Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Marine le pen ja Jordan Bardella vilkuttavat lavalla

Marine Le Penin seuraaja varttui lähiössä ja on maahanmuuttajaäidin poika – Tutkija: Le Pen on yhä puolueen todellinen johtaja

Ranskan äärioikeistolaista Kansallinen liittouma -puoluetta johtaa nyt 27-vuotias Jordan Bardella. Marine Le Pen ei kuitenkaan ole katoamassa mihinkään.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron heilutti autonsa ikkunasta käytyään äänestämässä sunnuntaina.

Analyysi: Ranskan parlamenttivaalien tulos lupaa politiikkaan myrskyisiä aikoja ja Macronille suuria vaikeuksia

Macronin keskustaoikeistolainen ryhmittymä joutuu etsimään tukea etenkin perinteisestä oikeistosta, ja sillä tulee olemaan hintansa, kirjoittaa Ylen Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Emmanuel Macron.

Macronin liittouma sai eniten paikkoja – menetti enemmistön parlamentissa

Vasemmiston ja vihreiden liittouma sai 135 paikkaa, joka tekee liittoumasta vahvan oppositiovoiman Macronin politiikalle.

Jean-Luc Melenchon kampanjoimassa Lille Grand Palais'ssa Lillessa 5 huhtikuuta.

Analyysi: Macron on hankalassa paikassa, sillä Ranskan parlamenttivaaleista tulee luultuakin tiukempi taisto

Ensimmäisen kierroksen jälkeen lähes tasoihin päätyneet keskustaoikeisto ja uusi vasemmistoliittouma kokoavat kiivaasti joukkojaan viikon päästä pidettävälle toiselle kierrokselle, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä

Kuvassa vasemmalla Emmanuel Macron, etualalla sotilaita selin kameraan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron astui virkaansa toiselle kaudelle

Macron on Ranskassa 20 vuoteen ensimmäinen presidentti, joka on valittu jatkokaudelle. 

Marine Le Pen astelee kannattajiensa eteen ensimmäisten vaalitulosennusteiden saavuttua.

Miljoonat ranskalaiset äänestivät äärioikeiston ehdokasta – tutkijat listaavat neljä syytä, ja yksi niistä on Le Penin "hybridipopulismi"

Le Penin äänestäjissä on ideologisesti sitoutuneita äärioikeistolaisia, mutta myös turhautuneita ja poliittisesti eksyksissä olevia, arvioi tutkija Louis Clerc.

Emmanuel Macronin voitonjuhlassa Eiffel-tornin juurella Champ de Mars -puistoaukiolla.

Maanantai 25.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. USA:n ministereitä Ukrainassa. Maailman vanhin ihminen. Helsingin lentoaseman harjoitus. Sää.

Emmanuel Macron.

Elinkeinoelämän edustajat huokaisivat helpotuksesta, kun Ranskan vaalitulos selvisi – "Le Pen olisi ollut kriisi"

Ranskan presidenttikisan päätyminen keskustaliberaali Emmanuel Macronin voittoon on elinkeinoelämälle ilouutinen, vaikka innokkaan uudistajan kaikkia linjauksia ei pidetä Suomen linjan mukaisina.

Macronin ja Le Penin kannattajat kertovat tunnelmista vaalituloksen jälkeen

Analyysi: Macron voitti, mutta halusiko Ranska hänet vai sittenkin sen "pienemmän pahan"?

Moni ranskalainen äänesti ennen kaikkea Le Peniä vastaan. Macron joutuu pian uuteen testiin, jossa kannatus punnitaan, kirjoittaa Ranskaa seuraava ulkomaantoimittaja Maria Tolsa. 

Pekka Haavisto Ykkösaamun studiossa.

Ulkoministeri Haavisto: Macronin jatko takaa Ranskan tuen Suomen Nato-ratkaisulle jatkossakin – suomalaismepit ovat helpottuneita

Istuva presidentti Emmanuel Macron näyttäisi vievän voiton äärioikeiston ehdokkaasta Marine Le Penistä.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Sunnuntai 24.4.2022 (radio)

Ranskan presidentinvaalit. Palvelualan turvattomuus. Kirjepostin jakelu. Lumipeite ohenee. Säätiedot.

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.

Ranskan vaaleissa voi mullistua koko EU, jos Le Pen vie voiton Macronista – näin presidenttiehdokkaat muuttaisivat Ranskaa ja Eurooppaa

Ranskalaiset valitsevat tänään sunnuntaina presidentin. Jatkokautta hakeva Emmanuel Macron ja haastaja Marine Le Pen ovat eri linjoilla ulkopolitiikasta, ilmastosta ja maahanmuuttajien kohtelusta.

 Marine Le Pen puhuu medialle.

Imagoaan uudistanut Le Pen luottaa pastellisävyihin ja aiempaa pehmeämpään retoriikkaan – vaaliohjelman ydin on kuitenkin yhä äärioikealla

Yle kävi eteläranskalaisessa Nizzassa kysymässä äänestäjien ajatuksia vaaleista ja presidentiksi kolmatta kertaa pyrkivästä Kansallisen liittouman puheenjohtajasta.

Emmanuel Macron ja Marine Le Pen

Eurooppa-kirje: Muhiiko Ranskan vaaleissa jymy-yllätys – ja miksi Saksa jarruttaa Venäjän vastaisia energiapakotteita?

Le Pen haastaa Macronin tosissaan. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.

Toimittaja Jari Mäkinen avaa Ranskan vaaliasetelmia

Emmanuel Macronia vastaan kapinoineet keltaliivit uupuivat, mutta mielenosoittajien tyytymättömyys jäi kytemään

Koronapandemia ja sisäiset ristiriidat saivat liikkeen hiipumaan, mutta heidän aatteensa elää edelleen, kertoo keltaliiveissä alusta saakka vaikuttanut aktiivi Ylelle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja presidenttiehdokas Marine Le Pen istuvat vastakkain vaaliväittelyssä.

Analyysi: Macron haastoi Le Peniä onnistuneesti, mutta sortui vaaliväittelyssä paikoin ylimielisyyteen

Presidenttiehdokkaat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen kohtasivat myöhään keskiviikkoiltana ainoassa suorassa TV-väittelyssä, jossa ei ollut niin selkeää voittajaa kuin viisi vuotta sitten.

Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin vaalijulisteet on revitty.

Miten käy Ranskan presidentinvaaleissa? Sen saattavat tällä kertaa ratkaista suurten kaupunkien nuoret

Keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen taistelevat viikonlopun presidentinvaaleissa etenkin vasemmiston äänestäjien suosiosta.

Marine Le Pen.

Marine Le Pen pyristelisi Ranskan presidenttinä irti "Brysselin pakkopaidasta" ja vastustaisi kaasupakotteita Venäjälle

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle päässyt äärioikeiston Marine Le Pen on valottanut tällä viikolla ulkopoliittisia tavoitteitaan.

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron seisovat keskellä suurta televisiostudiota. Taustalla näyttöruutuja ja pöytä, jonka ympärillä väittely pidettiin.

Macron vai Le Pen? Näin Ranskan tuleva presidentti voisi vaikuttaa Suomen Nato-hakemuksen etenemiseen

Venäjän kanssa flirttaillut Marine Le Pen olisi Ranskan presidenttinä arvaamaton, mutta mepit eivät usko hänen menevän niin pitkälle, että Suomen Nato-hakemus olisi ongelmissa.

Emmanuel Macron.

Analyysi: Macron lähtee toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina, Ranska pahasti jakautuneena

Turvallisuuspolitiikka ja äärioikeiston Marine Le Penin Venäjä-suhteet nousevat toisella kierroksella varmasti isommiksi vaaliteemoiksi kuin tähän asti on nähty, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Helsinkiläisiä lapsia virpomassa Palmusunnuntaina 10.4. 2022.

Sunnuntai 10.4.2022 (radio)

Pääministerin haastattelu. Keräys Ukrainan pakolaisille. Ranskan presidentinvaalit. Palvelutalon tulipalo. Palmusunnuntan virpojat. Sää.

Presidentti Emmanuel Macron pudottaa äänestyslipukkeen uurnaan.

Ranskan presidentinvaaleissa on äänestetty hieman viime vaaleja verkkaisemmin

Macronin ja Le Penin odotetaan etenevän toiselle kierrokselle vaaleissa, joilla on suuri merkitys koko EU:lle. Tuloksia aletaan saada kello 21 jälkeen Suomen aikaa.

Emmanuel Macron vilkuttaa kampanjatilaisuudessa ihmisten ympäröimänä.

Ranskan presidentinvaalien suurin häviäjä on puoluejärjestelmä – perinteiset valtapuolueet ovat kuihtumassa lähes olemattomiin

Ranskassa sosialistit ovat kokemassa täydellisen tuhon. Puolueen presidenttiehdokkaan kannatus on jäämässä kahteen prosenttiin. Oikeisto hyötyy siitä, että julkisuuden kieli on oikeistolaistunut. Macron on keikauttanut politiikan valtatasapainon mullin mallin.

Kampanjajulisteita Pariisin kaduilla.

Hiipuuko Macronin taika? Ranskan vaaliviikko voi kääntää varmana pidetyn asetelman

Uudelle kaudelle pyrkivä Emmanuel Macronin ja äärioikeiston puheenjohtajan Marine Le Penin välinen kannatusero on jatkanut kaventumistaan.

Kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä

Ukrainan sota muutti ranskalaisten vaalikuumeen apatiaksi: väittely terveyspalveluista ja ilmastonmuutoksesta ei nyt innosta

Arkea maailmalta: Presidentti Emmanuel Macronin vastaehdokkaat saavat tyytyä väittelemään keskenään, sillä presidentillä ei ole kampanjointiin aikaa eikä tarvetta, kirjoittaa Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä

Emmanuel Macron.

Macron julkisti kampanjalupaukset: Veroja alas, rahaa puolustukseen ja omavaraisuutta ruokatuotantoon

Ranskassa huhtikuun presidentinvaaleihin mennään Ukrainan sodan varjossa. Kansa tahtoo jatkuvuutta ja näyttää asettuvan istuvan presidentin Emmanuel Macronin tueksi.

Mies kävelee kadulla Pariiisissa. Hän kantaa laukkua oikeassa kädessään. Taustalla näkyy muita ihmisiä.

Rikkaiden presidentti vai rohkea uudistaja? Putinin kanssa neuvotellut Emmanuel Macron on Ranskan presidentinvaalien suuri suosikki

Ranskan nykyinen presidentti, Emmanuel Macron jakaa mielipiteitä, mutta hyötyy Ranskan kovasta talousvireestä, koronapandemian helpottamisesta ja poliittisen opposition hajanaisuudesta.

Ranskalainen oikeistolainen toimittaja ja kirjailija Eric Zemmour nostaa kätensä ilmaan presidentinvaalikampanjatilaisuudessa 5.12. 2021.

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

Eric Zemmour on nostanut maahanmuuton vähentämisen vaalikampanjansa pääteemaksi.

Viktor Orban suutelee Marine Le Penin kättä.

Populistit yrittivät jälleen perustaa yhteistä voimaryhmää EU-parlamenttiin – rintamaa hajottaa eripuraisuus niin Venäjästä kuin koronatuistakin

Varsovaan kokoontui yli kymmenen puolueen edustajia, muun muassa Ranskan Marine Le Pen ja Unkarin Viktor Orbán. Merkittävin kotiin jäänyt oli Italian Matteo Salvini.

Edellisten ja tulevien presidentinvaalien todennäköinen vastapari Emmanuel Macron ja Marine Le Pen tapasivat Élysée-palatsissa 2019.

Macronille ja Le Penille karvas pettymys aluevaaleissa – presidentinvaalien asetelmat eivät selkiytyneet

Ranskan aluevaalituloksen odotettiin ennakoivan ensi vuoden presidentinvaalien asetelmia, joissa kohtaavat todennäköisesti presidentti Emmanuel Macron ja oikeistopopulisti Marine Le Pen. Kummankaan puolueen vaalitulos ei kuitenkaan anna juhlimiseen aihetta.

Marine Le Pen median keskellä.

Ranskan äärioikeistolainen Marine Le Pen vapautettiin oikeudessa vihapuhesyytteistä

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen julkaisi vuonna 2015 kuvia terroristijärjestö Isisin tekemistä julmuuksista. Syyttäjät arvioivat, että hän rikkoi Ranskan vihapuhelakeja.

Ranskan armeijan sotilaita Eiffel tornin edessä.

Ranskassa joukko upseereita varoittaa sisällissodasta, jos maahanmuuttajalähiöitä ja "islamismia" ei saada kuriin

Asevoimien komentajan mukaan kaikki avoimen kirjeen allekirjoittaneet saavat rangaistuksen, koska sotilaiden tehtävä ei ole arvostella valtiovaltaa.

St Leon sur Vezeren kylä Dorgognessa Ranskassa.

Mistä maailma puhuu -podcast: Ranskassa on käynnissä maaseudun vastaisku

Pariisilaiset haikailevat maaseudun yhteisöllisyyttä ja luonnon rauhaa.

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Penille syytteet miljoonien eurojen väärinkäytöstä

Le Pen toimi europarlamentaarikkona 1980-luvulta aina tähän vuoteen saakka.  

Poliiseja ja pelastushenkilöstöä Laurent-Bonneveyn metroaseman edustalla.

AP: Ranskan veitsihyökkäyksessä ei tällä tietoa epäillä terrorismimotiivia

Yksi kuoli ja kahdeksan haavoittui eilisessä hyökkäyksessä Lyonin lähellä. Epäilty on afganistanilainen turvapaikanhakija

Laurent Wauquiez.

Surkea eurovaalitulos oli liikaa – Ranskan tasavaltalaisten johtaja eroaa

Entinen valtapuolue jäi eurovaaleissa neljänneksi ja sai vain runsaat kahdeksan prosenttia äänistä.

Marion Maréchal

Äärioikeiston perijätär haluaa nyt kouluttaa Ranskan tulevia johtajia – Yle tapasi Marion Maréchalin: "Arvokonservatismi on vallitseva ideologia Ranskassa"

29-vuotias Maréchal perusti Ranskaan kansallismielisen korkeakoulun. Moni haikailee hänestä konservatiivisen oikeiston yhdistäjää.

Lelusotilaita valmiina taisteluun.

Valheenpaljastaja: Botti vai ihminen? Näistä merkeistä tunnistat botin

Botit ovat sekaantuneet vaaleihin ja häiriköineet ihmisiä.

Juha Muje on Janne-Maria Teräväkynä, joka pyrkii Ranskan presidentiksi. Taustalla tanssitytöt.

Musta Saara näyttää julmetun upealta ja soi raivoisasti mutta jää etäälle

Tarina Euroopan kaaoksesta, etsinnästä ja epätoivosta.

Alice Weidel ja Alexander Gauland

Tutkimus: Äärioikeisto houkuttaa yhä useammin myös naisia – ja naiset ovat usein jopa miehiä radikaalimpia

Äärioikeistolaisten ja oikeistopopulististen puolueiden äänestäjien enemmistö on edelleen miehiä, mutta kuilu on kapenemassa, kertoo useassa Euroopan maassa tehty tutkimus.

Ranskan presidentin avustajana kesäkuussa 2017 ollut Alexandre Benalla kävelee oikealla.

Verkko Macronin ympärillä kiristyy: Presidentiltä vaaditaan kannanottoa pahoinpitelyskandaaliin

Presidentti Macronin esikuntaan kuuluva mies kuvattiin lyömässä mielenosoittajaa. Mies sai myöhemmin potkut.

Marine Le Pen puhuu puhujanpöntön takana levittäen käsiään sivulle. Taustalla näkyy Ranskan lippuja.

Ranskassa tuomarit jäädyttivät yli 2 miljoonaa euroa Marine Le Penin puolueen tukirahoja

Oikeistopopulistista Kansallista liittoumaa tutkitaan EU-parlamentin varojen väärinkäytöstä. Le Pen syyttää tuomarien ajavan puolueen kuolemaa.

Oikeistopopulisti Marine Le Pen

Ranskan Kansallinen rintama muutti nimensä Kansalliseksi liittoumaksi

Taustalla on puolueen johtajan Marine Le Penin halu houkutella puolueelle uusia jäseniä.

Joukko mielenosoittajia kulkee Pariisissa.

Marine Le Pen ja vasemmistojohtaja häädettiin surmatun juutalaisen eläkeläisen muistomarssilta Pariisissa

Tuhannet ranskalaiset osallistuivat marssille, joka järjestettiin surmatun 85-vuotiaan naisen muistoksi.

Marine Le Pen esittää Kansallinen rintama -puolueensa nimen vaihtamista Kansalliseksi liitoksi.

Analyysi: Ranskan Le Penin "uusi" puolue lähettää ristiriitaista viestiä

Kansallista rintamaa uudistava Marine Le Pen puhuu avoimuudesta ja yhteistyöstä. Mutta käytännössä puolue tuntuu käpertyvän aiempaakin tiukemmin maahanmuutto- ja identiteettikysymysten ympärille, kirjoittaa Annastiina Heikkilä Pariisista.

Äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen.

Le Pen ehdotti puolueensa uudeksi nimeksi Kansallinen liitto

Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen yrittää saada uuden alun puolueelleen.

Marine ja Jean-Marie Le Pen kuvattuna toukokuussa 2012.

Ranskan äärioikeisto katkaisi välinsä Jean-Marie Le Penin kanssa

Marine Le Pen valittiin uudelleen puolueen puheenjohtajaksi.

Ranskalaisen oppositiopoliitikon Marine Le Penin kasvot näkyvät lähikuvana ihmisjoukon keskeltä.

Ranskan äärioikeistopuolueen johtaja Marine Le Pen haluaa vaihtaa Kansallisen rintaman nimen

Puolue tarvitsee uuden nimen, sillä se on muuttunut ja on nyt valmis johtamaan maata, Le Pen sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle