Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tämä kesä on ollut kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea – katso 20 paikkakunnan tiedot Helsingistä Utsjoelle

Kesä–heinäkuu on ollut ennätyksellinen lähes kaikilla Ilmatieteen laitoksen mittauspisteillä: koskaan aiemmin ei vuorokauden keskilämpötila ole ollut alkukesällä niin korkea kuin nyt.

"Kyllä hellepäivien lukumäärä voi vielä nousta aika poikkeukselliseksi" – meteorologi ennustaa Etelä-Savoon helleputken paluuta ja jatkoa kuivuudelle

Lämpötila kääntyy perjantain jälkeen nousuun ja alkuviikosta ollaan jälleen 30 asteen tuntumassa. Maasto jatkaa kuivumista.

Järvivesien lämpötila humpsahti helteiden jälkeen keskiarvoa kylmemmäksi

Keski-Suomessa järvien pintavedet ovat kylmenneet viikon aikana jopa 8 astetta. Sinilevähavainnot ovat vähentyneet Riikka-rajuilman jälkeen.

Helle palaa loppuviikosta – uusi helleputki vielä epävarma

Sää on muuttumassa vähitellen helteiseksi laajoilla alueilla. Elokuun alkuun on odotettavissa melko lämmintä. Sadekuuroja ei juuri ole luvassa.

Helle ei ole aikaistanut hillasesonkia, mutta laatuun se saattaa vaikuttaa – Jesse Ylimäki, 16, tienasi viime vuonna moporahat hillastamalla, nyt tavoitteena on bensarahat

Lapin hillasesonki on alkanut ennätyslämpimästä kesästä huolimatta normaaliin aikaan. Pitkään jatkuneet helteet ovat saattaneet vaikuttaa marjojen laatuun avosoilla. 16-vuotias Jesse Ylimäki poimii hilloja myyntiin.

Ennätyksellisen pitkä helleputki päättyi Kouvolassa – lämpötila nousi hellelukemiin 31 peräkkäisenä päivänä

Kuukauden ajan kestänyt hellejakso päättyi maanantaina, kun elohopea nousi korkeimmillaan hieman yli 22 asteeseen.

Golfkentillä on käyty kemiallista sotaa kuivuutta vastaan – katso kentänhoitajan vinkit kotinurmikon hoitoon

Häikäisevän vihreä ja hyvinvoiva nurmikko on golfkenttien tavaramerkki. Se on tärkeää myös kentän pelattavuudelle, koska ruohon on oltava oikeanlaista, jotta pallo pyörii hyvin. Golfnurmia hoidetaan sadetuksella ja erilaisilla kemikaaleilla.

Kylmä kaljakeittokaan ei auta, kun Moskova käy yhä tukalammaksi

Arkea maailmalta: Moskovan helteessä vilvoitellaan kylmillä keitoilla, mutta koronakesänä siitäkin tuli lähes mahdotonta, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat täällä ja on aika kääriä hihat – terveysriskeinä ovat uudet infektiosairaudet ja sisäilman pilaantuminen

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessakin yhä tukalampina helteinä. Asiantuntijoiden mukaan vaikutuksiin on syytä ruveta varautumaan monella alalla, esimerkiksi terveydenhuollossa, pelastustoimessa sekä liikenne- ja rakennussuunnittelussa.

Kesän Etelä-Savon lämpöennätys paukahti torstaina Puumalan kirkonkylässä, helteeseen tulossa hetkeksi helpotus

Tulevan viikon alkupuolella lämpötila laskee parinkymmenen asteen tuntumaan. Keskiviikkona alkaen kivutaan taas kohti hellelukemia.

Helle siivittää ilmalämpöpumppujen myynnin ennätyslukemiin, arvioi yhdistyksen toiminnanjohtaja – “Asennuksen saa näille helteille vain hyvällä tuurilla”

Ilmapämpöpumppujen asentajista on nyt pula. "Kuumuus yllättää suomalaiset joka vuosi vähän kuten liukkaat kelit syksyllä", sanoo Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen. Maahantuojilla pumppuja kuitenkin riittää.

Ränkläätkö ilmalämpöpumppua päälle ja pois? Ei kannattaisi – näin laite viilentää asuntosi tehokkaimmin

Älä sammuta ilmalämpöpumppua kesälomareissun ajaksi, vinkkaa laitteita kauppaava ja huoltava Matthias Fried. Hänen mukaansa moni käyttää laitetta väärin, jolloin sen viilennysteho ei ole paras mahdollinen.

Hikiset yöt voivat näkyä univelkana – uni- ja nestevaje saattavat olla huolestuttava yhdistelmä, mutta unen stressaaminen ei silti auta

Yön lämpötilat ovat olleet useita asteita tavanomaista korkeampia. Jo kolmen huonosti nukutun yön jälkeen univaje voi vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja reagointikykyyn. Pienikin tuulenvire helpottaa nukkumista ja päiväunet auttavat univelkaan siinä missä yöunetkin.

Helteet siivittävät virvoitusjuomien myyntiä: Lähdevesivalmistaja Finn Spring: "Yksi historian parhaista kesistä voi olla tulossa"

Kovan menekin vuoksi joitain pakkauskokoja ei välttämättä ole aina saatavilla, mutta puutteet ovat hetkellisiä.

Kerttu Kotakorpi: Kun helle ei helli vaan kuumuus kärventää

Lämpötilat vääjäämättä nousevat ja yhä useammin ja laajemmilla alueilla lämpötila ylittää ihmisten sietokyvyn kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Suomessakin hellepäivien lukumäärä moninkertaistuu. 

Helteet ovat jatkuneet pitkään Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla – ennätykset paukkuvat pian

Lämmin hellesää voi rikkoa päivien kestossa pian ennätyksiä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kajaanin lentoaseman ennätys on 14 hellepäivää putkeen ja se on vuodelta 1972. Sääennusteiden mukaan paahtavat hellepäivät jatkuvat torstaihin saakka.

"Ei tämä aivan normaalia ole", toteaa kylmempiin kesiin tottunut – kysyimme ihmisiltä, saako helle miettimään ilmaston tilannetta

Tukala helle on ollut uusi kokemus suomalaisille. Kysyimme kesän viettäjiltä, huolestuttaako heitä jatkuva helle ja sen takana vaikuttava ilmastonmuutos.

Uusi helleputkiennätys syntyi Kouvolassa – sääkartoilla näkyy kuitenkin jo muutos

Kouvolan Anjalassa elohopea nousi 27. päivää peräkkäin yli 25 asteen. Helle jatkuu vielä loppuviikon, mutta ensi viikolla viilenee.

Saimaan vedenkorkeus on kääntynyt laskuun – vedenkorkeus on silti 40 senttiä tavanomaista korkeammalla

Vähäsateinen ja lämmin sää on kääntänyt Saimaan vedenpinnan laskuun.

Maastopalot riehuvat helteessä kituuttavassa Siperiassa – Armeija lähetti koneita tuhansien palomiesten avuksi

Paloissa on kuollut ainakin yksi ihminen ja kymmeniä taloja on tuhoutunut. Palojen pelätään vapauttavan ilmakehään isoja määriä kasvihuonekaasuja ikiroudan sulaessa.

Tiistai 13.7.2021

Klarna. Suomen tuomio. Euran liikenneonnettomuus. Kesän hellepäivät. Vuoristorata 70 vuotta.

Potilaat odottavat jopa vuorokausia HUSin päivystyksessä pääsemättä eteenpäin – paha ruuhka syntynyt helteistä ja hoitajapulasta

HUSissa toivotaan, että ellei kyseessä ole hätätilanne, otetaan ensimmäiseksi yhteyttä päivystysavun numeroon. HUS Akuutin toimialajohtajan mukaan koko järjestelmä on tällä hetkellä alimitoitettu potilasmäärään nähden.

Helle vaivaa varsinkin kotona-asuvia vanhuksia – kotipalvelu seuraa asiakkaittensa kuntoa

Varsinkin kotonaan asuvat vanhukset voivat kärsiä helteestä ilmastoinnin puutteen takia. Lisäksi pitkän hellejakson aikana kotona asuvien vanhusten ulkoilu ja liikkuminen usein vähenee, mikä voi aiheuttaa yleiskunnon heikentymistä.

Keski-Suomessa kaikkien aikojen uimakelit: vedet lämpimiä kuin lampaanmaito, sinilevää yhä yllättävän vähän

Suomen ympäristökeskuksen seurannassa havaintoja runsaasta sinilevästä ei toistaiseksi ole kertynyt. Järvien pintavedet ovat viitisen astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä.

Helle tyhjentää myös vissyhyllyt – Olvin tuotantojohtaja: "Täydellä teholla teemme juomaa, mutta tuntuu, että sekään ei riitä"

Kivennäisvesistä ja vissyistä on paikoin pulaa kauppojen hyllyillä. Panimoissa vesiä ja virvoitusjuomia valmistetaan täydellä teholla, mutta kova kysyntä voi silti aiheuttaa hetkellisesti tuotteiden loppumista.

Suomen helleputki voi rikkoa pian ennätyksen, eikä loppua näy – ovatko pitkät kuumat kesät uusi normaali?

Suomen pisin yhtämittainen ja samalla sääasemalla mitattu helleputki on 26 päivää. Tuo ennätys on pian pelkkää paperia, sillä Kouvolan sääasemalla perättäisiä hellepäiviä on jo 25, ja lisää on luvassa.

Vanhusten kotona on usein aivan liian kuuma – moni myös pukeutuu turhan lämpimästi, mutta pitkiä kalsareita ei kotihoitokaan voi pakolla riisua

Neuvontapuhelimet ja kotihoito koettavat auttaa konkreettisesti huolehtimalla juomisesta, ravinnosta ja viilentämisestä. Rakenteellisiin ratkaisuihin ne eivät silti pysty.

Helle koettelee niin viljelijää kuin vanhustakin – jos kasvihuonekaasupäästöt pysyvät samoina seuraavat 50 vuotta, Suomessakin voidaan kokea 40 asteen helteitä

Huiman kuuma alkukesä on uusi kokemus suomalaisille, mutta ilmastonmuutoksen myötä lukkiutuvat sääilmiöt ovat tulleet jäädäkseen. Hellepäiviä on ollut jo yli 20 eikä korkeapaine ole hetkeen väistymässä Suomen yltä. Viljelijä katsoo kuivuvaa peltoa ja vanhukset tuskailevat kuumuudessa.

Torstai 8.7.2021

Koronarokotteet. Kokoomus on Ylen mittauksessa suosituin. Riikka Purra pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Teitä päällystetään aiempaa vähemmän. Lämmin sää on lisännyt sinilevien kasvua.

Kovalle hellepäivälle on laskettu hinta: 17 euroa per työntekijä – Näin kuumuus voi heikentää ihmisen tuottavuutta ja jopa koko maan taloutta

Helleaallot vaikuttavat niin ihmisten jaksamiseen kuin ruuan hintaankin. Kuumuus tuntuu eri tavoin talouden eri alueilla. Eniten helle heikentää ulkona työskentelevien tehokkuutta, mutta se voi vaikuttaa myös päättelykykyyn. Suomessa ei äärihelteitä ole vielä koettu.

Sinilevätilanne on helpottanut juhannuksen jälkeen Etelä-Savossa – pintavesien lämpötilat on nousussa

Seuraavan viikon aikana helteisessä säässä ei ole ennusteen mukaan odotettavissa suuria muutoksia, mikä lisää leväkukintojen muodostumisen riskiä.

Hellepotilaat kuormittavat ensihoitoa ja sairaaloiden päivystyksiä – lämpö on uuvuttanut iäkkäitä, lapsia ja terveitäkin pohjalaismaakunnissa

Myös lisääntynyt ulkoilu ja alkoholin käyttö ovat lisänneet ensihoidon tehtäviä. Helteestä kärsiviä potilaita on jouduttu hoitamaan myös sairaalassa.

Auringon uuvutukselle ei näy loppua, kuivuuteen ehkä hienoista helpotusta luvassa

Lämpöennusteet lupaavat helteen toistaiseksi vain jatkuvan. Torstaina Keski-Suomen ylittää nopeasti saderintama, ja lauantaina saattaa tulla voimakkaitakin sadekuuroja, mutta ne ovat jäämässä varsin paikallisiksi.

Tiesitkö tätä: Kyy saattaa liftata uimarin selässä, eikä siitä kannata hermostua – "Käärmeet ovat mielestäni kauniita ja aika täydellisiä", sanoo tutkija

Arkihavaintojen mukaan kyitä on tänä kesänä tavallista enemmän. Tutkijatohtori Janne Valkonen on eri mieltä. Helle tekee kyistä aktiivisia, koska niiden ei tarvitse käyttää aikaansa lämmittelyyn.

Kesäkuu oli Pohjois-Amerikassa mittaushistorian kuumin, Euroopassa toiseksi kuumin

Pohjois-Amerikassa oli kesäkuussa 1,2 astetta lämpimämpää kuin vuosina 1991–2020 keskimäärin.

Helle ruuhkauttaa päivystyksiä Etelä-Savossa - nuorillakin voi olla oireita

Essoten alueella helteestä johtuvat päivystyskäynnit pidentävät jonoja päivystyksessä ja osastohoitoon pääsyssä. Sosterilla ollaan ainakin vielä tavallisen kesäkiireen keskellä.

Moni pakenee nyt helteitä veden äärelle – tältä näyttää kelluva vesipuisto, johon oululaiset jonottavat aamusta asti

Kelluva vesipuisto on houkutellut väkeä jonoiksi asti Oulussa. Pari viikkoa kestäneet helteet ovat ajaneet ihmisiä muutenkin vesien äärelle.

Helle ja alkoholin nauttiminen työllistävät ensihoitoa Kainuussa

Helteestä aiheutuvia haittoja voi vähentää huolehtimalla riittävästä nesteiden saannista ja välttämällä oleskelua auringonpaisteessa.

Kansanterveystieteilijä A-studiossa: "Helle on suurempi ongelma kylmemmissä maissa"

Tyypillisesti kylmemmissä maissa ei osata välttämättä varautua äärimmäiseen kuumuuteen ja sen vaatimiin toimenpiteisiin, jolloin myös haittavaikutukset ovat suuremmat. Suomessa keskutelu sopeutumisesta ilmastonmuutokseen on jäänyt sen hillitsemisen varjoon.

Lappi on nyt Suomen kuumin paikka, Utsjoella sivutaan jo kesän lämpöennätystä – lue 4 vinkkiä viilentymiseen

Lämpötilakartat paloivat maanantaina punaisena koko maassa. Kaikkein lämpimintä oli Ylä-Lapissa: Utsjoella mitattiin reilusti yli 33 astetta. Marttaliitto vinkkaa kuumuuden kanssa kamppailevia pitämään huolta ennen kaikkea nesteytyksestä.

Oulussa haviteltiin viikonloppuna helle-ennätystä, mutta se jäi kymmenyksen päähän ja lentokoneenkin arvioidaan sotkeneen mittausta

Oulun lentoasemalla mitattiin eilen 33,1 asteen lämpötila. Kyseessä ei ole mittauspisteen uusi lämpöennätys, vaan todennäköisesti lähtevän lentoneen aiheuttama lämpöpiikki, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Kuuma ja kostea keli jatkuu: juuri ennen auringonnousua on viileintä

Lämpömittarit kipusivat viikonloppuna Pohjois-Pohjanmaalla yli 30 asteen, Kainuussa jäätiin vähän alle.

Raisa Omaheimon kolumni: Kesävaatteet kuuluvat kaikille ja jokainen voi pukeutua kesällä juuri niinkuin itse haluaa

Kesävaatteet tuottavat ihmisille monenlaista päänvaivaa. Auringossa olisi ihanaa pukeutua viileästi, mutta sosiaalinen paine tekee tämän monille vaikeaksi, kirjoittaa Omaheimo.

Suomen kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin, pohjoinen pallonpuolisko hohkaa kuumuutta – tutkija: "Mahdottomuus on muuttunut mahdolliseksi"

Helleaalto ja sulkukorkeapaine tapahtuvat ilmakehässä, joka on lämmennyt ilmastonmuutoksen seurauksena asteen tai kaksi. Tämä selittää Kanadan helleaaltoa. Kesäkuu oli suurimmassa osassa Suomea ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin.

Varjossa 40 ja auringossa 50 astetta – Kanadan-kodin seinästäkin irtosi palanen, mutta Timo Orava on eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ikimetsien hakkuista

Kanadassa pian 13 vuotta asuneet Timo ja Henna Orava eivät ole koskaan aiemmin kokeneet viimeaikaisten kaltaisia lämpöjä. Eivätkä ennätyshelteisiin ole tottunut rakennuksetkaan.

Sinilevähavaintoja lisää Keski-Pohjanmaalla – nyt levää löydetty Halsuanjärvestä

Maakunnassa on tehty uusia sinilevähavaintoja. Terveysviranomaiset muistuttavat, että osa sinilevistä on myrkyllistä ja siksi uimaveden kunto kannattaa tarkastaa ennen pulahtamista.

Helle jatkuu jatkumistaan – luvassa ainakin 10 päivän lämmin jakso

Koko pohjoinen pallonpuolisko on nyt poikkeuksellisen kuuma. Suomessa hellettä on luvassa vielä pitkään lukuun ottamatta pientä notkahdusta torstaina. Lämpö tuo mukanaan sinilevää ja ukkoskuuroja.

Keski-Pohjanmaalla sinilevätilanne vielä maltillinen – ainoastaan Lestijärvellä tehty havainto

Lämpimistä säistä huolimatta sinilevää on havaittu maakunnassa vielä vähän.

Hellepäivät toivat poikkeuksellisen käänteen Suomen sähkönkulutukseen – määrätyssä ulkolämpötilassa kulutus kääntyy nousuun

Kuumat kesäpäivät ovat kääntäneet Suomen sähkönkulutuksen nousuun nimenomaan hellepäivinä. Käänne johtuu pitkälti viilentävien sähkölaitteiden yleistymisestä Suomessa. Moniin koteihin asennetaan nykyisin lämpöpumppuja, jotka vain viilentävät huoneita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle