Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomi jätti evakuoimatta Afganistanista tulkit ja vartijat, Ruotsi ei – Tutkijat: Hallitus väisteli vastuuta ja teki mielivaltaisia rajauksia

Kun Suomi vasta väänsi kättä lainkohdasta, osa maista oli jo käynnistänyt afganistanilaisten evakuoinnit. Suomi evakuoi Afganistanista lopulta pienen joukon moniin muihin maihin verrattuna ja jätti vastuun tulkeista muille. 

Miksi Trumpin päätös vetää joukkoja Afganistanista kuohuttaa ja mihin se voi johtaa? Lue vastaukset seitsemään kysymykseen

Yhdysvaltain joukkoja on ollut Afganistanissa liki 20 vuotta. Trump lupasi vetää ne jo vuosia sitten.

Puolustusministeri uskoo Afganistan-operaation jatkon vähentävän turvapaikanhakijoiden määrää

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että Suomi ei halua Afganistanin ajautuvan sekasortoon. Se kiihdyttäisi turvapaikanhakijoiden määrää. Ensi vuonna Afganistan-operaatioon osallistuu 40 suomalaista.

President Niinistö: We must prepare for migration across eastern border

President Sauli Niinistö told the media on Friday afternoon that Finland must be able to prepare for the prospect of large numbers of migrants on its eastern border.

Suomi jälleen mukaan Naton ministerikokoukseen

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) osallistuu torstaina Brysselissä pidettävään Naton puolustusministerikokoukseen. Kokouksessa käsitellään Afganistanissa käynnissä olevaa koulutusoperaatiota.

Näkökulma: Suomi jäi ulos Naton puolustusministerikokouksista

ISAF-operaation päättyminen sulki Suomelta oven Naton puolustusministerikokouksiin. Nyt Suomi yrittää pysyä lähellä Natoa syvenevän kumppanuuden vip-kortilla, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Puolustusvoimain komentaja: Kriisinhallintaoperaatioita harkittava tarkemmin

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg näkee, että Suomen osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin vähenee. Lindberg piti 14. Martti Ahtisaari -luennon Jyväskylässä.

Naton Isaf-operaatio päätökseen Afganistanissa

Isaf-operaatio korvataan Naton koulutus- ja tukiohjelmalla vuoden vaihtuessa. Afganistanissa pysyy yli 13 000 ulkomaalaista sotilasta. Isaf-operaatioon osallistui vuosien mittaan lähes 2 000 suomalaista.

Näkökulma: Varoitus diplomaateille – Afganistan heikentää arvostelukykyä

Ei ole häpeä myöntää, että myös suomalaiset tekivät virhearviointeja. Ruusunpunaisia kuvitelmia on turha maalailla, kirjoittaa Pauli Lahti.

Suomalaisjoukkojen saldo Afganistanissa: 65 henkeä uhkaavaa tilannetta

– Pitää toimia, eikä vain piiloutua kiven taakse ja odottaa, että vastustajalta loppuvat patruunat, sanoo kapteeni Kai Uitto, joka on ollut mukana useissa tulitaisteluissa Afganistanin ISAF-operaatiossa. Tulitaisteluja on ollut kymmeniä, ilmenee Puolustusvoimilta saaduista tiedoista.

Ex-komentaja: Talibanin terrori-iskuista uutisoidaan, mutta ei teiden rakentamisesta

141 ihmistä koulussa surmannut ääriliike Taliban ei ole voimissaan. Liikkeen iskut kohdistuvat pehmeisiin kohteisiin, koska liikkeen vaikutusalueella armeija ja poliisi alkavat vihdoin olla kunnossa. Näin arvioi suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajana Afganistanissa toiminut eversti Petri Kosonen.

Kabulin vierastaloiskussa kuoli saman perheen isä ja lapset

Kaikkiaan Talibanien hyökkäyksessä kuoli neljä ihmistä. Kabulin poliisipäällikkö ilmoitti eroavansa viime viikkojen lukuisten iskujen takia.

Suomalaissotilaiden painoarvo kasvaa Pohjois-Afganistanissa

Suomella on esimerkiksi Ruotsiin verrattuna selvästi enemmän joukkoja Afganistanissa, kun muut maat ovat kotiuttaneet suhteessa enemmän joukkojaan maasta. Monessa ISAF-maassa on alkanut jo tilinteko 13 vuotta kestäneestä ISAF-operaatiosta, joka päättyy vuodenvaihteessa.

Jäähyväiset Afganistanille - asiantuntijoilta tyly arvio Naton operaatiosta

Asiantuntijat arvostelevat ankarasti Naton päättyvää ISAF-operaatiota: ”Nato meni Afganistaniin opettelemaan, miten tällaisia missioita tehdään. Sinne ei olisi pitänyt mennä kuin kouluun”. Myös suomalaissotilaat saavat arvosanan.

Afganistanin pääkaupungissa voimakas räjähdys – yksi kuoli

Itsemurhapommittaja iski sotilassaattueeseen Kabulissa aamulla.

Näkökulma: Olisiko jo aika aloittaa suora puhe Afganistanista?

Mitkä ovat todelliset syyt, joiden vuoksi Suomi osallistuu Afganistanin Isaf-operaatioon? Niitä ei kerrota ääneen, väittää puolustusministeriön riippumattomalla tutkimusryhmällä teettämä raportti, jonka sisällöstä on oltu hissun kissun, kirjoittaa A-studion toimittaja Anne Moilanen näkökulmassaan.

Raju kuvaus Afganistanin rauhanturvaajista

Porilainen teatteriryhmä Otava Ensemble viimeistelee parhaillaan rankka-aiheista näytelmää suomalaisista rauhanturvaajista Afganistanissa.

Laajennettu kumppanuus vakiinnuttaa Suomen Nato-yhteistyön

Walesissa päättyneessä Nato-kokouksessa keskusteltiin laajennetusta rauhankumppanuudesta, mutta ei allekirjoitettu sopimuksia. Kumppanuuden muodot kehittyvät käytännön yhteistyön kautta.

Suomi ja Ruotsi haluavat Nato-kumppanien ykköskastiin – ehdotusta puntaroidaan huippukokouksessa

Toivelistalta löytyy lisää suomalaisupseereita Naton toimintaan, ministeritason tapaamiset kalenteriin sekä vip-vieraan paikat Nato-harjoitusten ja operaatioiden suunnittelupöydässä. Pääaiheena Walesissa tänään alkavassa Naton huippukokousessa on Ukraina.

Puolustusministeriö: Emme näe isäntämaajärjestelyä siirtymisenä kohti Nato-jäsenyyttä

Suomi on allekirjoittamassa Naton kanssa niin kutsutun isäntämaapöytäkirjan, joka mahdollistaa Naton nopean toiminnan joukkojen toimimisen Suomen alueella.

Finland preps for post-crisis operation in Afghanistan

A new, NATO-led training and advisory mission is due to begin in Afghanistan once the current crisis management led by forces of the International Security Assistance Force (ISAF) ends later this year. Finland is expected to participate in the post-crisis mission with a contingent of 80 troops.

Isaf-sotilaita ja afgaanisiviilejä kuollut itsemurhaiskussa

Kuolleita lienee yhteensä ainakin 16. Afganistanin poliittinen tilanne on jännittynyt, sillä eilen julkaistiin alustavat presidentinvaalitulokset.

YK: Oopiumin kasvatus noussut ennätyslukemiin

Oopiumiunikon viljelyala Afganistanissa nousi viime vuonna peräti 34 prosenttia. Paikallisille oopiumipellot ovat merkittävä tulonlähde ja eräänlainen vakuutus siltä varalta, että maa joutuu taas sekasortoon ISAF-joukkojen lähdön jälkeen.

Viisi Nato-sotilasta kuoli Afganistanissa – omien kerrotaan ampuneen

Sotilasliitto Nato antaa niukasti tietoja Etelä-Afganistanissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa kuoli viisi Isaf-joukkojen sotilasta.

Haglund: Suomea uhkaa jääminen sivuun Nato-kokouksista

Puolustusministeri Carl Haglund pelkää, että Suomen suhteet sotilasliitto Natoon heikentyvät Afganistanin kriisinhallintaoperaation päättymisen jälkeen.

Isaf-sotilaita kuoli helikopterin maahansyöksyssä Afganistanissa

Kuolleiden kansalaisuutta ei toistaiseksi ole kerrottu.

Sotakoira Talibanin panttivankina – päätämme "Everstin" kohtalosta myöhemmin

ISAF-joukkojen tiedottaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että heidän sotakoiransa katosi joulukuussa operaation yhteydessä.

Kolme Isaf-sotilasta kuollut pommi-iskussa Afganistanissa

Räjähteitä täynnä ollut auto räjähti Naton saattueen vieressä Kabulissa perjantaina.

Afganistanissa ammuttiin ulkomaisia sotilaita

Ampuja oli pukeutunut Afganistanin turvallisuusjoukkojen univormuun.

Puola vähentää sotilaidensa määrää kansainvälisissä tehtävissä

Maa keskittyy jatkossa enemmän omien rajojensa ja Nato-liittolaistensa puolustamiseen.

Suomen Afganistanin ISAF-joukot keskitetään Mazar-e-Sharifiin

Wardakin maakunnassa työskentelevät erikoispoliisin kouluttajat siirtyvät samaan tukikohtaan suomalaisten kriisinhallintajoukkojen kanssa loppuvuoden aikana.

Suomi jatkaa Afganistanissa vuoden 2014 jälkeen

Afganistanin turvallisuudesta huolehtiminen on tarkoitus luovuttaa maan omille viranomaisille vuoden 2015 alusta. Siitä huolimatta Suomi jatkanee Afganistanissa. Joukkojen määrästä ja osallistumisen kustannuksista päätetään syksyllä.

Useita oppilaita kuoli itsemurhaiskussa Afganistanissa

Iskussa kuoli läheisen poikakoulun oppilaita, kaksi sotilasta ja poliisi.

Ulkoministeri Bildt haluaa Ruotsin pysyvän Afganistanissa

Sotilaat eivät osallistuisi taistelutoimiin vaan keskittyisivät Afganistanin joukkojen kouluttamiseen ja muihin tehtäviin.

Armeijan rahapula syö kansainvälisiä harjoituksia

Kansainvälisten harjoitusten määrä on kääntymässä laskuun.

ISAF-operaatio päättyy, Nato-harjoituksia tilalle

Nato laajentaa harjoitteluaan Euroopassa. Myös Suomi harkitsee osallistumista uudentyyppisiin harjoituksiin. Puolustusministeriön mukaan Nato-harjoitusten merkitys kasvaa, kun Afganistan-operaatio päättyy ensi vuonna.

Finnish troops take rocket fire at Afghan training centre

The Finnish Defence Forces report that a training centre where Finnish peacekeeping troops are instructing Afghan police trainees has come under fire several times in the past week. The latest attack was seen on Tuesday.

Afganistanilaiseen poliisien koulutuskeskukseen iskettiin raketein - suomalaiset rauhanturvaajat kunnossa

Puolustusvoimien mukaan koulutuskeskukseen iskettiin viime viikolla kaksi kertaa. Viimeisin isku tapahtui tänään tiistaina. Suomalaiset rauhanturvaajat jatkavat työtään normaalisti.

Tuomioja väläyttää Suomen vetäytymistä Afganistanista

Linjauksia tulevasta kriisinhallintaoperaatiosta sekä Suomen osallisuudesta siihen odotetaan puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan ensi kesänä.

Arktinen nousu vaikuttaa sotaharjoituksiin

Arktisen alueen taloudellinen nousu vaikuttaa myös pohjoismaiden välillä tehtävään puolustusyhteistyöhön. Suomen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan pohjoisen alueiden merkityksen kasvaminen vaikuttaa jatkossa pohjoismaiden yhteisiin taisteluharjoituksiin.

Natoa syytetään taas siviiliuhreista Afganistanissa

Paikallisen kuvernöörin mukaan ilmaiskussa maan itäosassa kuoli kolme Taliban-komentajaa ja kymmenen siviiliä, joista viisi oli lapsia.

Yhdysvallat puolittaa Afganistanin-joukkonsa vuoden kuluessa

Vetäytymisen aikataulu täsmentyy presidentin liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessa.

Suomalaiset valmistelevat Afganistanin poliisivoimia toimimaan itsenäisesti

Parin vuoden päässä häämöttävä ulkomaisten joukkojen vetäytyminen vauhdittaa Afganistanin turvallisuuskoneiston rakentamista. Toimittajamme Tuomas Kerkkänen kävi seuraamassa koulutuksen sujumista Mazar-i-Sharifissa.

Koulutettava voi olla suomalaissotilaan uhka Afganistanissa

Vuosittain kymmeniä eri maiden sotilaita on kuollut iskuissa, joissa koulutuksessa olleet sotilaat tai poliisit ovat alkaneet ampua kouluttajia ja sotilastovereitaan. Usein tapaukset liittyvät kokemukseen kasvojen menettämisestä.

Suomen Afganistanin kriisinhallintajoukon toimintaan muutoksia

Kriisinhallintaa tehdään muutoksen jälkeen neuvonantajaryhmissä. Kriisinhallintajoukkoon kuuluu vastedeskin kuitenkin lääkintähenkilöstöä ja esikuntaupseereita.

Afganistanissa uusi sisäpiiri-isku

Afganistanissa paikallinen naispoliisi ampui maanantaina Kabulissa ulkomaisen turvallisuusyrityksen työntekijän. Kyseessä on ensimmäinen sisäpiirin isku puoleentoista kuukauteen.

Tuomioja: Afganistanissa kehitystä oikeaan suuntaan

Afganistanin Nato-operaation on määrä päättyä vuoden 2014 lopussa. Suomen ulkoministerin mukaan afganistanilaisten kyky vastata omasta turvallisuudestaan vaikuttaa paranevan jatkuvasti.

Afganistanissa isku Naton tukikohtaan

Taliban sanoo taistelijoidensa hyökänneen Jalalabadissa sijaitsevaan tukikohtaan.

Suomi mukaan suojaamaan ruokakuljetuksia Somaliaan

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta päättivät perjantaina Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle