Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mika Aaltola, ulkopoliittinen instituutti.

Ottawan sopimusta ei nyt saataisi aikaan, sanoo Mika Aaltola – jalkaväkimiinojen palauttaminen jakaa eduskuntaa Ylen kyselyssä

Yle kysyi kahden vaalipiirin kansanedustajilta, pitisikö Suomen irtautua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Irtautumista kannattavat oppositiopuolueiden edustajat.

Timo Kivinen puhuu maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Puolustusvoimien komentaja pani omalta osaltaan pisteen miinakeskustelulle: Jalkaväkimiinat eivät ole meille ajankohtainen asia

Timo Kivinen ei pidä jalkaväkimiinojen palauttamista tarkoituksenmukaisena, niiden suorituskykyä on muun muassa korvattu vuosien ajan useilla muilla keinoilla.

Miinanraivaaja

Maamiinakiellolle takaisku: Biden jatkaa Trumpin linjalla – Lue, missä jamassa jalkaväkimiinojen kieltäminen maailmalla on nyt

Rauhanliiton toiminnanjohtaja pitää Yhdysvaltain linjausta surullisena, mutta ei usko sen lisäävän miinojen käyttöä maailmassa.

Maamiina pensaan juurella.

Lähteet: Trumpin hallinto aikoo lieventää maamiinojen käyttörajoituksia

Päätös kumoaisi Barack Obaman aikaisen linjauksen, joka sitoi Yhdysvallat pitkälti Ottawan sopimukseen.

Hyppypanos on uusi Suomessa kehitty asejärjestelmä.

Suomi kehitti uuden aseen kiisteltyjen miinojen tilalle – Miten hyppypanos toimii, onko se kansainvälisten sopimusten mukainen?

Tutkijan mukaan Ukrainan tapahtumat muistuttivat, että maa voi joutua hyökkäyksen kohteeksi Euroopassakin.

hyppypanos

Kotimainen hyppypanos korvaa jalkaväkimiinat– Jussi Niinistö: "Palautamme miinakauhua"

Ottawan sopimuksella kielletyt maamiinat korvataan kotimaisilla hyppypanoksilla.

Miinanraivaaja.

Presidentinvaalit innostivat poliitikot flirttailemaan jalkaväkimiinoista – "Halutaan lietsoa pelkoja"

Jalkaväkimiinojen perään haikailevat niin presidenttiä aiheen esille nostamisesta kiittänyt puolustusministeri kuin presidenttiehdokas Laura Huhtasaari. Ulkoministeriössä tämä ei yllätä: miinat ovat kansalaiskeskustelun suosikkiteemoja.

Jussi Niinistö

Puolustusministeri Niinistö KSML:lle: Jalkaväkimiinojen valmistus voitaisiin käynnistää nopeasti kriisitilanteessa

Jalkaväkimiinat korvaavan uuden asejärjestelmän ensimmäinen versio valmistuu vuoden kuluessa, ministeri sanoo.

Maastopuku M05.

Finnish Defense Forces develop new prototype weapon to replace land mines

A new form of bounding mine has been developed and tested by the Finnish Defense Forces. The device is set to replace current land mines, which are prohibited by the Ottawa Treaty of 2011.

Maastopuku M05.

Lännen Media: Jalkaväkimiinojen tilalle kehitetty asejärjestelmä tehokas

Uudenlainen räjähde on Lännen Median mukaan jalostettu vanhojen hyppymiinojen ideasta. Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2011.

Viuhkapanos VP 2010.

Itärajan puolustukseen kaavaillaan uudenlaisia jalkaväkimiinoja

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) selvityttää kevääseen mennessä, miten Ottawan sopimuksen kieltämät jalkaväkimiinat korvattaisiin. Kaksi valmistajaa, Nammo ja Forcit, ovat kehittäneet etäältä laukaistavia miinoja.

Puolustusministeri Jussi Niinistö

Puolustusministeri: Säästöt ja uudistukset pitää käydä tarkasti läpi

Uuden puolustusministerin mukaan nyt pitää tarkastella viime hallituskauden vaikutukset puolustusvoimien kykyyn hoitaa tehtävänsä. Samalla hän muistutti taas kerran, että maamiinakieltoon liittyminen oli hänen mielestään kaikin tavoin väärä päätös.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö.

Perussuomalaiset: Jalkaväkimiinakielto maksaa suomalaista verta

Perussuomalaiset jatkaa jalkaväkimiinojen kieltosopimuksen arvostelua ja nostaa tämän ns. Ottawan sopimuksen eduskuntavaalien teemaksi. Puolue haluaa lisää rahaa puolustusvoimille ja poliisille.

Yhdysvallat lopettaa jalkaväkimiinojen valmistamisen

Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut jalkaväkimiinat kieltävää Ottawan sopimusta. Maa etsii kuitenkin ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat sopimukseen liittymisen, Valkoisesta talosta kerrotaan.

Erkki Tuomioja.

Tuomioja: Kokoomuksen kanta miinoista "melkoinen ymmärtämättömyyden" ilmaus

Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Kokoomuksen puoluekokous vaati reilu viikko sitten, että Suomen olisi irtauduttava sopimuksesta.

Perussuomalaiset kokoomuksen tueksi jalkaväkimiinoissa

Ottawan sopimukseen liittyminen vuonna 2012 oli vailla perusteita oleva virhe, joka "tositilanteessa maksaa suomalaista verta", kirjoittaa Jussi Niinistö.

Miinanraivaaja työssään.

NCP wants Finland to quit landmine ban treaty

Finland should resign from the Ottawa Treaty that bans landmines, the National Coalition Party decided in its party congress on Sunday. Newly elected chair Alexander Stubb promised to promote the cause. The move was swiftly criticised by a Parliamentary Defence Committee leader.

Keskustan Kääriäinen ihmettelee kokoomuksen kantaa jalkaväkimiinasopimukseen

Seppo Kääriäinen kysyy, onko Suomi irtautumassa EU-rintamasta.

Miinanraivaaja työssään.

Kokoomus: Suomi pois jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta

Asia hyväksyttiin Lahden puoluekokouksessa sunnuntaina. Tuore puheenjohtaja Alexander Stubb lupasi edistää asiaa.

Räjäytys

Kokoomusnuoret: Suomen erottava Ottawan sopimuksesta

Kokoomuksen nuorten liitto sanoo, että jalkaväkimiinat kieltävä sopimus oli Suomen kannalta alunperinkin huono ratkaisu. Viimeaikainen kansainvälinen kehitys on liiton mukaan entisestään korostanut miinojen tarvetta osana maanpuolustusta.

Puolustusvoimat hankkii tulenjohtosensoreita 26,8 miljoonalla

Lyhyen kantaman maalipaikannuksessa käytettävät tulenjohtosensorit hankitaan Patria-konsernin omistamalta Millog-yritykseltä.

Petri Kejonen.

Petri Kejonen: Rauhoittukaa, Suomella on miinoja aina

Suomessa keskustellaan taas maamiinoista. Monelle tulee ehkä yllätyksenä, että Suomella on ja saa olla maassa olevia miinoja. Niitä sanotaan panssarimiinoiksi. Ottawan sopimus kielsi Suomelta kolme miinatyyppiä: sakaramiinan ja kaksi erilaista putkimiinaa.

Minitiedustelulennokki lentää

Minilennokeista alennusta toimituksen viivästymisen vuoksi

Puolustusvoimien tilaamien tiedustelulennokkien alkuperäinen hinta oli lähes 24 miljoonaa euroa. Hinnanalennuksen suuruus määräytyy sen mukaan, miten pitkä viivästys lopulta on. Israelilaisyritys toimittaa lennokit tänä keväänä.

Petri Kejonen.

Petri Kejonen: Ottawan sopimus lisää asehankintoja

Jos joku luuli, että Suomen puolustusvoimat riisutaan aseista Ottawan sopimuksella, niin pieleen meni. Jalkaväkimiinoja korvataan 200 miljoonan euron aseohjelmalla. Mutta vieläkö tarvitaan satoja miljoonia uskottavuuteen?, kysyy Petri Kejonen blogissaan.

Kolme räjähdystä.

Jalkaväkimiinat jo pääosin korvattu

Jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus astui Suomessa voimaan heinäkuun alussa. Samalla yli miljoona miinaa kävi tarpeettomiksi.

Räjäytys

Finland destroying landmine stocks

Finland is destroying its stock of landmines at a site in Finnish Lapland in accordance with the Ottawa Treaty.

Räjäytys

Jalkaväkimiinojen hävitys alkoi

Suomi tuhoaa kielletyt miinat räjäytysleirillä Lapissa. Puolustusvoimat hävittää ne Kittilän Hukkakeron massaräjäytysleirillä. Näin täytetään Ottawan sopimus. Puolustusvoimien räjähdelaitoksen mukaan miinat tuhotaan etuajassa.

Puolustusvoimat hävittää räjähteitä Kittilässä

Puolustusvoimat on aloittanut torstaina jokasyksyisen räjähteiden hävittämisen Kittilän Hukkakerossa. Räjäytykset päättyvät syyskuun 8. päivä.

Kuun vaihtuminen tuo uusia lakeja ja määräyksiä

Heinäkuun alkaessa tulee Suomessa voimaan useita lakimuutoksia ja määryksiä. Voimaan astuvat mm. uusi adoptiolaki ja uudet rakentamismääräykset. Myös jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus astuu voimaan.

Maavoimat hankkii raivaamisenestopanoksia

Panokset vaikeuttavat telamiinojen purkamista maastossa ja niillä korvataan osa yli miljoonasta jalkaväkimiinasta. Suomi on sitoutunut jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen.

Sotilas katsoo tähystimellä.

Puolustusvoimat korvaa jalkaväkimiinat muun muassa minilennokeilla

Jalkaväkimiinojen poistuminen muuttaa Suomen puolustusvoimien puolustusstrategoita ja -kalustoa. Maavoimat ottaa käyttöön muun muassa uuden taistelujohtojärjestelmän ja israelilaisvalmisteisia minilennokkeja.

Kehitysministeri Heidi Hautala.

Ministeri Hautala Aasian kiertomatkalle

Kehitysministeri Heidi Hautala matkustaa lauantaina Kambodzhaan, jossa hän osallistuu Ottawan jalkaväkimiinasopimuksen kokoukseen Phnom Penhissä.

Committee raises concerns but approves land mine ban

Parliament’s Foreign Affairs Committee has approved a consultation document outlining how Finland will accede to the Ottawa land mine treaty next year. Parliament will vote on ratifying the Ottawa treaty next week.

Valiokunta hyväksyi Ottawan miinakieltosopimuksen

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on hyväksynyt mietinnön, jossa esitetään Suomen liittymistä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen ensi vuonna. Eduskunta äänestää Ottawan sopimuksen hyväksymisestä ensi viikolla.

Reserviläisliitto ei luopuisi jalkaväkimiinoista

Reserviläisliitto korostaa, että jalkaväkimiinoista luopuminen heikentäisi merkittävästi Suomen puolustusta. Siksi liitto vastustaa Suomen liittymistä Ottawan sopimukseen, joka kieltää jalkaväkimiinojen käytön ja varastoinnin.

Varusmiehet tekevät kranaatinheittimien uusien tuliasemien varamiinoittetta.

Jalkaväkimiinat kiihdyttivät tunteita eduskunnassa

Eduskunta on aloittanut syysistuntokautensa kiistelemällä jalkaväkimiinojen käytön kieltämisestä. Hallituksen esitys Suomen liittymisestä miinat kieltävään Ottawan sopimukseen on saanut vastaansa perussuomalaisten lisäksi myös kokoomuksen kansanedustajia.

Lapin kansanedustaja Heikki Autto, Kansallinen Kokoomus

Heikki Autto vastustaa miinakieltoa

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto vetoaa hallitukseen, jotta se vetäisi pois esityksensä Suomen liittymisestä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Autto perustelee vetoomustaan turvallisuus- ja taloussyillä.

Jussi Niinistö ei luopuisi jalkaväkimiinoista

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.) vastustaa Suomen liittymistä Ottawan sopimukseen. Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin, tuotannon ja siirron.

Lapin kansanedustaja Heikki Autto, Kansallinen Kokoomus

Verkkouutiset: Autto haluaa pitää miinat

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto ei halua luopua jalkaväkimiinoista, kertoo nettijulkaisu Verkkouutiset. Autto sanoo Verkkouutisille, että riittävän uskottavaa korvaavaa järjestelmää ei ehditä hankkia ennen miinakieltoa hallitusohjelmassa sovittujen menoleikkausten vuoksi.

Nepalilainen miinanraivaaja pitelee sirpalemiinaa.

Suomi luopuu jalkaväkimiinoista

Suomi liittyy jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Hallitus päätti asiaa koskevasta lakiesityksestä tänään torstaina. Puolustusvoimissa miinojen korvaamiseen on jo varauduttu.

Utva keskusteli Ottawan sopimuksesta

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (Utva) käsittelivät perjantaisessa kokouksessaan Suomen liittymistä Ottawan jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen vuonna 2012.

Vain Myanmar asettaa enää henkilömiinoja

Tuoreen raportin mukaan Myanmar on ainoa valtio, joka asettaa edelleen uusia henkilömiinoja. Miinoja vastustava ICBL-järjestö kertoo raportissaan, että miinaräjähdyksissä kuolleiden määrä laski viime vuonna alimmilleen vuosikymmeneen ja myös miinoja valmistavien maiden määrä väheni.

Yhdysvallat ei liity miinakieltosopimukseen

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei suunnittele maansa liittymistä maailmanlaajuiseen henkilömiinat kieltävään sopimukseen. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat on päätynyt jatkamaan nykyistä miinapolitiikkaansa tutkittuaan sen tarkoituksenmukaisuutta.

Maavoimat hankkii ison läjän telamiinojen laukaisimia

Puolustusvoimat hankkii 12 600 kappaletta telamiinojen laukaisimia alueellisten joukkojen käyttöön. Hankinnalla korvataan osa käytöstä poistettavien jalkaväkimiinojen suorituskyvystä.

Paavi vaatii kaikkia maita kieltämään maamiinat

Paavi Benedictus XVI vaatii kaikkia maita allekirjoittamaan maamiinat kieltävän Ottawan sopimuksen. Muun muassa Suomi ei ole allekirjoittanut vuonna 1999 voimaan tullutta YK-sopimusta.

Giving up Land Mines Cheaper than Expected

Replacing Finland's infantry land mines with other military technology is proving to be significantly less expensive than anticipated. Finland has agreed to remove the land mines from its arsenal over the next eight years, to be replaced by other systems. A number of different options are currently being studied, including remote controlled surveillance drones.

Jalkaväkimiinoista luopuminen tulee ennakoitua halvemmaksi

Jalkaväkimiinoista luopuminen tulee Suomelle selvästi ennakoitua halvemmaksi. Jalkaväkimiinat aiotaan poistaa aseistuksesta kokonaan kahdeksan vuoden kuluessa, ja ne on tarkoitus korvata muilla järjestelmillä. Nyt tutkitaan monia eri vaihtoehtoja, muun muassa tiedusteluun käytettäviä minilennokkeja.

Ranska paljasti Algerialle vanhojen miinojen sijainnit

Ranska on luovuttanut Algerialle tiedot joukkojensa Algeriaan puoli vuosisataa sitten asettamista miljoonista maamiinoista. Algeria on jo vuosikausia vaatinut Ranskalta tietoja maan itäiselle ja läntiselle raja-alueelle kylvetyistä miinoista, jotka ovat peräisin maan itsenäisyyssodan ajoilta vuosilta 1956 - 1959.

Reime: Jalkaväkimiinoista rypälepommeihin - ojasta allikkoon?

Suomi on päättänyt korvata kiistellyt henkilömiinat älykkäiksi kutsutuilla rypälepommeilla. Hannu Reime pohtii asiaa kolumnissaan. (Kirjoitettu 1.3.2007)

Party Leaders Would Prefer Later Spring Elections

The leaders of Finland’s three largest political parties, the Social Democrats, the Centre, and the opposition National Coalition Party, took part in an election debate on YLE TV1 on Sunday evening.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle