi houkutella myös muita suurteholaskijoita

Lumi laskee samalla energiamäärällä noin kymmenkertaisen määrän laskuja kuin maailman keskivertosupertietokone. Sähkön hinta on suojattu pitkillä kiinteillä sopimuksilla.

Ilmakuva valtavasta datakeskuksesta.

Vesipulan piinaamassa Hollannissa suututtiin Microsoftin datakeskuksen vedenkäytöstä – tänä vuonna kuluu ehkä jo yli 100 miljoonaa litraa

Hollannissa on paljastettu datakeskuksen käyttäneen vuonna 2021 84 miljoonaa litraa juomakelpoista vettä. Samaan aikaan maahan on julistettu vesipula, joka rajoittaa maanviljelijoiden vedenkäyttöä.

Haminan Googlen sisäänkäynti.

Google ostaa Haminan kaupungilta lisää maata – yhtiö ei ole vielä päättänyt, miten se käyttää aluetta

Haminan kaupunki ja Google allekirjoittivat maa-alueen kauppakirjat tänään. Yhtiö on merkittävä työllistäjä Haminassa.

Facebookin tietokonepalvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa.

Joensuun Tiedepuistolla palkittiin tänään liikeideoita – voittaja voi mullistaa datansiirron

Itä-Suomen yliopiston ja Aalto-yliopiston kehittämä ratkaisu mahdollistaa entistä tehokkaamman datansiirron jopa äärimmäisissä lämpötiloissa.

Ihmiset kannattelevat suurta EU:n lippua.

Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan Kyberturvallisuuskeskuksen pitäisi tehdä selvitys yhtiön toiminnasta. Mepit aikovat edistää Yandexin joutumista EU:n pakotelistalle.

Yandex Mäntsälässä. Yrityksen nimikyltti on poistettu rakennuksen seinältä.

Venäläisen hakukoneyhtiön toiminta Suomessa herättää huolta – "Yandex on erityistarkkailussa", sanoo ministeri Timo Harakka

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ongelmallisena, että Suomessa toimii yritys, joka jakaa Venäjällä sotapropagandaa Ukrainan julmuuksista.

Yandex Mäntsälässä. Yrityksen nimikyltti on poistettu rakennuksen seinältä.

Venäläisen hakukonejätti Yandexin vaikeudet Suomessa jatkuvat – yhtiö toisensa jälkeen kieltäytyy myymästä sille sähköä

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja sanoo, että useat sähköyhtiöt ovat hylänneet sopimuksen muodollisista syistä. Yhtiö ei harkitse vielä muuttoa Venäjälle.

Yandex Mäntsälässä.

Mäntsälä saa lämpöä jatkossa pelletistä – venäläisen datakeskuksen hukkalämpö katkolla, kun sähkösopimusta ei syntynyt

Mäntsälään vuodenvaihteessa tuleva pellettilaitos pyrkii korvaamaan venäläisomisteisesta Yandex-datakeskuksesta saadun hukkalämmön. Jos Yandex joutuu pakotelistalle, yhteistyö päättyy kokonaan.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Porilaisen data- ja pilvipalveluyritys Ficolon omistus siirtyy Isoon-Britanniaan

Yrityksen palvelut säilyvät kaupan jälkeen ennallaan.

Yandex Mäntsälässä.

Mäntsälä laski lämmityksensä venäläisen datakeskuksen varaan – vihreä ratkaisu mureni yhdessä yössä, eikä kukaan tiedä, mitä ensi talvena tapahtuu

Pääkaupunkiseudulla saadaan tulevaisuudessa kaukolämpöä yhdysvaltalaisen ohjelmistoyhtiön datakeskuksista. Pieni Mäntsälä voi kuitenkin joutua luopumaan hukkalämmöstä Venäjä-kytkösten takia.

Volodymyr Zelenskyi.

Torstai 17.3.2022 (radio)

Zelenskyi on puhut Saksan liittopäiville. Korona-aika lisäsi opintojen keskeytyksiä. Microsoft rakentaa Suomeen suuren datakeskuksen. Talvi on ollut hyvä hiihtokeskuksille. Ensimmäiset veroilmoitukset Omaveroon. Sääennuste.

Keilalahden siluetti heijastuu peilityyneen merenpintaan.

Microsoft rakentaa Suomeen uuden datakes­kusa­lueen, tontit Espoossa ja Kirkkonummella – Fortumin asiakkaille päästö­töntä kauko­lämpöä

Kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja tiettävästi yksi Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Sininen ja häivevalkoisen vaärinen,  kolmikuolmioista muodostuva suuren huoneen kokoinen tietokonekeskuksen ulkokuori

Supertietokoneen kiihdytysvaihe myöhästyy komponenttipulan takia Kajaanissa

Kajaaniin sijoitetun LUMI-supertietokoneen toisen vaiheen käyttöönotto siirtyy parilla kuukaudella kesään.

Grafiikka näyttää Venäjän pohjoisrannikolta kulkevan Arctic Connect- ja Kanadan ja Alaskan pohjoispuolelta kulkevan Far North Fiber -datakaapelin reitit.

Suomen kyberturvallisuudelle tärkeä nettikaapeli piti vetää merenpohjaan, mutta yhtäkkiä Venäjä vetäytyi hankkeesta – mitä oikein tapahtui?

Valtionyhtiö Cinia kiertää pohjoisnavan lännen kautta, vaikka se vaatii 1 500 kilometriä pidemmän kaapelin. Hyytävässä geopoliittisessa ilmastossa se on turvallisin reitti.

Seinäjoelle nousevan datakeskuksen tontti itäisen ohikulkutien varrella.

Seinäjoen datakeskukselle reilu 2 miljoonaa energiatukea

Tuki on tarkoitettu datakeskuksen hukkalämmön talteenottojärjestelmän rakentamiseen. Keskuksen rakentamista ei ole vielä aloitettu.

Merta Grönlannin länsipuolella, vastarannalla lumipeitteistä maata.

Euroopan ja Aasian yhdistävän datakaapelin reitti vaihtuu – Kainuu on mukana luoteisväylän kaapelihankkeessa

Suomen ja Norjan rajalta suunnitellaan datakaapelia Grönlannin ja Islannin ohi Alaskan kautta Japaniin. Kainuu on mukana rahoittamassa 14 000 kilometrin pituista kaapelia, jotta Kajaanin supertietokone ja datakeskus saadaan tärkeän yhteyden varrelle.

Ohjelmistoyhtiö Aivenen tuotejohtaja Hannu Valtonen Helsingin keskustassa sijaitsevassa konttorissa.

Suomalaisyhtiö kasvoi hiljaisuudessa arvokkaammaksi kuin Tokmanni, Fiskars tai Ponsse – 1,8 miljardin euron hintalapun saanut Aiven nousi yksisarvisten joukkoon

Aiven haastaa Googlea, Amazonia ja Microsoftia niiden omissa palveluissa. "Tässä on sellaista mukavaa symbioosia, mutta myös kilpailua", Hannu Valtonen muotoilee.

Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden

Puhtaampaa lämpöä janoava Helen jää yksin jättihankkeensa kanssa – Fortum ei haluakaan hukkalämpöä Kilpilahden öljynjalostamoalueelta

Fortum hylkäsi kaukolämpöhankkeen kannattavuusselvityksen jälkeen ja keskittyy datakeskusten rakentamiseen. Helsingin energiayhtiö Helenin mukaan kaukolämpöputken toteutumisen todennäköisyys ei siitä muutu.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Datakeskusten petetyt lupaukset: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Googlen datakeskus Haminassa 10 vuotta -tilaisuuden juhlakakku.

Suljettuun paperitehtaaseen muutti 10 vuotta sitten mystinen Googlen palvelinkeskus – "googlerit" kertovat nyt, millaista työ on Suomessa

Suomen ainut Googlen palvelinkeskus Haminassa täyttää perjantaina kymmenen vuotta. Alkuaikoina toiminta vaikutti hyvin mystiseltä, mutta yritys on löytänyt paikkansa Kymenlaaksossa.

Googlen Haminan palvelinkeskus

Espoo ja Kirkkonummi hamuavat jättimäisiä datakeskuksia – vastustajat ihmettelevät laskelmia keskusten ympäristöhyödyistä

Uudellemaalle puuhataan isoja datakeskuksia. Niitä markkinoidaan ekotekoina, mutta vastustajien mukaan keskukset jopa kaksinkertaistaisivat Espoon ja Kirkkonummen sähköntarpeen.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Näin energiayhtiöt aikovat korvata ilmastonmuutosta kiihdyttävät polttoaineet – tarkoittaako muutos kaupunkilaisille isompaa lämmityslaskua?

Kaukolämmön hinta ja päästöt ovat tehneet maalämmöstä houkuttelevan vaihtoehdon taloyhtiöille. Energiayhtiöt yrittävät laittaa kampoihin omilla lämpöpumpuillaan, suuruuden ekonomialla ja lämmönlähteillä, jotka ovat taloyhtiöiden ulottumattomissa.

Kuva lentokoneen ikkunasta ulos; alhaalla häämöttää maisema ja asutusta.

Seinäjoella toimivat suuryritykset eivät niele ministeriön lentokenttäselvitystä: "Arvionnin peruste on kohtuuton"

Ministeriön lentokenttäselvitys ei tyydytä Seinäjoella toimivia suuryrityksiä. Arvioinnin mukaan lentokentän valtion avulla ei paranneta Seinäjoen saavutettavuutta. Yrityksissä ollaan toista mieltä.

Toimitusjohtaja Petri Hätilä

Seinäjoen Energia ostaa datakeskuksen hukkalämmön: alkuvaiheessa sillä lämmitettäisiin 3000 pientaloa, jatkossa katettaisiin jopa kolmannes lämmöntarpeesta

Seinäjoen Energia ja Seinäjoki Data Center ovat solmineet hukkalämmön ostamisesta aiesopimuksen. Sopimuskumppaneiden mukaan kyseessä on hiilineutraali lämpöenergia, jolla jatkossa halutaan kattaa iso osa energiayhtiön lämmöntarpeesta.

Mikko Aho tiedotustilaisuudessa

Seinäjoen suuren datakeskuksen rakentaminen alkamassa vielä tänä vuonna – elinkeinoministeri: "Seinäjoki on yhden erän voittaja kansainvälisessä kilpailussa"

Konesalien lämmöstä toivotaan apua Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen. Seinäjoelle rakentuu datakeskus, jossa tekninen totettaja on Rittal Oy. Datakeskuksen toiminnassa korostuu ympäristöystävällisyys ja toimijan mukaan voidaan puhua jopa hiilinegatiivisesta toiminnasta.

Seinäjoelle kaavaillaan uutta datakeskusta.

Seinäjoki saamassa kauan havittelemansa datakeskuksen, kansainvälinen toimija julkistetaan perjantaina

Datakeskus tuo Seinäjoella työpaikkoja, verotuloja ja näkyvyyttä. Hankkeessa kuvataan olevan uutta innovaatiota, joka on kehitelty yhteistyökumppanin kanssa. Rakennusluvat suurhankkeelle ovat jo valmiina.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oittaan ulkoilualueen lähelle kaavailtu datakeskushanke etenemässä – suositut ladut säilyvät, vakuuttaa kaupunki

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle lunastusluvan hakemista alueelle, koska neuvottelut maanomistajan kanssa eivät ole tuottaneet tulosta.

Nordean konttori Espoossa Isossa Omenassa.

Nordealla on jälleen ongelmia: katevaraustiedot eivät näy

Nordealla oli alkuviikosta laaja palvelukatko sunnuntaina alkaneiden huoltotöiden takia.

Nordean konttori Espoossa Isossa Omenassa.

Nordean häiriöt: Yhtiö varautuu korvaamaan asiakkaille kuluja, mutta vieläkään ei tiedetä milloin kaikki toimii

Hienosäätö jatkuu, kun pankki muutti uuteen konesaliin kahdesta vanhasta.

Equinix on investoinut Suomen datakeskuksiinsa yhteensä noin 150 miljoonaa euroa.

Maailman suurin datakeskusyhtiö lisää investointejaan Suomeen – toimitusjohtaja: "Syy ei ole ainoastaan halpa sähkö"

Miljoonainvestoinnin taustalla suomalaisen kysynnän kasvu sekä nopeat yhteydet muualle maailmaan.

Mies kävelee Googlen logon editse

Googlen kompurointi nostaa esiin huolen koko internetin haavoittuvuudesta

"Tunnin katko osoitti, miten paljon me tietyn ison yrityksen palveluja käytämme", Kyberturvallisuuskeskuksen Matias Mesiä toteaa.

Akaan Viialan parakkikoulu. Taustalla vanha käytöstä poistunut keskustan koulu

Kaupunki keksi hyötykäyttöä sisäilmaongelmien takia suljetulle koululle, jonka remontissa meni hukkaan kahdeksan miljoonaa euroa

Akaan kaupunki hakee rahoitusta, että tyhjänä olevaan kouluun voisi laittaa tietokoneita ja kasveja. Datakeskuksen hukkalämpö auttaisi kasvintuotannossa.

Googlen Haminan palvelinkeskus

Kesti liki 10 vuotta ennen kuin Googlen tarkoin varjelema Suomen datakeskus raotti ovensa ulkomaailmalle – katso, millaista siellä on

Pääministeri Sanna Marin pääsi ensimmäisten joukossa tutustumaan Googlen uuteen rakenteilla olevaan datakeskukseen.

Supertietokoneen lattiakehikko.

Kajaaniin saatava supertietokone onkin paljon tehokkaampi kuin aluksi tiedettiin – siitä tulee yksi maailman nopeimmista

Supertietokoneen elinkaari on lyhyt, mutta sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Havainnekuva Seinäjoelle rakennettavasta datakeskuksesta

Seinäjoen datakeskuksen suunnitellaan kasvavan jopa 180 miljoonan euron investoinniksi – "Neuvottelemme maailman suurimpien toimijoiden kanssa"

Suuren konesalihankkeen takana on sijoittaja Petri Ylinen ja hänen yrityksensä International Data center Oy.

Googlen logo Summan entiseen paperitehtaaseen rakennetun palvelinkeskuksen portilla Haminassa.

Google to open 6th data centre in Hamina next year, workforce rises to 400

The search giant has been expanding its presence in southeast Finland since it bought an old paper mill in 2009.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ficolon konesaliin oma aurinkovoimala Ulvilassa

Ympäristöystävällisyyttä pidetään kilpailuvalttina konesaliyritykselle.

puukko

Kuvat löydöistä: Etsijäryhmä löysi harvinaisia muinaisesineitä – pienellä kunnalla on suuria rakentamissuunnitelmia samalle alueelle

Alueella pitää tehdä arkeologinen selvitys ennen kuin kaava hyväksytään. Kunta havittelee datakeskusta alueelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle