Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marine Le Pen astelee kannattajiensa eteen ensimmäisten vaalitulosennusteiden saavuttua.

Miljoonat ranskalaiset äänestivät äärioikeiston ehdokasta – tutkijat listaavat neljä syytä, ja yksi niistä on Le Penin "hybridipopulismi"

Le Penin äänestäjissä on ideologisesti sitoutuneita äärioikeistolaisia, mutta myös turhautuneita ja poliittisesti eksyksissä olevia, arvioi tutkija Louis Clerc.

Emmanuel Macronin voitonjuhlassa Eiffel-tornin juurella Champ de Mars -puistoaukiolla.

Maanantai 25.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. USA:n ministereitä Ukrainassa. Maailman vanhin ihminen. Helsingin lentoaseman harjoitus. Sää.

Emmanuel Macron.

Elinkeinoelämän edustajat huokaisivat helpotuksesta, kun Ranskan vaalitulos selvisi – "Le Pen olisi ollut kriisi"

Ranskan presidenttikisan päätyminen keskustaliberaali Emmanuel Macronin voittoon on elinkeinoelämälle ilouutinen, vaikka innokkaan uudistajan kaikkia linjauksia ei pidetä Suomen linjan mukaisina.

Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin vaalijulisteet on revitty.

Miten käy Ranskan presidentinvaaleissa? Sen saattavat tällä kertaa ratkaista suurten kaupunkien nuoret

Keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen taistelevat viikonlopun presidentinvaaleissa etenkin vasemmiston äänestäjien suosiosta.

Rasmus Paludan.

Ruotsin Koraani-mellakoita lietsonut tanskalaispoliitikko Rasmus Paludan koettelee sananvapauden rajoja

Äärioikeistolaisen Stram Kurs -puolueen johtaja Rasmus Paludan sanoo palanneensa Tanskaan ja jatkavansa Ruotsin kiertuetta ensi viikolla.

Palava poliisiauto.

Poliisi siirsi tanskalaisen koraaninpolttajan tilaisuuden Malmöön – häntä vastustavissa mellakoissa Örebrossa loukkaantui perjantaina 12 poliisia

Tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin vastustajat mellakoivat perjantaina Örebrossa. Ruotsalaismedioiden mukaan lauantaina levotonta on ollut Landskronassa.

Marine Le Pen.

Marine Le Pen pyristelisi Ranskan presidenttinä irti "Brysselin pakkopaidasta" ja vastustaisi kaasupakotteita Venäjälle

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle päässyt äärioikeiston Marine Le Pen on valottanut tällä viikolla ulkopoliittisia tavoitteitaan.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Analyysi: Jos Le Pen voittaa vaalit, se tietää brexitiin verrattavaa muutosta EU:ssa – äärioikeisto sai Ranskassa yli 30 prosenttia äänistä

Emmanuel Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, mutta hänellä on kova työ vakuuttaa vasemmiston äänestäjät. Jos hän ei onnistu, EU:ssakin tapahtuu iso muutos, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

Emmanuel Macron vilkuttaa kampanjatilaisuudessa ihmisten ympäröimänä.

Ranskan presidentinvaalien suurin häviäjä on puoluejärjestelmä – perinteiset valtapuolueet ovat kuihtumassa lähes olemattomiin

Ranskassa sosialistit ovat kokemassa täydellisen tuhon. Puolueen presidenttiehdokkaan kannatus on jäämässä kahteen prosenttiin. Oikeisto hyötyy siitä, että julkisuuden kieli on oikeistolaistunut. Macron on keikauttanut politiikan valtatasapainon mullin mallin.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Kankaanpään epäillyn terrorismirikoksen esitutkinta on loppuvaiheessa – valmista kesään mennessä?

Viiden pohjoissatakuntalaisen miehen epäillään muodostaneen äärioikeistolaisen ryhmän, joka suunnitteli terroritekoa.

Sotilasasuinen henkilö tähtää rynnäkkökiväärillä. Hänellä hihassaan Azovin rykmentin tunnus, jossa on äärioikeistolaisia symboleita.

Tällainen on "natsipataljoona" Azovin rykmentti, joka on Venäjän mukaan syy Ukrainan sodalle

Venäjä on leimannut Mariupolia puolustavan Azovin rykmentin "natsipataljoonaksi". Tutkijan mukaan yksikkö on pyrkinyt irti äärioikeistolaisista juuristaan.

Poliitikot hymyilevät rivissä, Joerg Meuthenin käsi Laura Huhtasaaren olkapäiden ympärillä.

Perussuomalaiset tekee pesäeroa Putinia tukeneisiin veljespuolueisiinsa Euroopassa – Riikka Purra: "Hyödyllisiä idiootteja"

Putinin kanssa kaveeraaminen oli esimerkiksi Ranskan ja Italian populistipuolueille ylpeyden aihe ennen Ukrainan sotaa. Perussuomalaiset kuuluu EU-parlamentissa niiden kanssa samaan ryhmään, ruotsidemokraatit ei – juuri Venäjä-yhteyksien vuoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tanssittaa Itävallan ulkoministeriä Karin Kneisslia tämän häissä 18.8.2018.

Venäjä väittää “vapauttavansa” Ukrainan uusnatseista, mutta vaikenee tuestaan Euroopan äärioikeistolle – tämä Venäjän avusta tiedetään

Monet eurooppalaiset äärioikeistopuolueet ovat tuominneet hyökkäyksen Ukrainaan Venäjä-kytköksistään huolimatta.

Lapsi istuu miehen hartioilla yleisön keskellä. Taustalla näkyy liehuvia Ranskan lippuja.

Ukrainan sota on nostanut Macronin asemaa Ranskan presidentinvaalissa – vahva haastaja on edelleen Venäjä-mielinen Éric Zemmour

Sotadiplomatia on lisännyt istuvan presidentin Emmanuel Marconin kannatusta kuukauden päästä pidettävissä vaaleissa. Hänen kovimmat haastajansa tulevat äärioikeistosta.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.

Supo: Poliisiin kohdistuva uhka ei liity Ukrainan tilanteeseen eikä Euroopan poliisiväkivaltaan – myös suojelupoliisi jatkaa tehostettua varautumista

Monissa Euroopan maissa on viime vuosina tehty poliisia vastaan useita iskuja. Supon mukaan Suomessa poliisiin kohdistuva mahdollinen uhka ei linkity muiden maiden tämänhetkisiin tilanteisiin.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo kolmannen poliisin asiattoman viestittelyn vuoksi – viestit paljastuivat äärioikeistotutkinnassa

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin rasistisen viestittelyn vuoksi. Viime vuonna laitos irtisanoi kaksi poliisia samasta syystä. WhatsApp-viestit löytyivät äärioikeistotutkinnassa.

Oikeustalo Porissa

Kankaanpään terrorismirikoksesta epäillyt vapautettiin: poliisilla ei riittäviä perusteita vangitsemisten jatkamiselle – tutkinnanjohtaja yllättyi

Satakunnan käräjäoikeuden mukaan poliisi ei ole esittänyt hakemuksensa tueksi sellaisia uusia seikkoja, joiden perusteella neljän terroriteon valmistelusta epäillyn miehen vangitsemista voisi jatkaa. Heitä epäillään edelleen rikoksista.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

IS: KRP jäädytti Kankaanpään terrorismirikoksista epäiltyjen varat

Toimenpiteellään keskusrikospoliisi haluaa turvata sen, että varoja ei voida käyttää edistämään terrorististen tekojen valmistelua.

Kankaanpään keskustaa joulukuussa 2021.

Analyysi: Kankaanpää osasi odottaa kielteistä julkisuutta terrorismiepäilyjen tultua ilmi, mutta mediahuomio satuttaa siitä huolimatta

Joulukuun alussa paljastuneet terrorismirikosepäilyt nostivat Kankaanpään kaupungin julkisuuden valokeilaan. Kielteinen julkisuus on tyrmistyttänyt paikkakuntalaisia ja erityisen kipeästi kaupungin suurinta puoluetta perussuomalaisia, kirjoittaa toimittaja Antti Laakso.

Satakunnan käräjäoikeuden talo

Neljä Kankaanpään terrorismiepäiltyä pysyvät vangittuina – yksi uusnatsijoukon jäsenistä vapautettiin viikko sitten

Satakunnan käräjäoikeus pitää terrorismirikoksen valmistelusta epäillyn joukkion neljä jäsentä edelleen vangittuina. Yksi epäillyistä vapautettiin tutkintavankeudesta viikko sitten.

Yhdistelmäkuva barettiin ja kommandopipoon pukeutuneesta henkilöstä jolla on käsissään suuri veitsi ja pistooli. Kuvaan on yhdistetty pienemmät kuvat väännetystä rautatangosta ja koiraa esittävä hihamerkki.

Kankaanpään terrorismista epäilty uusnatsijoukko on vuosien ajan hyökännyt vähemmistöjen kimppuun – tukijoita myös ydinryhmän ulkopuolella

Ylen selvityksessä paljastui kolme todistettavaa väkivallantekoa, joiden motiivina vaikuttaa olevan viha vähemmistöjä kohtaan. Lisäksi joukkion käytös koetaan Kankaanpäässä laajalti aggressiivisen provosoivaksi.

Satakunnan käräjäoikeuden rakennus.

Terrorismista epäilty Kankaanpään uusnatsiryhmä vaatii vapauttamista tutkintavankeudesta – käräjäoikeus päättää asiasta perjantaina

Kaikki tutkintavankeudessa olevat Kankaanpään terrorismijutun epäillyt vaativat pääsyä vapaaksi. Vangittuna on neljä epäiltyä, viides vapautettiin viikko sitten.

oikeustali, Oulu

Tunnetulle uusnatsille lähetetty pahvilaatikko herätti räjähde-epäilyn Oulussa – poliisi epäilee törkeän väkivaltarikoksen valmistelua

Ylen saamat asiakirjat paljastavat uutta tietoa viime maaliskuussa huomiota herättäneestä poliisioperaatiosta, josta KRP vaikenee. Poliisin tiedossa oli, että epäilty uusnatsi on kykenevä valmistamaan räjähteitä.

Naamioituneet poliisit vievät naamioitunutta henkilöä ulos rakennuksesta.

Saksassa rokotuksia vastustavat äärioikeistolaiset uhkailivat paikallispoliitikkoa väkivallalla – poliisin terrorismiyksikkö tutkii

Poliisi tutkii tappouhkauksia Saksin osavaltion pääministeriä vastaan. Liittokansleri Scholzin mukaan kyseessä on marginaaliryhmän toiminta.

Kaksi ekoterrorismista epäiltyä ruotsalaista nuorta miestä katsoo kameraan maski päällä ja pitelee rynnäkkökiväärin näköistä asetta kädessään.

Syyslomallaan kaksi teini-ikäistä telttaretkeilijää päätti toteuttaa terroriteon – näin Kankaanpään uusnatsien aatetoverit Ruotsissa toimivat

Väkivaltaan kannustavasta akselerationismista on tullut trendiaate länsimaisen äärioikeiston piirissä. Tässä jutussa kerromme, miten siitä vaikutteita ottavat uusnatsit toimivat.

Tienviitta ja näkymä teollisuusalueelle

Kankaanpään uusnatsiryhmä oli osallisena puukotuksessa keskustassa kesällä 2020 – yksi mies sai puukosta mutta viiltäjää ei saatu selville

Ylen tietojen mukaan ryhmän käyttäytyminen Kankaanpään keskustassa on pitkään ollut hyvin provosoivaa. Kesän 2020 tapahtumissa heitä epäiltiin törkeästä pahoinpitelystä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Äärioikeistoryhmät ottavat mallia maailmalta ja pyrkivät toimimaan näkymättömästi – aktiivien määrä on vähentynyt, mutta radikaali ydin on jäljellä

Tutkijan mukaan Kankaanpään tapaus on Suomessa monella tavalla poikkeuksellinen, mutta se heijastaa uutta suuntausta äärioikeistolaisessa toiminnassa. Aktiivien määrä on vähentynyt, mutta toiminnan aiheuttama uhka ei.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Asiakirjalähteet paljastavat: Jämijärven maaseutu ja kolmen vuoden takainen mökkimurto ovat Kankaanpään terrorismitutkinnan keskiössä

Epäily terrorismirikoksen valmistelusta ajoittuu vuoteen 2019. Ryhmän epäillään kuitenkin hankkineen murtovarkaudella ampuma-aseita jo 2018. Yhden epäillyn taustasta paljastui epäily törkeästä pahoinpitelystä.

Kyseessä on poikkeuksellinen ja harvinainen rikosasia, Toni Sjöblom sanoo.

Terrorismirikoksista vangittu 26-vuotias kiistää syyllistyneensä rikoksiin – Miehen asianajaja Ylelle: "Ne ovat toisten henkilöiden tekemisiä"

Vangitut miehet ovat tunteneet pitkään toisensa. Poliisi aloittaa vangittujen kuulustelut todennäköisesti vasta pyhien jälkeen. Poliisi tutkii Suomessa ensimmäisen kerran äärioikeistoon liittyvää terrorismiepäilyä.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.

Analyysi: Terrorismista epäilty Kankaanpään äärioikeistoryhmä toimi kylmän suunnitelmallisesti mutta jäi kiinni amatöörimäisen virheen takia

Äärioikeistoryhmän epäillyt suunnitelmat paljastuivat laite-etsinnässä, kun yksi ryhmän jäsenistä oli syyllistynyt rikokseen, joka ei mitenkään liittynyt ryhmän päämääriin.

Poliisi: Kyse on Suomen ensimmäisestä äärioikeistoon liittyvästä terrorismirikosepäilystä.

Tämän tiedämme Suomen ensimmäisestä äärioikeistolaisesta terrorismiepäilystä: poliisi seurasi miehiä lähes kaksi vuotta, tutkinta kestää kuukausia

Poliisi epäilee viittä noin 25-vuotiasta miestä äärioikeistolaisesta terrorismista. He kannattavat poliisin mukaan erittäin radikaalia akselerationismi-aatetta. Mistä siinä on kyse ja mitä muuta epäiltyjen suunnitelmista tiedetään? Kokosimme vastauksia.

Leike syyttäjän päätöksestä jossa on poliisien välistä tekstiviestikeskustelua. Viesteissä haaveillaan väkivallasta.

Turvallisuusalaan linkittyvän äärioikeistoverkoston esitutkinta valmistui – poliisien rikosepäilyjä syyteharkintaan, kolme on jo saanut potkut

Rikosepäilyjen keskiössä oli turvallisuusalalla työskentelevistä henkilöistä koostunut, äärioikeistolaiseen ideologiaan myötämielisesti suhtautunut ryhmä. Tutkinnan kohteena oli kuusi poliisia ja useita siviilejä.

Martin Bahne Viirus Teater 2021, syyskuu, ROCKY! Return of the Loser

Palkittu näytelmä syyttää kulttuurieliittiä muiden väheksymisestä – ohjaaja: “Meillä on taipumus olla näkemättä omaa ylimielisyyttämme”

Rocky! Return of the Loser -monologi kertaa aluksi tutun elokuvan tarinaa. Hiljalleen esitys alkaa kuoria esiin ennakkoluuloja ja pelkoja, joita moni tiedostavaan vasemmistolaiseen sivistyneistöön lukeutuva tuntee toisin ajattelevia kohtaan.

suomi ensin -leiri helsingin rautatientorilla 18.5.2017

Bootboysit ja Suomi ensin -mielenosoittajat ottivat yhteen Rautatientorilla – hovioikeus hylkäsi äärioikeiston pahoinpitelysyytteet

Hovioikeus hylkäsi Suomi Ensin -mielenosoittajien pahoinpitelysyytteet, jotka liittyivät vappuna 2017 Helsingin keskustassa tapahtuneeseen yhteenottoon. Rasismia vastustavien Bootboysien tuomiot jäivät voimaan.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018.

Käräjäoikeus antaa merkittävän ratkaisun – oliko hakaristilippujen kantaminen uusnatsien itsenäisyyspäiväkulkueessa kiihottamisrikos?

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion hakaristilippujen kantamisesta itsenäisyyspäivän kulkueessa vuonna 2018. Syyttäjä katsoo, että kysessä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Myös koulun lähellä järjestetty puhetilaisuus poiki syytteen.

Valtakunnansyyttäjän toimisto, syyttäjälaitos.

Valtakunnansyyttäjä määräsi poliisitutkinnan joukkotuhoamisella fantasioivasta nettikirjoituksesta

Helsingin poliisi päätti aiemmin, että esitutkintaa ei aloiteta.

Norjan kartta, jossa Bodø, Lillestrøm ja Hamar.

Norjan äärioikeistoon liittyvältä mieheltä löytyi suuri asekätkö – neljä pidätystä, poliisi suorittaa etsintöjä koko maassa

Norjan poliisin raportin mukaan äärioikeisto käyttää uusien jäsenten rekrytoinnissa hyväkseen koronarajoituksia ja rokotevastaisuutta.

Poliisi. 22.4.2021.

Jo kolmas poliisi sai potkut epäillyistä äärioikeistoyhteyksistä – miehellä kytköksiä myös Ukrainaan

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on irtisanonut vanhemman konstaapelin, joka vuoti poliisin rekisteristä tietoja sivulliselle. Mies myös osallistui sopimattomaan viestittelyyn ja luovutti kiikaritähtäimen toimitettavaksi sota-alueelle Ukrainaan.

Meemikollaasi Kaikki paskaksi meemitilin kuvista.

Kuuntele Kaikki paskaksi -dänkmeemitilin perustaja Riku Junttasen haastattelu: "Ne luulee, että minulla menee tunteisiin, kun estän ne"

Turun yliopiston tutkijan mukaan meemeillä on voima muokata ihmisten mielipiteitä ja sellaiset meemit, jotka herättävät tunteita, saavuttavat laajimman levinneisyyden.

Israelilaisjoukko heiluttaa Israelin lippuja.

Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle – kyseessä ensimmäinen suurempi välikohtaus tulitauon alkamisen jälkeen

Tilanteen kärjistymistä oli jo ehditty pelätä Jerusalemissa järjestetyn kansallismielisen marssin vuoksi. Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas oli varoittanut marssin voivan johtaa väkivaltaisuuksiin.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo toisen äärioikeistolaiseen viestittelyyn osallistuneen poliisin

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Mies lähetti jo aiemmin irtisanotun poliisin tavoin yksityisesti äärioikeistolaisia viestejä ja osallistui asiattomaan keskusteluun.

Tyylitelty valokuva Pekka Katajasta, taustalla on häilyvästi sivuja poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Pekka Kataja katsoi ovisilmästä miestä, joka oli tullut tappamaan hänet – tutkinnassa Soldiers of Odinin jäsen tunnusti teon hätäkeskukseen

Poliisi totesi humalaisen tunnustuksen perättömäksi, mutta keskittyi useisiin äärioikeistolaisiin epäiltyihin. Käräjäoikeus päätyi pitämään murhayrityksen motiivia poliittisena. Yle selvitti, mitä esitutkinnassa tapahtui ja miksi rikos ei selvinnyt.

Osa asiakirjasta missä on paljon peitettyjä kohtia ja näkyvissä tekstit "Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)", "tulee paljon kroppaq" ja "saattaa meinaan PEITETTY KOHTA yllättyä kun alkaa luoti lentämään".

Helsingin poliisilaitos irtisanoi äärioikeistolaisia viestejä lähettäneen rikoskonstaapelin – "ala-arvoisempaa kielenkäyttöä on vaikea kuvitella"

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut vanhemman rikoskonstaapelin poliisille sopimattoman käytöksen vuoksi. Miehen yksityisesti lähettämät äärioikeistolaiset viestit ja asiattomat keskustelut vaaransivat laitoksen mukaan luottamuksen hänen toimintaansa.

Saksan CDU-puolueen johtaja Armin Laschet puhumassa tiedotusvälineille liittokansleriehdokkuudestaan.

Saksassa viimeiset osavaltiovaalit ennen syksyn liittopäivävaaleja

Kristillisdemokraattien tappio laitaoikeistolle Saksi-Anhaltissa olisi takaisku CDU:n liittokansleriehdokkaalle Armin Laschetille.

Äärioikeiston edustaja oikeudessa.

Äärioikeiston tekemien rikosten määrä nousi ennätystasolle Saksassa

Sisäministeri Horst Seehoferin mukaan äärioikeisto on suurin uhka Saksalle. Myös äärivasemmiston tekemien rikosten määrä on lisääntynyt. Poliittisesti motivoituneita rikoksia tapahtui muun muassa koronarajoituksia vastustavissa protesteissa.

Marine Le Pen median keskellä.

Ranskan äärioikeistolainen Marine Le Pen vapautettiin oikeudessa vihapuhesyytteistä

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen julkaisi vuonna 2015 kuvia terroristijärjestö Isisin tekemistä julmuuksista. Syyttäjät arvioivat, että hän rikkoi Ranskan vihapuhelakeja.

Madridin pormestari Jose Luis Martinez-Almeida, Madridin aluejohtaja Isabel Ayuso ja kansanpuolueen johtaja Pablo Casado.

Madridilaiset äänestävät tänään koronarajoitusten linjasta kiristyneissä tunnelmissa – aluevaalit ovat samalla myös kannatusmittaus Espanjan hallitukselle

Madridin oikeistolainen aluejohtaja kehottaa kansalaisia nauttimaan Madridin vapaudesta ja näyttää vihreä valoa yhteistyölle äärioikeiston kanssa. Listasimme paikallisvaaleista neljä mielenkiintoista asiaa.

Europarlamentaarikko Ioannis Lagos oikeussalissa Kreikassa.

Kreikkalaisen uusnatsipuolueen riveistä valittu euroedustaja menetti syytesuojan – pidätettiin heti Belgiassa

Europarlamentaarikko Ioannis Lagos valittiin europarlamenttiin uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton riveistä toissa vuonna. Puolue julistettiin Kreikassa rikollisjärjestöksi viime lokakussa. Tuolloin Lagos välttyi pidätykseltä pakenemalla Brysseliin.

Mielenosoitus Gazassa.

Poliisi ja palestiinalaiset ottivat yhteen Itä-Jerusalemissa - Yhdysvallat, EU ja YK vetoavat rauhan puolesta

Yli sata on haavoittunut kahakoissa, jotka jatkuivat jo toista yötä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle